Çikolata Dükkanı Açmak! Kar Marjı, Malzemeleri ve 2024 Maliyeti

Çikolata dükkanı açmak için doğru bir fizibilite ve iş planı yapılması önemlidir. Pek çok farklı iş koluna göre daha karmaşık bir sürece sahip olan çikolata dükkanı açmak için bu alanda belirli bir deneyim ve bilgiye sahip olmanız gerekecektir. Pastane ve tatlıcıdan farklı olarak sadece çikolata seçenekleriyle özel sunumlar yapan işletmelerin tercih edecekleri konsept de önemli bir kriterdir. Basit bir süreç olsa da açıldıktan sonra işin tutturulması için doğru bir süreç planlaması yapılması gerekecektir.

Çikolata dükkanı açarak, olmazsa olmaz lezzetlerden birini toptan ve perakende satabilirsiniz. Başlamanın kolay, ancak ölçeklendirmenin nispeten zor olduğu sektörlerden biridir. Tüketiciye hazır bir ürün olmasına rağmen alternatif yoğunluğu göz önüne alındığında tercih edilmesi için önemli çalışmalar gerektiren bir iş fikridir.

Çikolata dükkanı açmak oldukça basit bir işlemdir. Genel olarak, başlamak için fazla çaba gerektirmez ve bazı özel sertifikalar ve benzeri süreçler. Yeterli sermayesi olan herkes (bundan bahsedeceğiz) birkaç gün içinde kolayca butik çikolata dükkanı açabilir ve işe başlayabilir. En önemli şey sermaye değil, çikolatayı gerçekten sevmek!

cikolata dukkani acmak

Çikolata dükkanı açmak için ihtiyacınız olan en önemli şeyler; patika üzerinde küçük de olsa doğru yerde bir dükkan bulmaktır. çikolata, sana çok kızan bir eşin yoksa; Çok ihtiyaç duyulan bir ürün değil. Bu nedenle, tetikte olmanız ve biraz daha yüksek bir kiraya hazırlıklı olmanız gerekir. Çikolata yüksek kar marjlarıyla satıldığı için kargoyu teslim aldığınızda ciddi bir gelir elde edebilirsiniz.

Çikolata dükkanınızı bulduktan sonra mutlaka dekorasyona özen göstermelisiniz. Çikolata dükkanları genellikle çok şıktır ve pek çok ilginç tonla müşterileri cezbeden tasarımlara sahiptir. Ülkenin belli başlı çikolata dükkanlarının sosyal medya hesaplarını inceleyerek dekorasyon fikirleri edinebilirsiniz.

Bazı çikolata dükkanları hem çikolata yapmakta hem de çeşitli markaların paketli çikolata ürünlerini satmaktadır. Her durumda, kazanma şansı yüksek olan bir iş fikridir.

Tabii ki butik çikolata dükkanınızda çikolata yapmayı planlıyorsanız dükkanın daha geniş olması ya da çikolatayı farklı bir yerde yapmalısınız. Her durumda, gerçekten lezzetli çikolatalar yapabilen en az bir ustaya ihtiyacınız var. O usta sen değilsen; Alanında uzman bir çikolata ustasına aylık 5-6.000 lira maaş ödemeye hazır olmalısınız. Unutulmamalıdır ki eğer siz de çikolata yapmak istiyorsanız bu alanda kurs alabilirsiniz.

Çikolata butiklerinde sadece kendi çikolatanızı satabilirsiniz ama genellikle farklı markalarda çikolatalar da bulunur. Bazı toptancılardan en ucuz fiyat seçeneği ile toptan çikolata alabilir, raflarınızı şenlendirebilirsiniz. Ancak çikolatanın raf ömrü çok uzun değildir. Toptan alımlarda dikkatli olmanızı tavsiye ederiz.

Çikolatacılar bakkallardır. Hele ki üretmek istiyorsanız karşınıza pek çok farklı süreç çıkacaktır.

Çikolata Dükkanı Açmak İçin Gerekli Malzemeler Nelerdir?

Çikolata dükkanı açmak için ilk olarak doğru bir lokasyon tercih edilmektedir. İnsan sirkülasyonunun yoğun olduğu bölgelerin tercih edilmesi gerekecektir. İkinci olarak da mekan dizaynının başta göze hitap edecek şekilde yapılması gerekmektedir. Çikolata her ne kadar herkes tarafından sevilen bir ürün olsa da temel ihtiyaç değildir. Bu nedenle doğrudan hedef kitleye hitap etmek ve buna uygun bir planlama ile hareket etmek son derece önemlidir.

Özellikle çikolatanın doğru koşullarda bozulmadan muhafaza edilmesi için bazı özel ekipmanlar gerekecektir. Çikolata dükkanı açmak için gerekli malzemeler arasında kısaca şunlar sıralanabilir:

Genel olarak, belediyelerden ruhsat almak için aşağıdaki belgelere ihtiyacınız vardır:

  • Gayri Sıhhi Müessese Başvuru Formu (Lisans ve Denetim Müdürlüğünden temin edilebilir)
  • 2 adet vesikalık fotoğraf (şirket ise)
  • ikamet raporu
  • Yer Seçim Belgesi (Plan ve Proje Müdürlüğünden)
  • Sertifika fotokopisi
  • Kiraya vermek
  • Baca uygunluğu (Aşçılık İşyerleri Müdürlüğümüze başvurulacaktır)
  • İtfaiye raporu (yöneticimizden talep edilecektir)
  • Kapasite Raporu (gıda ile ilgili üretim tesisleri için)
  • Şampiyonluk Sertifikası
  • Hizmet sözleşmesi noter tasdikli
  • Ustalık belgesi yoksa İzmir Milli Eğitim Müdürlüğü Çıraklık Eğitim Merkezine başvuru belgesi
  • getirilecektir (Mühendisler ilgili iş kolunda şirket açarken ustalık belgesi aranmaz. Tasdikli fotokopi ve meslek odası kaydı gerekir)
  • Bir profesyonelin gözünde işyerinde yapılması gereken kimyasallar vb. İlgili yöneticinin sözleşmesi
  • noter tasdikli, diploma veya tanınmış bir ikame belge ve meslek kuruluşunun tescil belgesi
  • dosyalanır.
  • Esnaf sicil belgesi, oda kaydı
  • Gıda ile ilgili tüm işyerleri için hijyen eğitim sertifikası
  • Gürültü Yönetmeliğine tabi ise gürültü ölçüm raporu (Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş kuruluşlardan temin edilebilir)
  • Faaliyet sırasında makine ve ekipman kullanılması halinde; Motor Ruhsatı (Bayındırlık
  • Müdürlüğünden alınacak)
  • Şehir suyu bağlantı sertifikası
  • Vergi Dairesi
  • Kanalizasyon Etüdü (pis su bertarafı üreten iş kollarından İZSU’dan alınmıştır)
  • Katı Atık Görüşü (İ.U.B.B. Katı Atık İşleme Müdürlüğü tarafından)
  • Bitkisel atık yağ sözleşmesi (yetkili firmalardan)
  • Sanayi Sicil Belgesi (Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından)
  • ÇED listelerinde yer alması halinde ÇED olumlu belgesi
  • İş Sağlığı ve Güvenliği Yasasına göre “iş yeri ile ilgili risk analizi” (gerekirse)

Çikolata dükkanlarında özellikle en önemli malzemeler arasında çikolata dolapları en önemli unsudur. Doğru koşullarda ürünlerinizi saklamanız için uygun dolaplara ihtiyacınız olacaktır. Çikolatalar için özel olarak üretilen vitrin ve dolapların dışında sunum için gerekli kutular ve servis tabakları da önemli malzemeler arasında yer alabilir. Bu malzemeler maliyetleri ise ürün özelliklerine göre değişecektir.

Çikolata Dükkanı Ruhsatı Nasıl Alınır?

Türkiye’de işyeri açma ve çalışma ruhsatı almak için ilgili kanun ve yönetmeliklere uygun bir iş modeline sahip olmanız gerekecektir. Hizmet vereceğiniz il sınırları içindeki belediyelerin ilgili birimlerine giderek ruhsat için başvuru yapmanız gerekecektir. İtfaiye raporu ve diğer birçok farklı belge bu süreç kapsamda sizden talep edilebilir. Belediyelere göre işyeri açma ve çalışma ruhsatı almak için iş koluna göre de değişmekle birlikte farklı süreçler takip edilebilir. Öte yandan yasal olarak faaliyet göstermeniz için vergi, meslek odası ve muhasebe kayıtlarının da yapılması gerekecektir.

Gıda üzerine açılacak işyerleri için dükkan açma süreçleri belirli farklı koşulları da beraberinde getirmektedir. Hizmet vereceğiniz dükkanın hijyen koşullarına uygun olması ve gıda satışına dair gerekli izinlerin de alınması sürecin sorunsuz olarak tamamlanmasını sağlayacaktır. Çikolata dükkanı ruhsatı almak için tüm yasal prosedürün eksiksiz olarak tamamlanması gerekecektir.

Çikolata Dükkanı Maliyeti Ne Kadar?

Çikolata dükkanı açmanın maliyeti birçok farklı unsura göre değişecektir. Tutulan dükkanın kirası veya satın alma bedeli, resmi işlem giderleri (vergi, harç vb.), dekorasyon, malzeme maliyetleri, personel giderleri bu kapsamda ilk aşmada hesaplamanız gereken kalemlerdir. Kar marjı oldukça yüksek bir iş kolu olmasına karşın ilk aylarda getirisi istenen düzeyde olmayabilir.

Çikolata dükkanı açmak isteyenler için en önemli maliyet kalemini dekorasyon oluşturmaktadır. Dekorasyona önem vermeniz satış başarısını da olumlu yönde etkileyecektir. Yaklaşık olarak 35 – 40 metrekare bir mağaza için ortalama olarak dekorasyon maliyeti 100 bin lirayı bulabilir. Sadece dekorasyon maliyetiyle bile yüksek rakamlar hesaplanabilir. Çikolata dükkanı açma maliyeti bu nedenle ortalama 100 bin lira ve üzerinde bir sermaye gerektirecektir. Öte yandan satın alınacak malzemelerin de fiyatlarının yüksek olması ilk aşmada kenarda yeterli miktarda sermayeye sahip olmanızı gerektirir.

Çikolata Dükkanı Açma Şartları Nelerdir?

Çikolata dükkanı açmak için belirli şartların sağlanması gerekecektir. Bu şartlar arasında en önemlisi resmi izinlere sahip olmaktır. Diğer birçok ustalık gerektiren iş koluna göre daha az zorlayıcı olan çikolata dükkanı için yasal işyeri açma prosedürünü takip etmeniz gerekecektir. Gerekli izin belgelerinin alınması ve fizibilite çalışmasının yapılması önemli bir kriterdir.

Çikolata dükkanı açma şartları arasında kısaca şunlar yer alacaktır:

  • İlk olarak iş planının hazırlanması ve fizibilite çalışması, piyasa araştırmasının yapılması.
  • Belediye ve vergi dairelerinden yasal prosedür hakkında bilgi almak.
  • Muhasebeci ile anlaşarak süreç takibinin gerçekleştirilmesi.
  • Maliyet hesaplamalarının doğru şekilde yapılması vb.

Başarılı bir girişim için faaliyet göstereceğiniz yerin çikolata dükkanı için uygun olması son derece önemlidir.

Çikolata Dükkanı Açmak İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Çikolata dükkanı açmak için diğer farklı iş kollarında olduğu gibi birçok resmi işlemin yapılması gerekmektedir. Yasal olarak faaliyet göstermek için bu yasal prosedürleri takip etmeniz gerekecektir. İş koluna ve bulunduğunuz yere göre talep edilen belgeler farklılık gösterebilir. Buna göre çikolata dükkanı açmak için gerekli belgeler arasında kısaca şunlar yer almaktadır:

  • Hizmet verilecek yerin belirlenmesi ve kira sözleşmesinin yapılması.
  • Muhasebeci işlemleri.
  • Vergi dairesi başvurusu için; imza sirküleri, fotoğraf, kimlik, kira sözleşmesi fotokopisi vb. belgeler.
  • Oda kayıt işlemleri.
  • Ruhsat için istenecek diğer belgeler.

Başvuru sürecinde tarafınızdan istenecek resmi belgeler farklılık gösterebilir. Temel olarak sizden istenecek belgeler arasında kimlik bilgileri, işyeri bilgi ve belgeleri, ikametgah bilgileri, esnaf odasına kayıt için istenecek belgeler ve vergi kaydı ve ruhsat için gerekli olan resmi harç ve başvuru belgelerinin hazırlanması gerekecektir.

Açacağınız şirketle ilgili belgelerle birlikte gelen vergi levhasını bir vergi danışmanına giderek alabilirsiniz. Ancak yinelemek gerekirse, bir çikolata dükkanında üretim yapıyorsanız bu belgelerin çoğuna ihtiyacınız olmayacak. Belediyenize başvurabilirsiniz.

Çikolata butikleri genellikle sadık bir müşteri tabanına sahiptir. Katılan her müşteri, uzun yıllar sizin müşteriniz olarak kalabilir. Tabi bunun için yapmanız gereken size lezzetli bir parça çikolata sunmaktan başka bir şey değil. Çikolata endüstrisindeki yüksek rekabet nedeniyle, lezzet söz konusu olduğunda eğrinin önünde olmaya çalışmalısınız. Fiyat avantajı sağlamak çikolata sektöründe genellikle tercih edilen bir durum değildir. Çünkü sektörün müşteri tabanı genellikle orta gelir grubunun üzerindedir. Bu nedenle yüksek kar marjları ile çalışmanın mümkün olduğu bir sektördür. Lezzet ana odak noktanız olmalıdır.

Çikolatacılar genellikle düğün, nişan, doğum günü ve benzeri etkinlikler için aktif olarak çalışırlar. Her gün için ayrı bir pazarlama çalışması yapmak bütçenizi zorlayabilir ancak uzun vadeye yayarak yerel pazarlama çalışmalarına odaklanabilirsiniz.

Yerel televizyon, gazeteler ve radyo, birincil pazarlamanızın odak noktası olabilir. Ayrıca sosyal medya pazarlamasına da mutlaka önem vermelisiniz. Pek çok çikolata dükkanı münhasıran online satışa yönelerek ciddi satışlar yapıyor. Türkiye için genellikle ana platform Instagram’dır. Birbirinden şık ve göz alıcı ürünlerinizin resimlerinden oluşan bir Instagram hesabı oluşturun ve takipçi kazanma yöntemleri ile takipçilerinizi büyütmeye çalışın.

Mesaj Bırakabilirsiniz