Polonya’da işçi alımı yapan ve arayan firmalar (2024 Türk firmalar)

Polonya iş ve boş pozisyonlar

polonyo

Polonya Merkezi İstatistik Ofisi Główny Urząd Statystyczny’ye (GUS) göre, Polonya’daki işsizlik oranı Nisan 2024’de bir önceki yıla göre %6,3’e yükseldi.

Polonya’da artan işsizlik oranına rağmen sağlık, bilgisayar, teknoloji ve mühendislik gibi sektörlerde çok sayıda açık pozisyon var.

Polonya’da yasal çalışma süresi haftada 5 gün, haftada 40 saattir. Polonya’da fazla mesai, maaş ekleri veya ücretli izinlerle telafi edilir. 1 Ocak 2024’den itibaren Polonya’da saatlik ücret 18,30 PLN ve asgari ücret 2.800 PLN olacaktır.

Bölgesel istihdam büroları, gönüllü birlikleri (Ochotnicze Hufce Pracy), özel istihdam büroları, gazeteler, basın ve web siteleri, Polonya iş ilanlarının yayınlanması için ana kanallardır.

Polonya’da hangi iş fırsatları var?

The Economist Intelligence Unit’in derlediği verilere göre Polonya, refah düzeyi açısından dünya ülkeleri arasında 35. sırada yer alıyor. Polonya, Avrupa Birliği’nin en büyük sekizinci ekonomisine sahip demokratik bir ülkedir. Ekonomi, kilit sektörlerde oldukça üretken ve imalat ve altyapıda genişliyor. Batı Avrupa ile karşılaştırıldığında, asgari maaş 627 avro civarında nispeten düşük. Ancak Polonya’da yaşam maliyeti Doğu Avrupa’ya göre çok daha düşük ve asgari ücret en yüksek. 2018 yılından itibaren artan emek ve emek talebi ile istikrarlı ekonomik büyüme bekleniyor.

Polonya’da en çok istihdam olanağı hangi sektörlerde var?

Polonya’da muhasebe, mühendislik, inşaat, kimya, elektrik ve mekanik, satış temsilcisi, siber güvenlik uzmanlığı gibi bölümlerde açık kontenjanlar bulunmaktadır. Polonya Cumhuriyeti’ndeki en yaygın iş ilanları arasında makine ve otomotiv mühendisliği, elektromekanik, madencilik, enerji üretimi, ulaşım ve gıda, tekstil ve giyim imalatı yer almaktadır. Bu sektörlerin başlıca meslekleri imalat, inşaat ve ticarettir. Polonya’da gelişen diğer endüstriler ve şirketler havacılık, bilgi teknolojisi, gıda işleme, elektronik ve finanstır. Altyapı, modernizasyon ve sürdürülebilirlik odaklı büyük yatırımlar yapılıyor. Polonya işgücü piyasasında hem normal hem de yüksek mesleki niteliklere sahip kişiler talep görmektedir. Bugün çoğu yabancı işçiyi, Rusya, Beyaz Rusya ve Ukrayna gibi ülkelerin vatandaşlarını içeriyor.

Polonya’da iş bulmak için gerekenler

Polonya’da iş bulabilmek için öncelikle çalışma izninizin olması gerekiyor. Ayrıca, iletişim kurabilmek için iyi derecede Lehçe veya İngilizce bilgisi gereklidir. Polonya’da çalışmanın en kolay yolu, mevcut işvereninizden Polonya’ya geçiş yapmak ve orada çalışmaktır.

Polonya iş Arama siteleri nelerdir?

Lehçe iş arama siteleri aşağıda listelenmiştir.

  • oferty.praca.gov.pl
  • EURES
  • eurofound
  • Praca.pl
  • Psz.praca.gov.pl
  • Pracuj.pl
  • Infopraca.pl
  • Goldenline.pl

Polonya’daki iş ilanları ağırlıklı olarak bölgesel istihdam büroları, Gönüllü Birlikleri (Ochotnicze Hufce Pracy), özel istihdam büroları, basın ve web portalları tarafından yayınlanmaktadır.

Polonya’daki açık pozisyonların yanı sıra, Varşova’daki boş pozisyonları da içeren GazetaPraca.pl, The Warsaw Voice, Życie Warszawy gibi gazeteler de var. Polonyalı iş ilanları, birçok Polonyalı iş arama web sitesinde düzenli olarak yayınlanmaktadır.

Polonya iş bulma kurullarında çalışmak isteyen kişiler, eğitimlerinin ve deneyimlerinin iş için uygun olduğunu belirten bir ön yazı ile iş başvurusunda bulunmalıdır.

Polonya’da Türkçe iş ilanları nerede yayınlanıyor?

Polonya’daki Türk iş ilanları için polonyaakademi.com adresini ziyaret edebilir, ayrıca daha fazla iş ilanı için Facebook sayfalarını takip edebilirsiniz. Polonya’da yayınlanan iş ilanlarında İşkur ve Polonya’da faaliyet gösteren şirketlerin kendi web sitelerini takip etmeleri gerekmektedir. Polonya’da başvuran şirketler genellikle İngilizce veya Lehçe özgeçmişleri kabul eder.

Polonya’da inşaat iş ilanları nerede verilir?

Polonya’da inşaat işleriyle uğraşan şirketlerin şirket sayfaları, Türkiye’deki istihdam sayfası ve kariyer sayfalarında yayınlanmaktadır. Polonya iş ilanları 2019,2024,2024’de özellikle Polonya inşaat sektöründe çok popüler.

Polonya asgari ücreti nedir?

Polonya Sosyal Sigorta Kurumu Zakład Ubezpieczeń Społecznych’e (ZUS) göre, 1 Ocak 2024’den itibaren Polonya’daki asgari ücret 2.800 PLN (627 EUR) olacaktır.

Son on yıldaki Polonya asgari ücretlerinin değerleri aşağıdaki tabloda verilmiştir.

YIL AYLIK ASGARİ ÜCRET

  • 2011 PLN 1.386
  • 2012 PLN 1.500
  • 2013 PLN 1.600
  • 2014 PLN 1.680
  • 2015 PLN 1.750
  • 2016 PLN 1.850
  • 2017 PLN 2.000
  • 2018 PLN 2.100
  • 2019 PLN 2.250
  • 2024 PLN 2.600
  • 2024 PLN 2.800

Polonya’da asgari ücret yıllar içinde artma eğilimindedir.

Polonya’da kişi başına düşen milli gelir nedir?

Dünya Bankası 2024 verilerine göre Polonya’da kişi başına düşen milli gelir 33.220 dolar.

Dünya Bankası’na göre Polonya, 2024’de kişi başına düşen gayri safi yurtiçi hasıla açısından 189 ülke arasında 65. sırada yer alıyor.

Gayri safi yurtiçi hasıla ve kişi başına düşen milli gelirden yola çıkarak Polonya’daki yaşam koşulları ve Polonya ekonomisi hakkında fikir edinebilirsiniz.

Polonya’daki işsizlik oranları nelerdir?

Polonya Merkezi İstatistik Ofisi Główny Urząd Statystyczny’nin (GUS) verilerine göre, Polonya’daki işsizlik oranı Nisan 2024’de %6,3’e ulaştı.

Nisan 2024 için Polonya işsizlik oranı, Ocak ayından bu yana Polonya’daki en düşük seviye oldu. Polonya işsizlik oranı 2024’de 2024’den daha yüksek.

Polonya’da işçi hakları nasıl?

Polonya’da çalışma süresi günde 8 saati ve beş günlük bir çalışma haftasında 40 saati geçmez. Polonya’da fazla mesai üzerinden hesaplanan haftalık çalışma süresi 48 saati geçmemelidir.

Polonya’da çalışanların daha rahat çalışmasına olanak sağlayan esnek çalışma saatleri kullanılmaktadır. Polonya’da, tüm işçilerin günde en az 11 saat ve haftada en az 35 saat veya bazı durumlarda en az 24 saat kesintisiz dinlenme hakkı vardır. Polonya’da bir çalışanın günlük çalışma süresi 6 saat veya daha fazla ise, çalışanın 15 dakika işten izin alma hakkı vardır. Polonya’da bir işveren, yemek veya çalışma saatlerinin bir parçası olmayan kişisel meseleler için 60 dakikaya kadar ara verebilir.

Polonya’da Pazar günleri ve resmi tatillerde çalışmaya Polonya İş Kanunu’nda belirtilen durumlarda izin verilmektedir. Polonya’da vardiyalı çalışma ile ulaşımın ve nüfusun günlük ihtiyaçlarının gerektirdiği çalışma pazar günleri ve resmi tatillerde devam etmektedir. Polonya’da işveren, Pazar günleri ve resmi tatillerde çalışan işçilere haftada bir gün izin vermekle yükümlüdür. Polonya’da Pazar günleri ve resmi tatillerde çalışan herkesin en az 4 haftada bir Pazar tatili vardır.

Polonya’da gece çalışması 21:00 ile 07:00 saatleri arasında 8 saat sürmektedir. Polonya’da gece çalışmak zorunda olan bir çalışan, çalışılan her saat için ek ücret alma hakkına sahiptir.

Polonya’da fazla mesai, maaş eki veya ücretli tatil ile ödenir. Polonya’da yıllık ücretli izin, çalışanın bir kurum veya şirkette çalıştığı süreye bağlıdır.

Polonya’da çalışan kişi; Çalışan 10 yıldan az çalışmışsa 20 gün, en az 10 yıl çalışmışsa 26 gün yıllık izin hakkı vardır.

Türk vatandaşlarının Polonya’da çalışma hakları nelerdir?

Türk vatandaşlarının Polonya topraklarında özel çalışma hakları vardır. Polonya’da çalışan Türk vatandaşlarına ilişkin düzenlemeler Türkiye Cumhuriyeti Ortaklık Konseyi ve Avrupa Ekonomik Topluluğu’nun 19 Eylül 1980 tarih ve 1/80 sayılı kararında yer almaktadır.

Polonya’da çalışan Türk vatandaşları için alınan kararlara göre, Polonya’da bulunan bir Türk vatandaşı, pozisyonunun devam etmesi, çalışmaya devam etmesi ve 4 yıl sonra çalışmaya başlayabilmesi şartıyla, aynı işverenle 1 yıl yasal çalışma yaptıktan sonra çalışma iznini yenileme hakkına sahiptir. yıl izinsiz.

Polonya’da çalışan bir Türk vatandaşının aile ferdi, Polonya’da 5 yıl yasal ikamet ettikten sonra, bir Türk vatandaşının çocuğu ise Polonya’da 3 yıl yasal olarak çalıştıktan sonra işe başlayabilir. Çocuğu Polonya’da mesleki eğitim almışsa, ebeveynlerin toprakları.

Polonya’da işçi eş oturma izni nasıl alınır?

Polonya’daki işçiler, Polonya dışında evlendikleri kişiler için Polonya aile birleşimi vizesiyle eş oturma izni alabilirler.

Polonya için aile birleşimi vizesi başvurusu, yurtdışındaki Polonya büyükelçiliklerine veya yetkili vize komisyoncusu olan VFS Global’e yapılabilir. Geçerli bir vize ile Polonya’ya gelen eşler, aile birleşimi için eş oturma izni başvurusunda bulunabilirler.

Polonya’da okurken çalışabilir misiniz?

Avrupa Birliği üye devletlerinin vatandaşı olmayan öğrenciler de dahil olmak üzere Polonya’da yüksek lisans yapmakta olan öğrenciler, haftada 20 saat yarı zamanlı çalışabilirler.

Polonya’da okurken yarı zamanlı çalışmak için uzun süreli Polonya öğrenci vizesi yeterlidir.

Polonya’daki en yaygın boş pozisyonlar nelerdir?

Polonya’daki en yaygın açık pozisyonlara örnek olarak öğretmenler, bilgi ve iletişim teknolojisi uzmanları, doktorlar, hemşireler, yöneticiler, bilimsel ve teknik konular verilebilir.

Polonya’da kabul gören ve ilgi gören mesleklerin yanı sıra uygun işçinin bol olduğu ancak rağbet görmeyen meslekler de bulunmaktadır. Bu; Örnekler arasında ormancılık, balıkçılık, giyim ve diğer zanaat ve ticaret çalışanları ile sosyal, kültürel ve ilgili profesyoneller yer alır.

Polonya’daki Türk İş İlanları Nelerdir?

Polonya’da işgücünün büyük bir kısmı hizmet sektöründe çalışmakla birlikte birçok alanda istihdam mevcuttur. Çalışmak için Türkiye’den Polonya’ya göç edenlerin içecek, kimya, kömür madenciliği, gıda işleme, demir-çelik, cam, mühendislik, gemi inşa ve tekstil sektörlerinde istihdam edildiği görülmektedir. Polonya’daki Türkler için iş olanakları, eğer iyi bir Lehçe diline sahiplerse, fazlasıyla yeterlidir.

 

One Response

  1. Burak

Mesaj Bırakabilirsiniz