Market işletmeciliğin püf noktaları! Bakkal açmak için gerekli belgeler, evraklar, ürün listesi

Çocukluğumuzda içinden çıkmadığımız mahalle bakkalları her ne kadar büyük süpermarketlere karşı kan kaybetmiş olsa da hala iş yapmaya devam ediyor. İyi bir muhitte sadık müşteri kitlesi edinebilirseniz iyi paralar kazanabilirsiniz. Bu yazımızda market açmak isteyenlere bazı bilgiler vereceğiz. Bakkal dükkanı açmak için neler gerekir, bu işin püf noktaları nelerdir bunlara değineceğiz.

Market Açmak Karlı mı?

market bakkal açmak

BİM – A101 gibi ucuzcu süpermarketler çoğu şehirde yaygınlaşsa da ufak alışverişler için market-bakkallar hala tercih ediliyor. 2019 yılında karlı bir iş yaparak market açmak isteyen bir kişinin 50 bin lira kadar sermayeye ihtiyaç duyabileceğini söyleyebiliriz. Cebinizde 50 bin lira seviyelerinde bir sermaye varsa ve mahalle arasında 40-50 m2’lik bir market açmak istiyorsanız bazı noktaları göz önünde bulundurmalısınız.

Market açarken en fazla önem verilmesi gereken konu marketin açılacağı konum olacaktır. Bulunduğunuz şehirdeki işlek bir noktada bakkal açmak size iyi paralar kazandıracaktır.

50 m2’lik bir bakkal dükkanını mahalle arasına açmak isteyen bir kişinin müşterileri genellikle çevredeki apartmanlarda oturan müşteriler olur. Bu nedenle küçük esnaf olarak bakkalınızda çok fazla stok yapmadan ürünleri taze ve son tüketim tarihi geçmeden satmalısınız.

Geçmişte daha fazla olan “Veresiye Alışveriş” de mahalle bakkallarının hala çok kullandığı bir satış yöntemidir. Büyük süpermarketlerde veresiye olmadığı için bazı kişiler bu nedenle hala küçük marketleri tercih edebiliyor. Bu nedenle marketinizde veresiye alışveriş yapmaya izin vermelisiniz.

Tabii her gelene de veresiye satmak olmaz. Mahalle arasında bakkal açacağınız için zaten çevredeki insan profilini tanır, kimin borcuna sadık olup olmadığını bilirsiniz. Bu nedenle çevrenizde güvendiğiniz insanlara veresiye alışveriş seçeneğini açık tutarsınız ve bakkal defteri ile yapılan satışların bedelini not edersiniz.

Marketinizde en çok satılan ürünleri mutlaka bulundurmalı ve müşteriyi dükkandan boş göndermemelisiniz. En çok satılan ürünler ekmek, sigara, çay, şeker, peynir, cips, çikolata vb. abur cubur dediğimiz tüketim ürünleri ve her türlü kuru bakliyatlardır. Bunları her daim dükkanınızda bulundurmalı ve müşteriye taze olarak sunmalısınız.

Dükkanın çevresinde eğer ekmek fırını varsa günlük olarak fazla ekmek almamanız gerekir. Çünkü çoğu kişi ekmeğini taze olarak fırından almak isteyecektir ve bu nedenle sizin ekmek satış miktarınız düşük kalacaktır. Bu noktaya mutlaka dikkat edin, aklınızda bulunsun.

Markette Manav Reyonu Açmak Şart mı?

markette manav reyonu açılmalı

Mahalle arasına bir market – bakkal açıyorsanız ve çevrenizde manav yoksa mutlaka bir manav reyonu kurun ve oraya meyve-sebze halinden günlük taze olarak aldığınız ürünleri koyun. 2019 yılında küçük marketlerin çoğu manav reyonları sayesinde iyi paralar kazanabiliyor.

Çoğu zaman semt pazarına gitmek için vakit bulamayan ev hanımları pratik olması nedeniyle bu tarz mahalle bakkalındaki manav reyonundan alışveriş yapmayı tercih ediyor. Marketinizde manav reyonu açıp en çok satan sebze ve meyveleri satarak karlılığınızı arttırabileceğinizden emin olabilirsiniz. Mahalle arasında yer alan bir bakkalda en çok satılacak sebzeler domates, patates, soğan, salatalık, biber, patlıcan, marul ve diğer yeşilliklerdir.

Bununla birlikte mevsimsel meyveleri de eklemelisiniz. Erik, muz, elma, armut, portakal vs. günlük taze olarak getirip satın. Böylece dükkanınızdaki çeşitliliği arttıracaksınız ve daha fazla müşteri çekmiş olacaksınız. Ayrıca bakkala 2 kilo domates, 1 kilo soğan almak için gelen müşteri içeri girdiğinde belki başka şeyler de görecek onları da almak isteyecektir. 1 taşla 2 kuş vurmuş olacaksınız…

Manav açmak için gereken şartlar ve maliyetleri öğrenmek için buraya tıklayabilirsiniz.

Market – Bakkal Açmak İçin Şartlar ve Gerekli Belgeler (Ruhsat Alımı)

market açma ruhsatı alma

Market açabilmeniz için aşağıdaki şartları yerine getirmeniz gerekmektedir.

  • Kapalı alan olarak dükkan en az 40 m2 olmalıdır.
  • Dükkan içerisinde tuvalet – lavabo bulundurulmalıdır.
  • Bakkalda tekel ürünleri, parfümeri, şarküteri, bakliyat, dondurulmuş ürünler ve manav ürünleri satılabilir.
  • Dükkanda içki satılacaksa eğitim kurumları ve ibadethaneler arasında en az 100 metre mesafe olması gerekmektedir.

Marketler işletme türü olarak “Sıhhi Müessese” olarak geçtiği için market açabilmek için sıhhi müessese ruhsat şartlarını yerine getirmeniz gerekmektedir. 

Sıhhi Müessese ruhsat şartları:

  • 2 adet fotoğraf
  • Nüfus cüzdanı fotokopisi ve ikametgah belgesi
  • Adli sicil kaydı belgesi
  • Sosyal Güvenlik Kurumu’na kayıtlı olunduğuna dair herhangi bir belge
  • İşletici Kimlik Bildirme Belgesi fotokopisi
  • İmza Sirküleri ve Ticaret Sicil Gazetesi (fotokopi) (şahıs işletmesi ise gerekli değildir)
  • Vergi Levhası (fotokopi
  • Oda Faaliyet Belgesi ve Oda Sicil Tasdiknamesi (fotokopi)
  • Tapu ve Yapı Kullanma İzin Belgesi
  • Tapuda adı geçen mülk sahipleri ile yapılmış kira sözleşmesi – aslı veya noter tasdikli sureti getirilecektir.
  • İtfaiye Uygunluk Raporu
  • ASAT İşyeri Açma Ruhsatı Görüş Belgesi

Bu şartlar belediyeden belediyeye değişebilmektedir. Ufak tefek bazı farklılıklar olabilir. En net bilgi için bağlı bulunduğunuz belediyenin “İş Yeri Açma Ruhsatı” birimine başvurabilirsiniz.

Market İşletmenin Püf Noktaları ve Maliyetleri

market işletmenin püf noktaları

Her işte olduğu gibi market işletmenin de kendine has bazı püf noktaları var. Aşağıda vereceğimiz püf noktaları uygulayarak marketinizden maksimum karları sağlayabilir, bol bol müşteri çekebilirsiniz.

  • Her şeyden önce güleryüzlü bir esnaf olmalısınız. Gün içerisinde dükkanınıza her çeşit insan gelebilir. Herkese iyi hizmet vermeye çalışın ve müşteri ile iyi geçinin.
  • Ürünlerinizi her zaman taze olarak sunmaya çalışın. Bu nedenle aşırı stok yapmayın. Çok fazla satmayan ürünleri analiz edip, o günden sonra daha az getirin.
  • Toptancılar ve sebze halcileri ile aranızı iyi tutun. Borçlarınızı vaktinde, tam ödeyin.
  • Çocukların alacağı abur cubur dediğimiz her türlü ürünü (cips, çikolata, sakız, şekerleme, kek, gofret vs.) mutlaka dükkanınızda bulundurun.
  • Çevrenizde ekmek fırını varsa çok fazla ekmek getirmeyin. Mahalle arasındaysanız insanlar ekmeği fırından veya halk ekmek büfelerinden alacaktır. Gün sonunda elinizde çok fazla ekmek kalabilir. Bu nedenle günde 50-100 ekmek getirmeniz yeterli olacaktır. İlgiye göre miktarı arttırırsınız.
  • Süt ve süt ürünlerinde kaliteye çok önem verin. Ucuz diye bayat malları satmaya çalışmayın.
  • Tezgahlardaki ürünlerin son kullanım tarihlerini ara ara kontrol edin ve SKT’leri yaklaşan ürünleri not edip takibini yapın. Müşterilere tarihi geçmiş ürünler satmak bir zaman sonra imajınızı kötü yönde etkilecektir. Bu önemli bir konudur.
  • Artık gazete okuyan kalmadı desek yeridir. Bu nedenle gereksizce gazete satışı yapmayın.
  • İçkili ürünler satacaksanız çevredeki insanları göz önünde bulundurun. Eğer çevrede dine düşkün olarak yaşayan mütedeyyin dediğimiz kesimden insanlar varsa bu ticaretinizi olumsuz etkileyebilir. Bu tarz kişilerin içkili marketlerden alışveriş yapmama gibi prensipleri olabiliyor. Bu da size müşteri kaybı olarak yansıyor. Küçük bir ayrıntı olarak bu da aklınızda bulunsun.

Market açmak isteyenler bu püf noktaları da göz önünde bulundurarak bu işe girişebilirler. Yazının başında belirttiğimiz gibi her ne kadar büyük marketler küçük bakkal esnaflarını zor duruma soksa da market sektöründe hala karlılık devam ediyor. Gerçekten bu işi yapabileceğinize inanıyorsanız, çalışkan bir insansanız bu işe girin deriz.

a101-bayilik

Seç Market Franchise Bedeli ve Bayilik Alma Şartları! 2022’de bayilik veriyor mu?

UCZ Market bayilik şartları neler? 2022 maliyeti ne kadar?

Migros Franchise Bedeli ve Bayilik Alma Şartları! 2022’de bayilik veriyor mu?

Migros Franchise Bedeli ve Bayilik Alma Şartları! 2022’de bayilik veriyor mu?

Ekomini bayilik şartları, market açma maliyeti ve franchise bedeli 2022

BİM bayilik franchise ücreti! Bayilik veriyor mu? 2022’de ne kadar para lazım?

ŞOK Franchise Bedeli ve Bayilik Alma Şartları! 2022’de bayilik veriyor mu?

CarrefourSA Franchise Bedeli ve Bayilik Alma Şartları! 2022’de bayilik veriyor mu?

Daha önceki yazılarımda market ve gıda sektöründe tecrübem olduğunu söylemiştim. Bu yazımda bakkal veya market açmak isteyenler için detaylı bilgiler vereceğim. Öncelikle bakkal veya market açmak istiyorsanız doğru kararı verdiğinizden emin olarak yolunuza devam edebilirsiniz. Etrafınızda her dönüşte bir pazar görmeniz mümkün. Bir arada bu kadar çok market olmasına rağmen, hepsi kendi bölgesindeki esnaftan daha fazla kazanıyor. Bunun temel nedeni beslenmenin temel bir ihtiyaç olmasıdır. Pandemi döneminde dahi büyümeyi başaran tek sektördür. Şimdi bakkal ve market açma, market açma maliyeti ve aylık kazanç ile ilgili tüm sorularınızı cevaplayacağım.

Bir pazarın açılması

Öncelikle birçok kişi A101, Şok, Bim, Migros gibi marketlerin yakınında olmaktan korkuyor. Çok soru geldiği için cevap verme gereği duydum. Evet, bu tür pazarlara yakın olmak dezavantaj olabilir ama rekabetten kaçamazsınız. Pandemi patladıktan sonra market açmak isteyenlerin sayısının arttığını söyleyebilirim. sahibinden.com’da satılmayan dükkanlar 2-3 günde iki katına satıldı. Kısacası rekabetten kaçmak yerine rekabeti yenmeyi öğrenmelisiniz.

Bu yazımda market açmak istiyorum diyenler için çok olumlu konuşacağım. Hem düşük batma riski, hem mevcut malzemeleri dönüştürme yeteneği hem de genel olarak tatmin edici satış rakamları, bu alanı birçok yönden değerli kılmaktadır. Tabii ki, sadece çok kolay olduğu için başarısız olmayacağınız anlamına gelmez. Bu alanda basit hatalar nedeniyle başarılı olmak istiyorsanız, size söylediğim her şeye kulak vermelisiniz. Çünkü bu sektörde 2 ayda iflas eden ve 30 dev market zincirine sahip tüccarlar gördüm. Her şey tamamen sizin elinizde. Kurallara bağlı kaldığın sürece her zaman kazanırsın.

Not: Market açmak dışında farklı fikirler almak için hazırladığımız 112 Mağaza Açma Fikirleri başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Bir pazarın açılması

Bu işi bilmeden 200m2 market açmak veya 1 milyon TL sermaye yatırmak isteyenlere denk geldim. Hatta yorumlarda konuyla ilgili tavsiye isteyen arkadaşlarımız bile var. Bu kadar sermaye yatırmak istemelerinin nedeni A101, Şok, Bim gibi pazarlarla rekabet edebilmek. Ancak yanlış rekabet stratejisi izlediğinizi söylemek isterim. Çünkü yatırılan sermaye veya şirketin büyüklüğü ile rekabet ediyorsanız, bu konuda her zaman kaybeden siz olacaksınız.

Evet, bir piyasayı açarken harcadığınız sermaye, nasıl iş yaptığınızı etkili bir şekilde belirler. Ancak, başarınızı ve para kazanmanızı etkileyen tek faktör bu değildir. Açacağınız dükkan için minimum sermaye gereksinimlerini karşılamanız yeterlidir. Ardından, mevcut noktanızdaki rekabetle eşleşen bir strateji oluşturun.

Kişisel fikrimi söylerken en karlı strateji market açmaktır. Kira ve personel giderleri bu alanda en büyük maliyet kaleminiz.Asgari ücretin 3 bin TL’ye yaklaştığı günümüzde personel giderleri rahatlıkla bakkal, sosyal güvenlik, vergiler, seyahat vb. dahil 5 bin TL’yi geçecek.Büyük bir mağaza açtığınızda 5.000 TL’den aşağı kira ödeyeceğinizi düşünmeyin. Stopaj, vergi, fatura ve ek masraflar ile birlikte giderleriniz en az 20.000 TL’ye ulaşacaktır. Özetle günlük 3.000 TL cironuzun net kârı tamamen size aittir. 3.000 TL satıştan sonra kendi kazancınız olarak yazabilirsiniz.

Maliyeti çok yüksek olduğu için uygun fiyata mini market açıp kendi başınıza çalışabilir, işi öğrenebilir ve sermayenizi kısa sürede telafi edebilirsiniz.

Bir marketi büyük marketlere göre daha avantajlı kılan, giriş çıkışların kolay olmasıdır. Sigara, su, çikolata veya diğer hızlı hareket eden malları satın alan herkes, büyük marketlere gitmek ve kasada zaman kaybetmek istemez. Bir başka fayda da akşam 8’den sonra görevde olmaktır. Tabi ki bölgenize göre hizmeti çalıştırırsanız iş yapma şansınız yok.

Artık bir market açmak için 2 seçeneğiniz var. Ya devralırlar ya da bir pazarı sıfırdan açarlar. Şimdi bu 2 seçeneği inceleyelim.

Bir transfer pazarı satın alın

Piyasa işi yapan ve canı sıkılan birçok usta var. Sabah 8’de dükkân açmak veya akşam 22’ye kadar çalışmak zorunda kalan birçok bakkal var. Bıkmış bu insanlar 15-20 bin cihazı mallara takıp satışa çıkarıyorlar. Böyle ustalar çoktur. Tekel tüccarları, kuruyemişler, marketler ve bakkallar böyledir. Bu tür mağazaları devralmak, sıfırdan bir mağaza açmakla karşılaştırıldığında çok mantıklı. FAKAT!!!

Pandemi yani Corona salgınının patlak vermesinden sonra durum değişti. Çarşısını satmak isteyen canı sıkılan esnaf bir anda işini sevmeye başladı. İşleri bozulunca esnaf pazar sektörüne yöneldi, hatta işini bırakan çalışanlar bile pazar açmaya başladı. Bu nedenle sahibinden.com’daki alt satışa yönelik market rezervasyonları azalmaya ve fiyat 2,3 kat artmaya başladı.

Normalde, bir pazarın aylık cirosu, satış fiyatı ile ilgilidir. Aylık toplam satış 60.000 TL ise bu marketi 50.000 TL ile 60.000 TL arasında almak mantıklı. Korona öncesi dönemde 40-45 bin TL’ye almak mümkündü. Ancak günlük 2.000 TL cirosu olan marketi 80.000 TL ile 120.000 TL arasında satmaya çalışanlar bile var. Ne satılır.

Şahsen bu şartlar altında market açarsam eski bir mağaza devir ücreti ödemek yerine sıfırdan market açmayı tercih ederim. Yapacağım kampanya ve açılış ile kısa sürede müşteri kazanmaya çalışacağım. Şimdi sıfırdan piyasa açılış aşamasına geçelim.

Sıfırdan bir pazar açmak

İlk alt başlıkta da belirttiğim gibi harcadığınız sermaye bir piyasanın açılmasında etkili olacaktır. İlk olarak, tahsis edebileceğiniz sermaye miktarını belirleyin. İş tasarımından ziyade piyasa için malzemeye para yatırdığınız için sermaye olarak ayırdığınız miktar da gelirinizi etkiler. Kısacası, çok fazla müşteri çekmeyeceksiniz.

Oturun, bir kalem ve kağıt alın ve bir iş planı yapın. Dükkanı nasıl açacağınızı, 1 ay, 6 ay, 1 yıl ve 5 yıl sonra ne yapacağınızı yazın. Hedeflerinizi ve ne yapmak istediğinizi belirtin. Ne yazık ki, iş sırasında hedeflerinizden sapabilirsiniz. Bu yol haritası, hedeflerinize ulaşmanız için sizi motive edecek ve ivmenizi harekete geçirecektir.

Boş bir mağaza bulmanın zamanı geldi. Burada özellikle soru soranlarda gördüğüm önemli bir sorun var. Pek çok kişinin evimin altında, sokağımda veya evimin yakınında dükkanları var. Bir market açsam ne olur? sorular soruyor. Belki sen de aynı şeyi düşünüyorsun. Ancak bu konuda hemfikir olmadığımızı söylemeliyim. Bakış açınızı değiştirin, hedefiniz evinize yakın değil, rekabet avantajı olmalıdır. Elbette hem işiniz hem de eviniz aynı yerdeyse ruh sağlığı sorunlarıyla karşılaşacaksınız. Mahallenizi ve iş ortamınızı ayrı tutun. Bunu deneyimleyenler çok iyi bilirler.

Ana cadde, ara sokak veya cadde üzerinde 1., 2. caddede bir işyeri kiraladığınızı ve kiraladığınızı varsayıyorum. Bu aşamada hiçbir şey satın almadan doğrudan muhasebeci ile anlaşın ve vergi kodunuzu alın. Sebebi, tüm harcamalarınızı gider olarak muhasebeleştirmek ve kendinize fatura etmektir. Bu şekilde düşük gelir vergisi ödersiniz. Tabii ki KDV indirimi olacak (uzun hikaye).

İşlem için gerekli olan armatürleri ya bir marangoz yaptırın ya da kendiniz hazırlayın. Elbette bir marangoz tarafından yaptırılması daha iyi ve işlevsel olacaktır. Çünkü bitmiş raflar gereksiz yere büyük miktarda yer kaplar. Süt dolaplarını online olarak inceleyebilir, adreslerine bırakabilir ve temin edebilirsiniz. Şirket dolapları için bölge bayileriyle iletişime geçin.

Tüm hazırlıklarınız tamamlandığında sıra ürünü alıp şişelemeye geldi. Firmalardan alacağınız ürünler her zaman daha taze ve en yeni ürünler olacaktır. Emin olun çikolata bile fark yaratır. Ancak yeni bir market açtığınız için Ülker, Eti, Nestle, Sütaş vs. var.Şirketlerin firmanıza gelip iletişime geçmeleri biraz zaman alabilir. Bu nedenle ilk adım, bölgenizdeki toptancılardan mal satın almaktır.

Açıldıktan sonra işletmenizi belirleyen en önemli faktör müşterilerinize karşı tutumunuzdur. Sadece market açmak iş yapmak için yeterli değildir. Rakiplerinizden sıyrılmak için her zaman iyi iletişiminizi ön planda tutmalısınız. Elbette iyi iletişim, taviz vermek anlamına gelmez.

Piyasa açılış maliyetleri

Market açmak, bulunduğunuz yere ve işletmenizin büyüklüğüne göre ortalama 70.000 TL ile 250.000 TL arasında değişmektedir. Bu karakter mini market açmak isteyenler için özel olarak yaratılmıştır. Açacağınız pazarın büyüklüğüne göre sermaye sınırı yoktur. Sermaye tabanı daha da düşebilir. Ancak bu sefer açtığınız marketin kalitesi de düşecektir. Pazar açma maliyetindeki ana gider kalemi aşağıdaki gibidir.

3.000 TL kirası olan bir marketin giriş maliyeti, kira depozitosu = 10.000 TL’dir.

Esnaf odası ruhsat alımı yazar kasa kontrol levhası vs. Ücretler = 10 bin TL

Raf maliyetleri ve ek demirbaşlar Ortalama maliyet: 15.000 TL

 

Mağazayı açıp malları koymadan önce cebinizden çıkan en küçük para: 35.000 TL. Yatırım yaptığınız her miktarda para ile mağazanızda satabileceğiniz malları satın alırsınız. Bu sektördeki en büyük avantaj, sizin için çok sayıda borç verenin olmasıdır. Evet, birçok ürün hesap üzerinden satılmaktadır. Başka bir deyişle, ürünü satın alır ve sattıktan sonra ödeme yaparsınız.

 

Okuyun: Yeterli sermayeniz yoksa bu makaleyi okumalısınız.

 

Market açmak ne kadar kazandırır, karlı mı?

Açtığınız piyasanın ne kadar kazandıracağı günlük ciroya bağlıdır. Günlük cirosu 2000 TL olan bir piyasanın ortalama net karı 6000 TL’dir. Bu net kar tamamen giderlerden düşülür. Elbette bu sayı sattığınız ürünlere göre artıp azalabilir. Ancak size verdiğim bu sayı en düşük kazancı temsil ediyor.

 

Yaşlıların markette ve bakkalda hesabı var. İşletmenizin günlük cirosu aylık kirayı aşıyorsa başarılı bir işiniz var demektir. Veya günlük cironuz 3 değilse, aylık net gelirinizi bulmak için 4 ile çarpın. Bugün bunun doğru olup olmadığı konusunda net bir cevap vermek mümkün değil. Bunun nedeni ise mağaza kiralarının ilginç bir şekilde artması. Tabii faturaların dükkan kirasını aştığını da ilginç bir örnek olarak gösterebiliriz.

 

Özetlemek gerekirse, bir market açmaktan korkmayın. Sadece gereksiz ifşalardan korkun. Tersine bir pazar olan ülkemizde kaybeden sizseniz, büyük işler başardınız. Çünkü bu işte kaybetmek ve iflas etmek özel bir çaba gerektirir. İşinizde kalırsanız ve çalışma saatlerinizi yüksek tutarsanız, şansınız çok iyi olur.

 

Ne tür bir pazar açılabilir

  • Süpermarket
  • Küçük pazar
  • otel pazarı
  • Bir piyasa tüccarının satın alınması (Carrefour)
  • bakkal açılışı
  • yerel market
  • fındık dükkanı
  • manavlar için pazar
  • zincir market
  • Büfe tipi pazarın açılması

A101, Şok ve Bim Market açmak mümkün mü?

Hayır, merkezden yönetildiği için bu tür piyasaların açılması mümkün değildir. Bayi de vermiyorlar. Pazar alanındaki üye işyeri fırsatlarından yararlanmak istiyorsanız Seç Market bayileri, Ekomini Market ve Carrefoursa Market bayileri hakkında bilgi edinebilirsiniz. A101 marketlerinde işlem biraz farklı.

 

Her ilin belirli bölgelerde bir ana kampı vardır. Piyasalarda hisse senetlerinin tam yazılım hakimiyeti vardır. Örneğin; Merkez depodan Güneşli A101 şubesini kontrol edin. Hangi ürün daha çok gitti, hangi ürün azaldı, hangi üründe satışlar düştü. Ona göre ürün siparişsiz mağazaya gönderiliyor. Satılmayan ürünler için bu mağazaya özel kampanya başlatılacaktır. Pazar alanında bayilik almak istiyorsanız bayilikler bölümümüzden detaylı bilgi alabilirsiniz.

 

Okuyun: Dünyanın en yüksek ücretli 10 ekonomik sektörü

 

Bakkal ve market açmak isteyenlere öneriler

Bu alanda ne kadar az kişiyi istihdam ederseniz, kar marjınız o kadar yüksek olur. Bu nedenle, büyük bir mini market yerine küçük bir marketi tercih etmeniz avantajlı olacaktır.
Bazı tüccarların yaptığı gibi büyük pazarlardan şikayet etmeyin. Büyük marketler koşulsuz iade ve müşteriye güler yüz sunar. Müşterilerinize aynısını ve daha fazlasını sunmalısınız.
Kampanyayı unutmayın. Düşük satışlı veya günde 1 ürün fiyatına ürünler satın. Seni kaybetmeyecek
Öncelikle sigara gibi ürünlerde komisyon için kredi kartından ücret almayın. Bu da müşteri sayınızı artırır.
Öncelikli hedefiniz her zaman müşteri sayısını artırmak olmalıdır. Bugün 1 TL’ye alışveriş yapan bir müşteri yarın 100 TL’ye alışveriş yapabilir. Ya da 11’inde 10 defa gazoz alıp 100 TL’ye alışveriş yapabilir. Yani her koşulda müşteriye güler yüz göstermelisiniz.
Sonuç olarak çarşı açmak isteyenlere civardaki dükkanları gezmelerini tavsiye ederim. İçinde iyi tanıdığınız özellikleri örnek alabilirsiniz. Olumsuz yönlerden kaçının.

Bakkal ve Market Açmak başlıklı yazımızın sonuna geldik. Aklınıza takılan sorunlar için yorum bölümüme başvurabilirsiniz. Sorularınız en kısa sürede cevaplanacaktır.

Mesaj Bırakabilirsiniz