Gıda sektörüne yönelik bir iş yapmak isteyenler için çok karlı bir iş fikri ile karşınızdayız. Soğuk kış günlerinin vazgeçilmezi olan bir kase çorbaya kim hayır diyebilir ki ? Çorba sevmeyen vatandaş sanırım yoktur. Bu nedenle ve işin başlangıç sermayesinin çok düşük olması az sermaye ile iş kurmak isteyenler için çorbacı dükkanı açmak fikrini cazip kılıyor. Günün her anı tüketilebilir bir yiyecek olan çorba işinde büyük karlar dönüyor. Az sermayesi ile karlı bir iş yapmak isteyenler için bu yazımızda çorbacı dükkanı açmak için gerekenleri ve işin püf noktalarını anlatıyoruz.
İçindekiler
Çorbacı Dükkanı Açmak
Gıda sektöründe yer alan her iş modelinde olduğu gibi çorbacılık işinde de her şeyden önce titizliğe önem verilmelidir. Bu nedenle açacağınız dükkanın içerisinin temiz ve tertipli olmasına dikkat etmelisiniz. Kaliteli bir hizmet verebilmek için dükkanınızın en az 50 m2 kullanım alanının olmasına özen göstermelisiniz.
Çoğu çorbacı daracık bir alanda müşterilerine servis yapmakta ve bu nedenle insanlar çorbacıdan hemen kalkıp gitmekte. Siz bunu yapmayın ve kiralayacağınız dükkanın geniş olmasına önem gösterin. İnsanlar masalarda geniş geniş otursun ve zevkle sıcak çorbalarını içsinler.
Dükkanınızı açacağınız noktayı belirlerken çevredeki nüfusun ne kadarı sizin potansiyel müşterileriniz olur bunları hesap edin. Örneğin çevrede bol miktarda esnaf varsa bu sizin avantajınıza olacaktır. Aynı şekilde öğrenciler de ucuz ve sıcak bir çorbayı en çok tüketecek gruptur. Dükkan yerini belirlerken bunlara mutlaka dikkat edin ve günde ne kadar çorba satabileceğinizi analiz edin.
Çorbacılar “sıhhi müessese” olarak sınıflandırılır ve çorbacı açmak için gereken iş yeri ruhsat belgelerinde sıhhi müessese evraklarını oluşturmak gerekir. Çalışma ruhsatı alabilmek için aşağıdaki belgeler ile belediyenize başvuru yapabilirsiniz.
– 2 adet ustalık belgesi olan aşçı çalıştırılmalı.
– Tapu fotokopisi
– Kira kontratı fotokopisi (aslı ile birlikte götürülecek)
– Yangın söndürme tüpünün dolu olduğuna dair fatura
– İmza beyanı
– Esnaf ve Sanatkarlar odasına kayıt
– Mesul Müdürlük sözleşmesi
– Dükkan tapuda daire olarak geçiyorsa kat maliklerinden muvafakatname alınmalı
Bu şartlar belediyeler arasında farklılık gösterebilir ama başlıca gereken evraklar yukarıdakilerdir. En net bilgileri almak için bağlı bulunduğunuz belediyeden bilgi alabilirsiniz.
Çorbacı Dükkanında Olması Gerekenler
Önce çok kaliteli 2 çorba ustası aşçı bulun. Diğer malzemeleri sonra toplayın.
Çorbacılık yapmak isteyen bir kişinin en çok dikkat etmesi gereken şey lezzetli çorba yapabilecek işinde ustalaşmış gerçek aşçılar ile çalışmaktır. Dükkanda satacağınız en önemli gelir kaleminiz çorba olacağı için iyi bir ustaya yüksek maaşlar ödemekten çekinmeyin. Piyasada kaliteli aşçı bulmak gerçekten çok zor, eğer bulursanız ustanın gönlünü hoş tutun, kaçırmayın.
Gelelim çorbacı açmak için gereken ekipmanlara;
- Geniş çorba tencereleri veya kazanları.
- Ocak setleri ve aşçı için gereken diğer teçhizatlar & gıda malzemeleri (kepçe, kaşık, vs. aşçıya ne gerekiyorsa)
- Salatalar, mezeler için dolap takımı
- Mutfak tezgahı (mutfak bölümü ayrı yapılırsa daha iyi olur)
- Masalar ve sandalyeler
- Masa servisi için gereken kase, kaşık, çatal, ekmeklik, peçeteler vs.
Başlıca elinizde olması gereken ekipmanlar bunlar denilebilir. Bunlar olmadan iş yapılamaz ama bunlar haricinde daha sonradan gereken bazı ihtiyaçlar olabilir. Onları daha sonra halledebilirsiniz.
Çorbacılık İşinin Püf Noktaları
Çorbacılık işinde de dikkat etmeniz püf noktalar vardır. Öncelikle bu işi uzun yıllardır yapan Iğdır’da ikamet eden Çorbacı İbo’nun tavsiyelerini dinleyin.
Çorbacı İbo’nun anlattıklarına ek olarak bizim vereceğimiz püf noktalar şu şekilde olacaktır.
– Fiyatınızı minimum da tutun. Çevrede öğrenciler ve esnaflar varsa sakın çorba 10 TL – 12 TL gibi fahiş fiyatlar koymayın. Unutmayın çorba satıyorsunuz siz, havyar değil. Ucuz satmıyorsanız batarsınız.
– Çorba çeşitlerinin bol olmasını sağlayın. En az 5 çeşit çorbanız olsun. Mercimek, Tarhana, Domates, Kelle Paça, İşkembe mutlaka bulunsun. Bunlar haricinde yöresel lezzetleri listenize ekleyebilirsiniz.
– Çorbacı dükkanı gece de açık tutulmalıdır. Çoğu şehirde çorbacılar gece iyi iş yapmaktadır. Buna dikkat edin. Dükkanı devlet memuru gibi 5’te kapatıp gitmeyin.
– Müşteri çorbasını içerken masasının yakınında durmayın, bırakın rahat rahat içsin.
– Masaların temiz olmasına önem gösterin. Masa üzerinde yağ, kir, pas, toz ve kıl asla olmamalıdır.
– Masalara ekmek koyun. Biraz fazla ekmek yiyen müşteriye ters bakmayın. Bırakın yesin. Devamlı müşteriler elde etmeye çalışın. Kısa vadede milleti kazıklamaya çalışıp kaçmayın.
– Son olarak her esnaflıkta olduğu gibi güleryüzlü ve samimi olun.
Çorbacı Dükkanı Açmak İçin Maliyet Ne Tutar ?
Çorbacılık işine yatıracağınız sermaye dükkanın kirasından, ustanın maaşına kadar birden çok değişkene bağlıdır. Bazı yerlerde kiralar çok fazladır, bazı küçük şehirlerdeyse daha ucuzdur. Ayrıca işin içine dükkan için gereken dekor masrafları, malzeme alımı gibi şeyler de eklenince söylenecek rakamlar ancak farazi olacaktır.
Fakat ortalama bir seviyede çorbacı açmak için maliyelerin 50.000 TL’yi aşmayacağını öngörüyoruz. 40 bin – 50 bin lira arasında bir sermayeniz varsa çorbacı açmak sizin için tercih edilebilir olacaktır. Daha büyük çapta bir çorbacı açmak istiyorsanız bu rakamların üzerine de çıkabilirsiniz.
Değerli bilgiler ?