Huawei hissesi nasıl alınır? Huawei satın almak mantıklı mı? Huawei’ye nasıl yatırım yapılır?

Amerika Birleşik Devletleri’nin geçtiğimiz günlerde Çinli teknoloji devi Huawei’e bir dizi yaptırımlar uygulaması şirketi belki de hiç olmadığı kadar popüler hale getirdi. Daha çok akıllı telefon üretimleri ile tanınan ve geçtiğimiz yıl satışa sunulan P20 ve P20 Pro modelleri ile büyük sükse yapan Huawei aslında büyük bir telekomünikasyon şirketi. Şirket 5G teknolojilerinde, telekomünikasyon ağı kurma işinde oldukça başarılı. Gelecekte 5G teknolojileri yaygınlaştıkça Huawei’nin bu pastadan büyük bir pay kapacağı kaçınılmaz bir gerçeklik. Böyle olunca da Huawei 5G pazarındaki büyük pastayı kaptırmak istemeyen Amerikalı şirketlerin yaptırımlarına uğradı. Huawei’i akıllı telefon üretimleri ile tanıyanlar da bu şirkete nasıl yatırım yapılacağını merak etmeye başladı. Huawei hisse senedi nasıl alınır diyenler için biz de ufak bir araştırma yaptık ve Çinli Huawei’nin durumunu analiz ettik.

Huawei Hisse Senedi Nasıl Alınır

Huawei hisse senedi

Akıllı telefon kullanıcıları son gelişmeler neticesinde Huawei hisse senedi alıp şirkete destek olmak istiyorlar. Hem de ellerindeki birikimlerini Huawei ile birlikte büyütmeyi amaçlıyorlar. Bu durumda olan kişiler için kötü haberleri veriyoruz. Maalesef Huawei’ye yatırım yapamazsınız.

Huawei şirketi tam bir kapalı kutu diyebiliriz aslında. Şirketin kısa bir araştırmasını yapınca Huawei Culture Co Ltd. adında bir hissenin olduğunu gördük. Günümüzdeki değeri 3,61 CNY (Çin Yuanı) yani 0,52 USD. Aşağıdan hisse grafiklerini görebilirsiniz;

Huawei hisse değeri

Ancak bu değerin bizim bildiğimiz gerçek Huawei’nin, (o ne demekse 🙂 ) akıllı telefon üreticisi Huawei’nin olmadığını kısa zamanda anladık. Huawei şirketi halka arz edilmiş bir şirket değil. Huawei Culture Co Ltd. adlı stock (hisse) Çin’de Huawei için çalışan şirket personellerin sahibi olduğu şirket. Şirket çalışanları bu çatı şirketten temettü ödemesi alabiliyorlar. Yani Huawei’de çalışmayan hiç kimse bu şirkete ortak olamıyor.

Dolayısıyla Huawei içerisinde çalışan olarak görev yapan herkes aslında Huawei’nin bir hissedarı. Ancak toplayabildiğimiz bilgilere göre çalışanlar yönetim hakkında söz sahibi değiller. Oy veremiyorlar, böyle bir yetkileri yok. Sadece temettü ödemelerinden yararlanıyorlar ve yıllık ikramiye alıyorlar.

Özetle “Türkiye’de yaşıyorum 1000 dolarımı Çinli Huawei’e yatırıyorum” diyenler bu yatırım fikrini unutmalılar. Huawei’e yatırım yapmanın tek yolu şu an Çin’e gidip şirkete iş başvurusu yapmak ve şirket çalışanı olmaktır 🙂 Malesef Huawei’in böyle garip gurup halleri de var.

Ne diyelim inşallah ileride bir halka arz durumu olur da Huawei’ye yatırım yapmanın yolu açılır…

Mesaj Bırakabilirsiniz