1 Aylık Kedi Ne Yer? 1 Aylık Yavru Kedi Bakımı – Beslenmesi ve Eğitimi

1 aylık kedi; anne sütü ile beslenmektedir. 6 haftaya kadar kedilere anne sütü verilmesi tavsiye edilmektedir. 1 aylık yavru kedinin gelişimine bağlı olarak ek gıda vermeye başlama süresi değişebilmektedir.

1 aylık kedi yavrusu3

1 Aylık Yavru Kedi Beslenmesi Nasıl Olmalıdır?

1 aylık kedinin beslenmesi için bilinecek ayrıntılar şunlardır:

  • Yüksek besin değeri olan yiyecekler ile beslenmeleri gerektiği gibi, aynı zamanda doğru ve düzenli bir beslenme alışkanlıklarının da olması gereklidir.
  • Yetişkin kedilere oranla enerji ihtiyaçları 2-3 kat daha fazla olmaktadır. 6-7 hafta gibi bir süre anne sütü ile beslenmeleri kendileri için daha iyi olmaktadır.
  • 1 aylık yavru kedinin ortalama 100 gramlık bir ağırlığı olması durumunda; 30 ml süte ihtiyacı olduğu anlamına gelmektedir. Ortalama 368 gram ağırlığı olan kediye 104 cc mama verilmesi ve günde üç öğün beslenmesi gereklidir.
  • Yavru kedilere süt verilirken kedi biberonu kullanılmalıdır. Bu biberonlar ise eczanelerde de satılmaktadır. Ortalama 30 ile 35 derece arasındaki bir sütün biberona koyulması gereklidir. Yavru kediye verilecek olan mamanın taze olmasına kesinlikle önem verilmelidir.
  • Çok hızlı büyüyen kedilerde öğün sayısı arttırılabilmektedir. Dört ya da beş öğün verilmesinde bir sakınca bulunmamaktadır.
  • Devamlı olarak su bulundurulması ve su kabındaki suyun temizliğinin kontrol edilmesi gereklidir.
  • 6 haftalık olan bir yavru kedinin artık sütü bırakıp mama ile tanışması tavsiye edilmektedir. Dişlerinin çıkması ile beraber yavru kediler kendiliğinden sütü bırakmaktadırlar.
  • Yavru kediye inek sütü verilmemelidir. Ayrıca ev içerisinde yapılan yiyeceklerin hepsi kedilerin sindirebileceği yiyecekler olmadığı için ne verildiğine dikkat edilmesi gereklidir.
  • Yavru kedilere mama vermeye başlandığında; ağız ve diş yapılarına uygun olan, ham maddeleri güvenilir mamalar verilmelidir.

1 Aylık Yavru Kedinin İhtiyaç Duyacağı Malzemeler Nelerdir?

1 aylık kedinin malzemeleri aşağıda sıralanmıştır:

  • Temizlenmesi kolay olan, ters dönmeyecek bir ağırlığa sahip mama ve su kabının olması gereklidir. Kedinin özellikle su tüketimini yeterince yapabilmesi için su kabını ilgisini çekebilecek bir şekilde alınması tavsiye edilmektedir.
  • Günün 16 saatini uyuyarak geçirdikleri için kedilerin rahat bir yataklarının olması gereklidir. Yumuşak materyallerden yapılmış olan yatağın temiz olmasına özen gösterilmelidir. Ayrıca sıcak bir yerde olmalıdır.
  • Tırnaklardaki ölü deriyi temizleyebilmek adına tırmalama platformu gerekmektedir. Kedi bu platform sayesinde egzersiz ihtiyacını karşıladığı gibi, kaşınma ihtiyacını da karşılamaktadır.
  • Çok gerekli olmasa da hareketlerini daha rahat takip edebilmek amacı ile boyun tasması kullanılabilmektedir.
  • Uzun tüylü kediler için tel fırça ve kısa tüylü kediler için de eldiven fırça edinmek gereklidir. Kedilere ait tarama araçları bulunmalıdır.

1 aylık kedi yavrusu2

1 Aylık Yavru Kediye Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilmelidir?

1 aylık kedinin tuvalet eğitimi için öncelikle annesi ile ne kadar süre kaldığının bilinmesi gereklidir. Anne kediler yavrularına tuvalet eğitimi vermektedirler. Annesi ile büyümüş olan yavru kediler, tıpkı yetişkin kediler gibi kum kabını gördükten sonra ne yapmaları gerektiğini bilmektedirler. Ancak 1 aylık yavru kedinin annesiz büyümesi durumunda; öncelikle kendisinin kum kabının başına götürülmesi gereklidir. Ardından kişinin parmakları ile kumu karıştırarak kediye nasıl yapması gerektiğini göstermesi gereklidir. Bu işlem birkaç kere yapıldıktan sonra kedi içgüdüsel olarak nereye ve nasıl tuvaletini yapması gerektiğini anlamaktadır. Kum kabının kedi için özel alan sayılabilecek bir köşeye koyulması gereklidir. Kediler rahat edemedikleri bir ortamda tuvaletlerini yapmayı reddedebilmektedirler.

1 Aylık Yavru Kedinin Bakımı Nasıl Olmalıdır?

1 aylık kedinin bakımı için bilinecekler aşağıda belirtilmiştir:

  • Normal bir kedinin yılda 2 kere tüy değiştirdiği görülmektedir. Bu yüzden ölü derinin atılabilmesi amacı ile kedi tüylerinin düzenli olarak fırçalanması tavsiye edilmektedir. Bu işlemin yavru kediye en küçük halinden itibaren yapılması gereklidir. Çünkü sonradan tüyleri fırçalanmaya başlayan kediler bu duruma itiraz edebilmektedirler.
  • Kulak içinin ve ağız içinin devamlı olarak kontrol edilmesi gereklidir.
  • Annesiz büyüye yavru kedilerde göz kapanması veya çapaklanması gibi problemler görülebilmektedir. Pamuğa serum fizyolojik çözeltisi damlatılarak günde birkaç kere kedinin gözü temizlenebilmektedir.
  • Kedinin yaşına, ırkına ve yaşam alanına göre bir aşı programı belirlenmektedir. Bu yüzden 8 haftalık olması ile beraber bu aşı programını uygulamaya başlamak gereklidir.

1 aylık kedi yavrusu1

1 Aylık Yavru Kediler İle İlgili Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?

1 aylık kedi için önemli detaylar aşağıda verilmiştir:

  • 1 aylık yavru kedi beslemeye başlayacak olan kişilerin mutlaka daha önce yavru kedi beslemiş olan veya hali hazırda yavru kedi besliyor olan kişiler ile iletişime geçmesi gereklidir. Bazen internet araştırmaları yeterli kalmayabilmektedir.
  • Kedilerin bahar ayların tüy dökümlerinin olduğu ve B vitaminini almalarına özen gösterilmesi gerektiği bilinmelidir. Haşlanmış rafadan yumurtanın sarısı tüy dökümünü azaltmaktadır.
  • Tırnaklarını bileme ve törpüleme ihtiyacı duyduğu için tırnakları uzadığında kesilmelidir.
  • Kedilerin dengede kalmasını ve çevreyi algılamasını bıyıkları sağladığı için bıyıklarının kesilmemesi gereklidir.
  • 4 haftalık olması ile beraber kedilerde merak duygusu oluşmaktadır ve çevre ile ilgilenmeye başlamaktadırlar. Dolayısı ile de oyun ihtiyaçları da artmaktadır. Bu yüzden evde 1 aylık kedi besleyecek olan kişilerin ev içerisindeki süs eşyalarını azaltmaları tavsiye edilmektedir.

Mesaj Bırakabilirsiniz