Çekirdeksiz Limon Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır? Ne Kadar Kazandırır?

çekirdeksiz limon yetiştiriciliği

Mersin’in Erdemli ilçesinde bulunan Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü’nde yaklaşık 6 yıl süren çalışmalar sonucunda geliştirdikleri çekirdeksiz limon çeşitleri nitelikleri ve kalitesi bakımından Türk ihracatçısının yeni gözdesi haline geldi. Kütdiken adı verilen bu limon çeşidi son dönemlerde Avrupa piyasalarında talep görmesi ile gündeme geldi.

Ülkemize ihracat getirisi haline gelen çekirdeksiz limon yetiştiriciliği

Girişimciler için farklı bir iş modeli olabilir. Türk gıda mühendisleri tarafından Dünya standartlarına göre bir ürün üretilen bu limonların raf ömrünün uzun olması nedeniyle ihracat açısından da pek çok avantajı var.

Şimdi gelelim tamamen bir Türk çeşidi haline gelen kütdiken yani çekirdeksiz limon yetiştiriciliğine: Kalitesi, kokusu ve diğer özellikleri bakımından dünyanın en yüksek kalitedeki limon çeşidi olan kutdiken limonu özelliklerinden dolayı Ülkemizde en geniş şekilde yetiştirilen ve en çok depolanan. Bir limon çeşididir. Depolama süresi ortalama 11-12 ay kadardır. Kabuk pürüzsüz olan bu limon çeşidinin en bilinen özelliklerinden kabuğunun renginin açık yeşil-sarı limon renginde olmasıdır. Meyveleri elips şeklinde olan bu limon çeşidini oranı %7,16 Asit, ve %32,96 oranında meyve suyu içerir. Depolanmaya en uygun meyveler arasında olup, kasım yağmurlarından önce hasat edilmektedir. Uygun ortamlarda hasadı şubata kadar devam etmektedir.

752x395 cekirdeksiz limon gorucuye cikti 1518121626458

Uzun süreli depolanmaya uygun olması nedeniyle ihraç talebi hayli yüksek bir meyvedir. Orta kuvvette büyüyen ağaçları verimli olan bu çekirdeksiz limonların yaprakları ise; orta iriliktedir. Diğer belirgin özelliklerinden biride açma dönemidir. Uzun süreli bir çiçeklenme gösterir ve meyvelerde değişik iriliğe rastlanır. Meyveleri orta irilikte ve elips şeklinde olup, bu çeşit çekirdeksiz limonlarda tomurcuklanma ve meyve verme yatkınlığı tüm yıl boyunca ki bütün sürer. Sizde bahçenize çekirdeksiz limon dikmeyi düşünüyorsanız sıcaklığın 0°C derecenin altına düşmediği ve sert rüzgarların olmadığı bölgeleri tercih etmelisiniz.

Bu limon çeşidi için hafif ve orta ağır yapılı, iyi dren olabilen, tınlı, killi-tınlı, kumlu, kumlu-tınlı, topraklar uygundur. Fazla yağış alan çok fazla sulamanıza gerek yoktur. Az yağış alan bölgelerde ihtiyaca göre sulama yapılmasını tavsiye ederiz. Sık bir şekilde budama yapmak yerine yıpranmış, kırılmış dalları keskin bahçe makasıyla kesilmelidir. 2-3 ayda bir yanmış çiftlik gübresi vermelisiniz. İspanya ve Arjantin’le olan rekabet gücümüzü artırması beklenen çekirdeksiz limon çeşidini, en çekirdeksiz halidir. . Bu da ihracatta üreticisine büyük avantajlar sağlayacak gibi görünüyor.

Başlama Maliyeti Nedir? Ne Kadar Kazandırır?

Yakın bir tarihte gelecek yıl girişimcilere dağıtılması beklenen çekirdeksiz limon fidanının kovanın maliyeti 250 ile 300 TL arasında değişmektedir. Çekirdeksiz limon işinden para kazanmak için en az 50 dönüm arazi gerekli olduğu. 150 ağaç dikilebildiği uzmanlar tarafından belirtiliyor Tanesi. 10 TL’den satılan Fidanlar ise, toplu alımlarda 7.5 TL’ye satılıyor. Çekirdeksiz limon başlama maliyeti, dönüm başına maliyetin arazi hariç 2 bin 500 TL’yi geçmiyor. İklim, su toprak ve güneşleme yönünden dünyanın verimli arazilere sahip ender ülkelerinden biriyiz. Tek ihtiyacımız olan arazi ölçeklemesi. Çekirdeksiz limon başlama maliyeti, ne kadar kazandırır Sizde sabır ve emekle bu işten yıllık . Ürünlerinizin daha kolay pazarlama ve ekonomik yönden hak ettiği ve değeri bulabilmesi için sertifikalı olan fidanları tercih etmenizi tavsiye ederiz.

Mesaj Bırakabilirsiniz