Türkiye’den Avrupa’ya ihraç edilecek ürünler tercih edilerek ihracat gerçekleştirilmektedir. 2024’de Avrupa’da satılabilecek ürünler tercih edilmesi durumunda Avrupa’dan daha çok talep alınmaktadır.
Çok satan ve Avrupa’da üretimi mevcut olmayan ürünlerin seçilmesi, ihracatı daha verimli hale getirmektedir. İnternet üzerinden kolaylıkla yapılan bu satışlar, birçok kişi tarafından sürdürülmektedir.
Avrupa’nın ihtiyacında olduğu ürünler başta tercih edilmek üzere diğer bazı ürünlerde Avrupa’da üretimi olmadığı için ihraç noktasında tercih edilmektedir. Teknolojinin hızla ilerlemesi ve ürün devamlılığın çok daha rahat sağlanmasından dolayı Avrupa’ya ihracatlar kolaylıkla gerçekleşmektedir.
Avrupa’yla gerçekleştirilen ihracatların genellikle Euro üzerinden yapılması da bilinmesi gereken önemli noktalardan biridir.
İçindekiler
Avrupa’ya İhraç Edilebilecek Ürünler
Avrupa’ya satılacak ürünler şu şekilde listelenmektedir:
- Kimyevi Maddeler ve Mamulleri
- Çelik
- Elektrik Elektronik
- Otomotiv Endüstrisi
- Mobilya, Kâğıt ve Orman Ürünleri
- Tekstil ve Hammaddeleri
- Hazır Giyim ve Konfeksiyon
- Demir ve Demir Dışı Metaller
- Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller
- İklimlendirme Sanayii
- Çimento Cam Seramik ve Toprak Ürünleri
- Makine ve Aksamları
- Meyve Sebze Mamulleri
- Gemi ve Yat
- Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri
- Madencilik Ürünleri
- Deri ve Deri Mamulleri
- Fındık ve Mamulleri
- Halı
- Kuru Meyve ve Mamulleri
- Mücevher
- Diğer Sanayi Ürünleri
- Yaş Meyve ve Sebze
- Tütün
- Savunma ve Havacılık Sanayii
- Zeytin ve Zeytinyağı
- Süs Bitkileri ve Mam.
Avrupa’nın İhtiyaç Duyduğu Ürünler
Avrupa’da ihtiyaç olan ürünler ağırlıklı olarak tarım, sanayi ve imalat ürünlerinden oluşmaktadır. Geçen sene Türkiye 142.6 milyar dolarlık ihracat ve 198.6 milyar dolarlık ithalar gerçekleştirdi.
Bu verilere göre dış ticaret hacmi 2015 yılına göre yaklaşık %5 arttı. Dış ticaret açığı ise %11,1 düştü. İhracat bir önceki yıla göre %,84, ithalat ise %4,17 azaldı. İhracatın bu denli azalması 2024’de Avrupa’da satılabilecek ürünler bakımından daha fazla talep oluşturmaktadır.
Türkiye’de oldukça fazla yer alan krom, bor, cıva, manganez ve bakır gibi maden ürünleri Avrupa’da oldukça ihtiyaç duyulan ürünlerin başında gelmektedir. Almanya, Fransa, İspanya, İngiltere, Hollanda ve İtalya gibi ülkelere de maden ürünleri ihraç edilmektedir.
Avrupa’da Üretilmeyen Ürünler
Avrupa’da üretimi olmayan ürünler Türkiye’ye kıyasla daha düşüktür. Ancak yeterli ihracatın sağlanamaması ve ihracatın birçok kişiyi korkutması gibi durumlar Türkiye’de ihracatın gelişmemesine yol açmaktadır.
Pamuk, tütün, sanayi bitkileri, incir, üzüm, zeytin, buğday, sebze ve meyve, canlı hayvan ve su ürünlerinin üretiminin Türkiye’den daha az olması, Avrupa’ya ihraç edilecek ürünlerin başında yer almaktadır.
Meyve üretimi noktasında diğer ülkelere göre daha önde olan Türkiye’den Avrupa’ya ihraç edilecek ürünler arasında yer almaktadır. Çiftçilik ve hayvancılık için de aynı durum geçerliliğini sürdürmektedir. Birçok bakımdan zengin üretim potansiyeline sahip olan Türkiye, ihraç noktasında daha ileri konumlara gelebilir.
Avrupa’ya Ürün Satmak İçin Gerekli Evraklar
Avrupa’ya ürün satmak için gereken belgeler Avrupa’ya ürün satmak isteyen kişiler tarafından geçerli olmaktadır. Avrupa’ya ürün satmak için hazırlanması gereken birçok belge bulunmaktadır.
Bu belgelerin hazırlanma ve tasdiklenme süreçleri oldukça uzun zaman alacağından herhangi bir ürün satış anlaşmasını yapmadan önce bu belgeleri daha öncesinden kesinlikle toplanması gerekmektedir.
2024’de Avrupa’ya satılabilecek ürünler belirlendikten sonra gerekli evrakların toplanması lazımdır. Gereken evraklar toplandıktan sonra Avrupa’ya ticaret gerçekleştirilebilmektedir. Yurtdışına ürün satarken ihtiyaç olacak belgeler kısaca ise şu şekilde sıralanmaktadır;
- Gümrük Beyannamesi
- Sigorta Belgesi
- Resmi Fatura
- Proforma Fatura
- Ticari Fatura
- Navlun Faturası
- Konsolosluk faturası
- Tasdikli fatura
Yukarıda belirtilen evraklar toplandığı takdirde Avrupa’ya ihracat yapılabilmektedir.