Kahve dükkanı açmak özellikle son yıllarda iş kurmak isteyenlerin en çok tercih ettiği seçenekler arasında öne çıkmaktadır. Gençler başta olmak üzere kahve dükkanlarının yoğun talep görmesi bu sektörü hareketlendiren bir gelişme oldu. Düşük maliyetlerle yüksek getirili satış yapma fırsatı sunan kahve dükkanı için pek çok kişi internet üzerinden araştırma yapmaktadır. Girişimcilerin son dönemde iş kurarken tercih ettikleri kahve dükkanını açarken bilinmesi gereken bazı detaylar vardır. Bu yazımızda kahve dükkanı açıp kanuna uygun bir şekilde işletebilmek için bilinmesi gereken detaylı bilgileri bulabilirsiniz.
İçindekiler
Kahve Dükkanı Açmak İçin Gerekli Malzemeler Nelerdir?
Her işte olduğu gibi kahve dükkanı açarken de öncelikle bazı ekipmanlara ihtiyacınız olacaktır. Kaliteli ve müşterilerin hoşuna giden kahve çeşitlerini hazırlamanın yanı sıra dükkanın dekorasyonu da önemlidir. Bu sektörde dekoratif ve müşterilere sıcak bir atmosfer sunan kahve dükkanları ilgi görmektedir. Kahve dükkanı açmak için gerekli malzemeler arasında en çok ihtiyacınız olan ekipmanlar şunlardır:
- Espresso makinesi ve öğütücüsü
- Normal kahve makinesi ve öğütücüsü
- Kahve demleme makinesi
- Frappe ve Smoothie çeşitleri için blender
- Zumex makinesi
- Sıcak çikolata ve salep makineleri
- Milkshake makinesi
- Çay demleme makinesi
- Soğutucu dolap ve buzdolabı
- Pasta dolabı
- Mutfak tezgahı, barista masası, sandalye ve masalar
- Bulaşık makinesi gibi mutfak eşyaları
- Ölçü sürahi, süt köpürtme sürahisi ve elektronik terazi gibi mutfak ekipmanları
Bu malzemelerin kalitesine göre kahve dükkanı açmanın maliyeti değişiklik gösterebilir. Ancak günümüzde bir kahve dükkanının pek çok farklı şekilde kahve türü hazırlayabilecek özelliklere sahip olması gerekir. Çünkü kahve dükkanı menüsü ne kadar zenginse, o kadar fazla müşteri çekeceği için ticari kazançlara doğrudan etkilidir.
Kahve Dükkanı Ruhsatı Nasıl Alınır?
Kahve dükkanı açarken işletmeyi yasal mevzuata uygun hale getirmek için bazı belgelere ve çalışma izinlerine ihtiyaç vardır. Yeni nesil kahvecilerin giderek popülerlik kazandığı ülkemizde bu tür dükkanlar Belediyeden alınan çalışma izinleri ve ruhsatı ile yasal bir şekilde faaliyet gösterebilir. Kahve dükkanını açarken gerekli belgeler ile dükkanın bulunduğu yerdeki belediyeye başvurmanız yeterli olacaktır. Kahve dükkanı ruhsatı almak için bu belgeleri doğru ve eksiksiz biçimde hazırlamanız şarttır. Yapılan incelemelerde herhangi bir sorunla karşılaşmamanız halinde kahve dükkanınıza çalışma izni ve ruhsatı verilir.
Kahve Dükkanı Maliyeti Ne Kadar?
Kahve dükkanı açarken iki farklı yöntemden biri tercih edilebilir. Bunlardan ilki dünyaca ünlü kahve satışı yapan markalardan bayilik almaktır. Dünya çapında veya sadece Türkiye’de faaliyet gösteren kahveci firmalardan bayilik alarak satış rakamlarınızı arttırabilirsiniz. Bir diğer yöntem de herhangi bir bayilik almadan kendi markanız ile kahve dükkanı açmaktır. Her iki yöntemde de maliyet hesabı farklıdır. Kahve dükkanı açma maliyeti franchise olarak bilinen bayilik yöntemiyle yapıldığında ortalama 300 bin TL ile 500 bin TL arasında değişiklik gösterebilir. Bu noktada bayilik alacağınız firmanın kalitesi ve marka değeri önemlidir.
Bayilik almadan kendi markanız ile kahve dükkanı açtığınızda ise daha düşük maliyetlerle karşılaşırsınız. Bu durumda ortalama 200 bin TL ile 300 bin TL arasında bir maliyetle kahve dükkanını hizmete açabilirsiniz. Dolayısıyla bayilik almadan kahve dükkanı açmak maliyet açısından daha avantajlıdır. Ancak satış rakamları bakımından bayilik alan yerlerin daha geniş bir müşteri kitlesine hitap ettiği unutulmamalıdır. Kahve dükkanı açarken en önemli maliyet kalemleri başında barista ekipmanları ve dekorasyon gelir.
Kahve Dükkanı Açma Şartları Nelerdir?
Kahve dükkanı açmak için herhangi bir yasal kısıtlamayla karşılaşmazsınız. Dolayısıyla isteyen herkes kahve dükkanı açarak bu yöntemle para kazanabilir. Ancak Türkiye’de ticari alanda faaliyet gösteren tüm işletmelerin belirli mevzuatlara göre hareket etmesi gerekir. Bu nedenle kahve dükkanı açma şartları, şirketin türünü belirleyip esas sözleşmesini buna göre hazırlayarak gerçekleştirilir. Vergi dairesine şirket açma bildirimi yapmayan ve ticaret odasına tescil başvurusunda bulunmayan işletmeler kahve dükkanı açamaz.
Şirket sözleşmesi hazırlanırken Mersis sistemi üzerinden gerekli onaylar alınır. Potansiyel vergi numarası ile noter tasdikli imza sirküleri bu aşamada gereklidir. Yasal defterler ticaret siciline tasdik edilirken gerekirse mali müşavirden destek alabilirsiniz. Bu konuda yapılması gereken tüm işlemlerin yasal mevzuata uygun olması için deneyimli bir mali müşavir yani muhasebeci ile işlem yapmanız tavsiye edilir.
Kahve Dükkanı Açmak İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
Kahve dükkanını faaliyete açmak için ticari alanda faaliyet gösterdiğinize dair bazı belgeleri hazırlamanız gerekir. Türkiye’de vergi kaydı ve vergi levhası olmadan herhangi bir işletmenin ticari olarak hizmet vermesi mümkün değildir. Bunun gibi kahve dükkanı açmak için gerekli belgeler olmadan işletmenize yasal statü kazandıramazsınız. Kahve dükkanı açarken mutlaka hazırlamanız gereken evraklardan bazıları şunlardır:
- TC kimlik numarası fotokopisi
- Tapu fotokopisi veya kira sözleşmesi
- İmza sirküleri
- Depreme dayanıklılık ve yangın belgeleri
- Esnaf ve sanatkarlar odasına kayıt belgesi
- Vergi levhası fotokopisi
- Çevre temizlik belgesi fotokopisi
Bu evrakları hazırladıktan sonra gerekli başvuruları yaparak çok kısa bir sürede kahve dükkanını faaliyete açabilirsiniz. Kahve dükkanınızda herhangi bir yasal probleme takılmadan hizmet vermek için bu belgeleri mutlaka hazır bulundurmanız önemlidir. Türkiye’nin dört bir yanında kahve dükkanı olarak faaliyet gösterecek işletmeler için bu evrakların hazırlanması gereklidir.