Ülkemizde hamur işlerine olan ilginin yüksek olması karlı pek çok işin doğmasına neden olmuştur. O işlerden birisi olan yufkacı dükkanı açmak, ciddi emek isteyen fakat işin kaliteli yapılması halinde karşılığının kat kat alındığı bir alan. Günümüzde yufkacı dükkanı işletenlerin büyük bir kısmı bu işe çıraklık aşamasından başlamış kişilerden oluşmaktadır. İşin mutfağında küçük yaştan itibaren yetişmişseniz artık kendi yufkacınızı açmak oldukça mantıklı olacaktır.
İçindekiler
Yufkacı Dükkanı Açmak Maliyeti nedir?
Her işte olduğu gibi yufkacı dükkanı açmak için de işin başında ipleri sıkı tutmalı ve planlı, programlı bir iş planı hazırlamalısınız. Yufkacı dükkanında günlük kaç kilogramlık üretim yapacaksınız ve kaç kişi dükkanda çalışacak bunu iyi belirlemelisiniz.
Yufkacılık işinde kaliteli bir ekip kurmak oldukça önemlidir. Asla tek kişi veya iki kişi yapılabilecek bir iş değildir. Yufka dükkanında kasaya bakan kişi hariç olarak, işin mutfağında en az 1 usta, 1 yardımcı çalışmalıdır. Daha büyük çaplı bir iş yapmak (günde xxx KG üretim yapmak) isteyenler usta ve çalışan sayısını artırmalıdır. 1 usta, 1 yardımcı ve dükkanı açacak kişiden oluşan 3 kişilik ekip, ufak çaplı bir yufkacı dükkanı için yeterli gelecektir. 2 personele düzenli olarak maaş + SGK primi ödeyeceğiniz için hesabınızı iyi yapın ve çalışanların maaşları için yeterli bir bütçeye sahip olduğunuzdan emin olun.
ARA NOT: Ortalama bir yufkacı dükkanı için en az 50 bin TL – 75 bin TL arası sermayeye ihtiyaç duyarsınız. Bir çok yufkacı dükkanında ilk 1 yılda ancak dükkanı döndürebilecek kadar para kazanılır. İkinci seneden itibaren yatırım amorti edilir ve işletmeden kâr elde etmeye başlarsınız.
Hesaplamalarınızı yaptıysanız ve sermayem hazır diyorsanız artık dükkan arama sürecine girebilirsiniz. Yufkacı dükkanının şehirin işlek çarşılarında açılması ciddi bir avantaj sağlayacaktır. Çarşılar veya semt pazarlarına yakın olan bölgeler sıklıkla alışveriş için ziyaret edileceği için zaman içerisinde kendinize sabit müşteri kitlesi yaratabilirsiniz. Arayışınızı sürdürürken 50 m2 kadar kullanım olan yerlere veya daha büyük yerlere göz atabilirsiniz. Dükkan içerisine mutfak bölümü kurulacağı ve ustalar burada üretim gerçekleştireceği için geniş bir alanınızın olması önemlidir. Kirası cebinizi fazla sarsmayacak, şehir içinde çarşı yakınında işlek bir konumda dükkan bulun ve kira anlaşmanızı yaparak dükkanı kiralayın.
Yufkacı Dükkanı Açmak İçin Gereken Belgeler
İşinizi yasal olarak yapabilmeniz için belediyeye başvurarak çalışma ruhsatı almanız gerekir. Ruhsat alma sürecinde belediyeler sizden bir çok belge talep eder ve bu belgeleri hazırlamanız gerekir. Yorucu bir süreçtir fakat bir şekilde üstesinden gelmeniz gerekir. Yufkacı dükkanları belediyeler tarafından “üçüncü sınıf gayrısıhhi müessese” olarak değerlendirilir. Bu nedenle gayrısıhhi müessese açmak için şart koşulan belgeleri hazırlamanız gerekir.
Bu belgeleri öğrenmek isteyen kişiler daha önce sitemizde yayınladığımız şu yazıya göz atarak bilgilenebilirler: iş yeri açmak için gerekli belgeler evraklar
Yufkacı Dükkanı İçin Gereken Malzemeler
Yufka imalatı yapabilmeniz için sadece usta ve yardımcı çalıştırmanız yetmez. İşinizi kolaylaştıracak birtakım makineleri de işletmenizde aktif olarak kullanmalı, teknolojiden yararlanmalısınız. Böylece kısa sürede daha yüksek üretim miktarlarını yakalama imkanına sahipsiniz. Bir yufkacı dükkanında olmazsa olmaz makina teçhizatlar şöyledir;
- Hamur makinası
- Yufka açma tezgahı
- Yufka sulama tezgahı
- Yufka açma makinesi
Bu makinalar arasında en maliyetli olanı yufka açma makinesidir. Piyasadaki yufka açma makinelerinin fiyatları 5.000 TL‘den – 10.000 TL‘ye kadar çıkmaktadır. Burada ihtiyaçlarınızı tespit ederek, en uygun makine alımını gerçekleştirmeniz sizin yararınıza olacaktır. Yazımızın başında söylediğimiz en az 50 bin lira sermayenin büyük bir kısmı makine alımlarına gidecektir.
Yufkacı Dükkanı Açmak Kârlı Mı – Kâr Marjı Ne Kadar
Yufka işinde kar oranı hala caziptir, fakat geçmiş dönemlerde yakalanan kar oranları kalmamıştır. Bunda kuşkusuz un ve yumurta maliyetlerinin artmasının büyük etkisi vardır. Ardı arkasına zamlanan un ve yumurtalar, 1 KG yufka üretim maliyetinin yükselmesine neden olmuş, fakat yufka satış fiyatı miktarı bu oranda artmamıştır.
Günümüzde 1 KG yufkadan elde edilen kar miktarı yaklaşık 60 kuruş ila 80 kuruş arasında değişmektedir. Bir çok yufkacı kar oranlarının düşmesinden yakınmakta ama işini de özenle yapmaya devam etmektedir. Her ne kadar kar oranı düşmüş olsa da satış miktarlarını artırarak bunu telafi etmek mümkündür.
Eğer sadece kendi dükkanınızda satış yapıyorsanız, satış miktarlarını artırmak için çevredeki bakkal, market gibi küçük işletmeleri gezerek toptan satışa başlayabilirsiniz. Küçük bakkallar ile anlaşma sağlayarak, bu işletmelere düzenli olarak taze yufka üretip pazarlayabilirsiniz. Ne kadar çok market ve bakkal ile iş birliği yaparsanız satış oranınız artacağı için karlılığınız da artacaktır. Bu sayede de KG başına düşen kar oranının dezavantajından kurtulacaksınızdır.
Yufkacıdan Para Kazanmanın Püf Noktaları
- Her şeyden önce dükkanınızı temiz tutun, gereken özeni gösterin. Gıda işinde titizliğe önem verin. Yufkacı dükkanında çalışan personellerin temizliği çok önemlidir. Ustalar ve yardımcıları çalışma esnasında bone, eldiven, önlük kullanmalıdır.
- Üretimde belli bir kaliteyi yakalamaya çalışın. Yufkalarınınız kalitesi belli bir standartta olsun. Bunu sağlamak için un, yumurta gibi hammaddelerin kaliteli olmasına önem gösterin.
- Kaliteli yufka ustaları ile çalışın ve ustaların maaşlarını gününde ödeyin. Eğer usta dükkanı bırakıp giderse işletmenizin zarara uğrayacağını unutmayın.
- Müşterilere daima güleryüzle hizmet verin. Kasada müşterilere ikramlar yapmanız hoş olacaktır.
- Yufka dükkanında farklı ürünleri de satarak kar miktarınızı artırın. Ev mantısı, ev eriştesi, kadayıf, köy yumurtası vb. gibi ürünler satarak cironuzu katlamaya çalışın.
- Yufka sektöründe satışların büyük bir bölümü kış aylarında olur. Yaz aylarında hamur işleri ağır geldiği için insanlar yufka alımını azaltır. Bu nedenle yazın az satış yapacağınız için cironuzun düşeceğini aklınızda bulundurun. İşleri sıkı tutun ve kış döneminde (Ekim – Nisan dönemi) yüksek tempoda çalışın.
Yufkacı dükkanı açmak isteyen okurlarımızın akıllarındaki sorulara cevap verebilmişizdir umarım. Bizlere yufkacılık hakkında sormak istediklerinizi yorumlar kısmından iletebilirsiniz.