Güzel kokmak isteyen her insan kendisi ile özdeşleşen bir parfüm kokusu bulabilmek için uzun uğraşlar verir. Bir çok parfümcü dükkanını gezer ve kendine hitap eden bir kokuyu almayı arzular. Hem erkekler hem de kadınlar tarafından oldukça fazla talep gösterilen parfümeri sektörü ne iş yapabilirim diyenler için büyük bir fırsat sunuyor. Yüksek kar oranlarının görüldüğü parfüm sektörüne giriş yaparak bu alandan güzel kazançlar sağlamanız mümkündür. Bu makalemizde parfüm dükkanı açmak hakkında sizleri bilgilendirmeye çalışacağız. Yazımızdan parfüm dükkanı nasıl açılır, ürünler nasıl tedarik edilir öğreneceksiniz.
İçindekiler
Parfüm Dükkanı Açmak
İş planınıza başlarken cebinizdeki sermayeyi doğru kullanmak için olabildiğince planlı hareket etmeye çalışın. Parfüm dükkanı açmak için yapmanız gereken ilk şey uygun bir dükkan bulmak ve bu dükkanın kira maliyetini analiz etmektir. Parfüm dükkanı için bizim önerimiz en az 15 m2‘lik bir alanı olan dükkan kiralamanızdır.
Dükkanın konumu üzerine en çok düşülmesi gereken noktadır diyebiliriz. Dükkan kiralama sürecinde kendinize bir miktar süre ayırın ve yaşadığını şehri iyice gözlemleyin. İnsanlar nerelerde alışveriş yapıyor, parfüm sektörü ile ilintili olan yan sektörlerdeki (örneğin giyim sektörü) dükkanlar nerelerde açılmış bunları gözlemleyin. Bunu şu sebepten söylüyoruz. Ülkemizde giyim kuşama önem gösteren en büyük kitle kadınlardır. Bu nedenle kadınların alışveriş yaptıkları giyim mağazalarına yakın olmak size avantaj sağlayacaktır. Çevrenizdeki giyim mağazalarını ziyaret eden kişiler sizin de potansiyel müşteri adaylarınız olacaktır.
Tercihinize uygun olarak 15 m2 – 25 m2 aralığında bir dükkan bulduktan sonra mülk sahibi ile anlaşmanızı yapın ve kira kontratını düzenleyin. Kira maliyetinizi olabildiğince düşük tutmaya çalışın. Cebinde az sermayesi olan kişilerin bir çoğu dükkan kirasını karşılayamamak nedeniyle batıyor. Bu nedenle uygun bir kirada uzlaşmayı sağlayın. Mülk sahibine tok alıcı rolünü iyi yapın ki ciddi indirimler kapabilin 🙂
Dükkan Dekorasyonu
Dükkan kiralama işleminden sonra sıra geldi dükkanın ufak tefek tadilatını yapmaya ve dekorasyon işlemlerini halletmeye. Eğer içerisi bakımlı bir dükkan kiraladıysanız tadilat için pek fazla masraf yapmanıza gerek yoktur. Dükkan içerisinde bazı noktalarda kırılma, aşınma varsa bunları tamir ettirirsiniz, üzerine de bir boya yaparsanız dükkan tadilat işlemi tamamlanmış olur.
Dekorasyon olarak da içeriye hoş bir hava katacak bir tertibat yapmanız gerekir. Yerlere laminat parke döşemesi yaptırabilirsiniz. Duvalara da bir kaç hoş tablo, poster vs. astığınız takdirde dekorasyon işlemi bitmiş demektir.
Tabii bir de işin raf noktası bulunmakta. Dükkan içerisinde parfümleri sergilemek için çeşitli ölçülerde raflar yaptırmanız gerek. Bu rafları ya hazır olarak satın alırsınız ya da bir marangoz ustası ile anlaşarak kendi istediğiniz ölçülerde yaptırırsınız. Bizim tavsiyemiz marangoz ile anlaşıp, istediğiniz ebatlarda kendi raflarınızı yaptırmanızdır.
Ürün Tedariki
Parfüm dükkanı açmak isteyen kişilerin en çok merak ettiği konu elbette budur. Parfümleri nereden tedarik edeceğiz ? Bir çok girişimci bu noktada şüpheye düşüyor ve kaliteli parfümleri nereden bulabilirim diyerek araştırmalar yapıyor. Biz siz yorulmayın diye daha önceden bu konunun araştırmasını yaptık ve parfüm sektörünün en kaliteli üreticilerini tespit ettik.
Aşağıdaki konumuza tıklayarak bu firmaları öğrenebilir ve firmalara bayilik başvurusu yapabilirsiniz. Parfüm bayiliği alarak firmalardan ürün tedarik desteği sağlayabilirsiniz. Bu firmalar sizin sipariş etmiş olduğunuz ürünleri kolileyip, kargo ile dükkanınıza kadar gönderiyorlar. Size ise sadece raflara dizmek ve satışını gerçekleştirmek kalıyor. Sizler için bayilik veren 5 parfüm firmasını aşağıdaki konumuzda tanıtmıştık. Hepsi parfümeri sektörünün tanınan, popüler markalarıdır;
BUNU DA OKUYUN: Açık Parfüm Bayiliği Veren Firmalar
Personel Alımı
Dükkanımızı kurduk, tadilatını ve dekorasyonunu yaptık, ürünlerimizi de tedarik ettik. Sıra geldi işe personel almaya. Bir parfüm dükkanından maksimum karı elde etmek için işi kuran kişinin haricinde mutlaka bir kişi daha dükkanda çalışmalıdır. Bazen öyle anlar olacaktır ki tek kişi hiç bir şeye yetişemeyeceksiniz. Bu nedenle sizin yükünüzü hafifletecek, müşterilerin soruları ve istekleri ile ilgilenecek bir çalışanı işe almanız gerekecek.
Bu noktada bizim sizlere tavsiyemiz dükkanda mutlaka 1 adet bayan personel çalıştırmanızdır. Parfüm dükkanında en fazla satış yapacağınız kişiler bayanlar olacaktır. Parfüm alışverişine en çok para ve zaman ayıran kişiler bayanlardır. Buradan hareketle onların dilinden anlayacak, uyumlu ve çalışkan bir bayan personel işe almanız sizin avantajınıza olacaktır.
Parfümcü Açma Maliyeti ve Kar Oranı
Parfümcü açmak için harcayacağınız sermaye 50 bin TL‘yi geçmeyecektir. Bu birazda sizin yapacağınız işin büyüklüğüne göre değişecektir. Dükkan metrekaresi ve parfüm çeşitliliği arttıkça ihtiyacınız olacak olan sermaye yükselecektir.
Eğer “ben orta büyüklükte bir parfümcü açmak istiyorum 15-20 m2 dükkan yapacağım” diyorsanız ortalama olarak 30 – 50 bin TL arası bir harcama yapmanız gerekir. En çok harcamanız dükkan kirası ve parfüm tedariki noktasında olacaktır. Bu nedenle çalışacağınız bayiyi iyi seçin ve tüm parfüm firmalarından bayilik fiyatı almayı hedefleyin.
Karlılık oranı ise ortalama olarak %75 ila %100 arasında değişmektedir. Parfüm sektörü sıcak karların olduğu nakit para ile çalışılan bir sektördür. Kar oranları da oldukça tatmin edicidir. İşinizi gerçekten iyi yaparsanız ve dükkanınızı iyi bir lokasyonda açmışsanız gerçekten de büyük paralar kazanırsınız.
“Parfüm sektörü bana göre değilmiş başka iş öneriniz yok mu ?” diyorsanız aşağıdaki konularımıza da göz atmanızı tavsiye ederiz;