Ticari hayata atılmak çoğu beyaz yakalı çalışanın hayalleri arasındadır. Özel sektörde çalışma şartlarının ağır olması, ama buna rağmen düşük kazanç sağlanması insanları ticarete atılmaya sevk ediyor. Peki ticarete nasıl başlanır ? Ticari hayatta başarılı olmanın yolları nelerdir ? Ticaretten para kazanmaya nasıl başlanılır ? Gelin bunları biraz irdeleyelim.
İçindekiler
Önce Küçük İşlerle Başlayın
Ticari yaşama atılacak olan kişiler ellerinde belli bir sermayesi olan kişilerdir. Eğer elinizde hiç sermaye yoksa ticaret üzerinden para kazanmanız zorlaşır. Elbette sermayesiz olarak da ticaretten para kazanılabiliyor, ancak bunun için herhangi bir dalda uzmanlığınızın olması ve o konu hakkında tecrübeli olmanız gerekmektedir.
İlk defa ticari hayata atılacağınız için büyük zorluklar çekebilirsiniz. Ticari yaşama atılmadan önce uzun yıllar maaşlı olarak çalışmış veya memur olduğu için hep sabit bir günde maaşını almış kişiler bu yeni duruma biraz zor alışabilirler. Ticari yaşamda düzenli ve sabit bir gelir yoktur. Öyle zamanlar yaşayabilirsiniz ki o ay içerisinde o aydaki asgari ücretten daha az kazanabilir, geçim sıkıntısı çekebilirsiniz.
Bu nedenle ticarete girmeye karar verdiyseniz cebinizde sağlam bir sermaye gücü olsun ve küçük işlerle işe başlayın. Nedir bu işler diyecek olursanız 5 bin lira ila 50 bin lira arası sermaye gerektiren işlerdir. Ek İş Ajandası olarak sitemizde sizlere anlattığımız iş fikirlerine aşağıdan göz atabilirsiniz.
- Çay Ocağı Açmak – Maliyeti Ne Kadar ve İşin Püf Noktaları
- Bardakta Mısır İşi Yapmak – Bardakta Mısır Satarak Ne Kadar Kazanılır
- Simitçi Dükkanı Açmak – Simit & Çay Evi Kurmak
- Çilingirci Dükkanı Açmak
- Seyyar Pilav Satarak Para Kazanmak – Maliyet ve Karlılık [Analiz]
Sermayenizi Büyütün Büyük İşlere Atılın
Ufak ticaret işleri yaparak esnaflık ve ticari hayat hakkında gereken tecrübeyi zamanla öğreneceksiniz. Gerçekten de ticaret yapılarak öğrenilen, zaman ile yerli yerine oturan bir kavramdır. Ticarete atıldığınızda bunu siz de fark edersiniz ve her gün farklı bir şey öğrenirsiniz.
Sermayenizin artık daha büyük çaplı işler için kullanabileceğinizi düşündüğünüz vakit daha büyük işlere girişebilirsiniz. Büyük iş demek büyük riskler demektir. Bu nedenle henüz yeterince tecrübeli olmadığınızı düşünüyorsanız büyük işlerden, çok fazla sermaye gerektiren riskli işlerden kaçının.
“Para benim değil mi batarım veya çıkarım” diyorsanız aşağıdaki iş fikirlerine göz atmanızı tavsiye ederiz.
Her ne iş yapıyor olursanız olun ticaret hayatında dikkat etmeniz gerekenler, başarı olmak için ipuçlarımız ise şöyledir;
- Daima güvenilir birisi olun ve insanlara güven verin.
- Sahte/bozuk/dandik mal satmayın. İnsanları bir kere kazıklayabilirsiniz ama bir daha iş yapamazsınız.
- Bir ürünü sattıktan sonra müşteriye destek vermeye devam edin. Ürün ile satış sonrası da ilgilenin.
- Ürünlerinizde kaliteye önem verin. Bir kaç TL fark için kalitesiz ürünler satmayın.
- Çok zorda kalmadıkça kredi ve çek ile işlem yapmayın.
- Güvenmediğiniz kişilerden kesinlikle çek almayın.