Tütüncü dükkanı açmak, karlı ve mantıklı bir fikir olarak değerlendirilebilir. Dünya üzerinde 70’den fazla türü bulunan tütün, yaprakları kurutularak kullanılan bir bitki çeşidi. Puro, pipo ve nargilelerde sigara içmek için sık kullanılan tütün, sigaraya gelen zamlar neticesinde çok daha değerlendi ve kullanımında belirli bir artış görüldü. Bu nedenle sigaraya oranla çok daha makul fiyatı olan tütün satmak karlı bir iş haline geldi. Tütüncü dükkanı için belirli kurallar çerçevesinde gereken işlemler tamamlanırsa, isteyen herkes tütüncü dükkanı açabilir.
İçindekiler
Tütüncü Dükkanı Açmak İçin Gerekli Malzemeler Nelerdir?
Tütüncü dükkanı açmak için gerekli malzemeler şöyle sıralanabilir;
- Zippo çakmak stantları
- Pipo gibi aksesuarlar
- Tabakalar ve sigara kutuları
- Tütün mamulleri ve küllükler
- Sigara filtreleri ve ağızlık çeşitleri
- Nargile aksesuarları
- Makaron ve sarma kağıdı
- Puro aksesuarları
- Tespih gibi hediyelik ürünler
Tütüncü Dükkanı Ruhsatı Nasıl Alınır?
Tütüncü dükkanı ruhsatı almak için yapılması gerekenler şöyle sıralanabilir;
- Ruhsatı almak için gereken dükkanın açılacağı il veya ilçenin belediyesine giderek müracaat edilir.
- İşyerinin içinde bulunduğu sınıf belirlenir.
- Gerekli belgeler hazırlanarak bir araya getirilir.
- Başvuru işlemleri yapılır.
- İşyerinin denetimi yapılır ve son kontroller sağlanır.
- Ruhsat kesinleştirilir.
Ruhsatsız işyerleri tespit edildiğinde kapatıldığı için ruhsatın en kısa sürede alınması önem taşır.
Tütüncü Dükkanı Maliyeti Ne Kadar?
Tütüncü dükkanı açma maliyeti için belirlenen sabit bir rakam olmasa da dükkanın açılması için gereken belgelerin toplam ücreti birbirine yakın olabilir. Evrakların ücretleri dışında açılacak olan dükkanın kira maliyeti, tadilatı, tütünlerin yerleştirileceği rafların ücreti, tütünlerin ücretleri, tabela gibi reklam malzemelerinin ücretleri gibi birçok unsur da göz önünde bulundurulmalıdır.
Tütüncü dükkanının maliyetini belirleyen faktörler ve ücretleri şöyle sıralanabilir;
- Esnaf odasına kayıt ücreti 2500 ila 3000 TL arasında değişir.
- Dükkan kuruluşu için gereken işlemlerin ücreti 3000 ila 3500 TL arasında değişir.
- Elektrik ve su aboneliği ücreti 2000 ila 2500 TL arasında değişir.
- Yazar kasa ve raf gibi gerekli eşyaların ücreti 5000 ila 6000 TL arasında değişir.
- Toplu mal alımının ortalama ücreti 70.000 TL oranında olabilir.
Tütüncü Dükkanı Açma Şartları Nelerdir?
Tütüncü dükkanı açma şartları şöyle sıralanabilir;
- Gerekli belgelerin gerekli yerlere teslim edilmesi ve ruhsatın alınması en önemli husustur.
- Sahte ve kalitesiz ürünlerin satılmaması gerekir.
- Yasal yollar üzerinden mal alımı ve satımı gerçekleştirilir. Bandrollü mal dışında satış yapılmaması gerekir.
Dükkan açma şartları her şeyin usulüne göre yapılması durumunda kolayca karşılanabilir. Tütüncü dükkanı açmak isteyenlere şu tavsiyeler verilebilir;
- Şahıs şirketi kurmak işleri kolaylaştırsa da maliyeti fazla olduğu için pek tercih edilmeyen bir yöntem olduğu söylenebilir. Eğer buna bütçe ayırmaya karar verirseniz anonim veya limited şirketi kurabilirsiniz.
- İşi sıkı takip etmek ve barkod sistemi kurarak işe personel almak her zaman avantaj sağlayacaktır.
- Tütüncü dükkanlarında sık bulunan hediyelik eşyalar ek gelir sağladığı için tütüncü dükkanlarında bulundurulmaları kar oranını arttıracaktır.
- Müşterilerle iyi ve etkili iletişim kurmak önemli bir husustur.
- Alınan ürünlerin kaliteleri kontrol edilmeli ve mutlaka denenmelidir. Özellikle sigara kağıtlarının kalitesiz olması müşterileri rahatsız ettiğinden ürünlerin önceden kontrollerinin sağlanması gerekir.
Tütüncü Dükkanı Açmak İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
Tütüncü dükkanı açmak için gerekli belgeler şöyle sıralanabilir;
- Belediyeden iş yeri açma ve çalışma ruhsatının alınması gerekir.
- Tütüncü dükkanı açarken Alkollü İçkiler Toptan Satış belgesi ve Tütün Mamulleri Toptan Satış belgesi düzenlenmesi gerekir. Bunun için de Tarım Bakanlığına başvurulması gerekir.
- Tütün ticaretinin yapılabilmesi için Tarım ve Orman Bakanlığından alınan Tütün Ticareti İzin belgesi gerekir.
- Dükkanın açılma aşamasında Esnaf ve Sanatlar odasına kayıt yapmak da gerekir. Böylece dükkanın maliyeti de dahil birçok husus detaylı şekilde incelenerek kontrol altında tutulabilir. Esnaf odasına kayıt belgesinin alınması gerekir.
- Vergi dairesinden alınan vergi levhası gerekir.
- İtfaiye için başvuru yapılması ve başvurunun yapıldığına dair belge alınması gerekir.
- Güvenlik başvurusunun ve kaydının yapılması, buna dair belgenin alınması gerekir.
- Jandarma veya il emniyet müdürlüğünden alınan tütün satışının yapılığına dair izin belgesi gerekir.
- Esnaflar tarafından yapılması gereken BAĞ-KUR kaydının yapılması ve kayıt belgesinin alınması gerekir.
Tütün ve monopol ürünlerindeki artış nedeniyle 6 ayda bir tütün dükkanlarına ilgi arttı. Bu da tütün dükkanı sahiplerini karlılık açısından gülümsetiyor. Öncelikle tütün dükkanı açmak istiyorsanız, kar marjı ve kar açısından doğru bir karar verdiğinizden emin olabilirsiniz. Çünkü bu işi işleten veya başlatmış olanlar kısa bir süre sonra ikinci işyerini açmaya başlarlar. Bu yazımda tütüncülük işine başlamak isteyenler için sektör hakkında bildiğim her şeyi detaylı olarak anlatacağım. Makalenin sonunda tütüncü dükkanı nasıl açılır, tütüncü dükkanı açmanın maliyeti ve aylık kazancı hakkında tüm bilgileri bulacaksınız.
Tütün dükkanının açılması
Öncelikle tütün ürünleri kullanmanın ve yasal prosedürlere uymanın zararlarından bahsedelim. Bir tütün dükkanı açmak size az sermaye ile kazançlı bir sektöre girme fırsatı sunar. Tütün satıcısındaki çoğu ürünün kar marjı %50 ile %300 arasındadır. Bu tür ürünler ile lüks semt veya 3. sınıf semt ayrımı yapılmamaktadır. Yani bu tür mağazalarda satılan ürünler tüm ilçelerde satılıyor.
Ancak bu işi yaparken herkesin düşündüğü yasal sorunlar var. Öncelikle böyle bir iş için ruhsat alınması, alınacak ruhsatın durumu, satılacak ürünlerin yasallığı büyük soru işaretleri içeriyor. Bu işi yapanlar yasal prosedürlerin nasıl tamamlanacağı konusunda net bilgi vermemektedir. Ehliyet almanın ve bu işi yasal sınırlar içinde yapmanın tüm püf noktalarını anlatacağım.
Not: Tütüncü açmak dışında fikir almak için hazırladığımız 112 Mağaza Açma Fikirleri başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
Tütün dükkanının açılması
Daha önce tartıştığım birçok iş fikrinde sermayenin çok önemli olduğundan bahsetmiştim. Bu sektörde işler biraz farklı. Bazı dükkanlar pasajda veya ara sokakta tütün dükkânı açmayı tercih ediyor. Bazıları alışveriş merkezlerinde lüks tütün mağazaları açarak büyük sermayeler harcayarak gelir elde ediyor.
Sahip olduğunuz sermaye ile ne yapacağınıza siz karar verebilirsiniz. Ancak normal bir kuruyemiş dükkanı tasarımında alışveriş merkezinin dışında bir tütün dükkanı açmak mantıklı olacaktır. Çünkü kimse alışveriş merkezine tütün ürünleri almak için gitmez. Ne de olsa civarda istediğiniz kadar tütüncü bulabilirsiniz. Elbette tek avantajı veya dezavantajı bu değil.
Çarşıdaki veya sokaktaki çoğu tütüncü, bandrolsüz yasadışı ürünler sattıkları için bu tür yerleri seçiyor. Sokakta veya alışveriş merkezindeki dükkanlar, yasal olarak bantlanmış ürünler sattıkları için bu yerlerde kolayca iş yapabilirler. Burada seçim var. Ancak, her zaman yasal işlemlere uyulması önerilir. 40 yıl boyunca hiçbir probleminiz olmayacak ve 1 gün boyunca bir probleminiz olacak. O bir günde 40 yıllık birikiminizi kaybedersiniz. İşinizi büyütmek istiyorsanız her zaman yasal prosedürleri takip edin.
Tütün dükkanı açmak isteyen kişilerin en çok sorduğu sorulardan biri de toptan eşya nereden alınır sorusudur. İstanbul’dan alışveriş yapanlar için bu adresleri rahatlıkla verebilirim. Ancak İstanbul dışında sadece satıcılara ulaşabilir veya navlun ile toptan ürün satın alabilirsiniz. Toptan satış hakkında detaylı bilgilere yazının sonunda değineceğim.
Tütün dükkanı nasıl açılır?
Öncelikle bu işe ayırabileceğiniz sermaye miktarını belirlemelisiniz. 25.000 TL ile tütün dükkanı açabileceğiniz gibi, 250.000 TL ile de tütün dükkanı açabilirsiniz. Buradaki seçim tamamen sermaye miktarınıza bağlıdır. Elbette ne kadar sermaye ayırırsanız o kadar çok kazanırsınız.
Sermaye tahsisinden sonra mağaza kiralayacağınız semti belirleyin.
İster ana caddede, ister ara sokakta, ister ara sokakta, ister geçitte olun tamamen size kalmış. Ancak uygun kiralama koşulları ile büyük bir avantajınız var. Turist ve yaya trafiği noktalarında hediyelik eşya satışı konusunda elbette büyük satış rakamlarına ulaşabilirsiniz. Bu tür alanlarda sokakta ya da AVM’de olmak büyük avantaj.
Bir işletme kiraladıktan sonra bir muhasebeciyle görüşün ve vergi kodu için başvurun. Vergi kodu alma sürecinin tamamı en fazla 2 gün sürer.
Vergi kalkanını aldıktan sonra mağaza rafları için bir marangoz kiralayın. İhtiyacınız olan jigleri alın. Tüm bu işlemler tamamlandıktan sonra artık firmaya mal satışına başlayabilirsiniz.
Tabii ki toptan tütün mamullerinin nereden alınacağı da önemli bir konu. Bir tütüncüye giderseniz, kimse size nereden aldığını söylemez. Tüm bu ürünleri yasal olarak nereden satın alabileceğinizi size söyleyeceğim.
Tütün ürünlerini piyasaya arz ettikten sonra işletme için ruhsat almanız gerekir. Tütün üreticileri için belirli bir spesifikasyon bulunmadığından, farklı türde bir lisans almanız gerekecektir. 2 tür lisans için başvurabilirsiniz. Ya hediyelik eşya satış lisansı ya da tekel ürün satış lisansı. Yani Fındık Dükkanı lisansı alabilir, TAPDK sertifikası ile taçlandırabilir ve ürünlerinizi yasal olarak satabilirsiniz.
Bir dükkan açtıktan sonra, her işlem, açılış vs. buna ihtiyacınız yok. Müşterilerin ihtiyaç duyduğu ürünleri satarsanız, zamanla mağazanızı ziyaret ederler.
Tütün dükkanı açma maliyeti ?
2024 yılında tütün dükkanı açmanın ortalama maliyeti 25.000 TL ile 250.000 TL arasında değişmektedir. Satın aldığınız ürünlerin kalitesi ve türü ile işletmenizin konumu, maliyette en önemli faktörlerdir. Hediyelik eşya dükkanı tarzında yapacağınız mağazalarda 1500 TL’lik puro saklama kutusuna sahip olmanız mümkün. Satış potansiyeli olan bölgelerde bu tür ürünlerin olması elbette mantıklı.
Başlangıçta yakın olmak ve daha az sermaye harcamak istiyorsanız sarma tütün malzemeleri, nargile aksesuarları, pipolar, sarma kağıtları ve bitmiş tütün ürünleri ile başlamanız yeterlidir. Bu tür ürünlerle bir tütün dükkânı açmak ve geri dönüş için yeterli geliri elde etmek mümkündür.
Yukarıda bahsedilen puro saklama kutusu, pahalı purolar, lüks sigara aksesuarları, Cohiba ürünleri, tabaklar vb. için bir tütün dükkanı açmanız gerekmektedir. Ancak Güngören, Bağcılar, Beylikdüzü gibi yerlerdeki alışveriş merkezlerinde bu tür ürünlerin çok az satıldığından emin olun. Sizin için en mantıklı seçenek, önce müşteri kitlenizi tanımak ve ardından ürününüzü yanınızda getirmektir.
Okuyun: Yeterli sermayeniz yoksa bu makaleyi okumalısınız.
Tütün satıcısında satılabilecek ürünler
- Zippo çakmak standı
- borular ve aksesuarlar
- Katman Türleri
- sigara kutuları
- tütün ürünleri
- Lüks Küllük Çeşitleri
- ağızlık ve sigara filtresi
- Nargile Ürünleri
- Sigara kağıdı ve makaron
- Puro çeşitleri ve aksesuarları
- Tespih türleri
- Çeşitli hediyelik eşyalar
Tütün dükkanında Adıyaman tütünü, Giza, OCB filtre, sigara, Rizla bantlama ürünleri, sigara sarma makinası vb. Materyaller yasal olduğu sürece saklayabilir ve satabilirsiniz. Yasadışı ürünleri satmak ve bulundurmak size karşı yasal işlem yapılmasına neden olacaktır.
Aylık Tütün Dükkanı Geliri
Tütün ürünlerinin kar marjı ortalama %50 ile %300 arasında değişmektedir. Usul açısından sorunlu bu faaliyeti gerçekleştirenlerin sayısı az olduğu için gelirleri yüksektir. Elbette ülkemizde sigara içme oranının yüksek olmasının da etkisi var.
40 TL’ye toptan alınan nargile takımının fiyatı ortalama 100 TL ile 150 TL arasında değişmektedir. 120 TL’lik Adıyaman veya Bitlis tütünü geliş ücreti 20 TL’dir. Bunlar 2024 fiyatlarına göre hesaplanmıştır.
Golden Virginia, Old Holborn, George Karelias, Nastroy, Amber Leaf ve Watson gibi tütün ürünleri daha çok lüks semtlerde tüketilmektedir. Nastroy ve Watson, ülkemizde yasal olarak satılan bant ürünleridir. Diğer ithal tütünler, kullanıcılar tarafından freeshop noktalarına veya yurt dışından teslim edilir. Bu tür ürünler için kar marjı %60 ile %100 arasındadır. Ana ödül hediye paketleri ve filtrelerden geliyor.
Toptan tütün malzemeleri nereden alınır?
İlk olarak, markalı tütün ürünlerinin Facebook Sayfaları üzerinden satın alınmadığını varsayalım. Hile ve sahte ürün alma olasılığı %95’tir. Bu tür tütün dükkanlarında satılacak ürünleri alabileceğiniz yer İstanbul / Eminönü / Tahtakale’dir. Aslında Mercan Mahallesi Tahtakale Caddesi’nde bu tür ürünlerin toptan satışını yapan dükkanlar görebilirsiniz. Sokakta satın alırsanız, dolandırılmanız muhtemeldir. Bu yüzden her pasajı ayrı ayrı gözden geçirin. Zemin katta 4. katta ayrıca toptan tütün ve çakmak dükkanı bulunmaktadır.
Ancak ticaret yaparken dikkatli olun. Bazı sözde güvenilir toptancılar, yalnızca tanımadıkları müşterilere sahte ürünler satarlar. Örneğin; Umursamayanların 5 parçasını değiştireceğini garanti ederek sahte ürünler veriyor. Bunlar tecrübe edilmiştir.
Diğer toptancı seçeneğiniz İstoç. İstoç’ta hem üreticilere hem de toptancılara ulaşabilirsiniz. Bununla ilgili tek sorun, küçük alıcıların dikkate alınmamasıdır. Sonuçta 100.000 – 1 milyon satış yapılan yerlerdir. Ancak yine de ürünleri satın almanıza yardımcı olacak puanlar bulabilirsiniz. İstanbul dışındaysanız kalıcı satın alma konusunda da anlaşma yapabilirsiniz. Ama tek bir toptancıya bağlı kalmayın.
Okuyun: Dünyanın en yüksek ücretli 10 ekonomik sektörü
Tütün dükkanı açmak için gerekli belgeler
- İşyerinde tapu fotokopisi
- 2 adet vesikalık fotoğraf
- Operasyonel Sertifika
- Esnaf Odası Kaydı
- imza sirküleri
- sabıka kaydı
- SGK Bağkur Giriş Beyannamesi
- Vergi Dairesi
- Çevre temizliği için ödeme makbuzu
- İtfaiye Uyum Raporu
Bu belgeleri, toplumla ilgili bir hediyelik eşya veya fındık dükkanı açar gibi alacaksınız. Bu belgeler bölgenizdeki belediyeye göre değişiklik gösterebilir. Bu belgeler için öncelikle belediyeyi ziyaret etmeniz ve net bilgi almanız gerekmektedir. Ruhsat alma aşamasını tamamladıktan sonra sıra TAPDK’yı alarak tütün ürünleri satışına geliyor. Kendisi için gerekli bilgileri Tekel Bayisi Açma başlıklı yazının TAPDK bölümünde okuyabilirsiniz.
Okuyun: Bakkallar ve marketler açık
Tütün dükkanı açmak isteyenlere öneriler
Sahte ve standart altı ürünler satmayın. Müşterileriniz genellikle rahat buldukları ürünler için size gelirler. Satın aldığınız ürünlerin sahte olup olmadığını en az 10 kez kontrol edin. Bu sorun özellikle sigara kağıtlarında ortaya çıkar.
İşinizi yasal temellere dayandırdığınızdan emin olun. Açık tütün ürünlerini yasal olarak büyük kiloluk çuvallarda satabilirsiniz. Bu ürünler rulo bant ile satılmaktadır. Yani gelirinizi yasal olarak kazanın. Korkuyla iş yapmayın.
A’dan Z’ye tüm hediyelik eşya ürünlerine sahip olmaya çalışın. Bu tür ürünler ek geliriniz olacaktır. Dolayısıyla, bu tür ürünleriniz yoksa yan gelir elde etme fırsatını kaçırıyorsunuz demektir.
Sokakta işletmenizi açıp kiralama maliyetlerinizi artırmanıza gerek yok. Düşük ve uygun fiyatlı bir kiraya sahip olmak her zaman büyük fayda sağlayacaktır. Yüksek kira ödemektense müşteriye yatırım yapmak daha mantıklı.
Müşterilerinize karşı dostça davrandığınızdan emin olun. Bu, müşteriyi çeken ana faktördür.
Bu alanda rakip aramayın. Bir işe başlarken daha az rekabet edebileceğiniz noktaları seçin. Çünkü müşterileriniz bu rekabetten faydalanabilir.
Tütüncüler iyi para kazandığı için 2. ve 3. mağazayı açmaları mümkün. Bu nedenle işinizi takip etmek ve personel kiralamak için barkod sistemi kurmaya hazır olun. Gelir getiren birçok işletmeye sahip olabilirsiniz. Sadece Kadıköy’de 7 dükkanı olan birini tanıyorum.
“Tütün Dükkanı Açma, Tütün Dükkanı Açma Maliyeti” başlıklı yazımızın sonuna geldik. Aklınıza takılan konular hakkında yazarken aynı zamanda yorum yaparak bu sayfaya destek olabilirsiniz.