İçindekiler
Malta iş ve boş pozisyonlar
Malta’nın gayri safi yurtiçi hasılası 2024’nin üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %8,8 arttı. COVID-19 pandemisi nedeniyle pozitif ivme kaybeden Malta ekonomisinde istihdam oranı sabit kalırken, özel sektörde yeni iş imkanları arttı.
Şu anda Malta’da en fazla istihdam olanağına sahip sektörler şunlardır: tekstil, inşaat, turizm, gıda ve ulaşım sektörleri. Aşçılık, katiplik ve garsonluk Malta’da son yıllarda özellikle hizmet sektöründe en çok rağbet gören meslekler olarak ortaya çıkmıştır.
Malta’da çalışmak isteyenler için, Malta İstihdam ve Eğitim Kurumu, EURES ve uzman acenteler aracılığıyla açık pozisyonlar mevcuttur ve Malta’daki açık pozisyonlar çevrimiçi kariyer sitelerinde takip edilebilir.
Malta’da vasıflı işçiler için ortalama ücret haftalık 175 dolardır. Malta’da yasal yıllık primler haftada ortalama 10,58 dolar iken, yasal yıllık tatiller yılda ortalama 4 haftadır.
145.590 işçi çalıştıran Malta’da, bazı endüstriler haftada 43 ila 45 saate izin verse de, standart çalışma haftası haftada 40 saattir. 16 yaşının altındaki kişilerin Malta’da yasal olarak çalışmasına izin verilmez.
Malta’da bir işverenle sözleşmesi olan ve çalışma izni almış kişiler, Malta uzun süreli vize başvuru sürecinde akredite Vizem.net ajansından danışmanlık hizmeti alabilirler.
Malta hangi ülkede çalışmalı?
Malta çalışmak için rahat bir ülkedir. Malta’daki işgücü verimliliği yüksektir, ancak çoğu Avrupa ülkesiyle karşılaştırılabilir. İşçilerin örgütlenme ve grev yapma hakkına sahip olduğu Malta, Avrupa ülkeleri arasında en düşük grev oranlarından birine sahip. 35 kayıtlı sendikanın bulunduğu Malta’da, işçilerin yaklaşık yarısı sendikaya kayıtlıdır. Yüksek gelirli bir ülke olarak Malta, gelişmiş bir ülke olarak sınıflandırılır ve İnsani Gelişme Endeksi gibi uluslararası endekslerde üst sıralarda yer alır.
Malta adasında hangi iş ilanları var?
Birçok sektördeki işgücü sıkıntısı nedeniyle Malta adasında birçok iş imkanı bulunmaktadır. Özel sektörde özellikle COVID-19 salgını nedeniyle personel sıkıntısı yaşanıyor.
Malta’da çalışma şansı ve fırsatlarından yararlanmak isteyen birçok yabancı işçi, Malta’da iş arıyor. Malta’da iş arayanlar, önce Malta İstihdam ve Eğitim Kurumu’ndaki Malta Kamu İstihdam Servisi’ne kayıt yaptırmalıdır. Gozo sakinleri, Gozo İstihdam ve Eğitim Kurumunun Merkez Ofisine kayıt yaptırmalıdır. Açık iş ilanlarına İstihdam ve Eğitim Kurumunun internet ana sayfası veya yerel EURES ana sayfası aracılığıyla da erişmek mümkündür. Malta’daki boş pozisyonlar ticari dergilerde ve yerel gazetelerde ilan edilir. Malta’da iş sunan özel ajanslar da vardır.
Hangi sektörler Malta’da en fazla iş fırsatına sahip?
Malta’da açık pozisyon bulunan sektörler; B. yemek sektörü, turizm sektörü, ulaşım sektörü, tekstil sektörü ve inşaat sektörü. Son yıllarda özellikle tüccar, garson, aşçı, mühendis gibi mesleklerde eleman sıkıntısı yaşanıyor. Malta’da iş arayan insanlar; İlgi duydukları mesleği arayarak iş bulabilirler, örneğin:
Malta’da asgari ücret ne kadar?
Avrupa İstatistik Ofisi raporuna göre Malta’da asgari ücret 2024’de 777,10 Euro’dur.
Malta asgari ücret düzeyi yıllara göre aşağıdaki tabloda gösterilmektedir.
Yıl asgari ücret tutarı (€)
- 2024 784,7
- 2024 777,1
- 2019 762.0
- 2018 747,5
- 2017 735,6
- 2016 728.0
- 2015 720,5
- 2014 718.0
- 2013 702,8
- 2012 685.1
- 2011 665.0
- 2010 659.9
- 2009 634,9
- 2008 617,2
- 2007 601.9
- 2006 584,2
- 2005 561.5
- 2004 543,9
- 2003 536,3
- 2002 518,6
- 2001 503.5
- 2000 488,4
- 1999 478,3
Malta’da asgari ücret saatte 2,96 dolar ve haftada 118,50 dolardır. Her yıl artma eğiliminde olan Malta asgari ücreti, 2024’de yıllık %0,98 artışla aylık 7,6 Euro’ya yükseldi.
Malta’da iş bulmak için gerekenler
Malta’daki işgücü iyi eğitimli ve üretkendir. Malta’daki çoğu çalışan iyi derecede İngilizce konuşur. Malta’da iş ararken Maltaca’ya ek olarak başka bir yabancı dil bilmek bir avantajdır.
Malta iş arama siteleri nelerdir?
Malta’daki iş arama siteleri aşağıda listelenmiştir.
- https://www.careerjet.com.mt/
- https://www.maltajobs.com.mt/
- https://jobsinmalta.com/
- https://www.konnekt.com/
Careerjet, diğer iş arama sitelerini tek bir web sitesinde birleştiren ve aynı anda birçok web sitesindeki reklamları görmenizi sağlayan bir web sitesidir. Jobsinmalta, kullanıcılara Malta adasında birçok boş pozisyon sağlar. Konnekt, hem işverenlere hem de iş arayanlara işe alım süreçlerinde yardımcı olmak için tasarlanmış bir web sitesidir. Maltajobs, Malta adasındaki birçok farklı sektörden iş ilanlarını içeren entegre bir iş platformudur.
Malta İnşaat iş ilanları nerede yayınlanıyor?
Malta’daki inşaat açıkları; Türkiye’deki şirketlerin kurumsal sayfalarında, İŞKUR sayfasında ve kariyer sayfalarında yayınlanmaktadır. Malta inşaat mühendisi açık pozisyonları, Taca İnşaat Malta açık pozisyonları gibi arama sorguları ile Malta’da inşaat yapan firmaların açık pozisyonlarına ulaşmak mümkündür.
Malta’da bir işe nasıl başvurabilirim?
- Malta’da bir iş başvurusunda bulunmak için, pozisyona başvuran kuruma özgeçmiş içeren bir ön yazı, varsa sertifikaların ve referansların kopyaları sunulmalıdır. Malta’daki başvurular daktiloyla veya el yazısı ile yapılabilir.
- Malta işleri için ön yazılar bir A4 sayfasından uzun olmamalıdır. Mektup, başvuranın kariyer hedefleri, eğitim geçmişi, iş deneyimi ve uygunluğu hakkında bilgi içermelidir.
- Malta başvurusu için bir CV genellikle iki sayfadan uzun değildir. http://europass.cedefop.europa.eu adresinden indirilebilen standart Europass CV formu kullanılmalıdır. Eğitim, dilbilgisi, bilgisayar becerileri, belirli uzmanlık alanları, kariyer bilgileri ve hobiler gibi kişisel ayrıntılar özgeçmişte yer almalıdır.
- Aşağıdakiler, Taca İnşaat Malta’ya yapılan başvuru için de geçerlidir.
- Malta’da bazı işverenler, başvuranların doldurmaları için özel başvuru formları sağlar. İşverenler, başvuru sahibinin özgeçmişini inceledikten sonra başvuru sahiplerini görüşmeye davet edebilir. Bazı durumlarda, başvuru sahibi işe alınmadan önce tıbbi muayeneden geçmelidir. Başvuran kurum, başvuru sahibinin gereklilikleri karşılayıp karşılamadığını ve söz konusu pozisyon için uygun olup olmadığını size bildirecektir.
Malta’da kişi başına düşen milli gelir nedir?
Dünya Bankası’nın 2024 yılında paylaştığı rapora göre Malta’da kişi başına düşen gelir 27.884 dolar. Malta’da kişi başına düşen gelir 2019’da 30.186 dolar, 2018’de 30.672 dolar, 2017’de 28.250 dolar, 2016’da 25.741 dolar ve 2015’te 25.921 dolardı.
Malta’daki işsizlik oranları nelerdir?
Malta Ulusal İstatistik Ofisi raporuna göre, Malta’daki işsizlik oranı 2024’in ilk çeyreğinde 3,9 seviyesinde bulunuyor. Malta’da işsizlik oranı 2024’de 4,6, 2019’da 3,7 ve 2018’de 3,6 idi.
Malta’da işçi hakları nelerdir?
Malta’da işçi haklarının gelişmesi ve bunları kullanma koşulları ile; Günlük azami çalışma süresi, haftalık çalışma süresi, izin günleri, ücretsiz izin, asgari çalışma yaşı, cinsiyet eşitliği, çalışanlar için eğitim ve öğretim, prim sosyal sigortası ve engellilerin geçimini sağlama gibi işçi hakları 1974 Anayasasında yer almaktadır. Malta Cumhuriyeti Malta yasalarına göre, sendikaların ve şirketlerin ücretler ve çalışma koşullarına ilişkin yıllık anlaşmaları sonuçlandırmak için her yıl hükümet yetkilileriyle görüşmesi gerekiyor.
Malta’da, işverenler işçilerin sağlık masraflarını karşılamaktadır. 2024’de haftada 40 saat çalışan biri, 216 saat yıllık ücretli izne hak kazanıyor. Kısmi ve kısa süreli işçiler de toplam çalışma saatlerine göre tatil hakkına sahiptir.
Türk vatandaşlarının Malta’da çalışma hakları nelerdir?
Malta Göç Yasası’nın Malta ile ilgili göçün kısıtlamaları, kontrolü ve düzenlenmesi ile ilgili bir bölümü olan 217. Bölümüne göre, Türk vatandaşlarının Malta’da yasal olarak çalışabilmeleri ve ikamet edebilmeleri için çalışma iznine sahip olmaları gerekmektedir. 2014 yılında yayınlanan 160 Sayılı Yasal Tebliğ sonucunda Malta’da Türk vatandaşları da dahil olmak üzere üçüncü ülke vatandaşlarının çalışma izinleri artık tek bir izin başvurusu ile gerçekleştirilmektedir. Tek izin başvurusu, Malta’da hem ikamet etmek hem de çalışmak isteyen üçüncü ülke vatandaşları içindir. Tek izin başvurusu onaylandıktan sonra, başvuranın Malta’da çalışması ve ikamet etmesi mümkündür. Malta’daki Türk vatandaşlarının çalışma hakları, 1974 tarihli Malta Cumhuriyeti Anayasası ile korunmaktadır ve Türkler, Maltalı işçilerle aynı haklara sahiptir; B. Çalışma saatleri, tatiller ve cinsiyet eşitliği.
Türk vatandaşlarının uygun izin ve vizeleri alarak Malta’da çalışma izni almaları mümkündür. Çalışmak için Malta’ya seyahat etmek isteyen Türk vatandaşları, Malta’da kısa süreli kalış sağlayan Malta C Tipi Schengen Vizesi veya Malta’da uzun süreli kalış sağlayan Malta Ulusal Uzun Süreli D Tipi Ulusal Vize için başvurmalıdır. Çalışmak için Malta’ya seyahat etmek isteyen Türk vatandaşlarının Malta çalışma izni almaları gerekmektedir. Malta’ya iş amacıyla seyahat etmek isteyen Türk vatandaşlarının Schengen seyahat sağlık sigortasına, Malta merkezli bir şirketle iş sözleşmesine, Malta’da kaldıkları süre boyunca konaklama belgesine ve tüm kalış süresi için yeterli maddi güce sahip olmaları gerekmektedir. başvuru sahibi, başvuru sahibinin niteliklerini, başvuru sahibinin sağlık sertifikasını ve başvuru sahibi şirketin ilgili pozisyonu doldurmak için nitelikli Malta vatandaşları aradığını belirten bir raporu kuruma sunmalıdır.
Malta’ya iş amacıyla seyahat etmek isteyen Türk vatandaşları, tam ve güncel vize gereklilikleri listesi için ikamet ettikleri bölgedeki Malta büyükelçiliği veya konsolosluğu ile iletişime geçmelidir. Vize başvurusu daha sonra tamamlanmalı ve destekleyici belgeler konsolosluk yetkililerine sunulmalıdır.
Yabancı işçi adına çalışma izni başvurusu işverenin sorumluluğundadır. İşveren, ilgili belgeleri Malta İstihdam ve Eğitim Kurumuna ibraz etmeli ve gerekli ücretleri ödemelidir.
Malta vize ve çalışma izni başvurularının onaylanması ile birlikte Türk vatandaşları Malta’da seyahat ve çalışma hakkına sahip olmaktadır.
Hangi Türk şirketleri Malta’da faaliyet gösteriyor?
Malta Türk iş ilanları, Malta’da iş yapan Türk şirketlerinin web sitelerinde veya iş arama sitelerinde bulunabilir.
Malta’da iş yapan Türk firmaları aşağıda listelenmiştir.
TACA inşaat
TACA İnşaat Maltaca-Türkçe iş ilanları yayınlayan firmalardan biridir.
Malta’da İşçiler için Eş İkamet İzni Nasıl Alınır?
Malta’da en az bir yıl geçerli oturma izni olan bir işçi, eşi için oturma izni başvurusunda bulunabilir.
Malta’da çalışan kişiler için birlikte oturma izni almak, başvuranın ana sponsorunun gerekli orijinal belgeleri sağlaması durumunda mümkündür. Malta’da çalışan kişinin eşinin Malta’da ikamet eden Ana Sponsor tarafından imzalanmış başvuru formu Malta’da iki yıldır yasal olarak ikamet ettiklerini, Ana Sponsorun Malta’da daimi ikamet yetkisine sahip olduğunu gösteren, Ana Sponsor tarafından imzalanmış üst yazı, Ana Sponsorun Malta oturma izninin kopyası, başvuru sahibinin Ana Sponsor ile mevcut aile ilişkisini teyit eden belgeler, örneğin B. Evlilik cüzdanı, Malta’da yürürlükte olan genel sağlık ve güvenlik standartlarını karşılayan tüm aile için uygun bir konut bulunduğuna dair bir mimar onayı ve düzenli gelirin teyidi, sponsorun yapmaması durumunda her aile üyesi için tüm risk sağlık sigortasının kanıtı çalışıyor ve başvuranın pasaportunun tam bir kopyası. Oturma izni başvurusu, Malta makamlarına sunulacak gerekli belgeler ile tamamlanır.
Malta’da okurken çalışmak mümkün mü?
Malta’da 90 günden fazla eğitim gören lisansüstü öğrenciler, Malta’da çalışmalarına izin veren bir çalışma lisansı için başvurabilirler.
Malta’daki yüksek lisans öğrencileri, bir iş teklifi ve doldurulmuş bir başvuru formu ile işverenlerinden çalışma izni için başvurabilirler. Malta’da okumak için başvuran lisansüstü öğrenciler, haftada en az 15 saat çalışmaya devam etmelidir. Malta’da okuyan öğrencilerin haftada en fazla 20 saat çalışma hakkı vardır. İş veya işveren değiştiren öğrencilerin yeni bir çalışma izni için başvurmaları gerekir. Malta’da okuyan öğrenciler eğitimlerinin ilk 90 günü boyunca çalışamazlar. 90 günden uzun Malta öğrenci vizesi ile çalışma izni başvurusu yapmak mümkündür.
Malta adasındaki en yaygın iş ilanları nelerdir?
Malta’da birçok boş pozisyona sahip işler; Katip, öğretmen, satış danışmanı, temizlikçi, müdür, garson, kalite denetçisi, makine operatörü, aşçı, şoför ve bilgisayar uzmanı.
2014 yılında, Malta İstihdam ve Eğitim Kurumu’na kayıtlı iş arayanlar, %16,56’lık bir oranla ağırlıklı olarak hizmetler kategorisinde iş aradılar ve bunu %15,90’lık bir oranla büro işleri izledi. Malta’da bir iş birimi bulunan açık pozisyonlar, Malta İstihdam ve Eğitim Kurumu aracılığıyla veya Malta iş ilanlarını paylaşan web siteleri aracılığıyla sorgulanabilir.
2019’da Malta’daki boş yerler, kumarhanelerde ve bahis sitelerinde bol miktarda bulunur. Malta’da çevrimiçi iş yapmak veya kumarhanelerde çalışmak isteyenler; Malta kumarhane boş pozisyonları ve Malta bahisçileri boş pozisyonları takip etmelidir.