Toprak ile uğraşmayı seviyorsanız sizlere harika bir iş önerimiz var; lavanta yetiştiriciliği yapmak. Artık klasikleşmiş ürünlerden, salatalık, domates, patates vs. ekmekten bıktıysanız lavanta yetiştirerek farklı bir deneyim elde edebilirsiniz. Ayrıca lavanta üretmek oldukça da karlı bir iştir. Öyle ki Lavantanın yağının 1 kilogramı 75 ila 100 Euro arasında değişiyor. Hal böyle olunca da son yıllarda lavanta yetiştiriciliği ülkemizde de popülerleşmeye başladı. İşte o işin tüm detayları bu yazımızda…
İçindekiler
Dünyada ve Türkiye’de Lavanta Piyasası
Dünya genelinde parfümeri ve kozmetik sektöründe aşırı talebin olduğu lavanta yağı, sadece buralarda değil ilaç sanayiinde de kullanılmakta. Parfüm ve sabun sektöründe lavanta kokusu nedeniyle tercih edilmekte ve bu alanlar için lavanta talebi artarak devam etmektedir. Şu an dünyadaki en büyük lavanta üreticisi Fransa’dır ve dünya genelinde ihtiyaç duyulan lavanta üretiminin %60’ını tek başına karşılamaktadır. Fransa’dan sonra İngiltere’de bu pastadan payını kapmayı başarmış ve en büyük 2. lavanta üreticisi olmuştur.
Ülkemiz Türkiye’de ise lavanta yetiştiriciliği yapmak son yıllarda talep görmeye başlamıştır. Tarım arazilerinde klasik tarım yolları ile beklediği kazancı elde edemeyen çiftçilerimiz yağının kilosu 100 Avro kadar eden bu bitkiden ekmeye başlamıştır.
Şu sıralar Anadolu’nun bir çok bölgesinde çiftçiler arasında lavanta yetiştiriciliği popüler olmuştur. Önümüzdeki yıllarda Türkiye’nin bu alanda daha büyük çalışmalar yapacağı ve lavantadan para kazananların sayısında artış yaşanacağı bir gerçekliktir.
Lavanta Yetiştiriciliği Yapmak İçin Arazi Seçimi
Bu karlı bitkiyi yetiştirip satarak para kazanmak istiyorsanız uygun bir arazide size belirtilen yöntemler ile üretim yapmalısınız. Öncelikle sizlere güzel haberler verelim. Lavanta bitkisi çok fazla suya ihtiyaç duymayan bir bitkidir. Sulu tarım yapılamayan bölgelerde lavanta yetiştiriciliği yapmak oldukça mantıklı bir tercih olacaktır.
Dağlık bölgelerde, sarp ve kayalık alanlarda sulu tarım olmadan yetişen lavanta için uygun bir arazi satın alıp ekime başlayabilirsiniz. Kurak, sıcak ve soğuk havalara oldukça dayanıklı olan bu bitki, soğuğun çok sert olduğu bölgelerde kısmen soğuktan etkilenebilmektedir.
Lavanta Ekimi Nasıl Yapılır?
Lavanta yetiştiriciliği yapmak isteyen çiftçilerimizin bilmesi gereken en önemli şey lavantadan yüksek gelir elde etmek için Bulgaristan’dan ithal edilen “Lavandula angustifolia” cinsi tohumlar alınmalıdır. Türkiye’de kullanılan tohumlardan pek fazla verim elde edilememektedir. Bu nedenle bu işten iyi bir gelir elde etmek isteyenler bunu akıllarında bulundursun ve Bulgaristan’dan ithal edilen tohumlardan satın alsınlar.
Lavanta ekimi iki şekilde yapılıyor. İlk yol çeliklerden ve köklü sürgünler ile yapılan ekimdir. İkincisi ise tohumla üretim yapmaktır. Yapılan ekim çalışmaları neticesinde lavantadan en iyi verimi almak için çelikler ve köklü sürgünler ile üretim yapmanın daha iyi olduğu ortaya çıkartılmıştır. İlk yol olan çelikler ve köklü sürgünler ile üretim yapmak için ilkbahardan önceki dönem iş başı yapılır. Bu zaman çoğu bölgede Şubat, Mart ve Nisan aylarına denk gelmektedir.
Lavanta ekimi yapılacak olan bölge diskaro ve tırmık ile düzenlenerek ekime hazır hale getirilmelidir. Ekim-dikim işlemleri için en uygun zaman Mart ayının başı ile Mayıs ayının başı arasındaki zaman dilimidir. Toprağa fideler dikildikten sonra mutlaka can suyu verilmelidir.
Fidelerin dikim mesafesi iyi ayarlanmalıdır. 3-4 metre sıra arası, 2-3 metre de sıra üzeri mesafeler ayrılarak lavanta dikimi yapılmalıdır. Fideler arasında oldukça fazla mesafe bırakılmasının nedeni arazinin traktör ile işlenebilmesi gerektiğidir. Bu açıdan araziden elde edilecek verim düşer, ancak traktör ile işleyebilmek için bu şarttır.
Lavanta Bakımı Nasıl Yapılır? Sulanmalı ve Çapalanmalı Mı?
Yazımızın ilk başlarında lavantanın çok fazla suya ihtiyaç olmadığını söylemiştik ve lavantanın tam bir çorak, kıraç arazi bitkisi olduğunu söylemiştik. Bu aynen geçerli olmakla birlikte lavantayı kendinizin sulama imkanınız varsa belirli aralıklarda 3-4 defa sulayabilirsiniz. Kendinizin yapacağı bu sulama topraktan alacağınız lavanta verimini artıracaktır. Ancak bu illaki yapmanız gereken bir şart değildir. Lavantaya ilk can suyunu verdikten sonra illaki sulama yapacaksınız diye bir şart yoktur.
Verimi arttırmak için toprağın durumuna bağlı olarak 2-3 yıl içerisinde gübreleme yapabilirsiniz. Gübereleme yaparken ahır gübresi kullanılmalıdır. Bu sayede toprağın kalitesi artacak ve verim de yükselecektir.
Çapa işlemleri lavanta ekimininin akabinde 2 yıllık süreçte çevredeki yabani otların durumuna göre yapılmalıdır. Eğer lavanta diktiğiniz bölgede yabani otlar bastırmışsa çapa işlemleri başlatılmalı ve bölge yabani otlardan temizlenmelidir. İki yıl sonrasında ise zaten lavanta kendiliğinden çevredeki yabani otlara baskın gelecektir ve sizin ek bir şey yapmanıza gerek kalmayacaktır.
Özetle lavanta bakımı sizi çok zorlamayacaktır. Sadece 2 yıllık süreçte yabani otları temizleyin, 2-3 yıl içinde bir ahır gübrelemesi yapın ve sulama imkanınız, su kaynağınız var ise yıl içerisinde bir kaç defa sulama yapın. Hepsi bu kadardır.
Lavanta Hasatı Ne Zaman Yapılmalıdır?
Lavanta bitkisi genellikle Temmuz ayının içerisinde tam çiçeklenme dönemine erişir ve bu dönem içerisinde hasat edilir. Hasatlarınızı doğrudan yağ elde etmek için işlemeye almalısınız, ya da kurutmaya bırakmalısınız. Kurutmaya bırakacak olanlar lavantaları çok fazla üst üste koyulmayacak şekilde, ince bir şekilde sıra sıra dizmeli ve kurutmaya bırakmalıdır. Kurutulan lavantaların sapları elle veya otomatik makinelerle saplarından ayrılmalıdır.
Lavantadan yağ elde etmek için su veya buhar distilasyonu uygulanır. Uçucu yağ randımanı sapsız lavantalarda çeşitlerine göre değişliklik göstermek üzere % 3-9 arasında değişmektedir.
Lavanta yetiştiriciliği yapmak isteyenler arazilerine dikim yaptıktan sonra 3 yıl içerisinde yatırım maliyetlerini çıkartacaklardır. Lavanta verimi oldukça yüksek bir bitkidir ama ilk yıl biraz düşük verim alınır. Bulgaristan’dan ithal olan lavantalardan ilk yıl %30 verim alınır, ikinci yıl bu oran %70’e çıkar. 3 yılda ise lavantadan %100 verim alırsınız ve yapmış olduğunuz tüm yatırım maliyeti amorti edilir. Yazımızın başında da dediğimiz gibi lavanta yağının Avrupa piyasasındaki fiyatları kilogramı 75 avro ile 100 avro arasında değişiyor.
SONUÇ
Netice itibarıyla lavanta yetiştiriciliği yapmak oldukça karlı bir iş. Son yıllarda gittikçe popülerleşen bu iş fikri ile sizde güzel kazançlar elde edilebilirsiniz. Kazandığınız paraları fotoğraftaki Rihanna gibi ısırabilirsiniz 🙂 Eğer elinizde dededen kalma “atsan atılmaz satsan satılmaz bu kuru, susuz, kıraç arazi” dediğiniz tarlalar varsa ufak çaplı ekim yapıp bu işin performansını test edebilirsiniz.
Umarız sizler için faydalı bir konu olmuştur ve lavanta yetiştirerek para kazanmak isteyenler faydalı bilgiler almışlardır. Bize sormak istediğiniz herhangi bir konu varsa yorumlar kısmından iletebilirsiniz. Kolay gelsin…
Kolay gelsin
Lavanta üretmek kolayda bu lavanta yı nereye nasıl pazarlarız
0532 784 32 63
Merhabalar… Babamızdan köyden biraz arazi kaldı. Lavanta yetiştiriciliği çok cazip geldi bana, benim sadece takıldığım nokta şudur lavantayı hangi aşamadayken nereye ve nasıl satabilirim. Buna bir cevap yazarsanız memnun olurum