Türk insanının gayrimenkule yatırım yapma alışkanlığı hepinizin farkına varmış olacağı bir gerçektir. Biraz birikimi olan kişiler bankadan kredi çekerek ev sahibi olmak ister. Bunun altında yatan düşünce “kafamızı sokabileceğimiz bir evimiz olsun” düşüncesidir. Durum böyle olunca da ülkemizde özellikle konut satış sektörü oldukça hareketli bir sektöre dönüşmüştür. Ek İş Ajandası sitemizde sık sık al-sat üzerine iş önerilerimizi sizlere yapıyoruz. Bugün de ev alıp satarak para kazanmak konusunda bilmeniz gerekenleri sizlere anlatıyoruz. Ev al-satı yaparak nasıl para kazanılır, kaç para kazanılır öğrenebileceksiniz.
İçindekiler
Ev Alıp Satarak Para Kazanmak
Büyükşehirlerde ev fiyatlarının alıp başını gitmesi sebebiyle bu işi yapmak için en az 400 bin TL sermayeniz olmalıdır. Küçük, mütavazı anadolu illerinde ise 200 bin TL kadar sermayeniz varsa ev alıp satarak para kazanabilirsiniz. Bu işe yeni girecek bir kişi tecrübesiz olacağı için öncelikle düşük sermayeler ile işe başlamalıdır. Eğer aldığınız evleri üzerine belli bir kar oranı koyup satabiliyorsanız daha yüksek fiyatlı evleri de alıp satmaya başlayabilirsiniz. Ev alıp satarak para kazanmak isteyenlere bizim 2 farklı önerimiz olacaktır. Bu 2 yol ile evleri daha düşük bir fiyata mal edersiniz ve üzerine koyacağınız kar miktarı hayli iyi bir oran olur. İşte sizlere vereceğimiz o 2 tavsiye;
Topraktan Ev Almak
Türkiye’de inşaat sektöründe pek çok ufak müteahhit bulunmaktadır. Bir miktar birikmişi olan kişiler inşaat yapmaya soyunarak müteaahhitlik ünvanına kavuşur. Bu girişimcilerin işe başlama sermayesi düşük olduğu için inşaatın yapımı sırasında sık sık sıcak paraya ihtiyaç duyarlar. Bu noktada da “topraktan ev satma” denilen durum ortaya çıkar. Bu ifadeyi daha önceden hiç duymamış kişiler için kısaca açıklayalım; topraktan ev satma henüz tamamlanmamış bir inşaattaki katın kullanım hakkının bir başkasına satılmasıdır. Yani topraktan satılan daireler henüz tamamlanmamış, kaba inşaat halinde olan dairelerdir. İnşaatı yaptıran müteahhit çok acil nakit paraya ihtiyaç duyduğu zamanlarda kaba inşaat halindeki dairelerden bir kaçını satışa koyar ve oradan gelen para ile inşaatın yapımının devamını finanse eder. Bu nedenle de topraktan satılan evler daima ucuza satılır. Ev alıp satarak para kazanmak isteyenler yaşadığı yerlerdeki bitmemiş inşaatları ziyaret ederek bu gibi kaba inşaat halindeki evlere yatırım yapıp inşaat tamamlanınca satışını yapabilir. Kaba inşaat halinde iken aldığınız evi tamamlandığında 50 bin lira ila 75 bin lira arası kar ile satabilirsiniz. Bu gibi alım-satımlar ile sermayenizi büyütüp daha büyük maliyetli ev alım-satım işlerine girişebilirsiniz.
Eski Ev Alıp Tadilat Yapmak
Ev alıp satarak para kazanmak isteyen kişiler için tavsiye ettiğimiz diğer yöntem de kelepir fiyata, eski, 2.el ev alıp tadilat yaparak satmaktır. Eski evlerde genellikle bazı ufak tefek sıkıntılar, eksiklikler olur ve bu nedenle evin sahibi malını biraz daha uygun fiyata satışa koyar. Bu gibi evlerde sıklıkla doğalgaz olmaz, zeminde laminant parke yoktur veya evin banyosunda dolap, duşakabin gibi eşyalar yoktur. İşte siz bu noktada devreye girip satın aldığınız evin içine biraz bakım yaptırıyorsunuz ve evin fiyatı artıyor. Örnek olarak evi 250 bin liraya satın aldığınızı varsayalım ve evin içerisine de 30 bin TL harcadığınızı düşünelim. Bakım yapıldıktan sonra daha iyi bir görünüme kavuşacak olan evinizi 20-30 bin TL kar ile satabilme şansına sahipsiniz.
Bakım yapılan evler çok daha kısa sürede satılacağı içine elinizdeki sermayeyi 1 yıl içerisinde büyütebilir ve ev alıp satarak paranızı ikiye katlayabilirsiniz. Özellikle konut piyasasının hala canlı olduğu küçük Anadolu illerinde yaşayan kişilerin mutlaka bu yöntemi uygulamasını öneririz. Sermayenizi büyütünce bakarsınız siz de müteahhitliğe atılırsınız ve kendi inşaatlarınızı yaparsınız. Bu sektör Türkiye’nin lokomotifi olduğu için pek çok kişi bu sektörden ekmek yiyor.
Şimdiden bu sektöre girmek isteyen, ev alıp satarak para kazanmak isteyen okurlarımıza başarılar dileriz. Umarız yazımızdaki bilgiler işinize yaramıştır. Yazıda eksik bulduğunuz noktalar, eklenmesini istedikleriniz veya konu hakkında sorularınız varsa aşağıdaki yorumlar kısmından bize yazabilirsiniz.