Kriz dönemlerinde dahi etkilenmeyecek bir yeni iş kurmak istiyorsanız çiğköfteci açmak tam size göre bir iştir. Türk insanı olarak kriz dönemlerinde her türlü lüksten, zevkten ödün veririz fakat midemize girecek şeylerden kısmayız. Ayrıca ufak bir çiğköfte dürümün 3-4 TL olması düşük gelirli vatandaşlar tarafından kolay ulaşılabilir olmasını sağlıyor. Yaşadığınız şehirde öğrenci nüfüsu da fazla ise hiç vakit kaybetmeden bu işe girişin derim. Çiğköfte bayiliği veren firmalar 10-20 bin TL arası bir rakam karşılığında bayilik veriyor ve dükkan kurulumunuzu onlar yapıyor. Sizden başlangıçta sadece sermaye çıkıyor. Zaten onu da kısa zaman içerisinde çıkartır ve kara geçersiniz.
Son yıllarda her köşebaşında gördüğümüz çiğ köfte dükkanları yeni bir iş kurmak isteyenlerin dikkatini çekiyor. Bu işe girmek isteyen ve çiğ köfteci açmanın ne kadara malolacağını merak edenler bu konuyu internette araştırıyorlar. Biz de bu noktada bilgilendirici bir yazı yazmaya karar verdik. Yazımızda çiğ köfteci dükkanı açmak için ne kadar para gerekir, çiğ köfteci açarak ne kadar kazanılır bunları anlatmaya çalışacağız.
Ayrıca çiğ köfte işine girecek olan kişilere malzemele tedariki hakkında bilgiler ve bayilik veren firmalar hangileridir tek tek anlatacağız. 2019 yılında çiğ köfteci dükkanı açarak ticari bir girişim başlatmak istiyorsanız yazımızı okumaya devam ediniz.
İçindekiler
Çiğ Köfteci Dükkanı Açmak
Her köşebaşında bir çiğ köftecinin olması esnaflığa adım atacak kişileri çiğ köfteci dükkanı açmaya sevkediyor. Son 5 senede iyice yaygınlaşan çiğ köftecilik işi düşük sermaye ile yapılabilecek işlerden birisi olması nedeniyle bir çok kişinin bu işi yapmayı düşünmesine neden oluyor.
Çiğ köfteci açmak isteyen bir kişinin belli başlı giderleri olacaktır. Bunların en başında ise dükkan kira gideri, bayilik ücreti ve dükkanın dekorasyon işlemleri gelmektedir. Dükkan kirasının çok fazla olmaması her zaman tercih edilen bir ticari durumdur. Ancak kirası ucuz diye hiç kimsenin geçmediği bir yerden de kiralama yapılmamalıdır.
Çiğ köfteci açmak isteyen kişiler dükkanı açacakları yeri çok iyi seçmelilerdir. Dükkanı açacağınız noktanın yakınlarında okul, üniversite, lise, dershane vs. gibi öğrencilerin bol olduğu bir bölge olmasına önem gösteriniz.
Çiğ köfte ucuz ve öğrenci tayfası tarafından kolaylıkla ulaşılan bir yiyecek olduğu için en çok satışı öğrencilere yaparsınız. O nedenle öğrenciler ile aranızı iyi tutmalı ve onlara has küçük kampanyalar yapabilirsiniz. (Örneğin; açılışa özel dürüm alan öğrenciye ayran bedava vs.)
Çiğ Köfteci Dükkanı Açmak İçin Gerekli Evraklar
Dükkan açmadan önce belediyede ruhsat işlemlerinizi tamamlamanız gerekmekte. İşinizi kaliteli ve düzgün yapmanız için belediyenizden çiğ köfteci ruhsatı almak için hangi evraklar gerektiğini öğrenebilirsiniz. Genellikle aşağıdaki evraklar sizden talep edilmektedir;
Vergi levhası
Adli sicil kaydı
Kira sözleşmesi / tapuda adı geçen mülk sahibi/sahipleri ile yapılmalıdır
Nüfus Cüzdanı Fotokopisi ve İkametgâh Belgesi
Sosyal Güvenlik Kurumu’na kayıtlı olunduğuna dair herhangi bir belge
İşletici Kimlik Bildirme Belgesi (Form-1) (fotokopi)
İmza Sirküleri ve Ticaret Sicil Gazetesi (fotokopi) (şahıs işletmesi ise gerekli değildir)
Oda Faaliyet Belgesi ve Oda Sicil Tasdiknamesi (fotokopi)
Ürünlerin alındığı imalathanenin “Gıda Üretim İzin Belgesi” (fotokopi)
Ürünlerin alındığı imalathanenin “Belediye İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı” (fotokopi)
Ürünlerin alındığı imalathane ile yapılan “Ürün Alım Sözleşmesi” (noter tasdikli sureti)
Tapu ve Yapı Kullanma İzin Belgesi (fotokopi)
Kira Sözleşmesi (tapuda adı geçen mülk sahibi/sahipleri ile yapılmalıdır) (aslı ya da noter tasdikli sureti) (işyeri kiralık ise)
İşyeri Krokisi (yetkili bir kişiye çizdirilmelidir, üzerinde uzunluk ölçüleri, m² toplamı, çizen kişinin kaşesi ve imzası bulunmalıdır)
İtfaiye Uygunluk Raporu
ASAT İşyeri Açma Ruhsatı Görüş Belgesi
Güvenlik Kameraları ve Kayıt Sistemi bulunmalıdır (700 TVL IR LED dış mekan kamerası ya da 1080 HP HD dış mekan kamerası)
(işyeri 60 m² ve üzerinde ise)
Tuvalet bulunmalıdır
Buradaki istenen belgeler her belediye de değişiklik gösterebilir. Sizin bağlı bulunduğunuz belediye ruhsat mevzuatında daha az belge, veya daha farklı belgeler isteyebilir. En net bilgileri alabilmek için yukarıda söylediğimiz gibi belediye başkanlığı binanızı ziyaret etmeniz gerekmektedir.
Çiğ Köfte Bayiliği Veren Firmalar
Çiğ köfteci açmak için en önemli nokta ürünlerinizi tedarik edeceğiniz bayiyi doğru seçmektir. Piyasada onlarca farklı lezzette ve kalitede çiğ köfteci var ancak bazıları sinek avlarken bazıları da aşırı talep görüyor. Bu noktada sizin kaliteli bayiler ile çalışmanız yararınıza olacaktır. Çiğ köfte bayiliği alırken firmanın verdiği ekstralara dikkat etmeye çalışın. Bazı firmalar sizlere 1 aylık oryantasyon eğitiminden geçirerek çiğ köfte satıcılığının püf noktalarını öğretiyor. Tercihinizi bu tip firmalardan yana yapın. Ayrıca bayilik bedeli olmamasına da dikkat edin. Bedelsiz olarak çiğ köfte bayiliği veren pek çok firma var sitemizde bu konuya değinmiştik. Aşağıdaki linkten o konumuzu okuyabilirsiniz.
BUNU DA OKUYUN: Çiğ Köfte Bayiliği Veren Firmalar ve Şartları
Çiğ Köfteci Açmak İçin Giderler Ne Kadar ?
10 – 15 bin TL sermaye ile yapılabilecek işlerden olan çiğ köftecilik işinde giderlerin çoğunu dekorasyon ve dükkan kiraları oluşturmaktadır. Tabii bu durum çiğ köfte bayiliğini bedelsiz olarak aldığınızı varsayarsak geçerlidir. Yapacağınız masraflar masa – sandalye yerleşimi, dükkan tabela yapımı, içeriye güzel bir dekorasyon kurmaktan ibaret.
Çiğ Köfte İşiyle Ne Kadar Kazanılır ?
Çiğ köftecilik işinden iyi para kazanmak istiyorsanız fiyatlarınızı minimumda tutmaya gayret göstermelisiniz. Dükkanınıza gelecek müşteriler öğrenci ağırlıklı olacağı için onların bütçelerini aşmayacak bir fiyattan satış yapmalısınız. 2019 yılında çiğ köfte dürüm için 3 TL – 4 TL gibi bir rakam oldukça rekabetçi olacaktır. Bu fiyatlardan satış yaptığınız takdirde günlük 100 – 200 dürüm satacağınızı varsayarsak 400 – 600 TL arası bir ciroya ulaşabilirsiniz. Yanınızda 1 adet SGK’lı personeli asgari ücretten çalıştırırsanız maliyeti 3000 TL civarı olacaktır. Günlük 100 TL civarı sadece 1 personelin gideri olacağı için günde en az 30-40 dürüm satmalısınız ki personelin maaşını çıkartabilesiniz. Geri kalan cirodan da malzeme giderlerini çıkartırsanız günlük net karınızı bulmuş olacaksınız.
Çiğköfte günlük hayatta en çok tüketilen öğünlerden biridir. Ağırlıklı olarak çalışan profesyonellerin öğle aralarında veya iş çıkışında tükettikleri bu tür lezzetli yemekler, aynı zamanda çok iyi iş fırsatları da yaratıyor. Çiğköfte mağazası açmak son yılların en popüler girişimlerinden biri olarak kabul ediliyor. Kendi işinizi kurmak ve gelirinizi her geçen gün biraz daha artırmak istiyorsanız Çiğköfte mağazası açma fırsatlarından yararlanabilirsiniz.
Çiğköfte dükkanının açılışı
Çiğköfte dükkanının açılışı
Eski çağlardan beri popülaritesini koruyan çiğköfte, şimdilerde minik dükkanlarda yapılıyor ve satılıyor. Marketlerde bile görülebilen bu lezzetli yemek için insanlar küçük bir sermaye ile dükkan açma avantajına sahiptir. Kalabalık bir yerde küçük bir dükkan kiralamak bile Çiğköfte dükkanı açmak için yeterlidir.
Çiğköfte dükkanı açmak için aşçılık belgesine ihtiyacınız yok. Dükkan yeri size ait olmak zorunda değildir. Çiğköfte mağazası açmak istiyorsanız, oto galerisi satın alabilir veya sıfırdan farklı bir isimle bir marka başlatabilirsiniz. Bununla birlikte, bir bayi almak hem maliyet hem de işin yürütülmesi açısından başlangıçtan daha faydalı olabilir.
Not: Çiğköfte mağazası açmanın yanı sıra başka fikirler de almak için 112 Mağaza Açma Fikirleri başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
Çiğköfte nasıl açılır?
Çiğköfte işletmesi nasıl açılır sorusunun cevabı işletmenin işlemesi için son derece önemlidir. Öncelikle bir ticaret şirketi ile anlaşmanız işinizin daha düzenli yürümesi için önemlidir. Bir araba bayisi satın alarak, yer ve tasarım seçiminde sorun yaşamayacaksınız. Bu firmaların uzman kadrosu size her detayda rehberlik edecektir. Yer seçimi, mağaza dekorasyonu ve malzeme temininde son derece yüksek avantajlar sunarlar.
Ancak herhangi bir firmaya bağlı kalmadan Çiğköfte restoranı açmak istiyorsanız, uygun ve kalabalık bir mahallede en az 15 metrekarelik bir işletmeye ihtiyacınız var. Sokakta bir dükkan seçmek karlılık açısından oldukça idealdir. Yer seçiminde hastane, okul ve dersliklerin olduğu mahalleler, turizmin yoğun olduğu yerler, çarşı ortasındaki kalabalık yerler, alışveriş merkezleri, nüfus yoğunluğunun fazla olduğu mahalleler tercih edilebilir.
Mağazada oturma alanı oluşturmak ve müşterilere uygun bir hizmet seçeneği sunmak için mağaza alanını 40 metrekare olarak da tanımlayabilirsiniz. Ancak, ilk başta maliyetler konusunda aşırı açık olmamak son derece önemlidir. Çünkü ilk açılış saatlerinde müşteri kazanımı ile ilgili sorunlar olabiliyor. İşletme sitesini hazırladıktan sonra bulunduğunuz yerin belediyesine giderek gerekli ruhsatlandırma çalışmalarını yapmanız gerekmektedir. Küçük işletme lisansları genellikle aynı gün verilebilir.
Okuyun: Çiğ köfte tüccarları sunan şirketler
Çiğköfte mağazasını açma maliyeti
Çiğköfte mağaza açmanın maliyeti çok yüksek olmasa da eskisi gibi az bir sermaye ile açmak mümkün değil. Bir Çiğköfte mağazası açmak için aşağıdaki maliyetleri karşılayabilmeniz gerekir:
Dükkanda Çiğköfte hazırlığı ve çöreklerin sarılması için tezgah bulunmalıdır. Önemli bir kriter de bu bankların en az 1 metre uzunluğunda olmasıdır.
Aynı zamanda dükkân en az 4 veya 5 kişinin konaklayabileceği genişlikte olmalı ve içine masa ve sandalyeler koyabilmelisiniz.
Müşterilerinize hijyenik bir ortam sunabilmeli ve çatal, bıçak gibi mutfak gereçleri konusunda yüksek kaliteye sahip olmalısınız.
Klima ve televizyon firmanızın imajı için önemlidir. Televizyon zorunlu olmasa da hava dengesini sağlamak için klima dikkat edilmesi gereken bir konudur.
Tasarım açısından duvar dekorasyonuna dikkat etmeniz gerekiyor. Daha temiz ve lüks görünmesi için duvarlarda duvar kağıdı, zeminlerde parke kullanabilirsiniz.
Maliyetlere resmi açılış maliyetlerinin de eklendiğini unutmamalısınız.
Aynı zamanda, dükkan kirası ve depozito da maliyetlerin bir parçasıdır.
Tüm bu maliyetleri göz önünde bulundurarak en az 20.000 veya 30.000 TL’lik bir sermayeye ihtiyacınız var.
Çiğköfte Dükkanı Aylık Gelir
Çiğköfte işletmesi açmak hem kolay hem de karlı. Az sermaye ile son derece karlı bir işe başlamak, çok yüksek bir getiri oranı sunar. Bugün 10 TL’ye satılan bir çiğ köfte sarma yaklaşık 2 TL’ye mal oluyor. Kişi başı kalan kazanç 8 TL’dir. Ancak mağaza kirasını, personel maaşlarını, elektrik ve su faturalarını ve malzeme teminini de eklerseniz kar marjı biraz daha düşük oluyor.
Kalabalık bir yerde Çiğköfte dükkanı açarsanız aylık gelir 10.000 TL civarına ulaşabilir. Ancak burada önemli olan, işletmenizin bulunduğu yer ve hizmet verdiğiniz bayinin adıdır. Orta mahallelerde kurulan bir Çiğköfte işletmesinin aylık geliri yaklaşık 5.000 TL’yi bulabilmektedir. Çok karlı bir mağazanın sahibi olmak için az sermaye ve biraz iş kurma hırsı ile çok iyi yerler alabilirsiniz.
Aylık gelirinizi etkileyen en önemli faktörlerden bazıları personel maliyetleriniz, malzeme maliyetleriniz ve faturalarınızdır. Bu maliyetleri düzenli olarak yönetmek ve müşteri tabanınızı yıldan yıla büyütmek, bu alanda yüksek başarı elde etmenizi sağlayacaktır. İnsan faaliyetinin çok olduğu bir yerde, kâr beklenenden iki veya üç kat daha fazladır.
Okuyun: Bir paketleme dükkanı başlatın
Çiğköfte dükkanı açmak için gerekli belgeler
Çiğköfte mağazası açmak diğer birçok sektöre göre oldukça karlı bir alandır. Bu alanda iş kurmak istiyorsanız bazı belgeler hazırlamanız gerekmektedir. Bu prosedürdeki işlemlerinizi gerçekleştirebilmek için öncelikle bulunduğunuz eyaletteki vergi dairesi ile iletişime geçmeniz gerekmektedir. Daha sonra belediyeye gidip evrakları teslim etmeniz gerekiyor. Franchise sözleşmesi ile çiğköfte dükkanı açmak istiyorsanız, belgeler listesinde bir franchise sözleşmesinin olduğundan da emin olmalısınız. Çiğköfte işletmesi açmak için gerekli belgeler şunlardır:
- 4 adet vesikalık fotoğraf
- Kimlik kartı fotokopisi
- İstihdam bildirim belgesi
- Dükkanın sahibi olduğunuzu kanıtlayan belge
- Bir kiralık dükkan ise, kira sözleşmenizin sözleşmesi
- Vergi levhasının fotokopisi
- İtfaiye Uyum Raporu
- SGK giriş ipucu
Bu belgelere ek olarak Esnaf Odası’na kayıt yaptırmanız gerekmektedir. Adres kayıt belgesinin alınabilmesi için ikametgah kayıt ofisine gerekli başvuruların yapılması önemlidir. Dükkanın açılışı için tüm evraklarınızın güncel ve eksiksiz olması büyük önem taşımaktadır.
Okuyun: Bir pazar nasıl açılır?
Çiğköfte mağazası açmak isteyenlere tavsiyeler
Çiğköfte mağazası açmak isteyenler için bu alanda iyi araştırma yapmak son derece önemlidir. Şirketinizde herhangi bir çalışan çalıştırmıyorsanız, günde 12 saat çalıştığınızdan emin olmalısınız. Çalışmayı seven ve saatlerce ayakta durmaktan yorulmayan biriyseniz bu işe girmenizde bir sakınca yoktur. Çiğköfte’de restoran açmak isteyenlere tavsiyeler arasında iş yeri seçimi ilk sırada yer alıyor.
Açtığınız işletmede mutlaka eve servis avantajına sahip olmalısınız. Çünkü artık birçok insan evde yemek pişirmek yerine hazır yemekleri tercih ediyor. Bu gibi durumlarda eve servis uygulaması ile mağazaya gelen müşterilerin yanı sıra dışarıdan gelen müşterileri de kendine çekerek karlılığınızı artırma fırsatına sahip olursunuz. Aslında bazı mağazaların giden hizmetlerinin cirosu, mağazaya gelen müşterilerin cirosunun çok üzerindedir.
Tüccar yöntemini kullanarak bir çiğköfte dükkanı açmak istiyorsanız, tüccar firma size birçok konuda destek olacaktır. Bu meslekle ilgili birçok konuda eğitim alacaksınız. Hatta başka bir bayi ile staj yapmak bile mümkündür. Çiğköfte’nin popüler bir lezzet olması ve özellikle öğle tatillerinde tüketilmesi kolay olması bu alanda yüksek karlılık sağlıyor. Çiğköfte’de restoran açmak için aşçılık belgesine ihtiyacınız yok. Biraz ticari eğitimden sonra güzel bir iş açabilirsiniz.
“Çiğ Köfteci Dükkanı Açmak” başlıklı yazımızın sonuna geldik. Görüş ve önerilerinizi yorum kısmından bize bildirebilirsiniz.