3 aylık kedilerin özellikleri ve bakımı, kedinin henüz bebeklik döneminden çıkmadığı göz önüne alınarak öğrenilmelidir. Kedilerin bebeklik döneminden çıkışı 5 ayı bulabilmektedir. Bu nedenle kediler 3 aylık dönemde oldukça oyuncudur. 3 aylık kedi, sütten ek mamaya yeni geçmiştir. Bu nedenle tuvalet alışkanlıklarında değişiklik olabilir. Ayrıca tüy yapısına göre kediniz ilk tıraşını da 3 aylıkken olacaktır. Tıraş ettirtmemeniz durumunda kediniz normalden fazla tüy döker. Ayrıca yalama sırasında dökülen tüylerini de yutar.
İçindekiler
3 Aylık Kedimi Ne İle Beslemeliyim?
3 aylık kedinin beslenmesi, kedinin süt tozundan ve sütten çıktığı ilk dönemlere denk gelmektedir. Kedinizin süt tozundan hemen vazgeçmesi mümkün olmayacaktır. Bu nedenle kedinizin öncelikle günde en az 1 kere süt tozu içmesine izin vermelisiniz. Ayrıca kediler, öğün kavramı olmayan canlılardır. Kedinizin yanında her zaman maması ve suyu bulunmalıdır. Kedinizi, ilk olarak yaş mamaya alıştırmalısınız. Yavru kedilere uygun yaş mamaları tercih ederek bağırsak sağlığını koruyabilirsiniz. Bunun yanında kuru mamaya yavaş bir geçiş yapmalısınız. Günde 1 defa kuru mama verdiğiniz kedinizin mamasını zaman içinde kuru ile değiştirebilirsiniz.
Kediler, özellikle 3- 6 aylık dönemlerinde farklı besinlere ihtiyaç duyabilmektedir. Salatalık, karpuz gibi yememesi gereken besinlere ilgi duyan yavru kedinizi bu besinlerden uzak tutmalısınız. Eğitimi anlamında zorluk yaşamanız halinde bu besinlere erişimini engellemeniz gerekebilir. Ancak kedinin 3 – 6 ay arası bu besinlere çok fazla ilgi göstermesi, gereken şekilde beslenmediğini gösterir. Kediniz, bu dönemlerde özellikle alkollü içeceklerinizi merak edebilir, alkolün içinde bulunan bir madde, kediler için daha cazip gelir. Ancak kedinize alkol vermemelisiniz. 3 aylık kediler için alkol çok zararlıdır.
Bu dönemlerde kedinize haşlanmış tavuk gibi besinler de verebilirsiniz. Ancak yaş mamayı günde 1 kez de olsa kedinize vermeniz gerekecektir. Kedinize tavuk, kuru mama, süt, sulandırılmış süt tozu gibi besin maddelerini verebilirsiniz.
3 Aylık Kedinin İhtiyaçları Nelerdir?
3 aylık kedinin gereksinimleri şu şekilde sıralanabilir:
- Yiyecek
- Isı
- Oyun ve oyuncak
- Dışkı kumu
Bunların yanında kedinizin sahiplenilmeye de ihtiyacı olacaktır. 3 aylık bir kedi, henüz bağımsızlığını kuramamıştır. Bu nedenle kediniz, evinize bir yabancı geldiğinde dolapların arkasına saklanabilir, odaya girmek istemeyebilir. Ancak yabancı gittiğinde kediniz ortaya çıkacaktır. Ayrıca kedilerin tükürüklerinde bulunan özel bir antiseptik, sürekli olarak kendilerini yalamalarının nedenidir. Kedinizin tüyleri çok sıksa, özellikle 3- 6 aylık dönemde tıraş olması gerekebilir. Mevsim değişikliklerinde tüy dökümü daha fazla olacaktır. Bu nedenle tüylerin mevsim başında tıraş edilmesi gerekebilir.
3 Aylık Kedi Bakımı Nasıl Yapılır?
3 aylık kediye bakım yapmak için kedinizin tüylerini tıraş etmeli ve tırnaklarını kesmelisiniz. Kedinizin tırnaklarını, patisinin ortasına basarak çıkarıp, sonrasında kesmelisiniz. Kedinizin agresif olmamalı için bir oyun sonrasında tırnak kesme işlemine girişebilirsiniz. Ancak kediniz bunu sevmezse, uyurken de bu işlemi tamamlayabilirsiniz.
Kedinin tırnaklarını insanlarınki gibi derinden kesmemelisiniz. Sadece uçlarından çok az kesmeniz gerekmektedir. Derine gitmeniz durumunda kedinizin canı yanar ve tırnak dipleri kanlanır. Ayrıca tırnak kesimi için en uygun zaman, mevsim değişiklikleridir.
Kedinizin tüylerini tıraş ederseniz, tüy dökme durumu azalır. Ancak kesinlikle bıyıkları kesmemelisiniz. Bıyıklar, kedinin denge ve algı organlarıdır. Kedinizin bıyıklarını kesmeniz durumunda kediniz dengesini kaybeder ve sıklıkla bir yerden atlamakta zorlanmaya başlar.
Kediler banyo yapılmaz. Kediniz kendini yalayarak yeterince dezenfekte etmektedir. Eğer çamurlanma gibi bir durum söz konusu ise, banyoyu pet sabunları ile yapmalısınız. Kedinizin yüzünü mümkün olduğunca ıslatmamalı, özellikle bıyıklarının ıslanmamasına dikkat etmelisiniz. Bıyıkları ıslanan kediler daha agresif olmaktadır.
3 Aylık Kedide Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir?
3 aylık kedi için tuvalet eğitimi, genellikle tamamlanmıştır. Ancak halen kedi tuvalet eğitimini almamışsa, evde yere yaptığı tuvaleti alıp kedi kumuna koyarak oraya yapması gerektiğini ifade etmiş olursunuz. Eğer kediniz bu şekilde öğrenmiyorsa, tuvalet eğitimi almış bir kediyi eve getirmek yararlı olabilir.
Kediler kendilerini yalarken tüy yutar. Yuttukları tüyler zamanla midelerinde birikir ve kedi bunları kusmak zorunda kalır. Kedinin tükürük ile birlikte kustuğu bu tüyler, kaka gibi görünebilir. Evin farklı yerlerinde bunu yapabilen kediler, aslen ellerinde olmayan bir nedenle bunu yapmaktadır. Bu nedenle kedilere bu konuda eğitim verilemez.
3 Aylık Kedi İle Nasıl Oyun Oynanır?
3 aylık kedi için oyunlar yumak ve lazerdir. Kediler hareketli nesneleri sever. Bu nedenle etraflarında hareket eden bir nesne gördüklerinde kilitlenirler. Bu nedenle lazer ve fare, kediler için çok iyi oyuncaklardır. Yumak ile oynamayı da severler. Ancak 3- 6 ay arasındaki bir kediyi yumak ile baş başa bırakmamalısınız. Yumak açılıp kedinin boğulmasına neden olabilir. Ayrıca kedi oyuncaklarından bazıları, kedilerin bağımlı olmasına neden olan kedi nanesi denen bir madde barındırır. Bu oyuncaklarla gereğinden fazla oynaması, kedinize zarar verecektir.
Kedi oyuncaklarında bulunan küçük parçalara dikkat etmelisiniz. 3 aylık kedi, oyuncaklarını yutma eğilimindedir. Bağırsak sistemi çok güçlü olmadığından, bu nesneler ancak ameliyatla çıkarılır. Ayrıca kedinizin oyuncakları dışındaki nesnelerle de oynamak isteyeceğini unutmamalısınız. Kediler, vazo ve kırılabilecek eşyalarla oynamayı, perde yırtmayı ve koltuk tırmalamayı çok sever. Bu nedenle vazolarınızı ortada bırakmamalı, kedinize bir tırmalama tahtası almalısınız.