Eğitim sektörüne yönelik bir iş kurmak isteyen kişiler kırtasiye sektörüne girmeyi düşünmektedir. Ülkemizde eğitime verilen önem herkes tarafından bilinmektedir. Genç nüfus arasında milyonlarca öğrenci bulunmakta ve bunlar devamlı olarak okul için gerekli olan eğitim malzemelerine ihtiyaç duymaktadır. O halde kırtasiye dükkanı açmak akılcı bir yatırım olacaktır. Özellikle okulların açıldığı Eylül ayından itibaren Kasım ayına kadar çok yüksek ciroların yapıldığı bu sektöre girmeye karar verenlerin makalemizden yararlanacağını düşünüyoruz.
İçindekiler
Kırtasiye Dükkanı Açmak
Dükkan açma girişimlerine başlamadan önce bu sektöre yapabileceğiniz yatırımı kararlaştırmanız gerekiyor. Kırtasiye sektöründe yapacağınız yatırım sizin sermayenize bağlı olarak değişecektir. Ancak orta halli bir kırtasiye dükkanı açabilmek için en az 50 bin TL sermayeye ihtiyaç duyacağınızı belirtmeliyiz. Özellikle büyükşehirlerde bu işi yapmayı düşünen kişiler için 50 bin lira az dahi gelebilir ve yatırımınızın boyutu 100 bin TL’ye kadar ulaşabilir.
Sermayesini hazırda bekleten kişiler elbette dükkan arayışı içerisine girmelidir. Burada dikkat edilmesi gereken iki önemli seçenek var. İlk seçenek dükkanı şehirin en işlek çarşı, caddelerinde açmaktır. İkinci seçenek ise çevresinde en az bir adet okul bulunan bir noktada açmaktır. Eğer kırtasiye dükkanı açmak istediğiniz nokta hem insanların gezdiği dolaştığı bir cadde, hem de çevresinde bir kaç tane okul bulunan bir nokta ise orayı mutlaka tercih edin ve dükkanı kiralayın.
Büyükşehirlerde dükkan kira fiyatları hayli pahalı olabiliyor. Uygun kiralı bir dükkan arayışınız oldukça uzun zamanlar alabilir. Sabırlı bir şekilde sizin için en uygun kiraya sahip bir dükkan aramaya devam etmelisiniz. Kiralanacak dükkanın en az 50 m2 olması da önemli bir detaydır. Aşırı küçük dükkanlarda ürünleri yerleştirirken sorun yaşayabilir ve yer sıkıntısı çekebilirsiniz. Bu nedenle bizim sizlere önerimiz 50 m2 – 100 m2 arası bir dükkan kiralamanızdır. Bütçeniz ne kadarına el veriyorsa o kadar büyüklükte bir dükkan kiralayın.
Dükkan kiralandıktan sonra tadilat ve dekorasyon işlemlerini başlatabilirsiniz. Dükkanda ihtiyaç duyacağınız raflar, kitaplıklar için bir marangoz ile anlaşıp özel yapım rafları yerleştirebilirsiniz. Ya da hazır olarak satın alırsınız. Bütçeniz ne kadar ise o oranda raf yerleşimi yaparak dükkanın içerisindeki işleri halletmelisiniz.
Dükkanın cam vitrinlerinin olmasına önem gösterin. Dışarıdan gören öğrenciler oranın bir kırtasiye olduğunu anlamalı ve alışveriş için içeriye girmek istemeli.
Kırtasiye Dükkanı Açmak İçin Gereken Belgeler (Ruhsat Alma)
Dükkan açmak için elbette belediyeye başvurmanız ve iş yeri açma ruhsatı almanız gerekmektedir. Belediyelerde dükkan tiplerine göre farklı belgeler talep edilmektedir. Kırtasiye dükkanları belediyelerce “sıhhi müessese” olarak değerlendirilir. Bu nedenle de size sıhhi müessese açmak için gereken belgeler gerekmektedir. Aşağıdan o belgelerden bazılarını görebilirsiniz;
- 2 adet vesikalık fotoğraf
- Nüfus cüzdanı fotokopisi
- Başvuru beyan formu
- Kira sözleşmesi (aslı yada noter tasdikli sureti)
- Adli sicil kaydı belgesi
- SGK’ya kayıtlı olunduğuna dair belge
- Vergi Levhası
- Esnaf ve Sanatkarlar Odası kaydına dair belge
- Yapı kullanım izin belgesi
- İşyeri krokisi
- İtfaiye uygunluk raporu
Kırtasiye Dükkanında Bulunması Gereken Ürünler
Kırtasiye dükkanı işletmek isteyenler dükkan içerisinde bazı ürünleri mutlaka bulundurmalıdır. Kırtasiyecilik işinde en çok talep gören ürünler öğrencilerin sık sık yenisini aldığı veya yenisine ihtiyaç duyduğu ürünlerdir. Bu çeşitliliği sağlayabilmek için toptancılar ile iletişime geçmeli ve öğrencilere hitap edecek ürünleri her daim dükkanınızda bulundurmaya çalışmalısınız. Bir kırtasiye dükkanında mutlaka bulunması gereken bazı ürünler aşağıda belirtilmiştir;
- Kurşun kalem
- Uçlu kalem ve sarf malzemeleri
- Silgi, kalemtıraş
- Tükenmez kalem, pilot kalem, dolma kalem çeşitleri
- Büyük boy harita metod defter (kareli, çizgili, çizgisiz ) / 72 yaprak, 100 yaprak vb. çeşitlilikte
- Küçük boy defter
- Not defteri, etiket seti
- Boya malzemeleri ve resim defteri
- Kitap kaplıkları – ciltleri
- Şeffaf dosyalar, klasörler
- Okul çantası
- Kalem kutusu
- Makas, mukavva, el işi kağıdı
- A4 çizgisiz kağıt
- Ortaokul ve lise ders kaynak kitapları (yaprak testler, föyler, fasiküller, konu anlatımlı soru bankaları vb.)
- Üniversiteye hazırlık kitapları – YKS (soru bankaları, deneme testleri, konu anlatımlı kitaplar vb.)
- KPSS kitapları (soru bankası, tüm konuların yer aldığı kitaplar, deneme kitapları )
Başlıca ihtiyacınız olacak ürünler ve kitaplar bunlardır. Elbette buraya eklenmeyen pek çok ürün olabilir. Ancak burada sizlere en çok satılan ürünleri ve bir kırtasiyenin en çok kazanç sağladığı ürün çeşitlerini anlatmaya çalıştık.
Kırtasiye Dükkanı İşletmenin Püf Noktaları
- Dükkanı işlek bir noktaya, çevresinde okulların olduğu bir bölgeye açtıysanız kısa zaman içerisinde işlerinizin rayına oturacağını bilmelisiniz.
- Kırtasiye sektöründe en önemli şey ürün çeşitliliğini sağlayabilmektir. Çeşit çeşit kalemler, silgiler, defterler derken pek çok ürün stoklamanız gerekecektir. Bu nedenle dükkanda depo tarzı bir alanın olması sizin için iyi olacaktır.
- Bir kırtasiyenin en işlek olduğu dönemler okulların açıldığı Eylül ayından Kasım ayına kadar olan süreçtir. Okullardaki yarıyıl tatilinin bittiği Şubat ayı da kırtasiye sektörünün hareketli olduğu bir aydır. Bu sürelerde kırtasiye dükkanında en çok satışı yaparsınız. Bu nedenle o günlerde dükkan ile ilgilenecek bir yardımcıyı yanınıza almanız iyi olacaktır.
- Üniversiteye ve KPSS’ye hazırlanan müşteriler en çok kar elde edeceğiniz kişilerdir. Bu kişilere iyi hizmet verebilmek için onların aradığı kitapları mutlaka dükkanınızda bulundurun. Yoksa sipariş verip getirin. Genelde öğrenciler arasında ismi yayılan kitaplar hızlıca satın alınır, taliplisi çok olur. Bu nedenle de üniversiteye hazırlanan bir öğrenci ile aranızı iyi tutmanız ve size satış yapacak olan kitap isimlerini önermesini talep etmeniz iyi bir fikir olacaktır.
Kırtasiye Dükkanından Ne Kadar Kazanılır?
Her işletmede belli bir süre dükkanın tanınırlığının artması beklenmelidir. Bugün açılan bir dükkanın müşteriler tarafından bilinmesi, ayağının alışması bir kaç ay sürecektir. Bu nedenle de ilk bir kaç ay dükkanı zarar ile kapatabilirsiniz, kiranızı zor denkleştirebilirsiniz.
Ancak kırtasiye sektörü zaman ile rayına oturan ve düzenli karlar getiren bir sektördür. Özellikle Eylül, Ekim, Kasım ayında satışlar da en üst seviyeye ulaşırsınız. Bu aylarda tüm veliler, öğrenciler kırtasiye alışverişine çıkıp eksiklerini tamamladığı için yapacağınız cirolar maksimum seviyede olacaktır.
Geri kalan aylarda ise kırtasiye işi belli bir seviyeye iner ve stabil şekilde satışlara devam edersiniz. Kırtasiye sektörünün en ölü zamanları ise Haziran ayından itibaren başlar ve Eylül ayına kadar sürer. Bu süre zarfında okullar kapalı olduğu için günde dükkana sadece bir kaç kişi gelecektir.
Genel itibarıyla kırtasiye dükkanlarının kar marjı %25 ila %50 arasındadır. Küçük Anadolu il ve ilçelerindeki kırtasiyeciler daha yüksek kar marjı ile çalışırken, büyükşehirlerde artan rekabet nedeniyle kar marjı %25 seviyesine kadar düşmektedir.
Benzer dükkan açma fikri için aşağıdaki yazımızı da okuyabilirsiniz. Hepinize kolay gelsin, başarılar…