İstiridye mantarı havalandırması, yetiştiriciliği ve üretimi nasıl yapılır?

İstiridye mantar üretimi için öncelikle bir tesise ya da en azından bir alana ihtiyaç duyulmaktadır. İstiridye mantarı, yetişmek için belli koşulların sağlanmasına ihtiyaç duymaktadır. Bu sebeple evde yetiştirilmesi mümkün değildir. Bu mantar türünün kavak ve kayın ağaçlarında yetiştiği bilinmektedir. Faydalı bir egzotik mantar türü olarak son yıllarda oldukça popüler hale gelmiştir. Üretim için gereken koşullar kısaca serin ortam, gölgelik ve bol oksijen şeklinde sıralanabilmektedir.

Evde İstiridye Mantarı Yetiştirme

İstiridye mantarı nedir?

İstiridye mantarı doğada kavak ağaçlarında yetişen son derece faydalı bir besin türüdür.  Şeklinin şapka şeklinde olması ve istiridye kabuğuna benzemesi nedeniyle adına istiridye mantarı denilmektedir.  İstiridye mantarının üretiminin Türkiye’de yaygınlaşması sonucunda kırmızı ete rakip olduğu biliniyor. Hem faydalarının insanlar tarafından öğrenilmesi hem de ekonomik olması nedeniyle istiridye mantarı üretimi tam yatırım yapılacak bir iş koludur.

İstiridye Mantarı Nasıl Üretilir?

İstiridye mantarı üretmek için öncelikle uygun ortamı oluşturmanız gerekmektedir. Mantar üretimini gerçekleştireceğiniz toprağın yani piyasada sıkça duyacağınız şekilde mantar kompostunun PH dengesinin sağlanmış olması, besi ortamının hazırlanması ve dezenfekte işleminin yapılmış olması gerekmektedir. Kompost bu noktada dikkat edilmesi gereken ilk ve en önemli unsurdur. Çünkü verimli bir toprak demek kaliteli mantar üretimi demektir.

İkinci dikkat etmeniz gereken unsur doğadakine uygun bir ortam meydana getirmek olmalıdır. Bu noktada dikkat etmeniz gereken unsurlar şu şekilde listelenebilmektedir:

  • Sıcaklık, ışık ve nem dengesinin iyi ayarlanması gerekmektedir.
  • Serin ve karanlık bir ortam olması önem arz etmektedir.
  • Ortam mutlaka nemli tutulmalıdır. %70 oranında nemli bir ortam ideal olacaktır.
  • Oksijensiz bırakmamaya dikkat edilmelidir.
  • Selüloz oranı yüksek olmalıdır. Bunun içinse bitki artıkları kullanılabilmektedir. Bu noktada genellikle pamuk ve saman tercih edilmektedir. Bu tercihler sizin için daha

ekonomik olacaktır.

Uygun ortam oluşturulduktan sonra ortalama 20 gün içerisinde mantar yetiştirilmeye başlanabilmektedir.

İstiridye mantarını yetiştirmek için Kapalı izolasyonu olan yâda mantar üretimi için özel kurulan mantar seraları veya çadırlarda üretim yapabilirsiniz.Mantar üretimhanelerinde klima, havalandırma, nemlendirme, aydınlatma gibi üretim ekipmanları gereklidir. Yani mantarın doğal ortamını oluşturulması gerekir. Serin, gölgelik, bol oksijenli alanlarda istiridye mantarı yetişir.

İstiridye Mantar Yetiştiriciliği Püf Noktalar

İstiridye mantarı yetiştirmek için dikkat edilmesi gereken hususlar şu şekilde sıralanabilmektedir:

  • Sermaye sahibi olmanız gerekmektedir. Maliyetleri çok yüksek olmasa da sıfır sermaye ile başlayabileceğiniz bir iş değildir.
  • Üretim tesisi seçiminizde ortalama 200-300 metrekarelik alanları tercih etmeniz gerekmektedir.
  • Mantarlarınızı günlük olarak kontrol etmeniz ve havalandırma gibi kontrolleri yapmanız gerekmektedir.
  • İstiridye mantarı için gereken kompostu ayarlamanız gerekmektedir.
  • Mümkünse önce eğitimini almanız oldukça faydalı olmaktadır.

ekmek ve saman istiridye mantari yetistirmek

İstiridye Mantar Yetiştiriciliği ,mantar üreticiliği , Ticari olarak mantar üretimi  özel izolasyonlu çadırlarda mı tünel ya da depolarda mı üretilecek onun kararı verildikten sonra mantar yetiştiriciliğinde iki hususun oluşmuş olması gerekiyor.

İklim şartları ve tarlanın durumudur.  Mantarların yetişmesi için mantarın üretildiği özel karışım Kompost ürünlerinin satın alınması gerekmektedir.. Günümüzde mantar yetiştiriciliği için mekân ve ekolojinin şartlarının uyumu sağlanmaya çalışır ve üretimin nerede yapılacağına karar verilir.

Şimdi burada bir konuya açıklık getirilmelidir. Mantarlar diğer bitkiler gibi tohumlu veya tohumsuz olmamakla birlikte sporlarıyla çoğalarak yayılır ve üretim başlamış olur. Bu sporlarında besi ortamında çimlendirilmesi gerekiyor. Miselin yana mantarın tohumunun ürünü bu şekilde oluşturuluyor. Mantar üretimi için lazım olan ana madde Kompost maddesidir.  Bu madde kendi besinini yapamayan mantarlara bitkiler ve hayvanların kalan artıklarıyla beslenme imkânı verilmiştir.

İstiridye Mantarı Üretiminde Yer Seçiminde Nelere Dikkat Edilmelidir?

  • Mantar üretilecek yerin iskân alanlarının dışında olması gerekiyor.
  • Yeterli ekolojik dengenin sağlanması açısından bu madde çok önemlidir.
  • Mantar üretim tesisinizde ulaşım sorunu olmamalı ve elektrik sorunu olmamalıdır.
  • Çünkü depolarda izolasyonun yeterli olmadığı durumlarda klima devreye sokularak ortam ısıları ayarlanır.
  • Tesisinizde su olmalıdır.
  • Mantar üretiminde çalışacak elemanın ve buna bağlı ekipmanların kolay ulaşılabilir bir yerde olması gerekir.

Ayrıca mantar üretim tesisinde  Kompost mantar üretimi  için en kıymetli hammaddedir bu hammadeyi güvenilir kaliteli kompost üreten bir firmadan alınması zorunludur.

5c0a5f9ac03c0e14189ab666

İstiridye Mantarı Nasıl Yapılır?

İstiridye mantarı yapımı özellikle sote olarak tercih edilmektedir. İstiridye mantarı sote tarifi şu şekildedir:

  • Tencerenin içine yağ attıktan sonra yarım kilo istiridye mantarını yağın üstüne doğramanız gerekmektedir.
  • Üzerine 3 diş sarımsak rendeleyerek 3 dakika karıştırarak pişirmeniz gerekmektedir.
  • Daha sonra 5 dakika kadar kapağını kapatıp altını kısarak pişirmelisiniz.
  • Mantarlar suyunu saldıktan sonra kapağını açarak 3 dakika kadar karıştırarak pişirmelisiniz.
  • Son olarak üzerine 2 adet soğan doğrayarak tuz ve pul biber eklemeniz gerekmektedir. Bu işlemlerin ardından yemeğiniz servise hazır hale gelmektedir.

İstiridye Mantarı Yetiştiricileri Devlet Desteği Alıyor Mu?

İstiridye mantar üreticiliğine devlet desteği sağlanmaktadır. Hayvansal üretim desteklerinden ve kırsal kalkınma yatırımlarının desteklenmesi programlarından faydalanabilmeniz mümkündür. Tarım ve Orman Bakanlığı kırsal kalkınma yatırımlarının desteklenmesi projesinden faydalanabilmek için sağlamanız gereken şartlar ise şu şekildedir:

  • En az 100 metrekare kapalı alanda faaliyet göstermeniz gerekmektedir.
  • Senelik en az 15 ton kompost ve diğer sistemlerin uygulanması gerekmektedir.
  • Vantilatör ve termometre gibi gerekli ekipmanların alınmış olması gerekmektedir.

Bu destekten faydalanabilmek için Tarım Bakanlığı il müdürlüklerini bizzat ziyaret ederek başvuru yapmanız gerekmektedir.

İstiridye Mantarı Yetiştiriciliği Kursu Var Mı?

Mantar yetiştirme kursları, ücretli veya ücretsiz olarak sunulmaktadır. Mantar yetiştirmek için bu konuda eğitim almak isteyen kişilerin genellikle ilk tercihi Halk Eğitim Merkezi kurslarıdır. Kursların genel amacı, özellikle zehirli mantarların ayırt edilmesini sağlamak ve kaliteli mantar üretimini arttırmaktır. Halk Eğitim Merkezi kursları tüm Türkiye’de bulunmaktadır. Kursun şehrinizde olmaması halinde 12 kişilik grubu tamamlayarak kurs açtırabilme imkanınız bulunmaktadır. İstiridye mantarı yetiştirmek için eğitim almak istiyorsanız tercih edebileceğiniz diğer kurs seçenekleri şu şekildedir:

  • Halk Eğitim Merkezi
  • İSMEK
  • KOMEK
  • ASMEK
  • İŞKUR

Mesaj Bırakabilirsiniz