Lastik geri dönüşüm tesisinin maliyetine bakıldığında; kurulacak olan tesisin büyüklüğüne göre maliyeti değişiklik göstermektedir. Ankara’da kurulan lastik geri dönüşüm tesisi, Türkiye’nin en büyük ve entegre tesisidir ve bu tesisin kurulum maliyeti 30 milyon dolardır.
Kurulan bu tesis ile yılda 16 milyon dolar kar elde edilmesi beklenmektedir. Lastik geri dönüşüm tesisleri kurulurken, üretimin güvenliğine ve temizliğine önem verilmesi gereklidir. Temizliği sağlayabilmek için bir birim oluşturulması ve filtre kurulması gereklidir. İşe alınacak olan personellerin ise mutlaka bir eğitimden geçirilmesi gereklidir. Çünkü hat oldukça maliyetli bir hattır. İki vardiya halinde toplamda 4 teknisyen ile küçük bir lastik geri dönüşüm tesisini idare edebilmek mümkündür.
İçindekiler
Lastik Geri Dönüşümünün Avantajları Nelerdir?
Lastik geri dönüşümünün faydaları aşağıda belirtilmiştir:
- Yeni lastik üretiminde kullanılmaktadır. Ayrıca su yalıtımında kullanılan kauçuk kırıntıları ve dekorasyon malzemeleri de geri dönüştürülen lastikten elde edilmektedir.
- Koşu bandı tasarımında ve spor sahalarının düzenlemelerinde geri dönüşümü sağlanan lastik kullanılabilmektedir.
- Derin piroliz işlemi ile beraber akaryakıt yağının alınması mümkün olmaktadır.
- Geri dönüşüm yapılması sayesinde hammadde bulmak ile ilgili bir problem yaşanmasının önüne geçilmiş olmaktadır.
- Özel kişiler ile veya eski arabaları satın alan firmalar ile iş birliği yaparak kriterlere uygun olmayan lastiklerin geri dönüşümleri yapılabilmektedir.
Lastik Geri Dönüşüm Tesisi İçin Lisans Gerekir Mi?
Lastik geri dönüşüm tesis lisansının gerekliliğinin nedeni; tehlikeli atıklarla ilgili faaliyet gösterilecek olmasıdır. Bu yüzden üretimin güvenliğinin teyit edilmesi istenmektedir. Bu işlemin de belirli bir maliyeti bulunmaktadır.
Çevre sağlığı için uygun filtrelerin kullanılması, sağlık denetlenmesinden geçilmesi durumunda lisans verilmektedir. Ayrıca tesisin günümüz teknolojisine uygun olarak çalışması gerekmektedir. Yerleşim yerlerinden en az 300 metre uzaklıkta bulunan bir yere tesisin kurulması şart olarak öne sürülmektedir.
Lastik Geri Dönüşüm Tesisi Açabilmek İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
Lastik geri dönüşüm tesisi açılış evrakları aşağıda verilmiştir:
- Öncelikle bir şirket açılması ve bu şirketin kayıt işlemlerinin yapılması gereklidir. Şirkete ait bir vergi levhası bulunmalıdır.
- Sağlık kontrolünden geçilmesi gereklidir.
- Lastik geri dönüşüm tesisinin açılabilmesi için enerji tedarikçileri ile yapılan sözleşmenin örneği gereklidir.
Lastik Geri Dönüşüm Tesisi Kurulacak Olan Yerin Özellikleri Ne Olmalıdır?
Lastik geri dönüşüm tesisinin bölgesinin, ekipmanların barındırılabileceği bir alana ihtiyacı bulunmaktadır. Bu alanın ise en az 500 metrekare civarında bir alana sahip olması gereklidir. Hammaddeler ve bitmiş ürünler için de ayrı birer oda ayrılması gereklidir.
Bulunacak olan arazinin ise sanayi bölgesinde olması gereklidir. Evlere yakın mesafede bir alan seçilmemelidir. Erişimin ve ulaşımın kolay olduğu bir yer seçilmelidir. Eski fabrika dükkanları bu tesisler için uygundur.
Lastik Geri Dönüşüm Tesisinde Gelir ve Geri Ödeme İle İlgili Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?
Lastik geri dönüşümünün kar ve zarar durumuna bakıldığında; oldukça karlı bir iş olduğu görülmektedir. Yasalara göre eski atıklar ile beraber katı atıkların taşınması yasaktır. Bu yüzden nakliye işletmelerinde lastik atıklarının taşınması ile ilgili problemler çıkmaktadır. Ancak lastik geri dönüşüm tesisleri, bu problemi çözmektedir. 2.000 ruble ile 3.500 ruble arası bir ücret karşılığında bir oto lastiği dönüştürülmesi için verilmektedir.
Hurda metallere bakıldığında ise; bir ton üzerinden kalitesine göre ücret alınmaktadır. Ortalama 4.500 ruble ile 8.000 ruble arasında bir ücreti bulunmaktadır. Lastik geri dönüşüm tesislerinde kauçuk parçacıklarına 1 ton üzerinden 18.000 ruble ile 21.000 ruble arasında bir ücret ödenmektedir.