Medikal dükkanı açmak özellikle son yıllarda yeni iş kurmak isteyenler arasında giderek popülerlik kazanmıştır. Belirli belgelerle başvuru yaparak kısa sürede medikal dükkanı açabilir ve ticari hayatınıza başlayabilirsiniz.
Medikal yani tıbbi ürünlerin satıldığı bir işletme açmak isteyenler genellikle hastanelere yakın konumda olan dükkanları tercih eder. Bu bölgeden uygun maliyetli bir dükkan sahibiyseniz veya kiralama durumunuz varsa medikal dükkanı açmayı düşünebilirsiniz. Medikal dükkanı açarken karşılaşacağınız tüm faktörler hakkında detaylı bilgileri öğrenmek ve 2024 yılında medikal dükkanı açma maliyetini hesaplamak için bu yazımıza göz atabilirsiniz.
İçindekiler
Medikal Dükkanı Açmak İçin Gerekli Malzemeler Nelerdir?
Düşük maliyetli medikal ekipmanları satın alıp uygun konumda talebin olduğu bir yerde satmak son derece karlı bir iş olabilir. Günümüzde medikal malzemelere en çok ihtiyaç duyulan yerler hastane ve fizik tedavi merkezlerinin çevresidir. Bu tip yerlerde hasta sayısı çok olduğu için medikal ürünlerin satışı da hızlı biçimde gerçekleştirilir. Ticari kazançlarınızı arttırmak istiyorsanız medikal dükkanı açmak için gerekli malzemeler hakkında önceden bilgi sahibi olmanız gerekir:
- Özellikle hastane veya fizik tedavi merkezleri civarında dükkan
- Dolap ve raflar
- Masalar
- Ofis mobilyalar
- Hasta bezleri ve temizliği ürünleri
- Tansiyon aletleri
- Ortopedik ürünler
- Yürüme yardımcı ekipmanları
- Hasta sandalyesi
- Burun aspiratörleri
- İlaç saklama çantaları
- Ecza ve malzeme dolapları
- Hasta bakım malzemeleri
- Temel tıbbi cihazlar
- Diğer medikal ekipmanlar
Bu tür ekipman ve ürünlerin medikal sektöründe sık sık kullanıldığı görülmektedir. Dolayısıyla uygun maliyetlerle satın alacağınız medikal ürünleri hastane çevresinde talebin çok yüksek olduğu yerlerde rahatlıkla satabilirsiniz. Ticari kazancı yüksek bir iş arayanlar için medikal dükkanı açmak son derece mantıklı ve doğru bir tercihtir.
Medikal Dükkanı Ruhsatı Nasıl Alınır?
Her işletmede olduğu gibi medikal dükkanı çalıştırabilmek için de bazı belgeler gereklidir. Örneğin hastane çevresinde medikal dükkanı açıp yasal bir şekilde tıbbi ürünlerin satışını yapmak isteyenlerin çalışma ruhsatına sahip olması şarttır.
Çalışma izinleri olmadan faaliyet gösteren dükkanların tespit edilmesi halinde ticari sicilleri bozulur ve dükkan mühürlenir. Bu tür olumsuzluklarla karşılaşmamak için işinizi yasal mevzuata uygun bir şekilde hazırlamanız tavsiye edilir. Medikal dükkanı ruhsatı almak için gerekli belgeler ile belediyeye başvurmanız ve çalışma izni almanız önemlidir. İşletmelerin çalışma ruhsatı, dükkanın faaliyet göstereceği yerdeki belediyenin ilgili birimlerinden alınır.
Medikal Dükkanı Maliyeti Ne Kadar?
Medikal dükkanı açarken karşılaşabileceğiniz maliyetlerin büyük bir çoğunluğunu dükkan satın almak veya kiralamak oluşturur. Bu nedenle hastane çevresinde medikal dükkanı olarak kiralanabilecek dükkanların maliyetleri şehirden şehre göre farklılık gösterebilir. Öte yandan medikal ekipmanların sayısı ne kadar fazlaysa o kadar geniş bir müşteri kitlesine ulaşma imkanınız vardır. Bu nedenle medikal dükkanı açma maliyeti, dükkanınızın konumu, kirası ve içindeki satılacak ekipmanların çeşidine göre farklılık gösterebilir.
Son yıllarda medikal ürün fiyatları da arttığı için stok maliyetleriniz buna paralel olarak yükselebilir. Ancak büyükşehirlerde medikal dükkanı açarken ortalama 150 bin TL ile 300 bin TL arasında bir sermayeye ihtiyacınız olabilir. Bu tür işletmeler için ticari kredi kullanarak da medikal dükkanı açabilirsiniz.
Medikal Dükkanı Açma Şartları Nelerdir?
Diğer işletmelerde olduğu gibi medikal dükkanı açmak için de yasal mevzuata uygun işlemlerin yapılması gereklidir. Örneğin medikal dükkanı için işyeri bulduysanız bundan sonra mali müşavir ile birlikte dükkanı faaliyete geçirebilmek için bazı adımlar atmanız şarttır. Medikal dükkanı açma şartları arasında şu işlemlerin sırasıyla yerine getirilmesi önemlidir:
- Şirket türü belirlenmelidir.
- Şirkete ait esas sözleşme hazırlanmalıdır.
- Mersis sistemi üzerinden onay alınmalıdır.
- Vergi numarası çıkartılmalıdır.
- Ticaret odasına tescil başvurusu yapılmalıdır.
- Noter tasdikli imza sirküleri alınmalıdır.
- Yasal defterler şirketin ticaret sicilinde tasdik edilmelidir.
- Vergi dairesine şirket açma bildirim formu verilmelidir.
- Vergi dairesine şirket kaydı yapılmalıdır.
- Belediyede medikal dükkanı açmak için ruhsat alınmalıdır.
Tüm bu işlemleri gerçekleştirme konusunda yeterli bilginiz yoksa, deneyimli bir mali müşavir desteği alarak işletmenizi yasal şartlara uyumlu hale getirebilirsiniz. Medikal malzemeleri satacağınız dükkan için bu koşullara uygun hareket etmediğiniz takdirde ileride başınız ağrıyabilir. Dolayısıyla tecrübeli bir muhasebeci ile anlaşarak şirket açma sürecini sorunsuz bir şekilde halledebilirsiniz.
Medikal Dükkanı Açmak İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
Medikal dükkanda satılan ekipmanlar hastalar tarafından kullanılır. Bu nedenle en çok iş yapan medikal dükkanlar genellikle hastane ve sağlık merkezlerinin çevresinde bulunur. Ticari kazançlarınızı arttırmak için medikal dükkanı açmak istiyorsanız bazı belgeleri hazırlamanız gerekir. Yasal mevzuata göre şirket açmak için şirketin türü ve açılış işlemleri eksiksiz olarak belirlenmelidir. Medikal dükkanı açmak için gerekli belgeler arasında şunlar vardır:
- Şirket sahibinin T.C. kimlik bilgileri
- İş yeri kiralıksa kira sözleşmesi fotokopisi
- İşyeri binası varsa tapu senedi fotokopisi
- Depreme dayanıklılık belgesi
- Yangın tüpü ve gerekli belgeler
- Esnaf ve sanatkarlar odasına kayıt belgesi
- Vergi levhası fotokopisi
Eğer bu belgeleri hangi kurum ve kuruluşlardan alacağınızı bilmiyorsanız deneyimli bir muhasebeci ile süreci başarılı bir şekilde yönetebilirsiniz. Yasal mevzuata uygun bir şekilde açacağınız medikal dükkan ile ticari faaliyetlerinizi sorunsuz bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Son yıllarda en popüler iş fikirleri arasında yer alan medikal dükkan açmak için gerekli evrakları önceden hazırlamanız tavsiye edilir.