Salma tavuk yetiştiriciliği için çiftlik kurmak birden fazla değişkene bağlı bir iştir. İşi yapacağınız iklime göre çiftlik içine ısınma sistemi kurmanız gerekecektir. Isınma sistemlerinin kümese kadar girmesi durumunda maliyetiniz artacaktır. Ayrıca salma tavuk çiftliğinin kümesini prefabrik mi, yoksa çadır mı yapacağınız da maliyet etkenleri arasındadır. Çadırlar, prefabrik kümeslere göre daha uygun fiyatta olsalar da, soğuk iklimli bir bölgede bu işi yapıyorsanız tavuklardan zayiat verebilirsiniz.
İçindekiler
Salma Tavuk Çiftliği Kurmanın Maliyet Kalemleri Nelerdir?
Salma tavuk çiftliğinde maliyetler şu şekildedir:
- Tavuk besleme ve sulama ekipmanları
- Tavuk işleme makineleri
- Atık istifleme makineleri
- Hastalık ve haşere ile mücadele için bütçe
- Kuluçka ekipmanları
- Yemlik ve suluklar
- Yem maliyetleri
- Arazi maliyeti
- Kümes kurulum maliyeti
Bunlara ek olarak kurulumda arazinin araştırılması, arazi özelliklerinin de belirlenmesi gerekmektedir. Ayrıca salma tavukların özellikleri, gezen tavuk olmalarıdır. Tavuklar, sürekli olarak kümeste tutulamaz. Bu nedenle gezebilecekleri bir bahçeye ihtiyaç duyarlar. Tavukların gezdikleri alanlara yem serperek rotaları belirlenebilir. Bunların yanında bu tavukların farklı cinsleri bulunmaktadır. Seçilecek tavuk cinsine göre maliyette değişiklikler ortaya çıkacaktır. Tavuğun cinsindeki değişiklik, yumurta performansına da yansır. Ayrıca her cins tavuk, her yemi yemez.
Salma Tavuk Çiftliğinin Maliyeti Nasıl Hesaplanır?
Salma tavuk çiftliğinde maliyet hesaplama için öncelikle tavuk cinsine karar vermeniz gerekmektedir. tavuğun cinsine bağlı olarak farklı maliyet kalemleri açığa çıkacaktır. Salma tavuk çiftliğinde tavuklar dışarı yumurtlamaz. Her tavuk için folluk gerekmektedir. folluğun bulunduğu kümes, soğuk olmamalıdır. Üşüyen tavuk yumurta yapmaz. Bu nedenle tavuk kümesleri iyi ısıtılmalıdır. Bunun yanında kümesin havasız olması durumunda tavuk daha fazla dışarıda vakit geçirir. Bu nedenle de daha fazla üşür. Kümese bir fan takılması, kümes havasını hafifletecektir.
Eğer arazi dağlık bir bölgede arazi düzleme çalışmaları yapılmalıdır. Arazinin etrafı çevrilmeli, tavukların yırtıcılardan korunması sağlanmalıdır. Eğer boş bir araziden işe başlayacaksanız, araziye elektrik ve su sistemini çekmeniz gerekmektedir. sistem çekilmesinden sonra kümesi inşa etmelisiniz. Kümes inşasında folluğu L şeklinde dizerseniz, tavukların kenarlara yumurtlamasını engellemiş olursunuz.
Salma tavukçulukta yüksek verim alabilmek için yumurta yemi denen özel bir yem kullanmalısınız. Salma tavukçulukta kullanılan tavuklar, bu yem ile %60’a kadar fazla verim sağlamaktadır. Bunun yanında bu tavukların yemlikleri sürekli olarak dolu olmalıdır. Böylece tavuk yumurta yaparken, aynı zamanda etlenecektir.
Salma Tavuk Çiftliği Nasıl Kurulur?
Tavuk çiftliği kurma aşamaları şu şekildedir:
- Tavuk seçimi: Salma tavuk çiftliği için alınacak tavuklar 20 TL’den başlayan fiyatlarla satılmaktadır. Yarka denen tavuklar, genç ve verimli tavuklardır. Yarkalar bu fiyatlarla satılsa da, daha küçük tavukların daha uygun fiyatlarla alınması mümkündür.
- Arazi seçimi: Arazinin hem kümesi, hem tavuklar için gezme alanlarını oluşturacak genişlikte olması gerekmektedir. ayrıca araziye su ve elektrik hattı da çekilmelidir.
- Kümes seçimi: Prefabrik ya da çadır kümeslerle farklı maliyetler elde edilmektedir. Ancak prefabrik kümes daha fazla tavuk kullanılacak durumlarda maliyetini karşılar. Isınma sorunu yaşayan bir yerde salma tavukçuluk yapacaksanız, prefabrik kümesleri tercih etmelisiniz.
- Folluk ve malzeme alımı: Malzemelerinizi alırken daha önce tecrübesi olan kişilerden yardım alabilirsiniz. yemlik, suluk ve diğer aletleri yerleştirdikten sonra tavukları ortama bırakmalısınız.
- Tavukların yumurtlaması: Tavuklarınızın daha hızlı yumurtlamasını istiyorsanız, ilk tavukları getirdiğinizde kümesin sıcaklığını arttırın. Tavuklar, sıcağı hissettiklerinde buraya daha hızlı alışacaklardır. Ayrıca kümesin horozuna da dikkat etmeniz gerekmektedir. faaliyette bir horoz alarak yumurta sayısını arttırabilirsiniz.
- Yumurtaya pazar bulmak: Çiftliğiniz ne kadar büyük ve güzel olursa olsun, yumurtalarınızı satacağınız uygun bir Pazar bulamazsanız, çiftliğin anlamı kalmaz. Bu nedenle yumurtalarınıza faal bir Pazar bulmanız gerekmektedir.
Salma Tavuk Çiftliği İçin Prefabrik Kümes Nasıl Kurulur?
Salma tavuk çiftliğinde prefabrik kümes kullanımı, çiftlikteki tavuk sayısına göre değişiklik göstermektedir. Prefabrik kümeslerin içinde folluk alan ile havalandırma bulunmaktadır. Ayrıca tavukların rahat yer değiştirmeleri için kümesin geniş olması gerekmektedir. prefabrik kümesin maliyeti şu şekildedir:
- 5000 tavuk kapasitesi bulunan bir prefabrik kümes 266.680 TL
- 3000 tavuk kapasitesine sahip çiftlik 160.000 TL
- 2000 tavuk alan bir tavuk kümesi 107.498 TL
- 1000 tavuk alan bir prefabrik kümes 52.982 TL
- 500 tavuk kapasitesi bulunan bir prefabrik çiftlik için ise 28.000 TL fiyat biçilmektedir.
Prefabrik çiftlikler en az 500 tavuk için yapılır. 500 altındaki sayılarda çadır kümes yeterli olmaktadır. Ayrıca prefabrik kümesler yazın sıcağı çeker. Bu nedenle havalandırma alanı bulunması, bu çiftlikler için büyük önem taşımaktadır.
Anahtar Teslim Kümesin Maliyeti Ne Kadardır?
Tam bir tavuk çiftliğinin maliyeti içindeki tavuk sayısına göre değişiklik göstermektedir. Tavuk sayısına göre folluk ve yemlik de dizilecektir. Bu kapsamda her şeyi olan bir tavuk çiftliğinin maliyeti şu şekildedir:
- 1000 tavuk kapasiteli bir tavuk çiftliği için 68.800 TL
- 2000 tavuk kapasiteli bir tavuk çiftliği için 140.000 TL
- 3000 tavuk kapasiteli bir tavuk çiftliği için 208.000 TL
- 500 tavuk kapasitesine sahip bir salma tavuk çiftliği için 34.000 TL maliyet çıkarılmaktadır.