Pilavcı dükkanı açmak günümüzde en karlı iş fikirleri arasında gösteriliyor. Özellikle gıda sektöründe düşük maliyetli ve yüksek getirili bir iş arayanlar için pilavcı dükkanı öne çıkan tercihlerden biridir. Son yıllarda tavuklu pilavın sokak lezzetleri arasına girmesi ve tıpkı bir fast food ürünü gibi tüketilmesi bu işi daha fazla popüler hale getirmiştir.
Eğer siz de tavuk pilav satışı yapa dükkanlardan birini işletmek istiyorsanız yapmanız gereken bazı önemli işlemler vardır. Bu yazımızda 2024 yılında pilavcı dükkanı açarken bilinmesi gereken tüm detayları bulabilirsiniz.
İçindekiler
Pilavcı Dükkanı Açmak İçin Gerekli Malzemeler Nelerdir?
Gıda sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin hem hijyen hem de müşteri memnuniyeti açısından bazı kurallara uyması gerekir. Bu nedenle pilavcı dükkanını gerekli koşullara göre hazırlamak için pek çok farklı malzemeye ihtiyaç duyabilirsiniz.
Pilavcı dükkanı işletmek için iki farklı yöntem vardır. Bunlardan ilki bir lokanta gibi pilavcı dükkanı açmakken diğeri ise sokakta seyyar pilavcı olarak satış yapmaktır. Pilav standı veya pilavcı dükkanı açmak için gerekli malzemeler arasında şunlar yer almaktadır:
- Mobil pilavcı için el arabası veya panelvan tarzı araç
- Kiralık veya satılık dükkan
- Mutfak ekipmanları
- Masa-sandalye gibi dükkan malzemeleri
- Gıda ve mutfak malzemeleri
Bu tür malzemeleri hazırlamak için belirli bir sermayeniz olması gerekir. Pilavcı dükkanlarının kar marjı günümüzde satış yaptığı bölgeye bağlı olarak yüzde 50’den başlayıp yüzde 500’e kadar çıkabilir. İş yapma olasılığı çok yüksek olan pilavcı dükkanı açma işinde yasal sürece uygun bir şekilde hareket etmeniz için işletme ruhsatı almanız şarttır. Pilavcı dükkanında kullanılacak ekipman ve malzemelerin kalitesine bağlı olarak işletmenizi açma maliyetlerinde değişiklik görülebilir.
Pilavcı Dükkanı Ruhsatı Nasıl Alınır?
Pilavcı standı veya dükkanı açmak istiyorsanız çok yüksek rakamda sermayeye ihtiyacınız yoktur. Eğer bu işte kalıcı bir şekilde süreklilik ortaya koymak istiyorsanız seyyar satış yapmak yerine dükkan tutmanız tavsiye edilir.
Pilavcı dükkanı ruhsatı olmadan da yasal olarak işletmenizi ticarete açamazsınız. İşi devletin belirlediği mevzuata uygun hale getirmek için öncelikle çalışma izni ve ruhsatı almanız gerekir. Bu nedenle pilavcı dükkanı ruhsatı almak için ikamet ettiğiniz yerdeki büyükşehir belediyesine başvuru yapmanız şarttır. Çalışma izni ve ruhsatı belediyeler tarafından verilen en önemli işletme belgeleri arasında gösterilir.
Pilavcı Dükkanı Maliyeti Ne Kadar?
Pilavcı dükkanı açma fikriniz varsa bu işi başarılı bir hale getirmek için öncelikle bulunduğunuz ildeki pilavcı dükkanlarını gezmeniz tavsiye edilir. İyi görünen veya kötü diyebileceğiniz tüm pilavcı dükkanlarını gezerek müşteri memnuniyeti açısından nelere ihtiyaç duyabileceğinizi önceden belirleyin. Bu şekilde pilavcı dükkanı açabilmek için önceden ortaya koyacağınız sermaye hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz. Pilavcı dükkanı açma maliyeti, dükkanda sunacağınız hizmet kalitesine göre değişiklik gösterebilir.
Eğer seyyar sokak lezzeti şeklinde pilav satmak istiyorsanız ortalama 20 bin TL sermaye ile bu işe başlayabilirsiniz. Ancak yaz kış pilavınızı hijyenik bir şekilde satabileceğiniz bir seyyar araca sahip olmanız önemlidir. Bunun dışında pilavcı dükkanı açmak için alternatif yöntemleri denemek istiyorsanız ünlü markaların bayilik sistemine geçebilirsiniz.
Türkiye çapında pilavcı olarak bilinen ünlü bayilikler ortalama 100 bin TL ile 200 bin TL arasında bayilik başvurularını onaylamaktadır. Eğer bayilik olmadan kendi başınıza bir marka kurmak istiyorsanız pilavcı dükkanını açacağınız konuma göre maliyetleriniz farklılaşabilir. Örneğin dükkanın büyüklüğü, konumu ve işlek bir yerde olması gibi detaylara göre pilavcı dükkanına harcayacağınız açma parası ortalama 75 bin TL civarında olabilir.
Pilavcı Dükkanı Açma Şartları Nelerdir?
Pilavcı dükkanı fikrinizi hayata geçirmek için diğer ticari dükkanlarda olduğu gibi bazı şartları yerine getirmeniz şarttır. Yeni iş fikirleri arasında son yıllarda en çok tercih edilen seçeneklerden biri olan pilavcılık, düşük maliyetle yüksek getiri imkanına sahiptir. Bir iş yeri açmak için yapılması gereken tüm unsurlar pilavcı dükkanı açmak için de gereklidir. Bu nedenle pilavcı dükkanı açma şartları şu şekilde sıralanabilir:
- İlk olarak iş kurmak istediğiniz yerdeki belediyeye iş yeri açma başvurusunda bulunmak şarttır.
- Esnaf ve sanatkarlar odasına kayıt yaptırılmalıdır.
- Vergi levhası şarttır.
- İş yeri açma ruhsatı çıkartılmalıdır.
- Pilavcı dükkanı açmak için gerekli tüm belgelere sahip olmak şarttır.
Resmi işlemleri yaptırdıktan sonra pilavcı dükkanını müşterilere uygun hale getirmek için fiziki işlemlere geçebilirsiniz. Pilavcı dükkanının küçük olmasına rağmen ideal biçimde dekore edilmesi daha fazla müşteriden yararlanmanızı sağlar. Bu nedenle dükkana masa – sandalye yerleştirirken olabilecek en verimli iç mekan tasarımını uygulamanız tavsiye edilir.
Pilavcı Dükkanı Açmak İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
Yeni iş fikirleri arasında yer alan pilavcı dükkanı açmak için gerekli belgeler olmadan bu dükkanla ticarete başlayamazsınız. Belediye ve ticaret odasına yapacağınız başvurularda şu belgelerin eksiksiz biçimde hazır olmasına dikkat ediniz:
- Pilavcı dükkanı tapu belgesi veya kira sözleşmesi
- Binanın deprem ve yangın gibi afet uygunluk raporu
- Vergi levhası fotokopisi
- Ustalık belgesi
- Gıda hijyen belgesi
- Çevre temizlik belgesi
- TC kimlik belgesi fotokopisi
- Fotoğraf ve imza sirküleri
Bu belgeleri eksiksiz biçimde hazırladıktan sonra yasal olarak pilavcı dükkanı açabilir ve ruhsatlı biçimde dükkanınızı işletebilirsiniz. Bu süreçte herhangi bir aksilik yaşamamak için deneyimli bir mali müşavir desteğinden yararlanabilirsiniz.