Balık üretim çiftliği kurmak istiyorum! Maliyeti ve kazancı

Çeşitli balık çiftlikleri vardır. Balıklar hobi, yemek ve dekoratif amaçlı yetiştirilmektedir. Çoğu insan balık çiftliklerinde büyük başarı elde eder. Ancak bu tür bir işe başlamak oldukça risklidir. Bu tür bir girişime başlamadan önce, balık yetiştiriciliği hakkında her şeyi öğrenmeniz çok önemlidir.

Balık çiftliği, ticari amaçlarla havuzlarda ve yapay havuzlarda balık yetiştirme ve satma işi için kullanılan terimdir. Dünya çapında çok karlı bir iş olduğu için oldukça popüler olan balık yetiştiriciliği sektörü, her yıl dünya genelinde %6,5 oranında büyüyor.

Nüfus artışı ile birlikte balık ve su ürünlerine olan talebin artması bu işin büyümesinde çok etkilidir. Dünyanın hemen her ülkesinde balık çiftlikleri var. Ancak kıyı şeridi olan ülkeler bu iş için daha ideal. Öte yandan, uygun koşulları yarattığınız sürece istediğiniz yere balık çiftliği kurabilirsiniz.

Neden bu işi üstlenmelisiniz?

Bir balık çiftliği kurmanın birçok faydası vardır. Şimdi bu işi çekici kılan faktörlere bakalım.

Talep yüksek. Bu nedenle, bu işte çok miktarda balık yetiştirmek mümkündür. İnsanların ihtiyaçları her zaman denizden veya gölden balık tutularak karşılanamaz. Bu nedenle balık yetiştiriciliği önemli bir endüstridir.
Balık çiftliğinde balıklar yapay havuzlarda ve havuzlarda yaşar. Bu nedenle kalıcı bir avlanma durumu söz konusu değildir. Balıklar satılacağı zaman sudan çıkarılır.
Balıklar, deniz ortamından ziyade çiftliklerde daha iyi beslenir. Protein açısından zengin balıklar daha lezzetli ve daha besleyicidir.
Çiftliklerde uygun ortam varsa her türlü balık yetiştirilebilir. Yani kendi çiftliğinizde yüksek kar marjı ile balık yetiştirebilirsiniz.
Balık tüketimi yaygın olduğu için ürün satarken diğer ürünlere göre daha az sorun yaşarsınız.
Büyük veya küçük bir çiftlik kurabilirsiniz. Sermayeye göre değişebilir.
Yeterli sermayeniz yoksa banka kredisi veya KOSGEB fonlarına başvurabilirsiniz.
Balık çiftliği işletmeciliği çok iyi istihdam sunmaktadır. Dünyada 1 milyardan fazla insan protein ihtiyacını balıklardan karşılıyor. Ayrıca balık ihracatı her zaman diğer gıda ihracatından daha karlıdır.

Balık yetiştiriciliğine başlamak için atmanız gereken adımlar

1 – Balık çiftliğiniz için bir amaç belirleyin. Neden bu işe başlıyorsun?

Balıkları yemek, hobi veya dekoratif amaçlı mı yetiştiriyorsunuz?
Balık çiftliğiniz ana gelir kaynağınız mı, ek gelir kaynağınız mı yoksa hobiniz mi olacak?
2 – Balık üretimi konusunda bilgi ve deneyim kazanır. Bir balık çiftliğine sahip olmak hakkında her şeyi öğrenin. Bu, başlamadan önce bilinçli kararlar vermenize yardımcı olacaktır.

Balık üretimi ile ilgili kurslara veya eğitim kurslarına katılabilirsiniz.
Farklı balık kuluçkahanelerini ziyaret edin ve sahipleri veya çalışanlarıyla tanışın. Ayrıca balık yetiştiriciliği web sitelerine bakın.
Bir balık çiftliğinde yarı zamanlı bir iş bulun. Uygulamalı deneyim en iyisidir. İş bulamazsanız, birkaç balık çiftliği sahibine yardım edip edemeyeceğinizi sorun.
Çevrimiçi öğrenme, kitaplardan ve broşürlerden balık yetiştiriciliği hakkında daha fazla bilgi edinmek için iyi bir seçenektir.
3- Bulunduğunuz yerin başarılı bir balık çiftliği kurmaya uygun olup olmadığına karar verin.

Çiftliği kurmak istediğiniz yerde hangi su kaynağı var? Bu suda en iyi hangi balık yetişir?
Bölgede hava koşulları nasıl? Ülke su baskınına meyilli mi?
binalar var mı İşe başlamak için ne kadar inşaat çalışması gerekiyor? Bu işe başlamak için bir izne ihtiyacınız var mı?
Genişletme için ek yeriniz var mı? Balıkları korumak ve taşımak için yeterli alanınız var mı?
4 – İşin görünümünü analiz edin.

Balıklarınızın alıcısı var mı? Üretmek istediğiniz balıklar için nasıl bir pazar var?
Sektör temsilcileriyle görüştünüz mü? Bu işe başlamak için en iyi balık türü hangisidir?
Belirli sorunlarda size yardımcı olabilecek biriyle iletişime geçtiniz mi?
5- Bu işe başlamak için ne kadar paraya ihtiyacınız olduğunu belirleyin. Gölet kazmak ve balık almak için ne kadar para gerekir?

Tasarrufları, yatırımları ve alacakları analiz edin.
Küçük işletme kredisi almaya çalışın.
Mevcut bir finansal planınız var mı ve gerçekçi mi?
Ne kadar nakit akışı bekliyorsunuz?
6- İşe başlamak için uygun kişilere ulaşın.

İnşaat ve ekipman ihtiyaçlarına öncelik verilmelidir.
Balık çiftliğiniz için başlangıç ​​malzemelerinizi satın alacak bir tüccar bulun.

Bir balık çiftliğine nasıl başlarım?

Karlı bir balık yetiştiriciliği işi kurmak istiyorsanız, aşağıda adım adım bahsedeceğimiz adımları takip etmeniz gerekiyor. Başladığınız işletmenin iyi bir kazanç elde etmesi için her adımı dikkatlice araştırmanız ve her adıma çok dikkat etmeniz büyük önem taşımaktadır.

a. Çiftlik kurmak için ne tür bir arazi seçilmelidir?

Bol gelir sağlayan bir balık çiftliği kurmak için arazi seçiminin doğru olması gerekir. Bazı bölgeler bu iş için uygun değildir. Her şeyden önce, ulaşım ve dağıtım ağlarına yakınlık idealdir.

Deniz kıyısı ve büyük göllerin etrafındaki akıntılar balık çiftliği kurmak için doğru yerlerdir.

Çiftlik kurmak için arazi seçerken aşağıdakilere dikkat etmekte fayda var.

Mümkün olduğunca düz bir arazi seçin. Eğimli araziden kaçının.
Çiftliği büyütmek istiyorsanız açık bir alan seçin.
Sel ve su kirliliği olan alanlardan kaçının. Seller çiftliğinizi yok edebilir.
Tarım alanlarına yakınlık da iyi değil. Çünkü tarlalara uygulanan pestisitler toprağı ve suyu kirletebilir.
Çiftlik kuracağınız bölgede yeraltı suyunun az olması iyidir. Bu şekilde sondaj için fazla harcamazsınız.
Ulaşım ağlarına ve ana yollara yakınlık da pazarlama ve satış süreçlerini daha pratik ve ucuz hale getirecektir.

b. Havuz ve gölet nasıl olmalı?

Gölet, su deposu, havuz, kafes gibi farklı balık çiftlikleri bulunmaktadır.

Havuz sistemi için uygun araziyi seçtikten sonra havuz yapın. Havuzun tasarımı, yetiştirdiğiniz balık türlerine bağlı olarak değişebilir. Detaylı bilgi için şehrinizdeki Et ve Süt Kurumu (eski adıyla Et-Balık Kurumu) ile iletişime geçiniz. Ayrıca gölet çevresini temiz tutmalı ve mümkünse ağaç dikmeye çalışmalısınız. Çevre temiz olduğunda balıklar sağlıklı büyür ve bu da ürün kalitesine yansır.

c. Ne tür balıklar yetiştirilmelidir?

Balık yetiştiriciliğinden iyi para kazanmanız için doğru balık türünü seçmek çok önemlidir. Yüksek fiyatlı ve rağbet gören türleri tercih etmeniz sizin yararınızadır. Palamut, somon, çipura, levrek, mercan, alabalık en popüler türlerden bazılarıdır. İklim, fiyat ve maliyeti göz önünde bulundurarak en uygun balık türlerini veya türlerini seçmelisiniz.

D. Balıklar nasıl beslenmeli?

Yem, balık yetiştiriciliğinin en önemli yönlerinden biridir. Balığa besleyici ve kaliteli yem vermelisiniz. Yüksek kaliteli yem, balıkların daha iyi büyümesini ve daha sağlıklı olmasını sağlar. Bu, balıktan elde ettiğiniz geliri artıracaktır. Piyasada birçok balık yemi çeşidi vardır. Bu yemleri deneyebilir veya kendi yeminizi hazırlayabilirsiniz. Bu yemin vitamin, mineral ve tuz gibi maddeler içerdiğinden emin olun. Balığın türüne göre günde birkaç kez balık beslemek yeterlidir.

Balık yetiştiriciliği için hangi ekipmanlar gereklidir?

Çiftlikte ne tür balık yetiştirdiğiniz önemli değil, bazı ekipmanlara ihtiyacınız olacak. Şimdi sahip olmanız gereken en önemli araçlardan bazılarına bakalım.

Kafes ve ağ

Bir gölet çiftliği oluşturmak istiyorsanız, çiftlikteki farklı balıkları ayırmak için batık kafesler kullanmanız gerekir. Metal veya sert plastikten yapılmış bu kafesler, su için bir duvar görevi görür ve farklı canlıların veya farklı balık türlerinin balıkların arasına girmesini engeller. Bu “çevirmeyi” ağlarla da yapabilirsiniz.

Havalandırma pompası

“Havalandırıcı” olarak da bilinen bu pompa, suda kabarcıklar oluşturarak sudaki oksijen seviyelerini düzenler. Böylece balığın oksijen ihtiyacı uygun şekilde karşılanmış olur. Ayrıca kaya, yaprak ve tahta gibi şeylerin süzgeç ve filtreden suya girmesini önleyebilirler.

Rol

Bunu hobi olarak değil de ticari amaçla yaptığınız için balıkları sudan çekerken büyük makaralar kullanmalısınız. Yani bir seferde 500 kilo balığı sudan çıkarmak bilek gücünün ötesindedir. Bu yüzden ağı sudan çıkarmak için büyük bir makaraya sahip olmak iyidir. Ancak mini forklift veya vinç kullanarak da balık toplayabilirsiniz.

f. Bakım nasıl olmalıdır?

Balıkları her zaman kaliteli, besleyici ve taze şeylerle beslemek gerekir. Havuz suyunu düzenli olarak yenilemek iyi bir uygulama olacaktır. Ancak bu mümkün değilse bir ziraat mühendisi yardımıyla temizlik kimyasallarını suya atabilirsiniz. (Bu kimyasallar suyu dezenfekte eder ve balığa zarar vermez.)

Ayrıca balıkları düzenli olarak kontrol etmelisiniz. Bahçenin temiz ve düzenli olduğundan emin olun. Ayrıca düzenli olarak toprak ve su kalitesini ölçün. Kurbağa, yılan gibi şeylerin suya girmemesi için gerekli önlemleri alın. Balıklar hastalansa bile çiftlikte yeterli pestisit bulundurmak da aynı derecede önemlidir.

G. Balıklar nasıl toplanmalıdır?

Bir süre sonra balık olgunlaşır ve toplanmaya hazır hale gelir. Özellikle balığa olan talebin arttığı dönemlerde balık toplamak akıllıca bir hareket olacaktır. Balıkları bir iniş ağı ile veya havuzdaki suyu sürükleyerek toplayabilirsiniz. Ayrıca balık toplama işlemi sabah veya akşam yapılmalıdır. Bu saatlerde hava sıcaklığının düşük olması balıkların tazeliği açısından önemlidir. Ve tabii ki balıkları topladıktan hemen sonra satış noktalarına göndermeniz gerekiyor.

H. Pazarlama nasıl olmalıdır?

Herhangi bir balık yetiştiriciliği işinin en basit aşamalarından biri pazarlamadır. Çünkü hemen hemen tüm ülkelerde balık rağbet görüyor ve balığın satıldığı birçok yer var. Marketler ve balık pazarları, ürünlerinizi satmak için ideal yerlerdir. Tabii ki yurt dışına balık ihraç eden firmalar da düşünülebilecek bir seçenek.

Özetle, bir balık çiftliği kurmak ve balık yetiştirmek karlı bir iş olabilir. En önemlisi işinizi titizlikle yapmak ve kaliteli balık yetiştirmek.

Mesaj Bırakabilirsiniz