Ambalaj Dükkanı Açmak! Kar Marjı, Malzemeleri ve 2024 Maliyeti

Ambalaj dükkanı açmak doru hamlelerle karlı olabilecek bir iştir. Ambalajlar her insan tarafından kullanılır ve tek kullanımlık ürünler başta olmak üzere her zaman ilgi gören ürünler, ambalaj dükkanlarında kolayca bulunabilir. Ambalaj dükkanlarının müşteriler tarafından kolaylıkla fark edilmesi için bazı stratejiler gerekebilir. Ambalaj dükkanları mağazalar kadar ilgi görmediğinden ilgi çekici hale getirilmesi önemli bir husustur.

Ambalaj dükkanı açmak en karlı iş fikirleri arasında her zaman ilk sıralarda yer almaktadır. Hediye paketleri, poşet, ambalaj ve kutulara her zaman özellikle üretim gerçekleştiren veya ürün satışı gerçekleştiren kişiler ve işletmelerin ihtiyacı olacaktır. Toptan satışının gerçekleştirilebileceği gibi perakende olarak da ambalaj malzemelerinin satışı gerçekleştirilebilir. Her zaman ihtiyaç duyulacak bir sektör olmasıyla, özellikle artan online alışveriş ve paket servis hizmetlerine de bağlı olarak ambalaj dükkanı açmak karlı bir iş kolu olarak değerlendirilmektedir.

İş yapmanın çok zor olduğu bu günlerde esnafa bir şeyler satmak en mantıklı fikir. Bir ambalaj dükkanının açılması, tedarikçinin bu yöndeki yükümlülüğünü üstlenir. Paketli ürün sayısı her yıl artmaktadır. Özellikle pandemi sonrası; Paket hizmetlerinin ve çevrimiçi ticaretin büyümesi, ambalaj malzemelerinin tüketimini artırdı.

Tabii ki ambalaj malzemeleri satan mağaza sayısının aynı oranda arttığını söyleyemeyiz. Siz de bu sektördeki açığı görüyor ve pastadan payınızı almak istiyorsanız tüm detayları bu yazımızda bulabilirsiniz. Ambalaj malzemeleri işletmesi açma, torba işletmesi açma maliyeti, aylık gelir ve kar marjı ile ilgili tüm detayları sizlerle paylaşacağım.

Biz bu tarz dükkanları çantacı olarak bilirdik. Ambalajı plastik olduğu için bu ismin verilmesi normaldir. Ancak artık daha profesyonel ambalaj malzemeleri mevcuttur. Karton kutu, kraft koli, paket servis malzemeleri, hediyelik çanta, streç film, plastik poşet, restoran paketleme malzemeleri, nakliye malzemeleri gibi yüzlerce ürün çeşidine sahiptirler. Bu tür ürünleri online olarak satın alabileceğiniz birçok firma bulunmaktadır. Ancak perakendede milyoner dükkânlarında satılanlar dışında pek fazla firmaya rastlamak mümkün değil. Ancak ilçe merkezlerinde bu tür malzemeleri satanları görebilirsiniz.

ambalajci

Rakipsiz bir lokasyonda açacağınız ambalaj malzemeleri dükkanı ile kısa sürede yüksek gelir elde edebilirsiniz. Ayrıca herhangi bir beceri gerektiren bir iş değildir. Sadece işinizde ihtiyaç duyulan malzemelere sahip olmanız yeterli. A’dan Z’ye çeşitlilik yaratmalısınız. Çevrenizdeki esnaf ve online satıcılar aradığınız ürünleri bulabileceğinize inandıkları sürece mağazanızın uğrak yeri olacağından emin olabilirsiniz. Şimdi ambalaj malzemeleri mağazası açmak isteyenler için tüm detaylardan bahsedelim.

Bu sektöre başlamak isteyenlerin düşündüğü en önemli kısım ürün teslim aşamasıdır. Aslında böyle bir işe başlarken korkulacak son şey kaynak bulma aşaması olmalıdır. Düşünün ki ülkemizde poşet ve ambalaj malzemeleri satan binlerce firma var. Yalnızca internette bu alanda 100’den fazla web sitesi bulacaksınız. Özetle, yeterli sermayeniz varsa bir tedarikçi bulmak ve ambalaj malzemeleri için bir dükkan açmak en kolay adımdır.

Bu sektörde iş yapmanın zorluğu mağaza açma aşamasında yatmıyor. Müşterileri işletmeye çekmek, insanları böyle bir işletmenin varlığından haberdar etmek demektir. Birçok dükkan sahibi, her zaman satın aldıkları bu tür ambalaj malzemelerine sahiptir. Onları sürekli alışveriş yaptıkları yerden caydırmak kolay değil. Ama tabii ki bu esnaf sayısı çevrenizin %40’ını oluşturuyor. Geri kalan %60’ı hangi ustanın satın alacağı fiyat politikanıza, ürün çeşitliliğinize ve iletişim becerilerinize bağlıdır.

Ambalaj malzemeleri satan bazı dükkanlar esnafa hizmet veriyor. Aslında bu çok mantıklı bir hizmet modeli. Bir anda poşet veya ambalajı biten ustalar, mağazadan çıkamadıkları için kendilerini zor durumda buluyor. Bu sorunu çözmek için ambalaj malzemesi hizmeti veren mağazalarla iletişime geçilmektedir. Sipariş limiti nedeniyle 2kg çuval alan tüccarlar 4kg çuval almayı tercih ediyor. Bu, mağazaların daha fazla satış üretmesini sağlar.

Bu alanda iş yapmak ve para kazanmak isteyen herkes aynı zamanda matbaacılık da yapmalıdır. Müşterilerinizin çoğu sizden basılı ürünler isteyecektir. Kimse baskısız ambalaj malzemesi kullanmıyor diyebiliriz. Mendil, çanta, servis kapları, kağıt ya da paket gibi birçok ürün markalaşma ile kullanılmaktadır. Bu aşamada birçok usta nereye yaptıracağını bilememektedir. İnternette bulduğu yazıcılarla iletişime geçer. Ancak bu aşamada onlara bir çözüm sunabilirsiniz. Bununla günde ancak 1000-2000 TL kar eden ambalajcılar var. En az 1000 adet basılan bu tür ürünlerin toplam maliyeti alıcı olan tüccarlar için en az 5.000-6.000 TL’dir. Aracı olup bu hizmeti sunarak en az %20 kar elde edersiniz. Şimdi ambalaj malzemeleri dükkanı açmak için yapılması gerekenleri adım adım sıralayalım.

Ambalaj malzemeleri için bir dükkanı nasıl açılır?

İlk olarak, bu işe ne kadar sermaye yatıracağınızı belirleyin. Ambalaj malzemelerinin hammaddeleri yurt dışından geldiği için sürekli zamanı gören ürünlerdir. Bu nedenle, malzemeye yatırdığınız sermaye miktarından korkmayın. Bu nedenle, mağazayı malzemelerle doldurmak için yeterli bir sermaye rakamı belirleyin.

Bir iş planı ve yol haritası oluşturmanız gerekiyor. Herhangi bir sermaye harcaması yapmadan önce bu ürünleri nereden satın alabileceğinizi belirleyin. İstanbul’da yaşıyorsanız İstoç ve Tahtakale’de toptancılar var. Ancak İstanbul dışındaysanız, üreticilerle iletişime geçerek toptan ambalaj malzemeleri temin etmelerini sağlayabilirsiniz. Bu yol haritası aşamasında, ambalaj malzemeleri işine başlamak için yapmanız gereken her şeyi yazın. Bu sayede tüm süreçler plana göre çalışır.

Bir mağaza açmak için web sitenizi aramaya başlayın. Ne yazık ki, birçok çanta dükkanı bir ara sokakta sıkışmış durumda. Eğer bu durumdan uzaksanız ana cadde veya ara sokakta bir dükkan belirleyin. Unutmayın, sadece mağaza sahibine hizmet etmiyorsunuz, bireysel ev müşterisine de hizmet veriyorsunuz. En az 70 m²’lik bir mağazayı makul bir fiyata bulmanız avantajınızadır.

Mağaza kiralama süresinden sonra bir muhasebeciden randevu alın. Bir muhasebeci aracılığıyla vergi kodu almak en fazla 2 gün sürer. Bu adımdan sonra lisans başvurusunda bulunabilirsiniz.

Vergi kodunu aldıktan sonra şirket için raf, tabela, vitrin ve benzeri mobilyaları almaya başlayın. Bütün bu işler en fazla 2-3 gün sürer. Rafları hızlı bir şekilde bitirerek uzun süre dayanmasını sağlayabilirsiniz.

Yenileme aşamasını tamamladıktan sonra ambalaj malzemelerini toptan alın ve dükkanınıza koyun. Müşterinin mağazayı gezmesini sağlamak için en çok satan ürünleri raflara yerleştirin. Ön kapı için sepette birçok ürün hazırlayın.

Artık dükkanı açmaya hazırsınız. Bu tür işlerde döner gibi büyük açılış yapılamaz. Sadece balonlarla bir dekorasyon yapmak, açtığınızı anlamanız için yeterlidir.

Bu aşamadan sonrası tamamen sizin iletişim becerilerinize bağlı. Ancak bir şeye dikkat etmelisiniz. Gelen müşteriye ne alacağınızı hemen sormayın. Müşteriyi bırakın. Mağazada ne olduğunu not edin. Müşteriyi yalnız bırakırsanız kazanırsınız. Aksi takdirde müşteriye karşı itici olursunuz.

Ambalaj dükkanı açmak isteyenlere şu tavsiyeler verilebilir;

  • Dükkanınızın içine ve girişine güvenlik kamerası koyun. Ambalaj dükkanları her zaman çok kalabalık olmasa da kalabalık olduğu zamanlarda hırsızlık olayları olabilir. Güvenlik kamerası bu sorunun önüne geçecektir.
  • Müşterilere güler yüz göstermeyi ve onlarla etili iletişim kurmayı ihmal etmeyin.
  • Kampanyalar müşterileri çekeceğinden belirli aralıklarla toplu alımlarda indirim kampanyaları uygulayın.
  • Ürün tedarikçilerinizi iyi seçin. Güvenilir ve uygun fiyat seçeneği sunan tedarikçiler her zaman önceliğiniz olsun.
  • Tedarik ettiğiniz ürünlerin kaliteli olmasına özen gösterin ve gerekli kontrollerini mutlaka yapın.
  • Dükkanınızın dekorasyonuna özen gösterin ve dükkanınızı olabildiğince dikkat çekici hale getirin.
  • Dükkanınıza birden fazla çalışan alın ve her birine ayrı bir görev verin. Çalışanlarınızın maaşlarını ve yan haklarını zamanında eksiksiz olarak vermeyi ihmal etmeyin.
  • Dükkandaki ürünlerin düzenli olmasına ve dükkanın temiz olmasına dikkat edin.
  • Dükkanınızı işlek bir yerden seçin. Ambalaj dükkanlarının çoğu ara sokaklarda ve işlek olmayan yerlerde olduğu için müşteriler tarafından fark edilemeyebilir.

Ambalaj Dükkanı Açmak İçin Gerekli Malzemeler Nelerdir?

Ambalaj dükkanı açmak için oldukça az bir sermaye ile işe başlamak mümkündür. Eğer üretim gerçekleştirmeden sadece ambalaj ürünler satacaksanız bu kapsamda ufak bir sermaye ile işe başlamak mümkündür. Satışını yapacağınız ambalaj türlerine göre birçok farklı malzeme tercih edebilirsiniz.

Günümüzde ambalaj ve paketleme seçeneklerinde birçok yenilikçi ve yaratıcı ürünlerin tercih edilmesi faaliyet alanlarının da genişlemesini sağlamıştır.

Ambalaj dükkanı açmak için gerekli malzemeler şöyle sıralanabilir;

  • Baskılı ya da baskısız poşetler
  • Baskılı ya da baskısız koli ve kutular
  • Streç filmler
  • Folyolar
  • Kese kağıdı
  • Kağıt ve plastik bardak, kaşık, bıçak, çatal, tabak
  • Pipetler
  • Galoşlar, boneler ve eldivenler
  • Temizlik malzemeleri
  • Ambalaj malzemeleri
  • Yazarkasa
  • Güvenlik kamerası
  • Masa ve sandalye
  • Tabela
  • Raflar ve vitrinler
  • Kraft kağıt ve kutular,
  • Plastik ambalajlar,
  • Alüminyum malzemeler,
  • Kağıt, karton ve hediyelik malzemeler
  • Raflar,
  • Tabela,
  • Vitrin vb.

Ambalaj çeşitlerine göre uygun raflarda ve vitrinlerde bu ürünleri sunmanız gerekecektir. Raflar ve askılar da bu ürünlerin teşhir edilmesi için önemli olacaktır. Dekorasyon için fazla maliyet gerekmemektedir. Ancak satışını yaptığınız ambalaj ürünlerinin göze hitap edecek şekilde sunulması satış başarısını da artıracağı için dükkan dekorasyonuna özen gösterilesi önerilmektedir. Ambalaj dükkanı açmak için gerekli malzemeler arasında en önemlisi ise satışını yaptığınız ürünlerin teslimat sırasında herhangi bir hasar görmemesi için kaliteli malzemeler ile sarılması ve paketlenmesini sağlayacak ürünlerdir.

Ambalaj Dükkanı Ruhsatı Nasıl Alınır?

Ambalaj dükkanı ruhsatı almak için belediyeye başvuru yapmak gerekir. Ruhsat almak, dükkan açarken en önemli hususlardan biri olduğu için ilk yapılması gereken şey olarak gösterilebilir. Ruhsat almadan önce bir muhasebeci yardımıyla vergi levhasının alınması gerekir. Vergi levhası birkaç gün içinde alınabilir. Daha sonra ruhsatı almak için gerekli işlemler yapılır. Dükkan sahibi dükkanın bulunduğu yere bağlı olan belediyeye müracaat ederek ruhsat başvuru formunu doldurur. Daha sonra gerekli evrakları ve başvuru formunu yetkililere teslim ederek sonucu bekler. Yetkililer ön imcelemenin ardından dükkanı kontrol ederler. Evraklarda eksik yoksa dükkanın açılışına mani yoksa ruhsat kesinleşir ve dükkan sahibine verilir.

Ambalaj dükkanı açmak için ruhsat almak ve vergi, muhasebe kayıtlarının yapılması gerekecektir. İş planınızı hazırladıktan sonra resmi adımları uygulamaya başlayabilirsiniz. Ambalaj dükkanı açmak ve resmi işlemleri yapmak için kısaca şu adımları takip edebilirsiniz:

  • Dükkan kiralama işlemi sonrasında muhasebeci ile anlaşarak vergi levhası alma sürecinin tamamlanması gerekecektir.
  • Yaklaşık 2 gün gibi bir süre içinde vergi levhasının alınmasının ardından ruhsat başvurusu yapılır.
  • Bu aşamalardan sonra demirbaş malzemelerin alımı gerçekleştirilir.
  • Ruhsat işlemleri için bulunduğunuz yerin belediyesi tarafından farklı belge ve bilgiler talep edilebilir.

Ruhsat için gereken belgeler şöyle sıralanabilir;

  • Tapunun fotokopisi ya da kira kontratı
  • Vergi levhasının fotokopisi
  • İskan belgesi
  • Oda kaydının fotokopisi
  • Yangın söndürme aletinin faturası
  • Kimlik kartının fotokopisi

Vergi kaydından esnaf odası kayıt işlemlerine ve ruhsat alma aşamasına kadar tüm resmi prosedürlerin eksiksiz olarak tamamlanması gerekmektedir. Bu sürecin sorunsuz şekilde tamamlanmasını sağlamak için muhasebeci ile çalışarak işlerin çok daha hızlı şekilde ilerlemesini sağlayabilirsiniz. Ambalaj dükanı ruhsatı almak için kiraladığınız veya satın aldığını ya da kendinize ait olan dükkanın belirli koşulları sağlaması gerekmektedir.

Ambalaj Dükkanı Maliyeti Ne Kadar?

Ambalaj dükkanı açma maliyeti için belirlenen net bir rakam yoktur. Her dükkanın açılış maliyet o dükkana yapılan masrafa ve dükkanın kullanım amacına göre değişebilir.

Ambalaj dükkanının açılış maliyetini etkileyen faktörler şöyle sıralanabilir;

  • Dükkanda kullanılan yazarkasa, masa, sandalye ve güvenlik kamerası gibi araçlar
  • Anlaşılan tedarikçiler tarafından verilen ücret
  • Dükkanın aylık kirası ve faturalar
  • Dükkanda çalışan personeller
  • Dükkanın doğalgaz, elektrik ve su gibi gereksinimlerinin abonelikleri
  • Dükkanın tanıtımını yapan tabelalar

ambalaj dukkani ac

Günümüzde birçok farklı iş modeline göre çok daha az sermaye ile ambalaj dükkanı açmak mümkündür. Sade bir dekorasyon ile sermayenin büyük bölümünü satışını yapacağınız malzemelere yatırmanız mümkündür. Daha düşük veya yüksek sermaye ile başlayabileceğiniz gibi ortalama olarak 70 bin lira ile 200 bin lira arasında maliyetler değişebilir. Ürün çeşitliliği bu tür iş kolunu benimseyen kişiler için son derece önemlidir. Özellikle aynı tür poşetin her boyunun olması için sermaye planlamasını buna göre yapmanız gerekecektir.

Resmi giderler, dükkan giderleri, çalışacak personel giderleri ve diğer masraflar dikkate alınarak maliyet hesaplamalarının yapılması mümkündür. İlk aşamada 40 bin lira gibi daha düşük sermaye ile işe başlanabilir. Ambalaj dükkanı açma maliyeti farklı birçok etkene göre değişecektir. Dükkanın açılacağı yerden tercih edeceğiniz ürün çeşitliliğine kadar birçok değişken maliyetleri etkiler. Sadece bir dükkan tercih ederek başlangıç aşamasında düşük bir sermaye ile işe başlamanız mümkündür.

Ambalaj Dükkanı Açma Şartları Nelerdir?

Ambalaj dükkanı açma şartları şöyle sıralanabilir;

  • Dükkanın açılma aşamasında gerekli belgelerin yetkililere teslim edilmesi şarttır.
  • İşletme sahibinin kriterlere uygunluğunun olması şarttır.
  • Dükkanın ruhsatının alınması en önemli şartlardan biri olarak gösterilebilir. Ruhsatı olmayan işletmeler il özel idaresi ve belediye tarafından tespit edilirse hemen kapatılır. Bu nedenle dükkan ruhsatının en kısa sürede alınması gerekir.
  • Tüm işlemlerin yasal yollardan halledilmesi ve eksiksiz şekilde yapılması gerekir. Usulüne uygun olmayan tüm işletmeler ya ağır cezalar öder ya da kısa sürede kapatılır.

Ambalaj dükkanı basit bir süreç takip edilerek kısa sürede açılmaktadır. Resmi olarak ambalaj ürünleri satışı gerçekleştirmek için yasal başvurularınızın onaylanması gerekmektedir. Özellikle gıda üzerine veya ustalık gerektiren diğer iş kollarına göre çok daha kolay bir şekilde sürecin tamamlanarak ambalaj dükkanı açılması mümkündür.

Kısaca ambalaj dükkanı açma şartları ise şöyle özetlenebilir:

  • Satış yapılacak dükkanın tutulması ve kira sözleşmesinin yapılması.
  • Muhasebeci ile anlaşma ve vergi kayıtlarının yapılması.
  • İş yeri açma ruhsatı alma aşamalarının tamamlanması.
  • Resmi izinler sonrasında faaliyetlere başlanması.

Yasal prosedürleri takip etmediğiniz takdirde farklı tür cezalar ile karşılaşabilirsiniz. Bu nedenle ambalaj dükkanı başta olmak üzere herhangi bir dükkan açmak için gerekli olan en temel unsur yasal şartları taşıyor olmanızdır.

Ambalaj Dükkanı Açmak İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Ambalaj dükkanı açmak için gerekli belgeler şöyle sıralanabilir;

  • Kira kontratı ya da tapunun fotokopisi
  • Ruhsat almak için başvuru formu
  • Adli sicil kaydı
  • Esnaf odasına kayıt belgesi
  • Faaliyet belgesi
  • İtfaiye uygunluk raporu
  • SGK giriş bildirgesi
  • Ticari sicil ilanı
  • 2 adet vesikalık fotoğraf
  • Kimlik kartı fotokopisi
  • Çevre temizlik ödeme makbuzu

Ambalaj dükkanı açmak isteyenlerin resmi kurumlara işyeri açma başvurusunda bulunmaları için birçok farklı belgeyi sunmaları gerekmektedir. Bu aşamada deneyimli bir muhasebeci ile çalışmak ve başvuru yapılacak kurumlardan detaylı bilgi alınarak işlem gerçekleştirilebilir. Belediyeler ve resmi kurumlar tarafından istenecek tüm belge ve bilgileri eksiksiz ve doğru bir şekilde teslim ederek başvuru işlemlerinizi yapmanız mümkündür.

Ambalaj dükkanı açmak için gerekli belgelerden bazları şunlardır:

  • Tapu fotokopisi – kira sözleşmesi,
  • Ruhsat başvuru formu – belgeleri,
  • Oda kayıt begesi,
  • Faaliyet belgesi,
  • Ticari sicil ilanı,
  • SGK belgeleri,
  • Kimlik fotokopisi,
  • Vesikalık fotoğraf,
  • İtfaiye uygunluk raporu vb.

En kısa sürede faaliyetlerine başlamak isteyenlerin ambalaj dükkanı açmak için gerekli belgeler ile başvurularını ileterek izin almalarının ardından satışlarına başlayabilirler. Tüm belge ve bilgilerin eksiksiz ve doğru şekilde ilgili birimlere iletilmesi gerekecektir.

Ambalaj malzemeleri mağazası açmanın maliyeti

Böyle bir işletme açıp para kazanmak için en az 70.000 TL ve 200.000 TL’ye mal olmanız gerekiyor. Bu maliyet rakamları biraz yüksek gelebilir. Ancak para kazanmak için ürün yelpazesini genişletmeniz gerekiyor. Aynı çantanın 5 farklı boyu olduğu için her modelde bu tür varyasyonlara sahip olmalısınız.

Evet, bu maliyetleri daha da azaltabilirsiniz. Başlangıç ​​aşamasında sermayeniz yoksa 40.000 TL’ye iş yeri açabilirsiniz. Ancak müşteri alacağı ürünlerin tamamını bir mağazada bulamıyorsa artık oraya gitmeyecektir. Her ürünün imajını aktardığınız sürece müşteri kitleniz artacaktır.

Ambalaj Paketleme İş Aylık Gelir ve Kar Marjı

Hem perakende hem de toptan satış yapan bu sektörde %30 ile %200 arasında kar marjı bulunmaktadır. Kapalı ürünlerde kar marjı küçükken, açık ürünlerde kar marjı %200’e kadar çıkmaktadır. Bu nedenle günlük cirosu 1000 TL olan bir dükkanın ortalama brüt geliri en az 500 TL’dir. Aylık gelir ise maliyetler düşüldükten sonra 10 – 12.000 TL arasında değişmektedir.

Aylık kazandığınız net parayı artırmak için işletme maliyetlerini düşüremezsiniz. Başlıca maliyetleriniz işletme kirası, enerji maliyetleri ve personel maaşlarından oluşur. Onu kurtarmak imkansız. Gelirinizi artırmak için öncelikle günlük satışlarınızı artırmanız gerekir. Günlük ciroyu artırmak için gerekirse, bireysel işlemlerde dolaşın ve kartınızı bırakın. Onlara özel bir indirim yaptığınızı söyleyin. İlk aşamalarda gerekliyse müşterileri bağlamaktan yararlanmayın.

Çevrimiçi olmak ikinci yol olacaktır. Bu tür mağazalarda pasta malzemeleri, hediye kutuları ve el işi ürünler satılmaktadır. Instagram’da Sayfa oluşturarak bu tür ürünleri satabilirsiniz.

Mesaj Bırakabilirsiniz