Önemli günlerde veya hasta ziyaretlerinde, cenazelerde çiçek almayan sanırım yoktur. İnsanların sevgilerini ve acılarını paylaştığı günlerde birbirlerine çiçek hediye etmesi eski bir gelenektir. Ülkemizde de bu kültür vardır ve insanlar sevgililerine, eşlerine, hasta akrabalarına çiçek almaktadır.
Kendi işini kurmak isteyenler için de bu bir fırsattır. Eğer yaşadığınız bölgede işini iyi yapan bir çiçekçi yoksa hemen kolları sıvayın ve çiçekçi dükkanı açmak için harekete geçin. Kar marjlarının %50’yi aştığı çiçekçilik sektöründe yüksek karlılık oranı görülmekte. Bu rehber yazımızda sizler için çiçekçi dükkanı açmanın maliyetini ve bu işten iyi para kazanmak için dikkat etmeniz püf noktaları anlatıyoruz. İyi okumalar…
İçindekiler
Çiçekçi Dükkanı Açmak
Kaliteli bir çiçekçi dükkanı açmak için ilk yapmanız gereken detaylı bir lokasyon analizi yapmak ve dükkanı doğru noktada açmaktır. Doğru lokasyonu seçmeye çalışırken çevrenizdeki insan yoğunluğunu dikkate almalısınız. Bunu yaparken de “hangi insanlar buradan çiçek alır” diye düşünmeniz gerekir. Örneğin hastaneye geçmiş olsun ziyaretine giden kişiler mutlaka yanlarında bir demet de çiçek alır götürür. O halde hastane yakınlarında bir dükkan açmak akılcı bir fikir olacaktır.
Çiçekçi dükkanı için geniş bir dükkana ihtiyacınız olacak. Bizim sizlere tavsiyemiz en az 75 m2 net kullanım alanı olan bir dükkan kiralamanızdır. Dükkanınız geniş olmalı ki hem çiçeklerinizi güzelce yerleştiresiniz hem de içeriye güzel bir dekorasyon ile hava katmış olursunuz. İç dekorasyon önemli olduğu kadar dış da önemlidir. Bu nedenle çiçekçi dükkanlarında vitrin dediğimiz kısım zeminden tavana kadar cam olmalıdır. Dışarıdan bakan kişiler içerisini görebilmeli, çiçekleri fark edebilmelidir.
Dükkan kiralanır, dekorasyon da halledilir onlar problem değil de editör bey “biz çiçekleri nasıl tedarik edeceğiz ?” diye soruyorsunuzdur biliyorum 🙂
Bu işi yapan kişiler sattıkları çiçekleri “çiçek borsası” veya “çiçek mezatı” denilen açık arttırma usulü satış yapılan yerlerden satın almaktadır. Mezata çıkan çiçeklerin fiyatları dönemsel olarak fark gösterir. Yaz ve kış aylarında mezatlarda fiyat farklılıkları oluşur. Ancak bu oran sizin kar marjlarınızı aşırı düşürecek kadar çok değildir.
İstanbul’da yaşayanlar için küçük bir araştırma ile haftanın 6 günü çalışan İstanbul – Ayazağa çiçek mezatını tespit ettik. Aşağıdaki firma Ayazağa’da kurulan mezatta faaliyet gösteren bir çiçekçidir. Buradaki adresten başlayarak mezatın yolunu bulabilir ve açık arttırmadan çeşit çeşit çiçekleri satın alıp dükkanınıza ürün stoklamaya başlayabilirsiniz.
SS Flora Çiçekçilik
Adres: Kemerburgaz Yolu No 59, Ayazağa/İstanbul
Çiçekçi Dükkanı Açmak İçin Gereken Belgeler (Ruhsat Alma)
Çiçekçilik işini sadece al-sat üzerine yapacaksanız, kendiniz yapay çiçek üretimi yapmayacaksanız dükkanınız “sıhhi müessese” kapsamında değerlendirilecektir. Bu nedenle belediyeden çalışma ruhsatı alırken “sıhhi müessese” için gereken evrakları hazırlamanız gerekmektedir. Aşağıdan çiçekçi dükkanı açmak için gereken bazı belgeleri görebilirsiniz.
- 1 adet nüfus cüzdanı fotokopisi
- Başvuru beyan formu
- Kira sözleşmesi (kat mülkiyeti varsa, kat maliklerinin onayları olmalıdır) (aslı ve fotokopisi olmalıdır)
- Yapı kullanım izin belgesi
- İmza beyanı
- İtfaiye uygunluk raporu
- Esnaf ve Sanatkarlar Odası kaydı
- Mesul müdürlük sözleşmesi
Sizden istenen başlıca belgeler bunlardır. Ancak belediyeler arasında farklılıklar gözlenmektedir. Şehrinizde bulunan belediye binasına gidip iş yeri ruhsatı almak istediğinizi söylediğinizde görevliler sizinle ilgilenecek ve toplamanız gereken belgeleri bildirecektir.
Çiçekçi Dükkanı İşletmenin Püf Noktaları
Her işte olduğu gibi çiçekçi dükkanı işletmek için de dikkat etmeniz gereken bazı püf noktalar var. Sizler için derlediğimiz bu ipuçlarına dikkat ederseniz işletmenizin kalitesini yükseltir, satış miktarlarınızı arttırırsınız. İşte püf noktalar;
- İşin en önemli noktalarının başında dükkan geliyor. Dükkanınızı iyi bir yere kuramazsanız satışlar istediğiniz gibi olmaz. Bizim önerimiz çevrede ya çok fazla insan olacak Sevgililer Günü, Anneler Günü, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü gibi özel günler için satış yapacaksınız. Ya da hastane yakınlarında bir dükkan açarak hasta ziyaretine gidenlere çiçek satmaya çalışacaksınız. Özetle sakın mahalle arasında dükkan açmayın.
- Esnaflık demek müşteriye hizmet demektir. Çiçek almak için gelen müşteriye sakın somurtmayın. Müşterileri güler yüzle karşılayın ve dükkandan çıkana kadar ilginizi eksik etmeyin.
- Dükkanda görünüm çok önemli bir detaydır. Çiçeklerin görünüşleri düzgün olmalı. Vitrin camlarınızı düzenli olarak temizlemelisiniz. Camlarda bir karış toz olursa müşteri bakar ve kaçar.
- Çiçek satışları özel günlerde artar. Bu nedenle takvimler o günleri göstermeden hazırlıklarınızı yapmalı ve dükkan için yeni ürünler, yeni renkler getirmelisiniz.
- Çiçek çeşitliliği ne kadar geniş olursa o kadar iyidir. İnsanlar zevklerine göre aradıklarını bulabilmeli.
- Çiçekleri uygun fiyata mal edebilmek için yaşadığınız yerdeki çiçek mezatlarını düzenli olarak takip etmelisiniz. Piyasadan irtibatınızı kesmeyin.
- Cenaze törenleri ve açılış törenleri için çelenk siparişleri bol olmaktadır. Bu nedenle çelenk siparişlerini yerlerine ulaştırmak için bir kuryeye ve binek aracına sahip olmalısınız.
- Kişiye özel olarak çiçek gönderen kişilerde bolca bulunmaktadır. Bu kişiler için de kurye ile hizmet vermeniz gerekir.
Çiçekçi Dükkanı Açmanın Maliyeti ve Kazanç
Yapacağınız işin boyutuna ve işi yapılan yere göre maliyet de büyük değişimler olacaktır. Ancak yine de kaliteli bir çiçekçi açabilmek için 100 bin TL kadar sermayenizin olması gerekmektedir. Hele bir de sipariş dağıtımı için gerekli olan binek aracınız yoksa buna da bir miktar yatırım yapmak zorunda olacağınız için 100 bin TL mutlaka ancak işinizi görecektir. Daha güzel, daha büyük bir iş yapmak isterseniz biraz daha büyük sermayeye ihtiyacınız olacaktır.
Kazanç durumu ise yapılan satışlara göre değişecektir. Yazımızın başında çiçekçilik sektöründe %50’yi aşan kar marjlarının olduğunu söylemiştik. Bu oran oldukça yüksek bir orandır. Çoğu sektörde bu kadar karlılık yoktur. O nedenle çiçekçilik işini iyi yaparsanız ve güzel bir yere dükkan açmışsanız iyi paralar kazanacağınızdan emin olmalısınız.
Çiçekçi dükkanı açmak isteyenler için önemli bilgiler verdiğimizi düşünüyorum. Umarım bu yazıdan faydalanmış ve aklınızdaki sorulara cevaplar bulmuşsunuzdur. Konu ile ilgili bana sormak istedikleriniz varsa yorumlar kısmından mesajınızı bana iletebilirsiniz.
Mesleki yeterlilik belgesi istemiyormu çiçekçilik için nasıl temin edebilirim