Giyim mağazası açmak için gerekenler, maliyeti ve şartları

Gıda sektöründen sonra cirosu en yüksek sektörlerden biridir. Doğru kararlar aldıysanız bir giyim mağazası açmak sizin için anlamlı olabilir. Bu sektördeki birçok girişimciyi korkutan şey, alışveriş merkezi esnafının rekabeti. Evet, büyük markalarla rekabet etmek zor. Ancak unutmayın ki birçok kişi Instagram butikleri ile iş yapmaya devam ediyor. Bir marka adayı olduğunuz sürece, hazır giyim sektöründe başarılı olabilirsiniz. Bu yazımızda sizlere giyim mağazası nasıl açılır, mağaza nasıl açılır, maliyeti ve gerekli evraklar gibi tüm detayları anlatacağız.

Giyim mağazası açılışı

Öncelikle herhangi bir ürün satan bir iş kurmayı düşünüyorsanız o işten vazgeçin. Marka olmak ve hatırlanmak için tek bir üründe profesyonelleşin. İnternet desteği bir zorunluluktur. Trendyol ve Instagram satış desteği ile mağaza içi müşteriden daha fazla iş yapabilirsiniz. Yeter ki tek üründe marka olmaya çalışın.

Bir giyim mağazası açmak için bir ürün seçin. Örneğin; Kendiniz için tek bir aralık belirleyin, ör. B. Tişörtler, kot pantolonlar, gömlekler, iç giyim, bebek giysileri. Bu alanda müşteriler tarafından kot erkek, gömlek erkek veya bebek taşıyıcı olarak anılmanız çok önemlidir. Bu çağrışımı kavradığınız an başarıya doğru büyük bir adım atmış olursunuz. Büyük markalardan başlayarak Tudors gömlekleri, Levi’s pantolonları, Kaft tişörtleri ve E-bebek çocuk giyiminde büyük markalara dönüştüler. Elbette üretici olmadığınız için üretim aşamasında değil, işletme markalaşma aşamasında tek bir üründe lider olmalısınız.

Peki her ürünü sattığınızda ne olur? LC Waikiki, Koton, Collezione, Mavi, Boyner, YKM gibi mağazalar tarafından ezileceksiniz. Bu mağazalara giderseniz 20 TL’ye t-shirt, 30 TL’ye gömlek, hatta 50 TL’ye kot pantolon bile bulabilirsiniz. Bu tür markalarla rekabet etmenin tek yolu tek bir ürün pazarlamaktır. Örneğin; T-shirt tarzı ürünlerin markası haline gelen bazı mağazalar, kendi özel baskıları ile çeşitli ürünler yapmakta ve internet üzerinden satmaktadır. Bu aşamaya da gidebilirsiniz.

Giyim mağazası açılışı

Şimdi sizi tek ürünlü bir giyim mağazası açmaya ikna ettiğimi düşünüyorum. Atmanız gereken ilk adım, ne kadar sermaye ayıracağınızı belirlemektir. Ayırdığınız sermaye miktarı o sektördeki ilerlemenizi belirleyecektir. Dekorasyona daha fazla para harcamak yerine ürün çeşitliliği açısından sermayeyi kullanmak daha mantıklı.

Birçok marka olmayan giyim mağazasında ilginç üst düzey mağaza tabelaları veya iç tasarımlar görebilirsiniz. Örneğin; Tamamen ahşap kaplamalı bir dükkan gibi yarı kesilmiş Wosvos tabelası. İşte bu noktada renkler ve tasarımlar açısından büyük bir hata yapılıyor. Moda artık sadeliği tercih ediyor. Tüm büyük mağazalara göz atın. Hakim renkler mavi ve beyazdır. Mavi güven verir, beyaz huzur verir. İnsanlar rengin beyaz olduğu alanda daha fazla zaman geçirmek isterler.

Bir butik açmak için faaliyetlere başlayabilirsiniz, ancak bir mağaza açmak için profesyonel iş faaliyetleri yapabilirsiniz. İstanbul’da yaşıyorsanız, satacağınız ürünler için birçok tedarikçi bulacaksınız. Güngören Tekstil Center, Merter, Eminönü Yeşildirek ve Zeytinburnu gibi yerlerden toptan ürün alabilirsiniz. Laleli pazarı için yabancılara hitap ettiği için uygun fiyata ürün bulamazsınız.

Toptancılarla iletişime geçerseniz çoğu size tavsiyelerde bulunur. Ama senin yapman gereken kendi kararını kendin vermek. Tabii güncel moda hakkında bilginiz varsa. Aksi halde ne yazık ki toptancılar yeni gelenlere sezon dışı ürünler veriyor. Seçim yapmanız her zaman daha mantıklı olacaktır.

Mağaza tasarımında beyaz rengin hakimiyetinin yanı sıra vitrin tasarımına da dikkat etmelisiniz. Sadece gömlek satıyor olsanız bile gömlekle kombinlemeli ve manken üzerinde sergilemelisiniz. Birçok giyim mağazası sahibinin yaptığı en büyük hata, pencereleri değiştirirken tembel olmaktır. Gerekirse vitrindeki mankeni her hafta değiştirmelisiniz. Aksi takdirde, tüketicinin dikkatini çekmek zor olacaktır.

İş yapmak için tek başına giyim mağazası açmak yeterli değildir. Sadece Instagram’da satış yapmaya başlayarak bir mağaza açan birçok insan tanıyorum. Bu kişiler ürün gamı ​​ve markası ile tek bir alanda başarılı olmayı başarmışlardır. Fotoğrafçılığın ve manken kullanımının profesyonelce yapılması gerektiğine de dikkat edilmelidir.

Bir giyim mağazası nasıl açılır

Hangi lokasyonda mağaza açacağınızı, boyutunu ve ürün çeşitlerini sermayeniz belirler. İlk olarak, tahsis edebileceğiniz sermaye miktarını belirleyin. Ne kadar çok sermaye ayırabilirseniz, o kadar faydalı olursunuz. Çünkü insanlar büyük yerlerden alışveriş yapma eğilimindedir.

Sermaye tahsisinden sonra araştırma ve yol haritası oluşturmaya geçebilirsiniz. Tüm toptancıları tek tek ziyaret edin ve iletişim kurun. Hangi toptancıdan ne tür ürünler alacağınızı belirleyin. Onları bir yere yaz. Bir mağaza açtıktan sonra, 1 yıl sonra nerede olmak istiyorsanız, hedefiniz gibi her şeyi yazın.

Mağaza aramaya başlayabilirsiniz. Ana caddede veya ara sokakta geniş bir pencere alanı olan bir dükkan arayın. Ne yazık ki dar pencereli giyim mağazaları dezavantajlı durumda. Müşteri eğilimi büyük vitrinli mağazalara yöneliktir. Uygun bir kiralamaya sahip olmak size büyük avantaj sağlayacaktır.

Mağazayı bulduktan sonra vergi kalkanını alın. Bunun için bir muhasebeci tutun. Vergi kodunuz en fazla 2 gün içinde verilecektir.

Artık dekor ve pencere tasarımını yapabilirsiniz. Sadece mağaza tasarımında olun. Ekstra harcamak zorunda değilsiniz. Sadece eşyaları sergileyen raflara ve askılara para harcayın. Elbette aynalar ve dolaplar eksik olmamalı. Tabela için istediğiniz renkleri kullanın. Örneğin; Kadın giyiminde pembe, erkek giyiminde mavi ve siyah tonları hakim olabilir. Aydınlatma bu alanda en önemli faktördür.

Şimdi ürünleri alıp yerleştirme zamanı. Sektörde yeniyseniz, yarı zamanlı ürün yerleştirme personelini işe almayı düşünün. Genelde AVM’de çalışanlar bu alanda eğitimli ve uzmanlaşmış kişilerdir.

Ürün yerleştirme işlemi tamamlandıktan sonra bir giyim mağazası açıp açabilirsiniz. Büyük bir açılış yapın. Hatta özel açılış fiyatından satış yapabilirsiniz. Veya belirli bir indirim tutarı uygulayabilirsiniz.

Açılıştan sonra sadece mağazadaki müşteriler için değil online olarak da çalışın. Instagram için boş zamanınızı hazırlayın çünkü mağazada sürekli trafik olmayacak. Sitenizin zamanla büyüdüğünden emin olun.

Okuyun: Bir işe başlamadan önce bilmeniz gerekenler

Giyim mağazası açılış maliyetleri

Sattığınız ürünlere göre bu maliyet 80.000 TL ile 300.000 TL arasında değişmektedir. Kot pantolon, abiye ve bayan elbiselerinin ağırlıkta olduğu mağazalarda maliyetler artarken gömlek ve t-shirt tarzı mağazalarda maliyetler düşecek. Giyim mağazası giderlerinden tasarruf edemeyeceğiniz giderler vardır.

Ayrıca daha ucuz fiyatlarla bir iş kurabilirsiniz. Örneğin sadece kadın taytı, çorap ve iç çamaşırı satan mağazalarda maliyetler düşebilir. Ancak kaliteden ödün verirseniz, müşteriler sizinle pazarlık yapmak isteyecektir. Onlara profesyonel olduğunuzu ve sattığınız ürünlerin yüksek kalitede olduğunu hissettirin. Bir gömleği 20TL’ye 50TL’ye satan bir dükkan ve onu 100TL’ye satan bir dükkan var. Kâr farkı; Konum, pazarlama ve mağaza tasarımındaki farklılıktan kaynaklanır.

İlk etapta kirası 3.000 TL olan bir giyim mağazası;

Kira depozito komisyonu = 9000 TL

Raf ve kurulum maliyeti = 25.000 TL (minimum)

Lisans Vergi Kalkanı Kasiyer = 6 bin TL

Ürünlerin ortalama fiyatı = 40.000 TL

Bir giyim mağazası açmanın toplam maliyeti = 80.000 TL

Okuyun: Giyim perakendecileri sunan şirketler

Giyim mağazası aylık geliri ve marjı

Günlük cirosu 1.000 TL olan bir giyim mağazasının aylık cirosu 30.000 TL olan bir giyim mağazası en az 10.000 TL net gelire sahip olabilir. Bu kâr, sattığınız ürüne ve fiyatlandırma politikasına göre değişir. T-shirt ve gömlek tarzı ürünlerde kar marjı yüksek iken, konfeksiyon tarzı ürünlerde kar marjı fiyat seviyesinin altında kalabilmektedir.

Aynı zamanda ihracat fazlaları, parti kalemleri veya toplu ürünler de yüksek kar bırakabilir. Tekstil merkezlerinde seri sürekliliği olmayan ürünler daha ucuza satılmaktadır. Veya sezon dışı ve küçük kusurlu ürünler dahildir. Bazı mağazalar bu tür ürünler için sepetler oluşturur ve müşterileri çeker.

Fiyat politikası tamamen size kalmış. Ancak, düşük maliyetli bir satıcı olarak hiç para kazanmıyorsunuz. Ucuzluk algısı, kalitesiz olduğunuz izlenimini verir. Aldığınız ürünü 10 TL’ye 20 TL yerine 40 TL’ye derecelendirmek daha mantıklı. Gerekirse pazarlık aşamasında fiyatı düşürebilirsiniz. Müşterilerinizin kalbinde bu şekilde kalır.

Giyim mağazası açmak için gerekli belgeler

  • Kiraya vermek
  • sertifika fotokopisi
  • Operasyonel Sertifika
  • Meslek odasına kayıt
  • Kayıt Formu Bildirimi
  • imza sirküleri
  • Vergi Dairesi
  • 2 pasaport sahibi
  • İtfaiye Uyum Raporu
  • kartvizit
  • Kimlik kartı fotokopisi

Yukarıda istenen belgeler bulunduğunuz belediyeye göre değişiklik gösterebilir. Bu nedenle belediye onay departmanı ile iletişime geçmenizde fayda var.

Okuyun: Dünyanın en yüksek ücretli 10 ekonomik sektörü

Giyim mağazası açmak isteyenlere öneriler

Sözleşmeli bir terziniz olduğundan emin olun. Düzeltilmeden alınan eşyaları giymek artık imkansız.
Gülümseme çok önemlidir. Bir müşteri 2. kez gelirse, başarılı bir tüccarsınız.
Çevrimiçi bir giyim butiği açmayı unutmayın. Online satışlar mağaza satışlarını geçecek.
Düzenli vergi ödemeleri yapın. Stopaj ve gelir vergisi ödemeyen ve tasarruf etmeyen kişiler gelecekte daha büyük zorluklarla karşılaşabilirler.
Birçok kişi giyim mağazası açmak için KOSGEB kredisi alabileceğinizi söylese de, bunun çok zor olduğundan emin olun.
Giyim mağazası açmak için kredi çekmek isteyenler olacaktır. Ancak çekeceğiniz kredi tutarı ana sermayenizin %30’u kadar olmalıdır. Aksi takdirde ödeme zorluğu yaşanabilir.
İndirim broşürlerini sürekli olarak pazarladığınızdan ve dağıttığınızdan emin olun.

“Giyim Mağazası Açmak” başlıklı yazımızın sonuna geldik. Yorum bırakarak bize destek olabilirsiniz.

Mesaj Bırakabilirsiniz