Şarküteri Açmak! 2024 Maliyeti Ne Kadar? Gereken Belgeler Ve Şartlar

Şarküteri açmak fikri son zamanlarda gıdaya olan talebin artmasıyla birlikte araştırılan konuların başında gelmektedir. Şarküteri açmadan önce ilk olarak iş kolunun ne iş yaptığını öğrenmek gerekmektedir.

Genel olarak et ve et ürünleri satmak da olan ve bunun yanı sıra aynı zamanda kahvaltılık ürünleri de bulundurmakta olan işletmelere şarküteri adı verilmektedir. Son zamanlarda insanların gıda alışverişine yoğun bir şekilde yönelmelerinden dolayı karlı bir iş olarak değerlendirilmektedir. Ülkemizdeki ekonomik şartların her geçen gün zorlaşmasından dolayı bu iş kolu yüksek seviyede kazançlar elde etmektedir.

sarkuteri dukkani

Şarküteri Açmak İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Şarküteri açmak için gerekli belgeler nelerdir şeklinde bu iş kolu üzerinden para kazanmak isteyen kişiler sorular sormaktadır. Şarküteri için toparlamanız gereken evraklar;

  • 2 adet fotoğraf
  • Nüfus Cüzdanı Fotokopisi
  • İkametgâh Belgesi
  • Sicil Kaydı
  • Sosyal Güvenlik Kurumu’na ait işletme sahibi olacak kişiye ait bir belge
  • İşletici Kimlik Bildirme Belgesi
  • Ustalık Belgesi
  • İmza Sirküleri
  • Ticaret Sicil Gazetesi
  • Vergi Levhası
  • Oda Faaliyet Belgesi
  • Oda Sicil Tasdiknamesi
  • Tapu ve Yapı Kullanma İzin Belgesi
  • Kira Sözleşmesi
  • Muvafakatname
  • İşyeri Krokisi
  • İtfaiye Uygunluk Raporu
  • ASAT İşyeri Açma Ruhsatı Görüş Belgesi
  • Güvenlik Kameraları ve Kayıt Sistemi bulunmalıdır
  • Tuvalet bulunmalıdır.
  • Kapalı alan30 m² ve üzeri olmalıdır.

Belirtilen belgelerin eksiksiz bir şekilde hazırlanması ve bu doğrultuda başvuru yapılması gerekmektedir. Eksik veya hatalı belge olması durumunda başvuru gerçekleşmeyecektir.

Şarküteride Hangi Ürünleri Satabilirim?

Şarküteri açtıktan sonra bu işletmede istediğiniz tüm ürünleri satamazsınız. Bu sebeple şarküteride hangi ürünleri satabilirim? Sorusunun yanıtını daha dikkatli bir şekilde incelemeniz gerekmektedir.

Sizlere aşağıda belirteceğimiz ürünlerden satma hakkına sahipsiniz. Bunun dışındaki ürünleri satmanıza izin bulunmamaktadır. Satabileceğiniz ürünler;

  • Tüm kahvaltılık ürünleri
  • Tüm et ürünleri
  • Sucuk
  • Salam
  • Kavurma
  • Sosis
  • Jambon
  • Pastırma
  • Tofu

Ürünlerini dükkanınızda bulundurmanızda bir sakınca bulunmamaktadır. Bu ürünleri satmanıza izin verilmektedir.

Sarkuteri Acmak maliyeti

Şarküteri Açma Maliyeti 2024 İçin Ne Kadar?

Her işte olduğu gibi bu iş içinde birçok kişi maliyet araştırması yapmaktadır. Bu sebeple şarküteri açma maliyeti ne kadar? Sorusunun cevaplanmasına ihtiyaç duyulmaktadır. Her sene maliyetlerde değişiklik olmaktadır.

Enflasyonun bulunması ve Döviz kurlarındaki değişiklik sebebiyle maliyetlerde bir takım değişiklikler olması doğaldır. Bu nedenle 2024 yılı için bir şarküteri açmanın maliyeti 2024 yılına göre değişmiştir. 2024 yılında şarküteri açmak isteyen kişinin cebinden çıkacak para yaklaşık 40 bin TL idi. Fakat2022 yılı için bu rakamın yaklaşık olarak 80 bin TL olması beklenmektedir.

Şarküteri Açmak Mantıklı Mı?

Ticaret hayatı birçok riski bir arada bulundurmaktadır. Bu sebeple ticari faaliyetlere başlamak isteyen kişiler araştırmalar yapmaktadır. Şarküteri açmak mantıklı mı? Sorusu bu sebeple bu işi yapmak isteyenler tarafından sorulan temel sorulardan bir tanesidir.

Şarküteri açmak diğer birçok ticari faaliyet açısından değerlendirildiğinde oldukça mantıklı olduğu gözlemlenmektedir. Şarküteriye olan ihtiyaç günümüzde her zaman artmakta hiçbir zaman az azalmamaktadır. Bu sebeple bu iş kolu üzerinden kar elde etmek ve kazanç sağlamak mümkün gibi gözükmektedir.

Sarkuteri Acmak 2022

Şarküteri Ne Kadar Kazandırır?

Şarküteri ne kadar kazandırır? İşlek ve güze bir yerde böyle bir ticarete başlamanız durumunda oldukça iyi paralar kazanabilirsiniz. Ortalama olarak günde bin TL kazanç sağlamanız durumunda size 400 TL kar kalacaktır.

İşlek ve güzel bir yerde böyle bir işletme açmanız neticesinde 5 bin TL gibi günlük bir kazancınızın olması beklenir. Böyle bir durumda 2 bin TL günlük kazanç elde etmiş olursunuz. Belirtilen miktarlar oldukça tatmin edici miktarlardır. Diğer birçok meslek ve iş kolu bu seviyelere çıkamaz.

Şarküteri Personeli Ne İş Yapar?

Şarküteri de mutlaka personel çalıştırmanız gerekmektedir. Genel olarak tek başınıza işleri takip etmeniz mümkün olmamaktadır. Şarküteri personeli ne iş yapar? Sorusuna yanıt aldıktan sonra bu şartlarda bir personel almanız doğru olacaktır. Şarküteri personeli;

  • Malların kontrol ederek eksik olması durumunda liste yapmak
  • Eksik olan ürünlerin getirilmesini sağlamak,
  • Ağzı kapalı olması gereken ürünlerin takibini yapmak

Gibi görevleri bulunmaktadır. Bu çerçevede dükkanınızda çalıştırmak istediğiniz personeli seçebilirsiniz. İş yerinizde çalışmak isteyen kişilerden bu işleri beklediğinizi belirtebilirsiniz.

Sarkuteri Acmak 2022 maliyeti

Şarküteri Sorumlusu Nedir?

Müşterilerle ilgilenecek olan reyon görevlisidir. Bunun yanı sıra tarihi geçmiş ürünlerin tespitini yapmaktadır. Aynı zamanda bozulmuş ürünlerin takibini yaparak bunların müşteri tarafından tüketilmesinin önüne geçer. Tüm bunların yanı sıra içerisi de bulunmakta olan malların takibini yapmaktadır. Azalan ürünlerin yerine yenisini hızlı bir şekilde tedarik etmesi gerekmektedir.

 

Pazar günleri özellikle uğrak yerlerdir. Büyük pazarlarla rekabet edebilen ender tüccarlar arasında yerlerini alırlar. Hem kar marjı hem de gelir açısından çok avantajlıdır. Şarküteri açmak istiyorsanız doğru kararı verdiğinizden emin olabilirsiniz. Birçok ürünün %50’nin üzerinde büyümesi ve pazarlara göre tercih edilmesi şarküteri sektörüne avantaj sağlıyor. Bu yazımızda şarküteri açmak isteyenler için açılış maliyetleri, aylık kazançlar ve gerekli belgeler hakkında tüm detayları ele alıyoruz.

Şarküteri açmak

 

Her şeyden önce, şarküteri yerel işletme hissi tüketiciyi cezbeder. Büyük süpermarketlerde A’dan Z’ye daha fazla süt ve peynir ürünü bulabilirsiniz. Ancak süpermarket olması tüketiciye seri üretim algısı vermektedir. Daha küçük şarküteriler, organik ürünlerin satıldığı yerler olarak algılanıyor. Bu nedenle, birçok insan daha küçük mağazalardan alışveriş yapma eğilimindedir.

 

Bir şarküteri başlatmak istiyorsanız, bölgenizdeki diğer perakendecilere bakarak başlayın. İş yapmakta en az zorluk çeken esnaflardandır. Pandemi zamanlarında bile, pazarlarla birlikte büyümeyi başaran birkaç sektör arasında yer alıyorlar. Tabii bu durum kahvaltılık ürünlerin tüketim kültürünün artmasında güçlü bir etkiye sahip. Akşam yemeği hazırlamak için çok tembel olanlar bile artık bu öğünü kahvaltı malzemeleriyle birleştirmeye çalışıyor.

 

Bir şarküteri başlatmak çok faydalı. Bir şarküteri başlatmak için bilmeyen biri ne yapmalı? Bu makale tam olarak bu amaç için oluşturulmuştur. İlk etapta üretim yapmadığınız için bu sektör sizi korkutmasın. İhtiyacınız olan tüm bilgileri detaylandıracağız. Kendinizi bu alanda yetenekli görmeniz şartıyla.

 

Şarküteri açılması

Şarküteri açılması

Öncelikle kahvaltılık ürünler satan bir şarküteri açmak için ne kadar sermaye yatıracağınızı belirleyin. 40.000 TL veya 250.000 TL ile şarküteri açabilirsiniz. Sağladığınız sermaye miktarı, nerede, hangi büyüklükte ve ne tür bir işletme açacağınızı belirleyecektir. Her işte olduğu gibi şarküteri sektöründe de ne kadar sermaye yatırımı yaparsanız o kadar avantajlı olursunuz.

 

Şarküteride sucuk, pastırma, peynir, çedar, zeytin, günün sütü, doğal köy ürünleri, yumurta vb. ürünler satılmaktadır. Bu ürünlerle dolu bir mağaza müşterileri çekecektir. Pazar sabahı uyanan bir tüketici, kahvaltılık ürünler için arka arkaya 10 mağaza gezmek yerine tüm alışverişlerini tek bir yerde yapmak ister. Bu nedenle getirdiğiniz sermaye size büyük bir avantaj sağlar. Dolu bir mağaza her zaman müşterileri çeker.

 

Şimdi gelelim senin işin hakkında hiçbir şey bilmediğin kısma. Evet, daha önce hiç şarküteride çalışmadıysanız sektöre yabancı olmanız normaldir. Bu her işte mevcuttur. Ancak işe başladıktan sonra yabancılığınızın en fazla 1 ay sürmesine dikkat edin.

 

Bu alanda tedarikçi bulmak zor. Peynir üreten, günlük süt veya toptan sosis satan birçok firma var. Ancak, aralarından en iyisini bulup seçmelisiniz. Müşteri sadakatini ancak vazgeçilmez ürünlerle sağlayabilirsiniz. Örneğin; Bazı mandıralar süte krema ekledikleri için yoğurt yaparken süte krema eklenmez. Bazıları sütün üzerine kremayı sürmediği için yoğurdun üzerinde sarı bir organik krema tabakası oluşur. Müşterilerin buna uymasını ve alışverişlerini buna göre yapmasını sağlayın.

Bir şarküteri başlatmak için toptan ürünler arıyorsanız, mağazaya ürün getiren çok sayıda toptancı olduğundan emin olun. Aslında İstanbul’da yaşıyorsanız Rami toptancıları çarşısına gidip oradaki herkesle iletişime geçebilirsiniz. Ancak organik ürünler sizi beklemez. Bir işe başlamadan önce, yakınınızdaki kırsal bir alana gitmeniz ve sürekli ürün tedariki konusunda bir anlaşma yapmanız gerekir.

 

İstanbul’da yaşayan bir kişi Tekirdağ, Kırklareli ve Bursa gibi yakın illere giderek şarküteri açıp bu şehirlerdeki küçük üreticilerle iletişime geçebilir. Kırklareli’de 80 TL’lik tereyağı 25 TL’ye satın alınabilir. Ya da bölgedeki kasaplardan lezzetli organik sosisleri kg’ı 40 TL’ye satın alabilirsiniz.

Şimdi bir şarküteri açılışına geliyoruz.

Şarküteri dükkanı nasıl açılır

Şarküteri nasıl açılır

Yazının ilk paragrafında belirttiğimiz gibi ne kadar sermaye ayıracağınızı belirlemelisiniz. Yatırım yaptığınız sermaye şirketinizin büyüklüğünü belirler. Bir işletmenin nerede ve nasıl açılacağı etkilidir. Elbette sektör bilginiz yoksa ilk aşamalarda büyük miktarlarda sermaye ayırmanız önerilmez.

Şimdi bir iş planına ihtiyacınız var. Elbette bu iş planı toptancılarla temas halinde olacak. Bir işe başlamadan önce tüm detayları planlayın. Onları kağıda dökün. Ürünleri alacağınız toptancılarla iletişime geçin. Çünkü bir işe başladığınızda, tek başınıza yapacak vaktiniz olmuyor.

Artık bir iş kiralamaya hazırsınız. Rekabetin olmadığı ana caddede veya ara sokakta bir mağaza bularak başlayın. Tadilat gerektirmeyen ve geniş vitrini olan bir köşe dükkan size büyük avantaj sağlayacaktır.

 

Dükkan kiraladıktan sonra artık açılış aşamasına geçebilirsiniz. Öncelikle bir muhasebeciyle anlaşmanız ve bir vergi levhası vermeniz gerekir. Bu işlem en fazla iki gün sürer. Vergi dairesi size yakınsa 1 gün bile sürebilir.

Vergi kodunu aldıktan sonra iş için dekorasyon yenilemeye başlayın. Tadilat tamamlandıktan sonra süt dolabı, şarküteri dolabı gibi ankastreleri satın alın ve faturalandırın. Bu arada kabin ısıtıcılarını dışarıya taşımayı deneyin. Çünkü dükkanda olduğu zaman yazın aşırı ısı olur ve dolaplar daha fazla enerji harcar.

Tüm kurulumlar yapıldıktan sonra, daha önce belirtilen toptancılardan mal satın alıp mağazaya yerleştiriyorsunuz. Malzemeleri bir araya getirdikten sonra en geç 1 gün içinde açmanız yeterlidir. Çünkü ürünler bayatlayabilir veya sertleşebilir. Taze ürünler sunduğunuzdan emin olun.

Artık büyük bir açılış için hazırsınız. Bir organizasyon şirketi ile anlaşma yapın. Dükkanınızın büyüklüğüne göre ya sadece balon ve çiçek yapabilir ya da DJ, broşür dağıtımı gibi etkinliklere ev sahipliği yapabilirsiniz. Ancak ilk gün broşür dağıtmayı unutmayın.

İş yapmanız için sadece şarküteri açmak yeterli değildir. Bundan sonrası ise ürünlerinizin kalitesine ve tazeliğine bağlıdır. Gelen bir müşterinin ikinci kez gelmesini istiyorsanız bu soruna dikkat etmeniz gerekiyor.

Okuyun: Bir işe başlamadan önce bilmeniz gerekenler

 

Şarküteri açma maliyeti

Ortalama bir şarküteri açma maliyeti 50.000 TL ile 250.000 TL arasında değişmektedir. Açtığınız şarküteri m² büyüklüğü ve ürün çeşitliliği sermayenizi etkiler. Sermaye tavanı daha da artırılabilir. Ancak alt limiti düşürmek mümkün değildir. Çünkü başlangıçta satın alacağınız süt dolabı, ürün dolapları, tabela ve bazı mobilyalar ana giderleriniz olacaktır.

 

Şarküteriye gelen bir müşteri en az 20-30 TL harcıyor. Bu miktar 200 TL’ye kadar çıkabilir. Yani sattığınız ürünlerin fiyatları yüksek. 1 kg sucuk 70 TL, 1 kg tereyağı 80 TL, 1 kg peynir 50 TL ve 1 kg bal ortalama 150 TL’dir. Bu fiyatlarda bir anlaşmanın yüksek bir başlangıç ​​sermayesi gerektirmesi normaldir. Şimdi kirası 3000 TL olan bir mağaza için ilk hesaplamayı yapalım.

 

Kira, depozito ve komisyon = 9 bin TL

Plaka vs. = 6 bin TL

3 kapaklı süt dolabı = 7000 TL

Diğer mobilyalar ve raflar = 15.000 TL (asgari ücret)

Toplam edinme maliyeti = 37.000 TL

Yukarıda da görebileceğiniz gibi bir şarküteri açmak için ilk aşamada içine mal koymadan en az 37.000 TL sermaye ayırmanız gerekiyor.

 

Okuyun: Yeterli sermayeniz yoksa işte çözümünüz!

Şarküteri ne kadar kazanıyor?

Günlük cirosu 1000 TL olan bir şarküteri işletmesinin net geliri en az 400 TL’dir. Genellikle kar marjı daha yüksektir. Ancak bu kar marjını azaltan en önemli faktör bozulan ürünlerdir. Bu, atılan ürün olarak adlandırılır. Elbette sattığınız ürünler ve fiyatlandırma politikanız bu kar marjını etkileyecektir.

 

Çevrenizdeki satıcılardan daha yüksek fiyatlara ürün satma şansınız yok. Maliyetleri düşürmek için daha düşük kaliteli ürünlere başvuramazsınız. Bu işten para kazanmak ve kar marjınızı artırmak istiyorsanız müşteri sayınızı artırmanız gerekir.

 

Müşteriler alışveriş yaparken mağazalara göz atıyorlar. Bir mağaza dolduğunda, diğer müşteriler oraya gittiğinde, oraya kendisi gitmeyi tercih ediyor. Sonuçta eve geldiğinde tadını beğenmediği için bir peynire 50 TL verip çöpe atmak istemiyor. Bir numaralı hedefiniz her zaman müşteri sayısını artırmak olmalıdır.

 

Şarküteri açmak için gerekli belgeler

  • Kiraya vermek
  • sertifika fotokopisi
  • Oda Kayıt Belgesi
  • Operasyonel Sertifika
  • sabıka kaydı
  • imza sirküleri
  • İtfaiye Uyum Raporu
  • Tarım Bakanlığı Uygunluk Belgesi
  • 2 pasaport sahibi
  • Kimlik kartı fotokopisi
  • SGK Giriş Beyannamesi
  • Kayıt Formu Bildirimi

Yukarıda belirtilen belgeler bulunduğunuz ilçe belediyesine göre farklılık göstermektedir. Bu nedenle, bu belgeleri almadan önce belediyenizdeki nüfus müdürlüğüne gitmelisiniz.

 

Okuyun: Dünyanın en yüksek ücretli 10 ekonomik sektörü

 

Şarküteri açmak isteyenlere öneriler

Şarküteri açmak isteyenlere öneriler

Her yerde bulunabilen büyük markalı ürünlerden daha doğal ve organik ürünlere sahip olduğunuzdan emin olun. Bu tür ürünler size müşteri kazandırır.
Sırf çeçil peyniri veya Tulum peyniri almak için bulundukları ilçeden farklı bir ilçeye gidenler var. Bu tür ürünlerde çeşitliliğiniz olduğundan emin olun. İyi bir foodie değilseniz, gidin ve bu şeylerden anlayan bir arkadaşınızla ürünü inceleyin.
Tek başına bir şarküteri açmak iş yapmak için yeterli değildir. Şirket içinde hijyeni sağlamak zorundasınız. Ayrıca bir gülümseme şart.
İleriye doğru çalıştığınızdan emin olun. Şirketinizde barkod ve terminal POS sistemi var mı? Günlük ürünlerde ne kadar kaybettiğinizi ve satışlarınızda hangi ürünlerin ağırlıkta olduğunu belirleyin.
Her zaman iş planınıza bağlı kalın. Amacınız 2. şubeyi açıp işi büyütmektir. Bir mağazaya takılırsan sıradan olursun.
Şarküteri sektörüne girip üretime başlayan çok kişi var. Bu sektör sayesinde gerekli büyümeyi sağlayabilirsiniz. Bunu sizin için yapma fırsatı, ilk başlangıcından itibaren ortaya çıkacaktır.

“Şarküteri Açmak, Şarküteri Açmanın Maliyeti ve Aylık Geliri” başlıklı yazımızın sonuna geldik. Yorum bırakarak bize destek olabilirsiniz.

Mesaj Bırakabilirsiniz