İçindekiler
İsveç’te öğrenim ücretleri nelerdir?
2019 Statista verilerine göre, İsveç’teki ücretler beden işçileri için ayda ortalama 27.500 SEK iken, memurlar ayda ortalama 41.300 SEK kazanıyor. Aynı veriler, 2019 için ortalama İsveç maaşının 34.700 olduğunu gösteriyor. İstatistiksel veriler, erkeklerin kadınlardan daha yüksek ortalama maaşa sahip olduğunu göstermektedir.
İsveç’te maaşlar toplu sözleşmelerle belirlenir ve iş için gereken deneyim ve eğitim düzeyine göre değişir. Toplu sözleşmeler, işverenler veya temsilcileri ile çeşitli sendikalar arasındaki sözleşmeler sonucunda ortaya çıkar.
İsveç’te maaşlar nasıl?
İsveç’te maaşlar sektöre göre değişir. İsveç İstatistik Enstitüsü’nün 2024 yılı verilerine göre aylık maaşlar 21.500 ile 144.700 İsveç kronu arasında değişiyor. 2024’de 1 İsveç kronu yaklaşık 1 TL ediyor.
İsveç’teki meslekler ve ortalama aylık maaşları aşağıdaki tabloda listelenmiştir.
- Meslekler Ortalama aylık maaşlar (Kron)
- Finans ve Sigorta Müdürü (Kademe 1) 144700
- üst düzey hükümet yetkilileri 95500
- İnşaat ve Madencilikte Üretim Müdürü (Seviye 1) 75800
- Pilotlar ve ilgili meslekler 70300
- Finans Müdürü (Kademe 1) 79300
- İsveçli doktor maaşı 65200
- İsveçli hemşire maaşı 58500
- öğretim görevlisi 69300
- Pilotlar ve ilgili meslekler 70300
- Yazılım Geliştirici Maaşları 68500
- Mimar maaşları 54900
- Hizmetçiler, dadılar ve diğer işçiler 22400
- Garson maaşı 24500
- Kılavuz 24900
- Bahçıvan 25000
- Ordu personeli 25500
- Restoran ve mutfak personeli 24200
- Kasiyer 25400
Eurostat 2024 istatistiki verilerine göre İsveç, çalışanların saatlik ücretleri açısından Avrupa Birliği’nde 6. sırada yer alıyor. Fransa ve Danimarka gibi ülkelerin gerisinde, Almanya, İtalya ve İspanya’nın önünde yer alıyor.
İsveç’te doktor olarak çalışmak nasıl bir şey?
İsveç Tabipler Birliği ve Suntarbetsliv derneği, doktorların mesleklerini en iyi koşullarda icra etmelerini sağlamak için birlikte çalışıyor. İsveç’te doktorların maaşları genellikle 40.000 ila 70.000 arasındadır. İsveç’te doktorlar için maaş; İşin yerine, deneyime ve yapılan sözleşmelere bağlı olarak daha da artabilir.
İsveç’te doktorlar genellikle iyi derecede İngilizce konuşurlar, bunun dışında hastaların ücretsiz tercüman alma hakkı vardır.
Tıp, İsveç’te lisans programlarına başvuran öğrenciler arasında en popüler üçüncü programdır. Doktora öğrencilerinin en çok çalıştıkları konu tıp ve sağlık bilimleridir.
İsveç’te mühendis olarak çalışmak nasıl bir şey?
İsveç’te mühendisliğin artan popülaritesine rağmen, mühendislik mezunları ve mezunları meslekleri dışındaki alanlara yönelmektedir. İsveç İstatistik Enstitüsü’ne göre mühendislik alanında yüksek lisans yapanların sadece yüzde 33’ü teknisyen olarak sınıflandırılan bir meslekte inşaat mühendisi, mimar vb. ve yüzde 11’i teknisyen olarak çalışıyor.
İsveç’te mühendislik alanında yüksek lisans derecesine sahip kişiler arasında yönetici pozisyonunda çalışma, lisans derecesine sahip mühendislere göre iki kat daha yaygındır.
İsveç’teki mühendis maaşları, şehirler ve cinsiyetler arasında ortalama 40.000 ila 55.000 SEK arasında değişmektedir. İsveç’te inşaat mühendislerine artan talep, işe alımlarda artışa neden oldu. Statista verilerine göre inşaat mühendisliği sektöründe personel gideri 2015 yılında 1,44 milyar euro civarında iken 2018 yılı için 1,7 milyar euro olarak hesaplandı.
İsveç’te gönüllülük başvurusu nedir?
İsveç’te gönüllülük, İsveç kültürünü tanımak, yurtdışında deneyim kazanmak ve dili geliştirmek için kısa veya uzun vadeli olarak yapılır. Çoğu uluslararası ve yerel kuruluş gönüllülük fırsatları sunar.
İsveç’te gönüllü olmak için oturma izni gereklidir. Oturma izni almak için geçerli bir pasaport, Avrupa Gönüllü Hizmeti tarafından onaylanmış bir belge ve İsveç’teki bir kuruluşla anlaşma ve çalışma izni başvuru ücreti başvuru öncesinde hazırlanmalıdır.
İsveç saatlik ücreti nedir?
İsveç saat ücreti, diğer gelişmiş Avrupa ülkelerinde yaygın olduğu gibi, çalışanın çalışılan saat başına aldığı ücrettir. Sektöre göre değişen saatlik ücretler sendikalar tarafından belirlenmektedir.
İsveç’te çalışma saatleri nedir?
İsveç’te çalışma saatleri birçok Avrupa Birliği ülkesiyle aynıdır. İsveç’te normal çalışma saatleri haftada 40 saattir ve maksimum 48 saattir.
İsveç asgari ücreti nedir?
İsveç’te sabit bir asgari ücret yoktur. Maaşlar saatlik olarak hesaplanır ve sektöre göre değişir. Fast food sektöründe kasiyerler saatte yaklaşık 101-125 Kron kazanırken, otel ve restoran sektöründe çalışanlar için ortalama aylık maaş 23.854 Kron’dur.
İsveç’te iş arama siteleri nelerdir?
İsveç iş arama siteleri aşağıda listelenmiştir.
- EURES
- eurofound
- jobbland.se
- thelocal.se
İş arama sitesi EUROS, AB ülkeleri vatandaşları tarafından Avrupa hareketliliğini artırmak için kurulmuştur, ancak AB üyesi olmayan vatandaşlar da çalışabilir.
izin almak için kullanılır.
Eurofound İngiltere ve 27 AB ülkesini kapsamaktadır. Ulusal ve uluslararası hukuk hükümlerince korunan metin, çizim, grafik, logo, ikon, resim, ses ve video materyalleri, fotoğraf, program ve benzeri unsurları içeren bir internet sitesidir.
Jobbland, Finlandiya’da kurulmuş bir iş arama sitesidir ve şu anda İsveç’te yaygın olarak kullanılmakta ve İsveç iş ilanlarını yayınlamaktadır. Site kurucuları kendilerini işe alım sürecini sorgulayan, deneyen ve geliştiren bir grup genç olarak tanımlıyor.
Thelocal, başta İsveç olmak üzere birçok Avrupa ülkesinde kullanılan İsveç iş ilanlarını yayınlayan bir iş arama sitesidir.
İsveç’te kişi başına düşen milli gelir nedir?
Dünya Bankası’na göre, İsveç’te kişi başına düşen GSYİH (gayri safi yurtiçi hasıla) 2024’de 54.563,1 dolardı. İsveç, 2019, 2024 ve 2024’de GSYİH açısından 24. sırada yer aldı.
Katma değerin toplamı olan GSYİH, İsveç’teki yaşam ve İsveç ekonomisi hakkında fikir üretmek için kullanılabilir.
İsveç’te işsizlik oranları ne kadar?
Statista verilerine göre İsveç’te işsizlik oranı Mart 2024’de 7,3 iken Mart 2024’de 9,1 oldu.
İsveç’te çalışan hakları nasıl?
İsveç’te yıllık izin 25 gündür. Özel izinler de mevcuttur. Hastalık durumunda öncelikle işverene haber verilir. Hastalığın ilk günü için çalışana hak verilir ancak ücret ödenmez. Çalışan 2-14 gün hasta ise maaşının %80’i kadar hastalık parası alır. Çalışan 14 günden fazla hasta ise, hastalık parası İsveç Sosyal Sigorta Kurumu (Försäkringskassan) tarafından ödenir.
İsveç’te ebeveyn izni adı verilen ve çocuğunuz olduğunda alınan özel bir izin vardır. Bu izin sırasında ödenen paraya ebeveyn parası (föräldrapenning) denir. Hem anneler hem de babalar için geçerlidir.
İsveç’te işverenin sorumluluklarından biri, çalışanların sağlıklarını koruyabilecekleri ve kaza riskini azaltabilecekleri işyerleri sağlamaktır. İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası, güvenlik görevlileri ve işverenler için kurallar belirlemektedir.
İsveç’te, işten çıkarılma durumunda çalışanlar çok az tazminat alıyor veya hiç almıyor. İşten çıkarılma durumunda işçiler tazminatlarını sendikaları aracılığıyla alırlar. İşsizlik durumunda işsizlik kasası ve gelir sigortası kişiye maddi destek sağlamaktadır.
Türk vatandaşlarının İsveç’te çalışma hakları nelerdir?
- İsveç Çalışma Ortamı Yasasına göre, İsveç’te çalışan Türkler ve diğer yabancı işçiler, İsveçli işçilerle aynı iyi ve güvenli çalışma ortamına sahip olma hakkına sahiptir.
- Çalışma Saatleri Yasasına göre, İsveç’te çalışan Türkler ve diğer yabancı işçiler, düzenlenmiş çalışma saatleri, dinlenme süreleri ve molalar hakkına sahiptir. Çalışma Saatleri Yasası, çalışma saatleri, gece dinlenmesi ve molalar ile ilgili düzenlemeleri içerir.
- İsveç’te istihdam edilen Türkler ve diğer yabancı işçiler, Yıllık Tatil Yasası kapsamında tatil yapma hakkına sahiptir. Çalışanları tatile göndermenin bazı koşulları Yıllık Tatil Yasası’nın 6. Bölümünde belirtilmiştir.
- İsveç’te çalışan Türkler ve diğer yabancılar da ebeveyn izni hakkına sahiptir. Hamile olan veya yakın zamanda çocuk sahibi olan çalışanlar için sağlık ve güvenlik düzenlemeleri ve koruyucu önlemler bulunmaktadır.
- İsveç’te çalışmak için gelen çalışanlar, çalışmaları sırasında yol, yemek ve konaklama için belirli ödeneklere hak kazanırlar. İsveç toplu sözleşmelerinde belirlenen ücretler sektörden sektöre değişir.
- İsveç’te çalışan Türkler, işverenin bulunduğu ülkede sigortalıdır ve sosyal yardım alma hakkına sahiptir. İsveç’te çalışan diğer Türk veya yabancı işçiler, tıbbi bakıma ihtiyaç duymaları halinde İsveç Sosyal Sigorta Kurumu’nun uygun bir kurumuyla iletişime geçebilirler.
- İsveç’te çalışan Türkler ve diğer yabancı işçiler, çalışma koşulları açısından neredeyse İsveçli işçilerle eşit durumda. Çalışma saatleri sona eren yabancı işçiler, işverenin bildirimde bulunması ve uzatma kararını gerekçelendirmesi koşuluyla çalışma saatlerini uzatma hakkına sahiptir.
- İsveç’te çalışmak isteyen Türk vatandaşları internet üzerinden başvuru yapabilir veya gerekli belgeleri şahsen İsveç Büyükelçiliği veya Konsolosluğuna teslim edebilirler. İki yılı aşan işler için çalışma izinlerinin yenilenmesi gerekir.
İsveç’te işçi eş oturma izni nasıl alınır?
İsveç’te yaşayan bir eşle taşınırken AB üyesi olmayan vatandaşlar için oturma izni zorunludur. İsveç’te yaşayan kişi/eş, İsveç vatandaşı olmalı, mülteci veya ikincil koruma olarak yerleşim iznine, yerleşim iznine, yerleşim kartına veya geçici oturma iznine sahip olmalıdır. 20 Temmuz 2016’dan bu yana, yakın akrabaların İsveç’e göçü geçici bir yasa ile kısıtlanmıştır. Kısıtlamalar ve oturma izinleri ile ilgili ayrıntılar İsveç Göçmenlik Bürosu web sitesinde bulunabilir.
Şartlardan biri, İsveç’te yaşayan kişinin oturma izni verilen aile üyesini maddi olarak destekleyebilmesidir. Diğer koşul ise ikamet izni verilecek kişinin hak kazandığı tarihten itibaren üç ay içerisinde ikamet izni başvurusunda bulunmasıdır.
İsveç’te okurken çalışabilir miyim?
İsveç’te bir üniversitede okumak için oturma izni alan öğrenciler, çalışma izni olmadan yarı zamanlı çalışabilirler.
İsveç’te iş bulmak kolay mı?
İsveç’te İsveççe bilgisi gerektiren mesleklerde iş bulmak kolaydır, örneğin Örneğin, ressam, tamirci, aşçı. İsveç’te çalışanlar için iş ilanları çoğunlukla yerel halk tarafından seçilir.
İsveç İş Kurumu nedir?
- İsveç İş Kurumu (Arbetsförmedlingen), iş arayanlara deneyim ve becerilerine dayalı olarak destek sunar. Kurumun https://arbetsformedlingen.se/ adresindeki web sitesinden erişilebilir.
- İsveç Büyükelçiliği nerede iş ilanı veriyor?
- İsveç Büyükelçiliği’nin iş ilanları İsveç Büyükelçiliği’nin web sitesi swedenabroad.se’de yayınlanmaktadır. Sitede aktif olarak görev yapan 10 personel bulunmakta ve ihtiyaç duyuldukça iş ilanları yayınlanmaktadır.
İsveç’te en yaygın iş ilanları nelerdir?
İsveç’te en yaygın meslek hemşirelik ve bakımdır. İsveç’te reklamları en sık yayınlanan ve talep edilen meslek grupları mimarlık, inşaat (inşaat mühendisleri ve inşaat işçileri), diş hekimliği, itfaiye, tercümanlar, avukatlar ve tıbbi sekreterlerdir.
İsveç’teki dil okullarında okurken çalışabilir misiniz?
- Okurken İsveç’teki dil okullarında çalışabilirsiniz. İsveç’te oturma izni olan öğrencilerin de çalışma hakkı vardır, izin süresi olduğu sürece çalışabilirler.
- Öğrenciler, İsveç Dil Okulu programlarına uyan, yarı zamanlı, haftada 20 saatlik işleri tercih ederler.
İsveç, yeniliği teşvik eden, sürdürülebilir kalkınma ve teknolojide lider bir ülkedir. IKEA, Ericsson ve Spotify gibi başarılı İsveç şirketleri ekonomiye katkıda bulunuyor. Küçük iç pazarı ile ihracatın öne çıktığı İsveç’te dinamik bir iş ortamı sunulmaktadır. İsveç’te çalışanlar arasında İngilizce yaygın olarak konuşulmaktadır çünkü İsveççe bilmek İsveç’te çalışmaya da önemli katkı sağlayacaktır. - İsveç’te iş bulmak ve çalışmak istiyorsanız, öncelikle çalışma izninizin olması gerekir. Üç haftadan kısa süreli işler için de çalışma vizesine ihtiyacınız olabilir. AB vatandaşları için çalışma izni gerekli değildir. İsveç Kamu İstihdam Kurumu (Arbetsförmedlingen) iş arayanları destekler. Ayrıca, Avrupa İş Hareketliliği Portalı (EURES) gibi web sitelerinde işler bulunabilir.
- İsveç’teki çoğu işte profesyonellik bekleniyor. Uyruğu ne olursa olsun, İsveç’te bilişim departmanında çalışmak kariyer için faydalı olacaktır. İsveç’te programlama işlerine yüksek talep var ve bu işlerin çoğu iyi derecede İsveççe bilgisi gerektirmiyor.
İsveç’teki çoğu kurumda çalışma saatleri işveren tarafından belirlenir. Ancak yılda veya haftada ne kadar iş yapılabileceğini düzenleyen Çalışma Saatleri Yasasına uyulur. İsveç’te tam zamanlı çalışma saatleri haftada 40 saattir. Kısmi süreli çalışma durumunda ücret, tam süreli çalışmaya göre belirlenir.
Merhabalar ben hasta yaşlı bakıcısı ve tas kesme ustasi ve çiftçilik yapıyor kamuda aktif olarak calosiyorum