İsveç’e işçi olarak gitmek için neler yapmanız gerektiği, nasıl izinler alınması ve ilk adımın ne şekilde atılması gerektiği ile ilgili bir yazı hazırladık. Yazımında İsveç iş imkanları yanında bu ülkedeki yaşam koşulları, hangi alanlarda iş imkânlarının daha çok olduğu ve farklı iş konularında verilen ücretler ile ilgili önemli bilgiler yer alıyor.
İçindekiler
İsveç’e İşçi Olarak Nasıl Gidilir?
İşçi olarak İsveç’e gitmek için şu yollar kullanılabilir:
- Şayet geçerli bir schengen vizeniz varsa veya vize alabiliyorsanız İsveç’e turist olarak gidip burada daha önceden bağlantı kurduğunuz firmalar ile iş görüşmesi yapabilirsiniz.
- Diğer yandan Türkiye’den İsveç’te bulunan firmalara iş başvurusu yapıp görüşme talepleri halinde kendilerinden vize için davetiye isteyip iş görüşmesine gidebilirsiniz. İsveç devleti bu konularda vize esnekliği sağlamaktadır.
- https://sweden.se internet sitesinden ülkede yer alan iş imkanları ve işçi arayan firmalar hakkında bilgi edinebilir ve iş başvurusu yapabilirsiniz.
- İsveç yasalarına göre AB ülkeleri dışındaki ülkelerden gelip ülkede iş bulmuş kişilerin çalışma izni başvurusu yapabilmesi için aylık 13.000 İsveç Kronu maaş aldıklarını belgelemeleri gerekir. Bu ortalama 4200 TL ye denk gelmektedir. Ancak şunu eklemek gerekir ki aylık 13.00 kron gelir İsveç’te yaşam sürdürmek için yeterli değildir.
İsveç’te İş İmkanları Nelerdir?
İş arayanlara verdiği çalışma imkanları açısından İsveç özellikle yüksek vasıflı, çok dil bilen ve üniversite mezunu kişileri sayısız iş fırsatı sunmaktadır. Diğer yandan İsveç iş imkanları açısından özellikle vasıflı çalışanların devlet tarafından ülkeye kabulünün desteklendiği bir politikaya sahiptir. Özellikle yaşlanan bir nüfusa sahip ülkede devlet bilinçli olarak ülkedeki işgücünü genç ve vasıflı göçmenler ile desteklemeye çalışmaktadır. Örnek olarak İsveç’te iş bulan bir kişiye sadece işe kabul edildiği şirkette çalışma izni verilirken o kişinin eşine ülke genelinde sınırsız çalışma izni hakkı verilmektedir.
İsveç’te Yaşam Şartları Nasıldır?
İsveç’te yaşam şartları genel olarak refah düzeyi yüksek bir hayatı temsil eder. İsveç’te yaşamanın önemli bazı yanları şunlardır:
- İsveç bir refah ve aynı zamanda eşitlik ülkesidir. Bir şirkette yeni bir eleman ile şirketin kıdemli müdürünün maaşları arasında %20-25 fark vardır.
- İsveç pahalı bir ülkedir. Örneğin başkent Stockholm’de 1 + 1 bir daire kirası 2000 ile 2500 Euro arasındadır. Şehir dışında bu kiralar azalsa da aynı zamanda iş imkânları da azalmaktadır.
- Ücretlerin yüksek olması sebebiyle hizmet işleri de pahalıdır. Dışarıda yemek yemek, dişçiye veya hatta berbere gitmek bile oldukça pahalıdır. Örnek olarak şehirlerde bir berberde saç tıraşı 40-60 Euro arasındadır. Eve tamirat için çağırılan bir teknisyene parça ve malzeme ücreti hariç saatlik 80 – 100 Euro ödenir.
- İsveç gerçek anlamda bir demokrasi ve eşitlik ülkesidir. Ülkede eğitim seviyesi çok yüksektir. Kadın ve erkek eşitliğinin çok ciddi olarak önemsendiği bir ülkedir. Suç oranı Avrupa ortalamasının çok altındadır. Kamu hastanelerinde hizmet standardı çok yüksek ve ücretsizdir.
- Kamusal hizmetler kazanca göre çok ucuzdur. Örneğin taksiye binmek pahalıdır ancak otobüs bileti ülkeye göre ucuz sayılacak bir tutar olan 0,5 Euro’dur.
- Özellikle yüksek vasıf gerektiren işlerde başlangıçta iyi İngilizce bilgisi ile çalışmak mümkündür. Bu sayede İsveççe sosyal hayat için orada yaşarken de öğrenilebilir.
İsveç’te İşçi Maaşları Ne kadar?
İsveç’te çalışanlara ödenen maaşlar aşağıdaki gibidir.
- Yeni banka memuru maaşı 3000 – 4000 Euro,
- Uzman doktor maaşı 3500 – 5000 Euro,
- Öğretmen maaşı 3500 – 5500 Euro,
- Özel güvenlik görevlisi maaşı 2500 – 3000 Euro,
- Mavi yakalı işçi maaşları 2500 – 4000 Euro.
Burada görüleceği üzere farklı iş kolları arasındaki maaşlarda çok büyük farklar yoktur. Diğer yandan kıdem ve tecrübe arttıkça bu ücretler daha da yükselmektedir.
İsveç’te İşçi Alımı Yapan Firmalar
İsveç’te çalışılabilecek firmalar birçok farklı iş kolunda aşağıdaki gibidir:
- Uluslararası finans kurumları İsveç iş imkanları açısından vasıflı çalışanlara çok sayıda iş imkanı sunmaktadır. Özellikle bu tip firmalarda çalışan personelin önemli bölümü yurt dışından gelmiş personeldir.
- Otomotiv sanayi firmaları,
- Gemi yapım ve denizcilik firmaları,
- Banka ve özellikle yabancı sigorta kurumları,
- Dış ticaret ve gümrükleme firmaları.
Merhaba ben Enes Nazli 3yil boyunca Moskova’da inşaat üzerinde boya duvar kağıtları yaptım alcimanla dekorasyonlar yaptim çalıştım sonra proje bitince daha sonra Türkiye’ye geri dönüş sağladım bı süre devam ettim daha sonra temel leva işleme ile bi firmaya girdim orda çalışıyorum ek işi olarak da inşaat üzerinde çalışıyorum