Çay ocağı açmak! 2024 maliyeti ne kadar? Çay ocağında neler satılır?

Ülke insanının çay içeceğine olan düşkünlüğü herkesin malumudur. Kış aylarında daha da çok tükettiğimiz çay sofralarımızın ve en hoş sohbetlerimizin olmazsa olmazı. Soğuk bir kış gününde dışarıda sohbet etmek isteyen kişiler kaliteli bir çay ocağına girerek çay eşliğinde muhabbet etmek isterler. Bu nedenle de çay ocakları harıl harıl işlemekte ve sahiplerine çok iyi paralar kazandırmakta. Bu duruma istinaden çay ocakları ile ilgili bir yazı yazmaya karar verdik ve çay ocağı açmak için ne kadar sermaye gerekir, çay ocağı işletmenin püf noktaları nelerdir bunları anlatmak istedik. Çok para kazandıran iş fikirleri arasında yer alan çay ocağı işletmeciliği hakkında detaylar aşağıda. Umarız keyifle okur, istifade edersiniz.

Çay Ocağı Açmak

çay ocağı açmak

2024 yılında yapılabilecek en karlı iş fikirlerinden birisi olan çay ocağı açmak için 10 – 20 bin TL arası bir sermayeye ihtiyacınız olacaktır. Büyük şehirlerde dükkan kiralarının yüksek olması başlangıç maliyetinizi biraz daha arttırabilir ancak ortalama bir Anadolu şehirinde 10 bin liraya çay ocağı açmak gayet mümkün.

Dükkanınızı açacağınız noktanın hareketli bir yer olmasına özen göstermeniz gerekmekte. Bir şehirin en işlek noktalarında kiralar biraz daha yüksek olur, ancak orada alışveriş yapan, gezen daha fazla kişi bulunmaktadır. Böyle olunca da bu kişiler sizin çay ocağınıza gelerek bol bol çay içip günlük satış miktarınızı arttırmanıza yardımcı olacaktır.

Kimsenin geçmediği yerde 500 TL kira vermektense çok işlek bir noktada 2500 TL kira verin. Aradaki farkı müşterilerinizin bol olması nedeniyle kapatabilir ve kara geçebilirsiniz.

Dükkanınızın 40 metrekareden küçük olmamasına önem gösteriniz. Yoksa ruhsat işlemlerinde sorun yaşayabilirsiniz. Bir çok belediye kahvehane özelliği barındıran çay ocaklarında 40 metrekare dükkan alanı olmasını talep ediyor. Siz işinizi sağlama alın ve çok küçük bir ocak açmayın. Zaten küçücük bir dükkanda müşteriler de sıkılır bu size dezavantaj getirir.

Çay ocağı açmanın en önemli detayı dükkan lokasyonunu iyi belirlemektir. Bu adımı çok iyi analiz edip “Ben dükkanı nereye açacağımı çok iyi biliyorum, müşterileri hazır. Cebimde de 20 bin lira kadar para var” diyorsanız hemen bulunduğunuz şehirdeki belediye binasına giderek iş yeri açma ruhsatı başvurusu yapabilirsiniz.

Çay ocağı açmak için gerekli olan ruhsat evrakları;

-2 adet fotoğraf
-2 adet tapu fotokopisi,
-2 adet yapı kullanma izin belgesi fotokopisi
-Kira ise kira kontratı,
-Oda kayıt belgesi,
-Ticaret veya esnaf ve sanatkar sicil tasdiknamesi,
-Tapuda iş yeri olarak görülen yerler için kat maliklerinin oy çokluğu dilekçesi,
-Tapuda mesken olarak görülen yerler için kat maliklerinin oy birliği dilekçesi,
-İtfaiye Raporu
-Çalışacak kişilerin kimlik bilgisi ile adli sicil ve bulaşıcı hastalığı olmadığına dair beyanname,
-Plastik dosya.

Ruhsat için gerekli olan bu belgeleri hazırladıktan sonra muhasabeciniz ile birlikte başvuruda bulunarak vergi levhanızı alarak açılış işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.

Çay Ocağı İşletmenin Püf Noktaları

çay ocağı işletmenin püf noktaları

Çayınız asla bayat olmamalı ve her daim sıcak olmalıdır. Sakın tüpten falan tasarruf yapmak için ocakların altını kapatıp da müşteriye ılık çay servis etmeyin. Bir içen bir daha içmez, müşterileri kaçırırsınız.

Kendiniz güzel çay demleyemiyorsanız bu işten anlayan bir kişiyi ocağın başına geçirin. Çay demleme işine siz karışmayın, bırakın işi bilen adam demlesin siz para işlerine bakın.

Müşteriye servis götürürken asık suratlı olmayın. Bazı çay ocaklarında çayı 3-4 şekerli içen kişilere ters ters bakan ocak sahiplerini görebiliyoruz. Bunu asla yapmayın, müşteri memnuniyeti her zaman önceliğiniz olsun. 2 tane 3 tane fazladan şeker vermek sizi batırmaz.

Servisleri olabildiğince hızlı yapmaya çalışın. Müşteri beklemeyi sevmez hemen sıcak sıcak çay içmeyi ister. Bu nedenle yanınızda 1 eleman daha çalıştırmanız size büyük avantaj sağlayacaktır.

Çay ocağının kapalı kısmında mutlaka bir adet TV bulundurun. İnsanlar oturmuş çaylarını içerken TV’de haber, spor karşılaşması vs. seyretmek ister. Bunu onlara verin. Dükkana ucuzundan 1000 – 2000 lira arası bir TV yerleştirin.

Çay fiyatını sakın abartmayın. Dükkan kiranız fazla değilse 1 Lira ile 2 Lira arası bir fiyat belirleyebilirsiniz. Küçük yerlerde 1 lirayı geçmemeye çalışın. Bazı kişilerin yaptığı en önemli hata fahiş fiyat politikası nedeniyle sinek avlamaktır. Dükkan kiranız 1000 Lira iken 3 liradan çay satmaya çalışırsanız müşteri 1 bardak çay içer kalkar, bir daha da o mekana uğramaz. Yapın 1 lira, 1.5 lira insanlar bol bol içsin. Arkadaşlarını da sizin mekana çeksinler.

Çay Ocağı Açarak Ne Kadar Kazanılır ?

çay ocağı açarak ne kadar kazanılır

Sitemizde yayınladığımız düşük sermaye ile yapılabilecek işlerden birisi olan çay ocağı açmak çok büyük kazançların döndüğü bir sektör. Yazımızda şimdiye kadar çay ocağı açmak için gerekli olan ruhsat işlemlerinden ve çay ocağı işletmenin püf noktalarından bahsettik. Peki çay ocağı ne kadar kazandırır ? Çay ocağı sahiplerinin kazancı tatmin edici midir ? Gelin ufak bir hesap yapalım.

Bir bardak çayın her şey dahil maliyetinin 10 kuruş olduğunu varsayarak günde 100 bardak çay satış üzerinden bir hesaplama yapalım;

100 x 0.10 = 10 TL çay maliyeti (her şey dahil çay, tüp, şeker vs)

1 bardak çayı da 1.5 TL den sattığınızı düşünürsek, 100 bardak çaydan kazancınız şu şekilde olacaktır;

100 x 1.5 = 150 TL

150 x 30 = 4.500 TL ciro

1000 TL dükkan kirası + 300 TL çay maliyeti = 1300 TL gider

4.500 TL (ciro) – 1.300 (gider) = 3.200 TL (net kar)

Görüldüğü üzere 100 bardak satışta bile güzel karlar bulunmakta. İşlek bir noktada günlük 100 bardaktan çok çok daha fazlasını satmak zaten çok kolay. Satış miktarlarınızı arttırırsanız kar oranınız da katlanarak büyüyecektir. Hiç bir zaman bitmeyecek çay ocağı işine girmek için ikna olduysanız cebiniz de paranız var ise bu işe girmek için hiç vakit kaybetmeyin. Hadi kolay gelsin.

bilmelisin. Artık 30 yaş üstü insanların uğrak yeri olan çay dükkanları yakında gençlerin de gözdesi olacak. Bir kahveye 16 TL yerine çaya 1,5 – 2 TL vermek daha cazip olacaktır. Aslında bu gelişmeleri gören Çaycı şirketi, AVM’lerde çay kahvehaneleri ve tüccarlar açarak büyümek istiyor. Bu sektörde para kazanmak için kullanabileceğiniz birçok iş modeli bulunmaktadır. Şimdi çay işine nasıl başlanır diyenler için tüm bunları tek tek sıralayalım.

 

Çay ocağının açılışı

Çay makinesinin açılması 2

Bir iş kurmak istediğinizde, kullanılan sermaye, nasıl ticaret yapacağınızı belirler. Bu nedenle öncelikle ne kadar yatırım yapacağınızı belirlemelisiniz. Ancak, bu mutlaka çay odalarında geçerli değildir. Bu sektörde 20.000 TL yatırımla açılan bir çay ocağının, 200.000 TL sermaye ile açılan bir dükkandan daha fazla iş yaptığını görebilirsiniz. Başarılı olmanızı sağlayan birçok faktör ve iş modeli vardır.

 

Öncelikle hedef kitlenizi belirlemeniz gerekiyor. Kitlenizi tanımlamak, kim olduğunuza bağlıdır. Sen kimsin ve kime hitap edeceksin? Çoğunlukla mahalle ve sokak arasında yer alan çay evleri, 30-40 yaş ve üzeri kişilere hitap ediyor. Bu mağazalarda kadın müşteri görmek mümkün değil. Belli bir müşteri kitlesi var. Hem dükkana hem de esnafa çay dağıtılarak para kazanılıyor.

 

Başka bir model, bir atari salonu veya iş merkezinde bir çay dükkanı açmaktır. Ancak bunun için sıfırdan mağaza açmak çok zor. Kural olarak, bu çay makineleri devralındı. Yıllardır işleten bir tamirci olur ve onu birine devretmek ister. sahibinden.com’da bu tür gönderilerden çokça göreceksiniz. Transfer ücreti, her gün satılan çay miktarına bağlıdır.

 

En karlı ama riskli diğer model ise kafe tarzı bir çayevinin açılması olacak. Bu tip çay makinesine hem bay hem de bayan müşteriler rahatlıkla gelebilirler. Genellikle ana cadde üzerindedirler. Çay tek gelir kaynağı değildir. Çayın yanında krep, tost, sandviç gibi ürünlerde satılmaktadır. Örnek olarak Simit Sarayı’nı gösterebiliriz. Çayı 4 TL’ye değil 2 TL’ye satmanız şartıyla tabii. Çaycı’nın yukarıda bahsettiğimiz konsepti buna en güzel örnektir. Çayın fiyatı çok uygun tutulmuştur. Ancak, tek dezavantajı, başlangıç ​​maliyetlerinin çok yüksek olmasıdır. Böyle bir yer açmak istiyorsanız kendi markanızla sıfırdan kendiniz açmanız mantıklı olacaktır.

Çayhanelere bakış açınız iş modelini belirler. Peki çay işletmesi nasıl açılır diyenler için tüm süreci adım adım anlatmaya başlayalım.

 

Çay ocağı dükkanı nasıl açılır

Çay evi konseptini belirleyin. Sermayeyi taahhüt etmeden önce, bir çay dükkanı açmak için hangi konsepti kullanmak istediğinizi belirlemelisiniz. Google üzerinden veya bölgenizdeki çay dükkanlarını ziyaret ederek tanımladığınız konsepti uygulayabilirsiniz.

 

Sermaye miktarını belirleyin. Seçtiğiniz konsepti gerçekleştirmek için belli bir miktar yatırıma ihtiyacınız var. Tabi bu yatırım tutarı Beşiktaş’ta mı yoksa Bağcılar’da mı çay dükkanı açacağınızı belirler.

Bir iş hazırlık planı oluşturun. Sana çay yapmayı bilmediğini söylemiştim. En iyi çayı nasıl demleyeceğinizi araştırmaya başlayın. Çayın sunumunu bile öğrenin. Ayrıca çay işine başlamak için yapmanız gerekenleri de yazın. Tüm aşamaları hızlandırmak için önceden plan yapmanız gerekir.

Boş dükkan Aramanıza başlayın. Araştırılacak işletme önünde mutlaka oturma ve kullanım alanı bulunmalıdır. Birçok kişi çay dükkanında tütün ürünleri kullanır. Çayı bile onun için içiyor. Bu nedenle bahçe veya ön kullanım alanı oluşturabileceğiniz bir dükkan arayın.

Vergi kodu ve lisans için başvurun. İlk olarak, bir vergi danışmanı ile bir anlaşma yapın ve bir vergi kodu için başvurun. Gerekli işletme fonlarını aldıktan sonra belediye ruhsatı için başvurabilirsiniz.

Bir çaydanlık dekorasyonu yapın. Bu aşamada tüm yenileme çalışmalarını tamamlamanız gerekir. Bunun için çevredeki çay dükkanlarını inceleyebilir ve tasarımı kopyalayabilirsiniz. Köy evi tarzı bir klasik haline gelen tasarımlardan uzak durun. Burcu çekici olmalı.

Bağlantı parçaları satın alın. Artık bir bakır çay makinesi, masa ve sandalye almaya hazırsınız. Tüm bu ürünleri online olarak veya bizzat Topkapı Mutfak Gereçleri Çarşısı’ndan satın alabilirsiniz.

Açılış için hazırsınız. Büyük bir açılış yapamazsınız. Ya da indirim yapmak gibi. Fiyatları uygun tutmanız yeterli. Tabii ki, ilk birkaç gün arkadaşlarınızı ve ailenizi davet edin. Aşırı kalabalık, müşterilerin buna daha çabuk alışmasını sağlar.

Hijyenik olmalısın. Çay bardağında beliren su lekelerinden başlayarak aklınıza gelen her şeye karşı hijyenik olmanız gerekir. Corona’dan sonra insanlar daha da temkinli hale geldi. Hijyen nedeniyle müşteri kaçırma lüksünü göze alamazlar.

Gülümseme ve hizmet önemlidir. Müşteri kendini rahat hissettiği bir ortamda olmak ister. Bunu yapmak için gülümsemelisiniz. Gerçekten de personeliniz varsa konuyla ilgili eğitimler vermelisiniz.

 

Çay ocağı açma maliyeti

Çay ocağı açmanın maliyeti ortalama 30.000 TL ile 100.000 TL arasında değişmektedir. Hatta bu maliyeti 250.000 TL’ye kadar çıkarmak bile mümkün. Çay cafe açtığınızda dekorasyon için sermaye limitini arttırmanız gerekiyor. Tabii ki, ilk aşamada çok fazla sermaye harcamanız önerilmez. Bilmediğiniz bir sektörde olduğunuz için öncelikle kendinize büyüme fırsatı vermelisiniz.

 

Sermayede daha fazla azalma mümkün değildir. Şimdi bu sektörde rekabet çok yüksek. Kazanç potansiyelini gören herkes çay dükkanı açmak ister. Google’da yapılan aramaların sayısı da arttı. Özetle rekabetle mücadele etmek için kar marjınızı artırmanız gerekiyor.

 

Okuyun: İş hayatında kullanılan renklerin anlamı ve anlamı

 

Çay Ocağı Kar Marjı

1 kg çay ortalama 250-300 bardak çay verir. 1 kg çayın 30 TL fiyatını kabul edersek, bir çay bardağının brüt maliyeti 0,10 kuruş olur. Elektrik, dükkan kirası, vergiler, işçilik vs. Maliyeti de eklersek 1 çay bardağı 0,25 kuruş olur. Tabii aşırı demlenmiş, dökülmüş ve bayat çayları da hesaba katarsak, ortalama kar marjı %400 ile %500 arasında değişir. Günlük cirosu 500 TL olan bir çay ocağının günlük net geliri en az 300 TL’dir.

 

Çay dükkanında kazandığınız parayı artırmak için fiyatlar ile oynamayın. Altta tuttuğunuzdan ve kavanozu daha uzun tuttuğunuzdan emin olun. Para, fiyatları yükselterek değil, müşteri sayısını artırarak kazanılır. Daha fazla müşteri alacak yeriniz yoksa fiyatları artırabilirsiniz.

Çay ocağı açmak için gerekli belgeler

  • İtfaiye Uyum Raporu
  • 2 Adet vesikalık
  • Kimlik fotokopisi
  • Faaliyet Belgesi
  • Esnaf Odası Kaydı
  • Sabıka kaydı
  • SGK Giriş Beyannamesi
  • Ticaret sicilinin ilanı
  • İmza sirküleri
  • Kira Kontratı
  • Yapı kullanma izni
  • Sertifika fotokopisi

Birçok topluluğun çay dükkanı açmak için ihtiyaç duyduğu belgeler yukarıda sıralanmıştır. Ancak bu belgeleri almadan önce mutlaka ilçe belediyenizin onay dairesini ziyaret etmelisiniz. Her belediyenin istediği belgeler farklı olabilir.

 

Çay ocağı açmak için gerekli malzemeler

  • Elektrikli veya doğal gazlı çay makinesi
  • Korumalı aydınlatma düzeni
  • Davlumbaz
  • Masa ve sandalyeler
  • Çay Fincanı ve Türevleri
  • Yangın söndürücü
  • Acil durumlar için ilk yardım çantası
  • Hava geçişi için aspiratör
  • Hijyen sağlayan ürünler

Okuyun: Girişimcilerin bir işe başlamadan önce yaptıkları en yaygın hatalar

 

Çayevi açacaklara gerekli öneriler

Çayevi açacaklara gerekli öneriler

Kendi mahallenizde çay ocağı açmak sizin için hem avantaj hem de dezavantaj olabilir. Bu konuda kendiniz hakkında objektif bir açıklama yapmalısınız. Sevildiğinde, iş yapmak daha kolay olacak.
Lüks bir çay için can atıyorsanız, bulunduğunuz yerin yakınında çevrimiçi olarak bölgesel reklamlar yayınladığınızdan emin olun. Örneğin; Instagram’da sadece Mecidiyeköy’de yaşayanlar için reklam vermek mümkündür.
Bu alanda hijyenik olamıyorsanız bu mağazaya girmeyin. Birçok müşteri sizi ağızdan ağza iletişim yoluyla yönlendirir. Bu reklam olumlu veya olumsuz olabilir.
Çayınızın yanında dolu bir içecek dolabı olduğundan emin olun. Caddedeyseniz, aslında bu meşrubat dolabını dışarıya koyun. Yaz aylarında sadece işletme kirasını su satışından düşebilirsiniz.
Hastanenin karşısında, taksi durağı olan yerlerde, üniversite çevresinde ve cami çevresinde mükemmel iş imkanları bulunmaktadır. Bu konuda açık olduğunu düşündüğünüz alanlar varsa potansiyeli değerlendirebilirsiniz.
Çay işletmesi açmak için ustalık belgesinin gerekli olup olmadığını söyleyenler çok olmuştur. Yeterlilik belgesine ihtiyacınız yoktur. Bunu teyit etmek için belediyedeki ilgili birime sorabilirsiniz.

Çay Dükkanı Açmak, Çay Dükkanı Açmanın Maliyeti ve Kar Marjı başlıklı yazımızın sonuna geldik. Düşüncelerinizi yorum kısmından bize iletebilirsiniz.

One Response

  1. Ahmet

Mesaj Bırakabilirsiniz