İçindekiler
Bulgaristan iş ilanları ve iş ilanları
2024 yılı itibarıyla Bulgaristan’da istihdam olanakları hizmet ve sanayi sektörlerinde yoğunlaşmaktadır. Hem Avrupa Birliği hem de AB üyesi olmayan ülkelerin vatandaşları, Bulgarca konuşmayı gerektirmeyen işler için Bulgaristan’da iş fırsatları bulabilirler.
Bulgaristan’da istihdam oranı 2024’nin üçüncü çeyreğinden 2024’nin dördüncü çeyreğine kadar olan dönemde %53,50’den %52,90’a düştü. Bulgaristan’da işçilerin %6,26’sı tarımda, %30,09’u sanayide ve %63,65’i hizmetlerde çalışmaktadır.
Bulgaristan’da çalışma koşulları ve çalışan hakları diğer Avrupa Birliği ülkelerine benzer. Bulgaristan’da çalışma saatleri haftada 5 gün, günde 8 saattir. Bulgaristan’da işverenler ve çalışanlar, iş sözleşmesinin şartlarını yasal sınırlar dahilinde serbestçe müzakere edebilirler.
Bulgaristan’da faaliyet gösteren bir firma ile iş sözleşmesi imzalamış ve çalışma izni onaylanmış kişilerin D tipi Bulgaristan vizesi başvuruları akredite acente Vizem.net üzerinden yapılabilmektedir.
Bulgaristan’daki işçilik ücretleri nelerdir?
Bulgaristan’da öğrenim ücretleri 840 leva (en düşük ortalama) ile 14.700 leva (en yüksek ortalama) arasında değişmektedir.
Bulgaristan’daki ücretler, konaklama, ulaşım ve diğer faydaları içeren ortalama aylık maaştır. Bulgaristan’da eğitim ücretleri, farklı kariyerler arasında büyük farklılıklar göstermektedir. Bulgaristan’da ortalama maaş ayda 3.370 BGN’dir, ancak Bulgaristan’daki nüfusun yarısının geliri 2.000 BGN’den azdır.
Bulgaristan’da maaşlar nasıl?
Bulgaristan’da maaşlar ortalama 3500 leva civarında. Bulgaristan’da, çoğunun maaşı 1500 levanın altında olmasına rağmen, özellikle bilişim ve hizmet sektörlerinde çok iyi ödeme yapan şirketler var.
Aşağıda mesleğe göre Bulgaristan’daki maaş tablosu yer almaktadır.
MESLEKİ MAAŞ
- DOKTOR 2.850-7.760 leva
- DİŞ HEKİMİ 3.800 – 8.250 leva
- ÖĞRETMENLER 1.680 – 3.500 BGN
- HEMŞİRE 1.270 – 2.590 leva
- AVUKAT 2.930 – 6.360 leva
- Eczacı 4.330 – 6.630 leva
- MİMAR 1.470 – 5.900 leva
- İNŞAAT MÜHENDİSİ 2,790 – 5,900 leva
Bulgaristan’da ayda yaklaşık 800, 1 000 Euro ve bazen 2 000 Euro ödeyen birçok meslek ve iş fırsatı var. Bulgar işçilerin maaşları diğer işlere göre düşük olsa da Bulgaristan’da işçiler için istihdam olanakları oldukça fazladır.
Bulgaristan’daki mevzuata göre çalışma koşulları ve iş güvenliği Avrupa Birliği standartlarını karşılamakta ve işçi haklarını korumaktadır.
Bulgaristan’da doktor olarak çalışmak nasıl bir şey?
Bulgaristan’da doktor olarak çalışan biri ayda yaklaşık 7.760 leva kazanıyor. Bulgaristan’da doktor maaşları en düşük 2.850 leva ile en yüksek 13.100 leva arasında değişmektedir.
Bulgaristan’da doktor maaşları, farklı bölümler arasında büyük farklılıklar göstermektedir. Bulgaristan’da pratisyen hekim olarak çalışan bir doktor ayda 8.570 leva, bir dermatolog ise 10.200 leva civarında kazanıyor.
Bulgaristan’da doktor maaşları diğer Avrupa ülkelerine göre daha düşük olduğu için diğer ülkelere nitelikli göç yüksektir.
Şu anda Bulgaristan’da yaklaşık 500 yabancı doktor çalışıyor. Bulgaristan’da doktorlar haftada 48 saat çalışıyor. Bulgaristan kalıcı bir göçmen ülkesi olduğu için Bulgaristan’da doktor olarak çalışmak için iş bulmak kolaydır.
Bulgaristan’da doktor sıkıntısı olduğu için çalışma koşulları yorucu olabiliyor.
Bulgaristan’da mühendis olarak çalışmak nasıl bir şey?
Bulgaristan’da mühendis olarak çalışan biri ayda ortalama 2.500 leva kazanıyor. Bulgaristan’dan diğer Avrupa ülkelerine mühendis göçü oldukça sık olduğu için Bulgaristan’ın mühendislere ihtiyacı var. Yabancılar, deneyimlerine ve dil becerilerine göre Bulgaristan’da mühendis olarak çalışma imkanına sahiptir.
Bulgaristan’da mühendis olarak çalışanlar haftada 5 gün ve günde 9 saat çalışmaktadır. Bulgaristan’daki çalışma koşulları, mühendis eksikliği nedeniyle zorlu ve yoğun olabilir.
Bulgaristan’da gönüllülük başvurusu nedir?
Bulgaristan’da gönüllülük için başvurmanın en kolay yolu Avrupa Gençlik Portalı’dır. Bulgaristan’da Gönüllülük için Avrupa Gençlik Portalı, Avrupa’da yaşayan, öğrenen ve çalışan gençleri ilgilendiren fırsatlar ve girişimler hakkında Avrupa ve ülke düzeyinde bilgi sağlar.
Bulgaristan’da Gönüllülük için Avrupa Gençlik Portalı, genç adayların yanı sıra gençlik faaliyetleri alanında aktif olan diğer paydaşlara (gençlik örgütleri, gençlik çalışanları, politika yapıcılar, vb.) yöneliktir.
Bulgaristan’da gönüllü olmak isteyenler bu portala üye olarak farklı proje ve dönemleri takip ederek mesleğine ve eğitimine en uygun işlere başvurabilirler. Bulgaristan’da gönüllü çalışma başvurusunda bulunmak için Bulgar gönüllü çalışma vizesi almak kolaydır ve ardından iş aramak bir avantaja dönüşür.
Bulgaristan’da saatlik ücret nedir?
Bulgaristan’da ortalama saatlik ücret 19 leva. Bulgaristan’da saatlik ücret, ortalama bir kişinin çalışılan her saat için yaklaşık 19 leva kazandığı anlamına gelir.
Bulgaristan’da saatlik ücret çalışılan bir saat için ödenen ücrettir.
Bulgaristan asgari ücreti ne kadar?
Avrupa İstatistik Ofisi verilerine göre Bulgaristan asgari ücret tablosunun yıllara göre değişimi aşağıda yer almaktadır.
yıllık asgari ücret
- 2024 311,89 Euro
- 2019 EUR 286,33
- 2018 260,76 avro
- 2017 Avro 235,20
- 2016 214,75 avro
- 2015 Avro 184,07
Bulgaristan’daki iş arama siteleri nelerdir?
Bulgaristan’daki iş arama siteleri aşağıda listelenmiştir.
- zaplata.bg: Bulgaristan’daki iş ilanları için en büyük web sitesidir. Çoğu Bulgarca gibi görünse de İngilizce katkıları da yüksektir.
- rabota.bg: Bulgaristan’daki iş ilanları için birçok alternatif içeren yerel site. Site ağırlıklı olarak Bulgarcadır, ancak İngilizce anahtar kelimeler arayabilirsiniz. Birçok BT iş ilanı İngilizce’dir.
- jobs.bg: İngilizce versiyonu olan bir başka iyi Bulgar iş portalı. BT, bankacılık ve müşteri hizmetleri gibi sektörlerde kurumsal rollerde birçok iş ilanı var. Çoğu Bulgar dili bilgisi gerektirmez.
- Avrupa İş Hareketliliği Portalı: Bu, Avrupa Birliği tarafından Bulgaristan’da ve diğer AB üye ülkelerinde iş bulmak için oluşturulmuş faydalı bir web sitesidir.
- Job Tiger: 2024’de kurulmuş popüler bir Bulgar iş arama portalıdır.
- Kariyer Jeti: Bulgaristan, iş teklifleri için uygun lokasyonlardan biridir.
- İş Temsilcileri: Yine, Bulgaristan’da birçok iş fırsatı var.
- Öğrenin 4 İyi: Bulgaristan’da genel olarak öğretmenlikle ilgili boş pozisyonlar var.
- Bu sitelerin dışında, Türkiye’de faaliyet gösteren iş arama sitelerinde Bulgaristan’da çalışmak için açık pozisyonlar bulunabilir. Bunlardan en popüler olanı İşkur Bulgaristan iş ilanı sayfasıdır.
Bulgaristan’da kişi başına düşen milli gelir nedir?
Avrupa İstatistik Kurumu’na göre Bulgaristan’ın kişi başına düşen milli geliri Aralık 2018’de 9.461.174 USD iken, Aralık 2019’da 9.862.281 USD’ye ulaştı. Bulgaristan’da kişi başına düşen Milli Gelire ilişkin veriler, Aralık 1985 – Aralık 2019, yıllık ortalama 4.088.007 ABD Doları olarak hesaplanmıştır.
Bulgaristan’da kişi başına düşen GSYİH verileri, Aralık 2019’da tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 9.862.281 Dolar’a ve Aralık 1991’de 883.724 Dolar’lık rekor bir düşük seviyeye ulaştı.
Bulgaristan’da kişi başına düşen GSYİH ile ilgili son raporlarda, Bulgaristan’ın GSYİH’sı Eylül 2024’de yıllık bazda %5,199 küçüldü. Bulgaristan’ın Nominal GSYİH’sı Aralık 2024’de 19.555 milyar ABD Dolarına ulaştı. Diğer Avrupa ülkelerine kıyasla Bulgaristan’da yaşam maliyeti daha ucuzdur.
Bulgaristan’da işsizlik oranları ne kadar?
Statista’ya göre Bulgaristan’da işsizlik oranı Eylül 2024’de %4,80’den Aralık 2024’de %5,20’ye yükseldi.Bulgaristan işsizlik oranı Mart 2000’den Aralık 2024’ye kadar ortalama %9,95 ile üç ayda bir güncelleniyor. Bulgaristan işsizlik oranına ilişkin veriler, Mart 2001’de tüm zamanların en yüksek seviyesi olan %21,60’a ve Eylül 2019’da %3,70 ile rekor bir düşük seviyeye ulaştı. Bulgaristan işsizlik oranıyla ilgili veriler Bulgaristan Ulusal İstatistik Kurumu tarafından rapor edilmektedir. Son raporlara göre, Aralık 2019’da Bulgar nüfusu 6,95 milyon kişiye ulaştı. Bulgaristan’ın Aralık 2024’deki aylık geliri 913,12 USD oldu. Ülkenin işgücüne katılım oranı Aralık 2024’de %55,81’e düştü. Bulgaristan’da işsizlik oranı Ocak 2024’de yüzde 7’den Şubat’ta yüzde 6,90’a düştü.
Bulgaristan’da çalışan hakları nelerdir?
Bulgaristan iş kanununa göre Bulgaristan’da çalışan hakları, yalnızca bir işveren için işçi emeği sağlanmasını düzenlemektedir. Bulgaristan’da işçi haklarının özelliklerinden biri, işverenin ekonomik olarak güçlü taraf olması ve çalışanların işverene bağımlı olmasıdır.
Bulgar iş kanunu birleşik “işçiler ve çalışanlar” terimini kullanır. Bulgaristan’daki işçi hakları, komünist rejimden miras kalmıştır ve işçileri etkili bir şekilde kategorize etmemektedir.
Bulgar iş kanunu, çok seviyeli bir normatif düzenleme ile karakterize edilir. 1986 İş Yasasına ek olarak, bir dizi ayrıntılı birincil ve ikincil kural ve yönetmelik geçerlidir. İşçiler fiziksel iş yapanlardır ve beyaz yakalı çalışanlar zihinsel iş yapanlardır.
Bir kişinin bir iş sözleşmesi imzalamak için asgari yaşa ulaşmış olması gerekir. Genel olarak, Bulgaristan’da İş Kanunu’nun 301 (1) Maddesi uyarınca gerekli olan asgari yaş 16’dır. Bununla birlikte, bazı iş türleri için yaralanma riski için asgari yaş daha yüksektir.
Bulgar mevzuatı, bazı durumlarda (örneğin sanatçılar) asgari yaşın daha düşük olabileceğini öngörmektedir. Bir kimlik kartı veya doğum belgesi, yaşın kanıtı olarak hizmet eder. İşveren gerçek veya tüzel kişi olabilir. Sözde danışma ve disiplin yetkilerine ve çalışana talimat verme hakkına sahiptir.
Bulgar mevzuatı, normal çalışma saatleri, daha uzun çalışma saatleri, daha kısa çalışma saatleri ve yarı zamanlı çalışma gibi farklı çalışma saatleri sağlamaktadır. Normal çalışma süresi İş Kanunu Madde 136: Standart çalışma günü sekiz saat ve çalışma haftası 40 saattir. Bu aynı zamanda yürürlükteki yasalar uyarınca izin verilen maksimum süredir.
Üretim süreci gerektiriyorsa ve yasal kısıtlamalara uyulursa şirket içinde uzatılmış çalışma vardiyaları ayarlanabilir. İş Kanunu’nun 137, 305, 309, 317. maddelerine göre, daha kısa çalışma saatleri, normal çalışma saatlerine sahip vardiyalardan daha kısadır. Bunlar, işyerindeki özel veya tehlikeli çalışma koşullarından veya işçinin yaşından veya diğer özelliklerinden kaynaklanmaktadır.
Bulgaristan’da işçi hakları kanunen zorbalığa karşıdır. Zorbalık veya zorbalığa müsamaha için cezai yaptırımlar vardır. Çalışanlar, şirket kurallarını veya iş disiplinini ihlal etmeleri halinde yaptırımlara tabidir. Bu tür tedbirlerin uygulanma gerekçeleri AYM’nin 186, 187 ve 190. maddelerinde düzenlenmiştir. 188 farklı disiplin cezası öngörmektedir (ihbar, uyarı ve görevden alma, sonuncusu en ağır tedbirdir, yalnızca istisnai durumlarda ve muhtemelen ihbarsız uygulanabilir).
Bulgaristan’da resmi tatil ve özel gün gibi durumlarda işçi haklarına göre belirli izinler vardır. Bulgaristan’da genel asgari yıllık ücretli izin 20 iş günüdür. Bazı işçi kategorileri daha yüksek asgari haklardan yararlanır. Örneğin, reşit olmayanlar ve çalışma yeteneği kalıcı olarak en az %50 oranında azalan çalışanlar en az 26 iş günü yıllık ücretli izin hakkına sahiptir.
Yıllık ücretli izne hak kazanabilmek için işçinin (işveren fark etmeksizin) en az sekiz ay çalışması gerekir. Çalışan, yıllık ücretli iznini (bir defaya mahsus veya bir kısmını) söz konusu takvim yılı içinde kullanmalıdır. Yıllık iznin kullanılmadığı durumlarda izin kullanma veya yerine izin kullanma hakkı, izin hakkının doğduğu tarihten itibaren iki yıl ile sınırlıdır. Yasa, kullanılmayan ücretli izin için yalnızca istihdamın sona ermesi üzerine mali tazminat öngörüyor.
Kanun, farklı türlerde ücretsiz tatil hakkı sağlar. Tipik olarak, bu hak işveren onayına tabidir ve genel ücretsiz izin hakkının takvim yılında yalnızca 30 iş günü Devlet tarafından hizmet olarak kabul edilir. Bu genel kural, aşağıdakiler gibi belirli ücretsiz izin türleri için geçerli değildir: B. Kanunla açıkça öngörülen ebeveyn izni ve ücretli izin.
Resmi tatiller yıllık izin hesabına dahil edilmez. İş Kanunu, 1 Ocak ve 1 Mayıs (yılda yaklaşık 14 gün) gibi, Bakanlar Kurulu’nun diğer günleri bir kez çalışma dışı gün ilan edebileceği resmi tatil günlerini listeler. Resmi tatillerde çalışma ücreti, normal günlük ücretin iki katından az olamaz.
- Bulgaristan’da işçi hakları, işçilerin sağlığını ve güvenliğini korumayı amaçlar.
- İşverenin iş sağlığı ve güvenliği yükümlülüklerinde aşağıdaki düzenlemeler geçerlidir:
- İşe başlamadan önce, masrafları çalışana ait olmak üzere zorunlu sağlık taraması yapmak.
- İç sağlık ve güvenlik düzenlemelerinin benimsenmesi ve bunlara uyulması.
- Çalışanlar için ilk ve düzenli sağlık ve güvenlik eğitimi ve talimatlarının organizasyonu.
- İşe başlamadan önce tüm çalışanların güvenli çalışma uygulamaları konusunda bilgilendirildiğinden ve eğitildiğinden emin olun.
- Özel iş kıyafetlerinin, kişisel koruyucu ekipmanların, önleyici yemeklerin ve anti-toksinlerin ve çalışma ortamının zararlı etkilerini nötralize eden diğer önlemlerin ücretsiz olarak sağlanması.
- Uzmanlaşmış tıbbi birimlerle (mesleki tıbbi tesisler) güvenli tıbbi sözleşmelerin akdedilmesi.
- Şirketlerde sağlık ve güvenlik konularında ortak işveren/çalışan kuruluşlarına katılım, d. H. çalışma koşulları komitelerinde veya çalışma koşulları gruplarında.
- Sağlık sorunları durumunda, işveren çalışana ilk üç iş günü için ortalama brüt günlük ücretin %70’ini öder. Ulusal Sosyal Sigorta İdaresi, hastalık belgesinin kapsadığı kalan süreyi (tazminat ödemeleri) öder. İşveren tarafından ödenen tutar devlet tarafından mahsup edilemez.
- Bu yardımlardan yararlanabilmek için, bir çalışanın sosyal güvenlik amaçlarıyla tanınan en az altı aylık iş deneyimine (yani altı aylık sosyal güvenlik geçmişi) sahip olması gerekir. Ödeme aşağıdakilerle ilgiliyse bu deneyim süresi gerekli değildir:
- Bir iş kazası veya meslek hastalığı durumunda bir çalışanın ortalama brüt günlük ücretinin %90’ı, şu anda maksimum sosyal güvenlik tabanı 3.000 leva ile sınırlıdır. İzin verilen maksimum sürekli hastalık izni süresi 18 aydır (bu, çalışanın ciddi bir hastalık geçirmesi durumunda geçerlidir).
- Bulgaristan’da işçi olmanın da avantajları var.
- İkramiyelerin nasıl hesaplandığı ve verildiği genellikle şirketin dahili maaş düzenlemelerine ve bireysel iş sözleşmesine bağlıdır. Düzenli olarak ödenen ikramiyeler için bu düzenleme zorunludur.
- Ayrımcılık konusunda genel bir yasak olmasına rağmen, özel sektörde gönüllü ikramiye ödemeleri için resmi bir zorunluluk yoktur. Devlet veya belediye idarelerinin (yani kamu sektöründeki) çalışanlarına yönelik hedef başarı primleri için özel koşullar geçerli olabilir. Bu ücretlerin miktarı kanunla sınırlıdır ve yılda dört defa ödenir. Her halükarda, iş kanunu kapsamında olası ayrımcılık çatışmalarını önlemek için çalışanlara ikramiye politikaları hakkında önceden bilgi verilmelidir.
Türk vatandaşlarının Bulgaristan’da çalışma hakları nelerdir?
- Türk vatandaşlarının Bulgaristan’da çalışma hakkı Ticaret Bakanlığı’nın internet sitesinde yayınlanan dosyaya göre, Bulgaristan mevzuatında aksi belirtilmedikçe Türk vatandaşları ancak çalışma izni aldıktan sonra Bulgaristan’da çalışabiliyor.
- Bir Türk vatandaşına çalışma izni alabilmek için yerel işverenin bulunduğu yerin iş bürosuna başvurması ve 100 leva ücret ödemesi gerekir. Yerel işveren ilk kez bir Türk vatandaşı için çalışma izni başvurusunda bulunuyorsa, Türk vatandaşının Bulgaristan Cumhuriyeti dışında olması gerekir.
- Bulgaristan’da yasa dışı ikamet eden Türk vatandaşlarının çalıştırılması yasaktır.
- Bulgaristan’da standart çalışma ve oturma izinleri ile Türk vatandaşlarını istihdam edebilmek için takip edilmesi gereken süreç aşağıdadır.
- İşveren, işgücü piyasası durumu hakkında araştırma yapmıştır;
- İşveren tarafından istihdam edilecek Türk vatandaşı sayısı, son 12 ayda istihdam edilen Bulgaristan ve diğer AB vatandaşları sayısının %20’sini (KOBİ’ler için %35’i geçmemek üzere) geçmemelidir;
- Türk vatandaşlarına sunulan çalışma koşulları ve ücretler, aynı iş için Bulgaristan vatandaşlarına tanınan çalışma koşulları ve ücretlerden düşük olmamakla birlikte;
- Pozisyonla ilgili belirli bilgi, beceri ve iş tecrübesine sahip Türk vatandaşı. Bulgaristan’da çalışma izni bulunan Türk vatandaşlarının çalışma hakları sadece çalışma izninde belirtilen işveren, iş yeri, hizmet ve süre için geçerlidir.
- Bulgaristan İş Kanunu’na göre 250’den az çalışanı olan şirketler KOBİ olarak kabul edilmektedir. Standart çalışma ve oturma izninin süresi 1 yıla kadar çıkabilmektedir.
- Bulgaristan’da bir Türk vatandaşının istihdam edilebilmesi için şirkette en az 5 Bulgar veya AB vatandaşının çalışıyor olması gerekmektedir.
- Ancak bu düzenleme, Türkiye’deki bir şirketten Bulgaristan’daki bir şirkete geçiş yapan Türk vatandaşları için geçerli değildir. Türkiye’deki şirkette çalışmak üzere Bulgaristan’a gelen Türk vatandaşlarına 12 aylık çalışma izni veriliyor. Bu çalışma izni en fazla 12 ay (toplam 24 ay) uzatılabilir.
- Türk vatandaşı için çalışma izni başvurusu Bulgaristan’da hizmet alan firma tarafından Bulgaristan İş Kurumu’na yapılır. Bu kişiler geçerli bir Bulgaristan çalışma vizesi ile Bulgaristan’a giriş yapmış olmalıdır.
Bulgaristan’da işçi eş oturma izni nasıl alınır?
Bulgaristan’da oturma vizesi almış evli işçiler, eşi Bulgaristan’da çalışan kişiler için eş oturma izni başvurusunda bulunabilirler.
Bulgaristan’da çalışanlar için, eş oturma izni alabilmek için Bulgaristan’da evlilik tanıtılması gerekmektedir. Bulgaristan nikahı olmadan yapılan vize başvuruları eş olarak kabul edilmeyecektir ancak normal kısa süreli turist vizesi için başvurulabilir.
Bulgaristan’da çalışanlar için, Bulgaristan evlilik cüzdanı ile eş oturma izninin ibrazı üzerine, başvuru Bulgaristan vatandaşlığına sahip eş olarak değerlendirilecek ve vize uzun süreli ve çok işlevli (birden fazla giriş için D vizesi) verilecektir. . Bulgaristan’da çalışanlar için eş ikamet vizesi sadece Bulgaristan vatandaşlarının eşleri için geçerlidir. Bulgar eş oturma izninin tek şartı, evliliğin Bulgaristan’da akdedilmiş veya terfi ettirilmiş olmasıdır. Eşi aracılığıyla Bulgaristan’da yaşamak için Bulgaristan vizesi alanlar, eşi aracılığıyla da Bulgaristan oturma izni alma hakkına sahiptir.
Bulgaristan Evlilik Cüzdanı için gerekli belgeler Türk Evlilik Cüzdanı, Bulgar uyruklu eşinin kimlik ve pasaport fotokopisi, varsa İsim Denklik Belgesi, başvuru sahibinin şahsi banka hesabı ve Nüfus Cüzdanı suretidir.
Bulgaristan’da okurken çalışmak mümkün mü?
Bulgaristan’da okurken çalışmak da mümkündür. Kişi, Bulgaristan’da aldığı eğitime ek olarak yarı zamanlı çalışma hakkına sahiptir.
Yüksek lisans eğitimi sırasında Bulgaristan’da çalışmak isteyen pek çok öğrenci, öğrenim ve yaşam masraflarının büyük bir bölümünü bu derece ile karşılamaktadır. Hangi biçimde olursa olsun, Bulgaristan’da okurken eğitim almak, uluslararası öğrencilere eğitim ve öğretim için fırsatlar sunar.
Bulgaristan’da yüksek lisans programı süresince çalışabilmek için aşağıdaki koşullardan en az birinin sağlanması gerekmektedir. Bir Usta Kişinin yerel bir işverenle iş sözleşmesi olması gerekir. Bulgaristan topraklarında hizmet verme anlamında taşınmalı veya sevk edilmelidir. Bulgaristan’da yüksek lisans yaparken çalışabilmek için kurum içi geçişle Bulgaristan’a taşınmış olmak gerekir.
Bulgaristan Büyükelçiliği iş ilanlarını nerede yayınlıyor?
Bulgaristan Büyükelçiliği, zaman zaman Bulgaristan Büyükelçiliği web sitesinde boş kontenjanlar yayınlamaktadır.
Bulgaristan Büyükelçiliği’ndeki boş kontenjanlar için, uygun boş kontenjanları bulmak için Bulgaristan Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı’nın kariyer bölümü düzenli olarak kontrol edilebilir.
Bulgaristan’da en yaygın boş pozisyonlar nelerdir?
ManpowerGroup Bulgaristan’ın yıllık anketinden elde edilen verilere göre, Bulgaristan’daki en yaygın iş ilanları vasıflı işçiler, mühendisler, doktorlar ve BT uzmanlarıdır.
Bulgaristan’daki işverenlerin %62’si ihtiyaç duydukları işçileri bulmakta zorluk yaşadıklarını söylüyor.
Bulgaristan’daki dil okullarında okurken çalışabilir misiniz?
Okurken Bulgaristan’daki dil okullarında çalışmak mümkündür.
Bulgaristan’daki dil okullarında okumak için çalışma izni, yerel işveren tarafından başvurulur ve iş bulma kurumu tarafından verilir. Okurken Bulgaristan’daki dil okullarında çalışabilmek için bazı yasal gereklilikleri yerine getirmek gerekiyor. Bulgaristan’daki dil okullarında okurken, çalışma izinleri bir yılı geçmeyecek şekilde verilir.
Belirli durumlarda en fazla bir yıl daha uzatılabilir. . Bulgaristan’da dil okullarında okurken çalışma izni alabilmek için yabancının öncelikle D tipi uzun süreli Bulgar vizesine sahip olması gerekmektedir.
Kısa süreli vize sahipleri Bulgaristan’da iş arayamaz veya çalışma izni başvurusunda bulunamaz. Bulgar dil okullarında öğrenim görürken çalışmak için Bulgaristan vize başvurusu için gerekli şartlar aşağıda listelenmiştir:
- Bulgaristan konsolosluğu vize bölümüne dilekçe
- Okuldan yeni tarihli öğrenci belgesi
- Çocuk henüz 18 yaşını doldurmamışsa, Bulgaristan’a seyahat için ebeveyn onayı
- Aile bir işveren veya ücretli ise yukarıdaki belgelerin tümü eklenmelidir.
- 2 fotoğraf (beyaz fon, yeni çekilmiş ve rötuşlanmamış)
- Pasaport (varsa vize bitiş tarihinde en az 6 ay geçerliliği olan eski pasaportlarınız)
- Seyahat süresi boyunca seyahat sağlık sigortası
- Anne veya babanın geçerli veya eski Bulgaristan vizesi varsa fotokopileri