Gıda sektöründe bir iş yapmak isteyenler için tostçu açmak rehberimiz ile karşınızdayız. Düşük maliyetler ile açılabilecek bir tostçu dükkanı ile kısa zamanda iyi para kazanabilir ve tost sektörünün ekmeğini yiyebilirsiniz. Yazımızda tostçu açmak için gereken yatırım maliyetini ve işin püf noktalarını öğrenebilirsiniz.
İçindekiler
2024’de Tostçu Açmak
Kısıtlı sermayesi olan ve fast-food sektöründe hızlıca para kazanabileceği bir iş fikiri arayanlar tostçu açarak bu isteklerini gerçekleştirebilirler. Tost ucuz ve hızlı tüketilebilen bir yiyecek olduğu için çoğu kişi tarafından tercih edilen bir yiyecektir.
Günümüzde tost yemeyen insana çok nadir rastlarız. Sucuklu, kaşarlı, sosisli vs. karışık bir tosta çoğu kişi hayır demez ve vakti kısıtlıysa çabucak yiyip doyabileceği bu ürünü tercih eder. Tostçuların en çok satış yaptığı kişilerse elbette öğrencilerdir. Günlük gelirleri düşük olduğu için öğrenciler ucuz yollu tostçu ararlar ve böyle bir mekan buldukları takdirde artık oranın müdavimi olurlar. Siz de böyle bir tostçu açmak istiyorsanız yazımızı okumaya devam edin. İşin püf noktalarını kapın.
Tostçu Nerede Açılmalı?
Tostçu açmak isteyenlerin en çok dikkat etmesi gereken şey dükkanın açılacağı konum olmalıdır. Kira fiyatının uygun olması elbette önemlidir, ancak hiç kimsenin geçmediği kuş uçmaz kervan göçmez bir noktada açılış yapılırsa kısa zamanda batarsınız. Kirası biraz fazla olsun ama işlek bir noktada olsun. İşlek nokta olması sadece insan sirkülasyonunun yoğun olması demek değildir. Tostçuyu açacağınız noktada sizin ürünlerinizi talep edecek kişiler olmalıdır. Kimdir onlar derseniz elbette öğrenciler.
Günlerinin büyük bir kısmını okulda geçiren öğrenciler(lise) öğlen aralarında okuldan çıkabilmekte ve bu kısıtlı zamanda en yakın mekanlarda ucuz ve kaliteli olarak doymak istemektedirler. Bu nedenle tostçu dükkanı açacağınız noktanın yakınlarında mutlaka okullar olmalı ve orada okuyan öğrencileri dükkanınıza çekebilmek için rekabetçi olmalısınız.
Onları dükkana çekebilmeniz için yapmanız gereken en önemli şey kar marjınızı düşük tutup, öğrenci işi tost satmaktır. Ufacık bir tosta 10 – 15 TL fiyat çekerseniz dükkana girecek öğrenci sayısı bir elin parmaklarını geçmeyecektir. Bu duruma mutlaka dikkat edin. Gözlemlerimize göre kısa zamanda batan tostçuların en büyük hatası öğrencileri çok zengin sanmaları ve fahiş fiyat politikası belirlemesi.
Ondan daha ucuza satan tostçular ise dükkana giren öğrencilere yetişemez durumdaydı. Sürümden kazanmayı denemelisiniz bu sektörde. 1 saatlik öğle arasında düşük fiyatlar ile 200-300 tost satan pek çok tostçu bulunmaktadır.
Tostçu Açmak İçin Gerekenler
Bu işi yapmak isteyen bir kişinin ilk açılışta gereken malzemelere ve dekorasyon – tadilat gibi işlemlere en az 20-30 bin TL yatırım yapması gerekmektedir. Bir tostçuda olmazsa olmaz malzemeler ve ekipmanlar ise aşağıdaki gibidir;
- Tost ekmekleri (günlük olarak alınmalı ve taze olmalıdır)
- Tost ızgaraları
- Tost maşası
- Sucuk, salam, sosis, kaşar peyniri, turşu, soğan, domates vb. tost malzemeleri
- 30-40 m2 dükkan (dükkan içerisine güzel bir dekorasyon, bakım yapılmalı tertipli bir görüntü elde edilmeli)
- Dükkan içerisine 4-5 adet masa ve sandalye
- İçecek dolabı (içerisinde ayran, meyveli soda, kola, limonata vb. meşrubatlar olmalıdır)
- Sıcak çay, kahve
Tost İşinin Püf Noktaları
Tostçu açmak isteyenlere şimdiye kadar işe nasıl başlanacağını anlattık. Peki açılış yapıldıktan sonra dükkan nasıl işletilmelidir, tostçuluk işinin püf noktaları nelerdir ? Aşağıda sizler için yararlı ipuçları verdik. Bunları işletmenize uygulayarak kısa zamanda kar elde etmeye başlayabilirsiniz.
- Tost çeşitlerini bol tutmalısınız. Ayvalık tostu, karışık atom tost, kaşarlı tost, sucuklu kaşarlı tost mutlaka menünüzde olmalı.
- Ayvalık tostu menüsünde Susurluk ayranı olmalı.
- Ayran hem kapalı olarak satılmalı hem de açık olarak kendi yaptığınız ayran menüde olmalı.
- Açık ayranın tadı ekşimsi olmalıdır.
- Karışık tostlarda malzemeden çalınmamalı ve tostun malzemesi bol tutulmalıdır.
- Kaşarlı tostlarda kalitesiz, tatsız kaşar peyniri tercih edilmemelidir.
- Tost içerisine “tost peyniri” değil gerçek “kaşar peyniri” koymalısınız.
- Fiyatlar öğrenci işi olmalı uçuk kaçık 10 15 TL tost fiyatları olmamalı.
- İçerideki masalar her daim temiz ve düzenli olmalı.
- Müşterilere ferah bir ortam sunulmalı ve rahat ettirilmeli.
Tostçu Açarak Ne Kadar Kazanılır?
Tostçuluk işinden kazanacağınız para günlük müşteri sayınıza ve sattığınız tost adedine bağlı olarak değişecektir. İşlek, bolca öğrencinin olduğu bir konumda günlük 250-300 adet tost satmanız olasıdır. Buradan hareketle tost başına 2-3 TL civarı kar payı olacağını düşürsek günlük 500 TL civarında net hasılatınız olacaktır.
Elde edeceğiniz net kar satış miktarınız, işlerin yoğunluğuna bağlı olarak çok değişiklik gösterebilir. Örneğin yazın işler daha az olur ancak okul dönemlerinde o günlerin telafisini yaparsınız. Özetle yıllık ortalamaya vurulduğunda, dükkan kirası vs. çıkartıldığında aylık 10.000 TL ve üzeri net kar yapmak çok zor olmayacaktır.
Yazımızın sonuna geldik, umarız tostçu açmak isteyenlere faydalı bilgiler vermişizdir. Bizlere bu iş hakkında sormak istediklerinizi yorumlar kısmından iletebilirsiniz.
Merhaba ben tostcu dukkani acmak istiyirum acacagim konum yoldan gecerek gördüğümde 4 5 kolej bulunmakta ve metroya cok yakin Universiteye cok yakin yeni yerlesim yeri kolejlerin bukundugu konum az sermayem var 15000 tl kadar ve etrafta yakin restsruant bufe yok sizce bu is fikrim olumlu yönde ilerlermi.? Cok tesekkur ederim şimdiden iyi gunler
Abi sen velinimet bulmussu kaçırma cok kar edersin eger isine sadik guzel isletirsen