Züccaciye dükkanı açmak kar oranı oldukça yüksek bir iş olarak gösterilebilir. Hemen hemen her kesim tarafından oldukça ilgi gören züccaciye dükkanlarının geliri, doğru hamlelerle birlikte giderinden çok daha fazla olabilir. Züccaciye dükkanlarında en çok satılan ürünler arasında hediyelik eşyalar, çeşitli ev aletleri, çeyiz setleri bulunur.
Züccaciye, cam, porselen, seramik vb. nesnelerden yapılan ürünler anlamına gelir. Ancak günümüzde tencere, tava, mutfak gereçleri, çeyiz ürünleri ve mini elektrikli aletlerin satıldığı yere züccaciye denir. Camcı dükkanı açmak girişimciyi memnun edecek işler arasında yer almaktadır. Kadınlar erkeklere göre daha fazla alışveriş yapıyor. Erkekler ne kadar para kazanırsa kazansın, parayı harcayan çoğunlukla kadınlardır. Kâr marjı yüksek olan bu sektöre yatırım yaparak para kazanan esnaf yok diyebiliriz. Bu yazımızda züccaciye dükkanı nasıl açılır, züccaciye dükkanı açmanın maliyeti ve aylık gelir gibi tüm detaylardan bahsedeceğiz.
Daha önce züccaciye dükkanı açmadıysanız ve kararsızsanız bunun nedeni muhtemelen sektör hakkında fazla bilgi sahibi olmamanızdır. Evet haklısın ve yalnız değilsin. Bir iş bilmiyorsanız, o işten korkarsınız. Bu tüm sektörler için geçerlidir. Ancak işin içine girince çalışırken her şeyin ne kadar kolay olduğunu öğreniyorsunuz.
Züccaciye dükkanı açmak için şu anda hangi ürünlerin satıldığı, toptan olarak nereden satın alınabileceği, ne tür ürünlere sahip olacağınız ve fiyat politikası hakkında detaylı bilgiye ihtiyacınız var. Tüm bunları öğrenmek çok zaman almayacak. Yeter ki iş kurmak isteyin, bu alanda size yol gösterecek çok sayıda toptancı ve firma temsilcisi bulunmaktadır. Şimdi züccaciye işine girmek isteyenler için tüm detayları açıklamaya başlayalım.
Öncelikle belirleyeceğiniz sermaye züccaciye işine nasıl başlayacağınızı belirleyecektir. Pek çok insan cam eşya satın alır; Millionaire, Japanese Market, Schafer, Karaca, Miniso veya English Home gibi mağazalarla karıştırabilir. Ama bu önemli değil. Bu mağaza türüne benzer bir züccaciye mağazası açabilirsiniz. Ancak kendi konseptinizi oluştururken öne çıkardığınız ürünler çok önemlidir.
Örneğin; Japon pazarında olduğu gibi tesbih, saksı, tabure gibi ürünleri ön plana çıkaramazsınız. Bölgenizde bir marka olmak da önemlidir. Züccaciye dükkanı açmak istiyorsanız öncelik mutfak gereçleri, özellikle tencere, tava, porselen ürünler, çeyiz malzemeleri olmalıdır. Bir gün bir müşterinin pota ihtiyacı olursa, bu siz olmalısınız, milyoner bir işletme değil.
Yazıyı toparlayacak olursak ayıracağınız sermaye miktarı, mağazanın büyüklüğünü, ürün çeşitliliğini ve yapacağınız işi doğrudan etkileyecektir. Bulunacağınız mahalleyi bile etkiler. Elbette bulunduğunuz semt de farklı iş konseptlerini belirliyor.
Diyelim ki bu iki ilçe dışında bir züccaciye dükkanı açıyorsunuz ve ilçenin potansiyeli hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsunuz. Burada toptancılar sizin için katkı sağlayacaktır. Yıllardır hangi mahallede ne tür ürünler satılıyor diye araştırıyorlar. Aslında satış verileri de bunu rahatlıkla gösteriyor. Toptancılarla iletişime geçtiğinizde bu konuda detaylı bilgi alacaksınız.
Züccaciye dükkanı açmak isteyenlere uygun tavsiyeler şöyle sıralanabilir;
- Züccaciyeler eşya sayısının fazla olduğu dükkanlar olduğu için büyük bir dükkan seçimi oldukça önemlidir. Bununla birlikte, dükkanın deposunun gerekli veya fazla eşya stoklarını kaldıracak kapasitede olması da önem taşır.
- Dükkanın işlek bir yerde ya da AVM içinde olması, dükkanın daha çok müşteri tarafından görülmesine olanak sağlar.
- Ürün çeşitliliği her dükkanda önemli olduğundan ne kadar fazla ürün çeşidi bulundurursanız müşteri sayınız o kadar fazla olur. Müşterilerin diğer dükkanlarda bulamadıkları ürünleri satışa sunmanız daha çok tercih edilmenizi sağlayacaktır.
- Dükkanın dizaynı müşterilerin dikkatini çektiği için dükkanınızı güzel eşyalarla ve düzenli bir şekilde halka açarak daha çok müşteri gelmesini sağlayabilirsiniz.
- Züccaciyeler için bayi seçeneği de olduğundan işinizi büyütmek ve kar oranını arttırmak için bu seçeneği değerlendirebilirsiniz.
- Züccaciyelerde iade ve değişim taleplerinin fazla olması dolayısıyla müşterilere bu konuda esneklik sağlamanız daha çok tercih edilmenize vesile olacaktır.
- Belirli aralıklarla indirim kampanyaları uygulamanız daha çok satış yapmanızı sağlayacağından tavsiye edilebilir.
- Dükkanın güvenliği ve işlerin kolaylaşması için dükkanda çalışmak üzere birden fazla personel alın. Personellerden biri reyonları düzenlerken diğeri depoyla ilgilenir, biri kasada dururken diğeri müşterilerin sorularını cevaplarsa müşteri memnuniyeti artacak, işler daha hızlı ve daha kolay hale gelecektir.
- Dükkanınızda çalışacak personeller iyi seçmeniz önem taşır. İşten anlayan ve güvenilir personelleri çalıştırmak faydalı olacaktır.
- Çalışanlarınızın sigorta, yemek ve yol gibi yan haklarını karşılamanız, maaşlarını gününde ve eksiksiz şekilde yatırmanız kısa sürede kurumsal bir hale gelmenize ve daha çok tercih edilmenize olanak sağlayabilir.
İçindekiler
Züccaciye Dükkanı Açmak İçin Gerekli Malzemeler Nelerdir?
Züccaciye dükkanı açmak için gerekli malzemeler şöyle sıralanabilir;
- Züccaciyeler kalabalık hale geldiğinde fark edilmeyen hırsızlık olayları olduğu için dükkanınıza bir kamera takmanız gerekir. Dükkanınızın önünde de bir kameranın bulunması faydalı olacaktır.
- Raf ve vitrinler her dükkanda olması gereken malzemeler arasında bulunur.
- Çekmeceli masa, sandalye ve yazarkasa olması gerekir.
- Dükkanınızda müziğin de olmasını istiyorsanız dükkanınızda hoparlör ve bilgisayar bulundurabilirsiniz.
- Işıklandırma dükkanlarda önemli olduğu için dükkanınıza güzel ve şık bir avize seçebilirsiniz.
- Dükkanınızın reklamını yapacak bir tabela almanız gerekir.
Züccaciye Dükkanı Ruhsatı Nasıl Alınır?
Züccaciye dükkanı ruhsatı almak için dükkanın olduğu il veya ilçenin belediyesine başvurulur. Gerekli başvuru evraklarının hazırlanmasının ardından başvuru formu doldurulur ve gerekli birime teslim edilir. Ön incelemeler yapıldıktan sonra yetkililer tarafından ruhsatı istenen dükkan kontrol edilir. Belgelerin eksiksiz olduğu ve başvuruda aykırı bir duru olmadığı kararlaştırılırsa ruhsat kesinleştirilerek dükkan sahibine verilir.
Züccaciye Dükkanı Maliyeti Ne Kadar?
Züccaciye dükkanı açma maliyeti için belirlenen net bir rakam olmasa da maliyeti belirleyen birçok faktör bulunur.
Züccaciye dükkanı açmak için yapılan masraflar şöyle sıralanabilir;
- Dükkanda satılacak toplu ürünler
- Dükkanın temizliği, gerekirse tadilatı ve boyanması gibi işlemler
- Dükkanda kullanılan dekorasyon ürünleri ve gerekli araçlar
- Aylık kira ve faturalar
- Dükkanın açılış aşamasında yapılan elektrik, su ve doğalgaz abonelikleri
- Dükkanın güvenliği için takılan kameralar
- Dükkanda çalışmaya başlayan personel ya da personeller
Züccaciye Dükkanı Açma Şartları Nelerdir?
Züccaciye dükkanı açarken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta gerekli evrakların zamanında teslim edilmesidir. Züccaciye dükkanı açma şartları ağır şartlar olmasa da doğru hamlelerin yapılması ve dükkanın açılış aşamasında titiz davranılması oldukça önemlidir. Bu şartların arasında ruhsat almak ve gerekli koşulları yerine getirmek gibi hususlar vardır. Ruhsatı olmayan bir dükkan tespit edilmesi durumunda kısa sürede kapatılacağı için ruhsatın alınması en önemli husustur.
Züccaciye Dükkanı Açmak İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
Züccaciye dükkanı açmak için gerekli belgeler şöyle sıralanabilir;
- Kimlik kartı fotokopisi
- 2 adet vesikalık fotoğraf
- Kira kontratı ya da tapunun fotokopisi
- Dükkan sahibinin adli sicil kaydı
- SGK belgesi
- İtfaiyeden alınan uygunluk raporu
- İş yer açılışı için alınan açılış formu
- Mesken krokisi
- Oda kaydı ve faaliyet belgesi
- İmza sirküleri
Züccaciye dükkanı nasıl açılır?
Herhangi bir iş fikrinde olduğu gibi, ne kadar sermaye ayıracağınızı belirleyin. Sermaye her zaman kural koyucudur. Yatırılan sermaye miktarı ile mağazada bulunabilecek ürünleri ve mağaza konseptlerini siz belirlersiniz. Tabii ki, ne kadar çok sermaye koyarsanız, o kadar çok avantajınız olur. İnsanlar her zaman büyük mağazalardan alışveriş yapma eğilimindedir.
Sermaye miktarını belirledikten sonra sıra mağaza bulmaya geliyor. Her halükarda arka sokak, ara sokak gibi yerlerde işyeri açmayı unutun. Hatta pek çok turistik yerin olduğu yerlerden uzak durun. Bu tür yerlerde alışveriş AVM’lerde yapılır. Az sayıda alışveriş merkezinin ve çok sayıda yaya bulunan sokakları hedeflemeniz gerekir. Ana caddede uygun fiyata bir dükkan bulabilirseniz, canınız isterse kiralayın.
Bir mağaza kiraladıktan sonra yapmanız gereken ilk şey vergi kodunu almaktır. Anlaştığınız muhasebeci bu konuda size yardımcı olacaktır. Tabii ki, muhasebeciyle ne kadar dikkatli olmanız gerektiğini söylemeye gerek yok.
Vergi kodunu aldıktan sonra artık tüm harcamalarınızı kendiniz faturalandırabilirsiniz. Bu, daha az KDV ve gelir vergisi ödediğiniz anlamına gelir.
İşletme için gerekli tadilatları yapın ve badanayı boyayın. Raflar için toptancılarla iletişime geçin. Size ihtiyacınız olan raf boyutlarını söyleyeceklerdir. Veya rakipleri inceleme yoluna da gidebilirsiniz. Rafları hazırladıktan sonra vitrin, tabela ve vitrin yerleştirme aşamasını tamamlayın. Anlaştığınız toptancılardan ürünleri temin edin ve anlaşmayı tamamlayın. Ürünleri dosyalarken barkod cihazına kaydetmeyi unutmayınız. Bu mağazalarda çok fazla hırsızlık var. Tabii ki sadece barkodlar değil, aynı zamanda bir kamera sistemi de kurulu.
Açılış aşaması zamanı. İlk gün açıp ses çıkarmak çok önemlidir. Müşterinin mağazanızı ilk gün yoğun bir şekilde ziyaret etmesi sizi motive edecektir. Bunu yapmak için, ilk 3 günde neredeyse% 40’ı kaybetmemek için indirim yapın. Organizasyon firması ile anlaşarak etkinliği organize edin.
Ortalama bir cam dükkanı açmanın maliyeti 200.000 TL’den başlıyor. Son zamanlarda züccaciye açma maliyeti arttı. Tekstil sektöründe olduğu gibi bu sektörde de ürünler farklı boyutlara sahiptir. Paradan tasarruf etmek istiyorsanız tüm ürün boyutlarına sahip olmalısınız.
Basit bir yumurta tavasının 70 TL’den başladığını varsayarsak, 200.000 TL’lik maliyet rakamı bile oldukça iyimser. Züccaciye işi açmak için ayıracağınız sermayenin herhangi bir üst sınırı yoktur. AVM’lerde 3 milyon TL harcasanız da züccaciye dükkanı açabilirsiniz. Ya da o bölgede bayilik alarak sektöre giriş yapabilirsiniz.
Her işte olduğu gibi, ayırdığınız sermaye miktarı gelirinizi belirler. Bu işte önceden bir deneyiminiz yoksa, başlangıçta bireysel olarak büyük bir mağaza açmanın çok az anlamı olacaktır. İşi öğrendikten sonra büyütmek veya daha büyük bir işletme açmak daha avantajlıdır.
Bir züccaciye dükkanı ne kadar kazanıyor, karlı mı?
Züccaciye mağazalarının kar marjı %50 ile %200 arasında değişmektedir. Bu nedenle bu sektördeki girişimciler rahatlıkla 2. veya 3. mağazalarını açmaya başlarlar. Bu alanda faaliyet gösteren bir dükkan açtıktan sonra devamı gelir. Bunun için rekabetten uzak durmak gerekiyor. Bu tür ürünlere ihtiyaç duyulan rekabetten uzak bir yerde günlük 2.000 TL ciro ile ayda 20.000 TL kar elde edebilirsiniz.
Elbette 20.000 TL kazanmak en düşük rakamdır. Sattığınız tekstil ve çömlek tarzı çeyiz ve hediyelik eşyalarda kazanma oranı %100’ün altına düşmeyecek. Firmalardan alacağınız ek indirimler ile kar marjınız daha da artacaktır.
Elbette bu bir züccaciye mağazasının kar edip etmemesiyle ilgili değil. Önemli olan işe yaramasıdır. Bu nedenle, sadece mağazada satış yapmak yerine çevrimiçi satış zihniyetine sahip olmalısınız. Birçok cam mağazası Trendyol, N11 veya Instagram üzerinden satış yapıyor. Başlamak için Instagram’da yerinizi alabilir ve müşterilerinize online kanallardan ulaşabilirsiniz.
Toptan züccaciye nereden alınır?
İstanbul’da İstoç, Eminönü, Topkapı ve Esenyurt’taki toptancılardan toptan züccaciye satın almak mümkündür. Özellikle İstoç’ta birçok üreticinin toptan satış mağazaları bulunuyor. İstanbul dışındaysanız bu tür mağazalardan aldığınız ürünleri ilk açılış aşamasında hemen bulunduğunuz şehre taşıyabilirsiniz.
Elbette tek seçeneğiniz bu değil. Bulunduğunuz ilde her firmanın bayisi bulunmaktadır. Korkmaz, Karaca, Schafer, Cem, Emsan, Güral gibi markalara online kanallardan ulaşabilir, temsilcilerle görüştürebilirsiniz.