Tarım ürünlerinin maliyetlerinin artmasıyla birlikte birçok çiftçi zor günler geçiriyor. Mazot, gübre, tohum ve sulama maliyetleri en büyük dezavantajlarıdır. Ancak, susuz tarım ürünleri ile gelirlerini karlı bir şekilde artırmayı başaran girişimciler var. Mevcut durum, en karlı tarım ürünleri yeni teknolojilerle ekilerek avantaja dönüştürülmektedir. Evet, tarlada yetiştirilebilen ve hektar başına en karlı olan yüksek verimli tarım ürünleri arıyor olabilirsiniz. Doğru yöntemi veya alternatif tarım ürünlerini bu yazımızda sizlerle paylaşıyoruz. Tabii ki çiftlik ürünlerine para ödemek yerine öncelikle mevcut geleneksel tarım yöntemlerini terk etmeye kararlı olmalısınız.
İçindekiler
En karlı tarım ürünleri – Susuz Tarım Ürünleri
Ne yazık ki hala toprak analizi yapmadan ekim yapan irili ufaklı çiftçiler var. Ya da uygun bir maliyetle kurulabilen damla sulama sistemine geleneksel sulama yöntemlerini tercih edenler var. Hal böyle olunca da en karlı tarım ürünleri ya da susuz yetiştirilebilecek tarım ürünleri gibi konularda araştırma yapanların sayısı artıyor. Aslında verimli tarımsal üretimin sağlanabilmesi için yatırım yapmak için durumun görülmesi gerekir. Yani patates yetiştirseniz bile hektar başına para kazanmak ve yüksek verim almak mümkün. Bunu yapmak için en son tarım yöntemlerini kullanmanız gerekir.
Elbette sürekli artan maliyetler, düşük fiyatlar ve geç tarımsal destekleme ödemeleri önemli sorunlar olarak görülebilir. Ancak bu sorunların üstesinden gelmekten başka seçeneğiniz olmadığını bilmelisiniz. Ekimden önce nerede ve nasıl satış yapacağınızı araştırmak çok önemlidir. Çünkü NASA’nın önerdiği bir mahsul olan kinoa birçok çiftçi tarafından yetiştirildi, ancak onu satacak bir fabrika bulunamadı. Peki çiftçilikten para kazanmak için neler yapılabilir?
En büyük sorun, piyasa fiyatları ile çiftçiden alınan fiyatlar arasındaki büyük farktır. Evet, komisyoncular çok şey yapabilir. Oysa lojistik maliyetleri ve soğuk hava deposu ücretleri ek maliyetlere neden olmaktadır. Organik tarım, susuz tarım ya da topraksız tarım yapsanız da bu gerçek değişmez. Ancak tarladan sofraya girişim projeleri oluşturur, otomasyon sayesinde işçilik maliyetlerini düşürür ve zemine en uygun ürünü bulursanız geliriniz en az 2-3 kat artacaktır. Şimdi paradan tasarruf etmenize yardımcı olacak en karlı tarım ürünlerini 2024 sıralayalım.
2024’de en karlı tarım ürünleri
Yüksek verimli tarım ürünleri arayan girişimciler için tarımsal iş fikirlerini aşağıda listeledik. Bu listedeki ürünleri tamamen susuz yetiştiremezsiniz. Yetiştirme tekniği ancak farklı şekilde uygulanabilir. Örneğin; Tarlada çilek yetiştirebildiğiniz için topraksız da çilek yetiştirebilirsiniz. Ancak susuz tarım ürünleri hakkında araştırma yaparsanız aşağıda listelenen tarım ürünlerinden en az su gerektirenlerini bulabilirsiniz. Şimdi tarım girişimcilerine ilham verecek ürünleri paylaşalım. 2024’de en karlı tarım ürünlerinin listesi:
1. Muz Yetiştiriciliği
Ülkemizde ithal ve yurt içinde satılan muz, çiftçiler için en karlı tarım ürünleri arasında yer almaktadır. Anavatanı Hindistan, Güney Çin ve Avustralya olan muz 1750 yılında Alanya yöresine süs bitkisi olarak gelmiştir. Tropikal bir iklim gerektiren bu meyve, subtropikal iklim koşullarında da yetiştirilebilir. Ülkemizde Mersin ile Antalya kıyıları arasında seralarda muz yetiştiriciliği yapılmaktadır. Yoğun hasat dönemlerinde 7 TL’ye kadar düşen muz fiyatları, kış aylarında 15 TL’ye kadar alıcı buluyor. Özellikle seralardan satın alan oteller, yüksek verimli ürünler için tatmin edici ödemeler yapmaktadır.
2. Zencefil yetiştiriciliği
Perakende fiyatı 175 TL’den başlayan zencefil en pahalı tarım ürünleri arasında yer alıyor. Tropikal iklimi seven bu bitkiyi gerekli iklim şartlarını sağlarsanız yetiştirebilirsiniz. Ancak susuz tarım ürünlerine ait olmadığını bilmelisiniz. Çünkü deniz seviyesinden 1000-1500 metre gibi yüksek noktalarda Çin ve Hindistan’da yetiştirilmektedir. Bu ışık seven bitki için gerekli sulama koşullarını yaratırsanız yüksek verimli bitkiler yetiştirebilirsiniz. Şubat ayında ekilebilen bu kültürün ekimi patates ve havuç ile aynıdır. Zencefil için güncel fiyatlar 65-95 TL arasında değişmektedir.
3. Trüf mantarı avı
Dünyadaki en pahalı mantar türlerinden biridir. Hatta en karlı tarım ürünleri listesinde ilk sıralarda yer aldığını söyleyebilirim. Doğada meşe ağaçlarının 5-20 cm altında bulunur. Bu mantarlar kokuları ile domuzlar tarafından bulunur ve tüketilir. Tabii ki Akdeniz, İtalyan ve Fransız mutfağının en çok aranan lezzetidir ve aynı zamanda toplanmaktadır. Ülkemizde bazı çiftçiler tarafından özel köpekler yardımıyla aranmaktadır. Antalya bölgesinde özel olarak kurulmuş trüf mantarı çiftliklerini bile görebilirsiniz. Gerekli koşulları yaratırsanız, yer mantarı yetiştirmek mümkündür. KG fiyatı kaliteye göre 300 Euro ile 1500 Euro arasında değişmektedir.
4. Büyüyen Kuzu Göbek Mantarları
Yer mantarından sonra ikinci en pahalı mantar türü moreldir. Genellikle doğada orman yangınlarından sonra ortaya çıkar. Bunun dışında kurumuş ve çürümüş ağaçların diplerinde görmek mümkündür. 1980 yılından sonra evcilleştirme ve tohum toplama çalışmaları başlamıştır. Özellikle Çin’de yapılan çalışmalar verimli sonuçlar vermiştir. Ağırlığı 500 TL ile 2000 TL arasında değişen bu mantar çeşidinin tohumlarına internetten ulaşabilirsiniz. Mevcut morel mantarını alabilir, sporlarını ortaya çıkarabilir ve kendiniz ekebilirsiniz. Ancak hazır olarak alırsanız başarı oranı artar.
5. Kuşkonmaz yetiştiriciliği
Hem soğuğa hem de sıcağa karşı dayanıklılığı nedeniyle yetiştiriciler için çok faydalı bir bitkidir. Sevdiği ortalama sıcaklık 14 Cº ile 28 Cº arasında değişmektedir. Toprağın pH’ı ortalama olarak 6,3 ile 6,7 arasında değişmektedir. KG fiyatı toptan 50 TL ile 100 TL arasında değişmektedir. Döllenmesi ve hasat edilmesi emek gerektiren bir ürün olduğu için yüksek fiyatlara alıcı buluyor. Avrupa ve Asya mutfağının vazgeçilmez ürünlerinden biridir. Son yıllarda devlet desteği ve hibeleri ile Muğla, Aydın ve Manisa gibi illerde de ekimi yapılmaya başlanmıştır. Toprak analizi için ilçenizin tarım müdürlükleri ile iletişime geçebilirsiniz.
6. Aloe Vera Yetiştiriciliği
Aloe vera yetiştiriciliği su gerektirmeyen tarım ürünlerinden biridir. Anavatanı Afrika olan bu bitki sağlık, gıda ve kozmetik başta olmak üzere çeşitli endüstrilerde kullanılmaktadır. Fide olarak yetiştirilen Aloevera ülkemizde Akdeniz, Ege, Marmara ve kış sıcaklığının 5 derecenin altına düşmediği yerlerde yetiştirilebilir. Hasattan sonra sıvıyı jel şeklinde satarak büyük gelir elde edecek bir tarım ürünüdür. Bu jelimsi sıvı, kuraklık döneminde bitkinin su ihtiyacını karşılar.
7. Pitaya yetiştiriciliği
Amerika ve Meksika’nın tropikal ormanlarında yetişen bir bitki türüdür. Son yıllarda serada yetiştirilebilen hatta piyasada satılan en karlı tarım ürünleri arasında yer almaktadır. Bugün ağırlıklı olarak Vietnam, Tayland ve İsrail gibi yerlerde yetiştirilmektedir. Susuz tarım ürünleri arayanlar için en ideal meyveler arasındadır. Tabii ki, aşırı sıcaklıklar dikkate alınmalıdır. Çünkü -20º ile -40º arasındaki sıcaklıklara dayanabilmesine rağmen bu durum verim kayıplarına ve bitki hastalıklarına neden olur. Kendi başına dik duramayan bu bitki için ağaç destekleri takmanız gerekiyor.
8. Ananas Yetiştiriciliği
Nemli ve ılıman iklim koşullarını seven ananas, ağırlıklı olarak Hindistan, Malezya ve Filipinler gibi ülkelerde yetiştirilmektedir. Ananas, humus bakımından zengin ve iyi drene edilmiş topraklarda yüksek verim üretecektir. Ülkemizin Akdeniz ve Ege bölgelerinde yetiştirilmektedir. Cüce ağaç olarak yetiştirilen bu meyve çok su ister ve yıllık 1500 mm yağış alan bölgelerde uygun şekilde yetiştirilir. 1 hektar arazide 60.000 ila 100.000.000 ananas hasat edebilirsiniz. Yüksek verimli tarım ürünlerinden biridir. Ortalama olarak çiftçiden 7 TL ile 20 TL arasında satın alınmaktadır.
9. Enginar Yetiştiriciliği
Enginar piyasada satılan en pahalı sebzeler arasındadır. Bakımı ve ekimi oldukça zor olan bu bitki yetiştiricisi için de oldukça kazançlıdır. Sıcak iklim bitkisi olduğu için gelecekte İzmir, İstanbul ve Bursa’da yetiştirilecektir. Aşırı soğuk ve sıcak iklimleri sevmez. Mart ve Nisan aylarında dikim diğer köklerden alt sürgünlerle yapılır. İyi drene edilmiş ve sürekli eğimli topraklarda verim artışı sağlanır. Büyüyen kısımda daha fazla suya ihtiyaç duyar. Tabii ki büyüme mevsimi son bahara denk geldiği için bu konuda herhangi bir sorun yaşanmayacaktır.
10. Guava yetiştiriciliği
En yüksek verimli meyve ağaçlarından biridir. Ülkemizde yetiştirilen ve hasat edilen en popüler meyvedir. Yüksek ve sağlıklı vitamin değerleri ile talep sürekli artmaktadır. Bitki yetiştirme açısından tropikal iklimleri sevdiği bilinmektedir. En yüksek verim, bol yağışlı ılıman iklimlerde elde edilir. Ülkemizde Antalya, Muğla ve bazı ilçelerde deneme dikimleri yapılmış ve başarılı sonuçlar alınmıştır.
11.Mango yetiştiriciliği
Yüzlerce yıldır Güney Asya, Doğu Asya ve Afrika’da yetiştirilen bir bitkidir. Boyu 35 metreye kadar çıkabilen bazı türlerde toprak derinliği 6 metreye kadar çıkabilmektedir. Tropikal ve ılıman iklim bitkisidir. Negatif miktarlarda yetiştirilmesi olası değildir. Bu nedenle kışın ortalama 5º olan minimum sıcaklık gereksinimlerini karşılamalısınız. Dikimden sonra meyve verme aşamasında 300 yıl meyve veren türler vardır. Türkiye’de seralarda cüce olarak yetiştirilen çeşitler bulunmaktadır. Anamur’da devlet desteği ile yapılan deneysel dikim ve ekim çalışmaları ile gerekli başarılar elde edilmiştir.
12. Çilek Yetiştiriciliği
Türkiye, dünyanın en büyük dördüncü çilek yetiştiren ülkesidir. Yıllık üretim kapasitesi yaklaşık 400.000 tondur. Üretimin büyük bir kısmı Avrupa Birliği ülkelerine ihraç edilirken bir kısmı da ekildiği seralardan direkt olarak otellere satılmaktadır. Çilek ağırlıklı olarak Akdeniz iklimine sahip bölgelerde seralarda yetiştirilmektedir. Yaz aylarının başında ve kış aylarında açık havada kilosu 25-50 TL arasında alıcı buluyor. Devlet destekli bu tarımsal faaliyette sulama çok önemlidir. Ek olarak, topraksız tarım yani topraksız tarım yapmayı daha avantajlı bulabilirsiniz.
13. Patlıcan yetiştiriciliği
Sıcak iklimlerin bir tarım ürünü olan patlıcan, yılın belirli zamanlarında yetiştiricisinin yüzünü güldürür. En karlı tarım ürünleri arasında olmasa da verim oranının yüksek olması patlıcan yetiştiriciliğini faydalı kılmaktadır. Sıcak iklimi seven bu bitki sıfırın altındaki sıcaklıklarda hastalık evresine girer. Bu nedenle gündüz sıcaklığı ortalama 25-35º, gece sıcaklığı en az 10º olmalıdır. Kil ve humuslu toprakları sevmez. İyi drene edilmiş topraklarda yanmış gübre serpilerek yüksek verim elde edilebilir.
14. Ayçiçeği yetiştiriciliği
Önemli petrol üretim tesislerinden biridir. Ülkemizde ayçiçeği yetiştiriciliğinin %73’ü Trakya ve Marmara bölgelerinde yapılmaktadır. Karasal ve ılıman iklimlerde yetişen bu bitki toprak konusunda çok seçici değildir. Ancak mineralce zengin topraklarda yüksek verim elde edilebilir. Ayçiçeği yetiştirmek isteyenler üretim alanlarına yakın olmalıdır. Tekirdağ, Kırklareli ve Edirne illerinde bu tür tarımın yoğun olarak yapılmasının nedeni petrol fabrikalarının yakınlığıdır. Çünkü üretim yerlerine yakınlığı bu ürünü en karlı tarım ürünlerinden biri haline getirecektir.
15. Domates yetiştiriciliği
Türkiye’de ağırlıklı olarak Mersin, Antalya ve Muğla illerinde yetiştirilmektedir. Tabii Çanakkale gibi illerimizi de unutmamak gerekiyor. Ancak domates yetiştirerek para kazanmak istiyorsanız, ektiğiniz domateslerin çeşitliliği çok önemlidir. Salça yetiştiriyorsanız büyük bir gelir beklemeyin. Antalya yöresinde olduğu gibi serada çeri domates yetiştirerek daha yüksek kazanç elde edebilirsiniz. Yılın belirli zamanlarında çeri domateslerin kg fiyatı 50 TL’ye kadar çıkıyor. Yüksek verim almak için topraksız tarım yöntemleri olan sulu tarımı deneyebilirsiniz.
16. Üzüm Yetiştiriciliği
Dünyada yetiştirilen en eski meyvelerden biridir. Ağırlıklı olarak şarapçılık için üretilen bu meyvenin ülkemizde 20’den fazla çeşidi bulunmaktadır. Karasal ve ılıman iklimlerde yetişen üzümler toprak ve iklim açısından çok seçici değildir. Sıfırın altındaki sıcaklıklara düşmediği sürece birçok iklimde yetiştirilebilir. Üzümlerin ekildikleri andan itibaren 40-50 yıllık bir ömrü vardır. Erken dönemde ektiğiniz bir asma uzun yıllar verim sağlayabilir. Bu sizin için çok karlı bir seçim olacaktır.
17. Karpuz Yetiştiriciliği
Susuz tarım ürünlerinden biri olan karpuz, ılıman bir iklimde verimli bir şekilde yetiştirilebilir. Ülkemizde Diyarbakır, Adana ve Tekirdağ illerinde yoğun olarak yetiştirilmektedir. Saçaklı köklerle toprak yüzeyine bağlanan karpuzlar sulu tarımla daha verimli olacaktır. Çin’den sonra dünyadaki en fazla karpuz Türkiye’de yetiştirilmektedir. Kapuz yetiştirmek için toprak pH’ının ortalama 6-7 aralığında olması gerekir. KG ağırlıklı bu ürün, yaz aylarının başında ve sonbaharın başında çiftçinin yüzünü güldürür.
18. Tıbbi bitkilerin yetiştirilmesi
En karlı tarım ürünleri nelerdir diyenlere şifalı bitki yetiştirmeyi öneriyoruz. Özellikle bitki çayı, ilaç ve kozmetik sektörüne yönelik üretimler yüksek gelir sağlamaktadır. kantaron, ekinezya, anason, ardıç, biberiye vb. ziraat odaları aracılığıyla çiftçilerin rehberliğinde. Gibi ürünler Bu karlı mahsulleri açık havada ekebilmek için öncelikle toprak analizi yapılmalıdır. Toprakta bulunan azot, fosfor, magnezyum, kükürt ve kalsiyum gibi maddeler yüksek verim elde etmeniz için çok önemlidir. Örnek olarak Tekirdağ bölgesinde son yıllarda başlayan şifalı bitki yetiştiriciliğini gösterebiliriz.
19. Kinoa yetiştiriciliği
Zengin protein kaynağından dolayı astronot bitkisi olarak da bilinir. Lif ve vitamin bakımından yüksek olduğu kadar protein bakımından da yüksektir. Bitki olarak bilinmesine rağmen tahıl ürünü olarak yemek pişirmede kullanılır. Başarılı olan üniversiteler yardımıyla deneme üretimleri gerçekleştirilmiştir. Ancak ülkemizde bazı çiftçiler bu ürünü alıcı bulamadan ürettikleri için mağdur durumda. Bu ürüne devlet desteği diğer tarım ürünlerine göre %20 daha fazladır. En karlı tarım ürünleri arasında yer alan bu ürünün kg fiyatı 80 TL’den perakende satışta.
20. Lavanta ekimi
Baharat bitkileri arasında en verimli şifalı bitkidir. Kuraklığa ve soğuğa dayanıklı olan lavanta, kireçli toprağı sever. Yani PH değeri yüksek kireçli topraklarda en yüksek verimi almak mümkündür. Kurutulmuş tarım ürünleri seçimi için idealdir. Hasat edilen lavantalar toplanır, kurutulur ve yağ çıkarma aşamasından geçer. Kuruduktan sonra bitkideki yağ seviyeleri %3-6 arasında değişmektedir. Ancak bu tarımsal üründen para kazanmak için öncelikle alım yapan bir kurumla anlaşmanız gerekiyor. Elbette lavanta diğer tarım ürünlerine göre alıcı bulması oldukça kolay olacaktır. Devlet desteği ile çok kazançlı bir tarım fırsatıdır.
21. Gül yetiştiriciliği
Hollanda’yı dünyanın en büyük tarım ihracatçısı yapan tarım ürünlerinin çoğu güllerdir. Ülkemizde gül yetiştiriciliğinde ilk sırayı Isparta ve çevre iller almaktadır. Yalova ve İstanbul illerinde peyzaj olarak gül yetiştiriciliği yapılmaktadır. Birçok şirketin satın alma garantili gül yetiştirme programlarını duymuş olabilirsiniz. Evet, tarım ürünleri arasında satışı en kolay ve dönüm başına en karlı tarım ürünleri arasında yer almaktadır. Ürünlerinizi kurulan gül borsalarına göndererek yatırımınızı geri alabilirsiniz. Gül yetiştirmek için toprağın mineraller açısından zengin olması gerekir. Bu sebeple alacağınız gübre en büyük masrafınız olacaktır.
22. Yabanmersini yetiştiriciliği
Yaban mersini olarak da bilinen bu meyve, kuru ot ve kuruyemiş dükkanlarında satılmaktadır. Ancak asıl uygulama alanı ilaç ve kozmetik sektörleridir. Yüksek rakımlarda ve düşük pH aralığında yetişir. Dünya yaban mersini üretiminin %90’ı anavatanı olan Amerika’da yetiştirilmektedir. Ülkemizde tarım için çok verimli iklim ve toprak koşulları bulunmaktadır. Ancak uzun bir yatırım süresi gerektiren bu ürünün ekimi oldukça zahmetlidir. Tabii ki bu problemler sonucunda kurutulmuş halini en az 80 TL’ye satabilirsiniz.
23. Avokado yetiştiriciliği
Son yılların en popüler ürünlerinden biridir. Ağaçta en karlı hangi ürün yetişir diye sorarsanız avokado ile cevaplayabiliriz. Marketlerde parça parça satılan bu ürün sıcaklık değişimlerine karşı çok hassastır. İdeal iklim Akdeniz bölgesindedir. Dikim Mart-Haziran ayları arasında olması gerektiğinden kök topraklara alüvyonlu toprak eklemeniz gerekecektir. Her genç avokado ağacının yılda 250 grama kadar gübreye ihtiyacı vardır. Gerekli tüm şartlar sağlandığı takdirde 3 metre yüksekliğe kadar büyüyen ağaç yılda 12-25 kg aralığında meyve verecektir.
24. Sarımsak ekimi
Sarımsağın kg fiyatı yılın belirli zamanlarında değişiklik göstermektedir. 20 TL ile 150 TL arasındaki fiyatların en önemli nedeni hem hasat dönemi hem de ürün kalitesidir. Kastamonu sarımsağı en pahalısı olarak bilinir. Bu yüksek verimli ürünü kg başına 60 TL’nin altında bulmak zor. Ayrıca siyah sarımsağın üreticiler tarafından işlenmesiyle elbette daha yüksek gelirler elde edilmektedir. Sarımsak ılıman iklimleri sever. Toprak gereksinimi olarak kumlu ve humuslu alanlarda yapılan ekimler yüksek verim sağlayacaktır.
25. Stevia ekimi
Şeker yerine kullanılan bu bitki özellikle tatlandırıcı olarak tercih edilmektedir. Elbette pek çok içecek firması ürünlerini stevia ile yapmaya çalışıyor. Bu bitkiyi sadece ılıman ve nemli iklim kuşağı olan yerlerde yetiştirebilirsiniz. Güneşe maruz kalma bitkinin şeker içeriğini arttırır. Donma noktasının altındaki sıcaklıklarda stevia bitkisinin gelişimi durur ve hastalıklar çoğalmaya başlar. Ürettiğiniz bu ürüne dönüm başına devlet desteği verilecektir. Ayrıca girişimciler KOSGEB desteğinden faydalanabilmektedir. Son zamanların en karlı tarım ürünleri arasında yer almaktadır.
“Kuru tarım ürünleri, tarlada para kazandıran ürünler, serada yetiştirilen karlı tarım ürünleri ve en karlı tarım ürünleri” listesinin tamamını sizlere detaylı olarak sunduk. Bu ürünleri profesyonelce yetiştirirseniz para kazanabilirsiniz. Pek çok kişi domatesten mi patlıcandan mı para kazanılacağını merak ediyor olabilir. Tasarruf etmek için ektiğiniz ürünün kg fiyatından çok verim oranına dikkat etmelisiniz.