Fotoğraf dükkanı açmak isteyen pek çok girişimci, 2024 yılında bu işi kurmanın maliyetini ve gerekli belgeleri merak etmektedir. Her işte olduğu gibi fotoğrafçılık işinde de bazı dikkat edilmesi gereken konular vardır. Bu yüzden yeni bir iş kurmak isteyen kişilerin öncelikle fotoğrafçılık mesleğinin detaylarıyla ilgili bilgi sahibi olmasında fayda vardır. Eğer siz de yeni bir fotoğraf dükkanı açmak istiyorsanız gerekli belgeler ve dükkanı işletme maliyetleri hakkında önceden araştırma yapabilirsiniz.
İçindekiler
Fotoğraf Dükkanı Açmak İçin Gerekli Malzemeler Nelerdir?
Fotoğrafçılık mesleğini yapmak isteyenler için pek çok farklı yöntemden biri fotoğraf dükkanı açmaktır. Genellikle bir tutku olarak başlayan fotoğrafçılık işi, geliştirildikçe karlı bir iş modeline dönüşebilir. Eğlenceli ve karlı bir meslek olan fotoğrafçılık yapmak için stüdyo açmak isteyebilirsiniz. Fotoğraf dükkanı açmak için gerekli malzemeler şunlardır:
- Fotoğraf stüdyosu olabilecek kriterlere sahip bir dükkan
- Softbox ekipmanları
- Bankolar
- Stüdyo koltukları
- Klima
- Canon veya Nikon marka kameralar
- Fotoğraf ihtiyaçlarına uygun lensler
- Işık ekipmanları
- Tripodlar
- Bilgisayar
- Yazıcı
- Fotoğraf baskı cihazları
- Tabure, masa, sandalye gibi ofis malzemeleri
- Dekor ve fotoğraf çerçeveleri
Fotoğraf Dükkanı Ruhsatı Nasıl Alınır?
Herhangi bir şehirde fotoğrafçılık yapmak isteyen kişilerin dükkan açarken ruhsat alması gerekir. Fotoğraf dükkanı ruhsatı almak için öncelikle şirket türünün belirlenmesi gerekir. Çünkü şirketin kuruluşu şirketin türüne ve ortaklık yapısına göre değişiklik gösterir. Fotoğrafçılık dükkanı açarken mali müşavir ve hukuk müşavirine vekalet vererek gerekli işlemleri yapmalarını sağlayabilirsiniz. Firmanızı açtıktan sonra fotoğrafçılık dükkanı ruhsatı alabilmek için şu işlemleri gerçekleştirmeniz gerekir:
- Şirket esas sözleşmesinin hazırlanması
- Esas sözleşmenin Mersis üerinden onaylatılması
- Mersis üzerinden potansiyel vergi numarasının alınması
- Ticaret odasına tescil için başvuru yapılması
- Noter tasdikli imza sirküleri alınması
- Yasal defterlerin ticaret sicilinde ve noterde tasdik edilmesi
- Vergi dairesine şirket açma bildirim formunun verilmesi
- Vergi dairesine şirketin kayıt ettirilmesi
- Belediyeden işyeri açmak için fotoğrafçılık dükkanı ruhsatı alınması
Bu işlemleri sırasıyla tamamlamanız halinde kendi adınıza şirket kurup fotoğraf dükkanı açabilirsiniz. Şirketin türü ve ortaklık yapısı, kuruluş aşamalarında önemli faktörler arasındadır. Bu yüzden gerekli yerlerde mali müşavir ile anlaşarak sürecin sorunsuz bir şekilde ilerlemesini sağlayabilirsiniz.
Fotoğraf Dükkanı Maliyeti Ne Kadar?
Fotoğraf stüdyosu açarak fotoğrafçılık yapmak ve hobisini mesleğe dönüştürmek isteyenler bu işin kuruluş maliyetini de merak etmektedir. Eğer fotoğraf dükkanı açacaksanız karşılaşacağınız maliyetler dükkanın büyüklüğü ve konumuna göre değişiklik gösterir. Bu yüzden fotoğraf dükkanı açma maliyetli konusunda net bir rakam vermek doğru olmaz. Fotoğrafçılık dükkanı açabilmek için ilk başta 50 bin – 100 bin TL arasında bir sermayeniz bulunmalıdır. Ancak günümüz koşullarında düşünüldüğünde ortalama 150.000 TL ile 750.000 TL arasında bir maliyetle kendi fotoğraf dükkanınızı açma imkanı bulabilirsiniz. Fotoğraf dükkanı açarken karşılaşacağınız maliyetleri belirleyen unsurlar şunlardır:
- Dükkanın kiralık veya satılık olması
- Dükkanın merkezi konumda olup olmaması
- Stüdyonun büyüklüğü
- Kullanılacak ekipmanların sayısı ve kalitesi
- Mekanın mimari tasarımı ve dekorasyonu
- Reklam ve tanıtım masrafları
Bu tür kriterler fotoğraf stüdyosu açarken karşılaşacağınız maliyetler üzerinde doğrudan etkilidir. Ayrıca fotoğraf dükkanı açmadan önce kuracağınız şirket için sermaye taahhüdü yapmanız gerekir. Limited Şirketlerde minimum 10.000 TL, Anonim Şirketlerde ise 50.000 TL olacak şekilde minimum sermaye taahhüdü verilmelidir.
Fotoğraf Dükkanı Açma Şartları Nelerdir?
Fotoğraf dükkanı açmak istiyorsanız devlet tarafından belirlenen bazı koşullara uygun hareket etmeniz gerekir. Diğer iş kollarında olduğu gibi fotoğraf dükkanı açmak için de öncelikle bir şirket kurmak şarttır. Bu süreçte ilk olarak şirketin türünü belirlemeniz gerekir. Dolayısıyla 6102 sayılı Türk Ticaret kanununda şahıs şirketleri ile sermaye şirketleri arasındaki kuruluş farkına göre işlem yaptırabilmek için fotoğraf dükkanı açma şartları yerine getirmeniz önemlidir.
Fotoğraf dükkanında sadece fotoğraf çekimi yapmayacaksanız ve bu alanda eğitim vermeyi de düşünüyorsanız şirketin kapsamını bu koşullara göre belirlemeniz tavsiye edilir. Aynı zamanda fotoğrafçılık yaparken bir yandan fotoğraf ekipmanları, kameralar vs satışı yapacaksanız da şirketin türünü doğru seçmeniz önemlidir. Fotoğraf stüdyosunu şahıs şirketi olarak açacak kişilerin öncelikle faaliyetlerini sürdürmesi için gerekli nakit ihtiyacına göre sermaye ibraz etmesi gerekir. Minimum sermaye tutarı şahıs şirketinde olmadığı için buna uygun miktarda sermaye beyanı yapmanız şarttır.
Fotoğraf Dükkanı Açmak İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
Günümüzde herhangi bir iş dalında girişimcilik yapmak ve iş kurmak isteyen herkes, bunu yasal mevzuata uygun bir şekilde yapmalıdır. Dolayısıyla fotoğrafçılık hobisini mesleğe çevirip bir fotoğraf stüdyosu açmak isteyenler de bu mevzuata uygun hareket etmelidir. Her meslekte olduğu gibi fotoğrafçılık için de bazı belgeler talep edilmektedir. Bu alanda yeni bir iş kurmak isteyen vatandaşların fotoğraf dükkanı açmak için gerekli belgeler arasında şunlar yer almaktadır:
- Fotoğrafçılık başvuru belgesi
- Numarataj belgesi
- Tapu fotokopisi veya kira sözleşmesi
- Vergi levhası fotokopisi
- İmza sirküleri
- Fotoğraf
- İtfaiye uygunluk raporu
- Yangın tüpü faturası
- Çevre temizlik belgesi fotokopisi
- Ustalık belgesi
- C kimlik belgesi fotokopisi
Bu belgeleri hazırlayarak fotoğrafçı dükkanı açmak için başvuru işlemlerini tamamlayabilirsiniz. Günümüzde herhangi bir şehirdeki bir dükkanda fotoğrafçılık yapabilmek için bu belgeleri eksiksiz olarak hazırlamanız gerekir. Bu sayede fotoğraf stüdyonuzu faaliyete açabilir ve fotoğraf dükkanınızı yasal yollarla işletebilirsiniz.
Fotoğrafçılık birçok insan için tutku haline gelen bir hobi olsa da zamanla kazançlı bir iş fikrine de dönüşebilir. Fotoğraf stüdyosu açmak hem kazançlı hem de eğlenceli mesleklerden biridir. İyi ve kazançlı bir iş arayan insanlar burada tutkularını paraya çevirme şansına sahipler. Fotoğraf stüdyosu açmanın maliyeti ve diğer tüm detayları öğrenmek bu süreci sizin için kolaylaştıracaktır. Uygun bir lokasyon ve biraz sermaye ile ilgilendiğiniz bir işletmeden para kazanabilirsiniz. Fotoğraf stüdyosu açmak için gereken belgeler ve tüm detaylar hakkındaki yazımızı okumaya devam edin.
Stüdyo açmak için Ustalık Belgesi alınması
Stüdyo açmak için master sertifikası gerekir. Ancak bazı fotoğraf stüdyolarında bu belgeyi göremeyebilirsiniz. İşlem limitini aşarsanız, bu belgeye gerek olmayabilir. Ustalık belgesi yaptırmak istiyorsanız bu belge belli bir eğitimi tamamladıktan sonra kişilere mesleki eğitim merkezleri tarafından verilecektir. Aldığınız eğitimin ardından bir sınavı geçerek sertifika almaya hak kazanmalısınız.
Bu alanda başarılı olmak için yüksek lisans kadar önemli olan bir diğer konu ise tecrübedir. Çok başarılı bir fotoğrafçıysanız ve yüksek lisans dereceniz varsa, hizmet verdiğiniz müşteri kitlesi daha da genişler.
Fotoğraf stüdyosu açmak isteyenlere tavsiyeler
Fotoğraf çekmek biraz yaratıcılık ve biraz bilgi gerektirir. Bu alanda başarılı olmak için iyi bir eğitim son derece önemlidir. Fotoğraf stüdyosu açmak isteyenler için öneriler kapsamında şu noktalara değinmek gerekebilir:
- Uzmanlık bilgi ve deneyiminiz yoksa bu iş için biraz daha beklemeli ve önce işi öğrenmeye çalışmalısınız.
- Yeterli sermayeye sahip olduğunuzdan emin olmalı ve iyi bir yerde bir iş kurmalısınız.
- İşletmenizi kurduktan sonra reklam ve tanıtım çalışmalarınızın çok iyi olduğundan emin olmalısınız.
- Bu alandaki en iyi tanıtımların web ve mobil üzerinden yapıldığını unutmayın.
- Hem iç hem de dış mekanda gelişen müşteri portföyünün çeşitli olmasını sağlar.
- Mağazanın konumu ve dekorasyonu da son derece önemlidir.
- Hem yeni nesil fotoğrafçılık sistemlerini hem de klasik fotoğrafçılığı öğrenmeniz gerekiyor. Ürün fotoğrafçılığı oldukça popüler bir alandır.
- Makinelerinizin ve diğer sistemlerinizin kalitesine değer verin.
- İlk birkaç yıl, başarısızlık karşısında bu kadar kolay pes etmemelidir.
Fotoğraf stüdyosu açmanın tüm detaylarını sizler için listeledik. Bu alanda iyi bir araştırma ve sermaye ile başarılı bir iş kurabilirsiniz.