AVM’de stand açmak ve kiralama fiyatları ne kadar?

Pek çok insan bir alışveriş merkezinde stant kiralamak ister, ancak çok azı bunu nasıl yapacağını bilir. Bu nedenle AVM’de iş yapmak isteyenler genellikle devir almayı tercih ediyor. Ancak endişelenmeyin veya yüksek devir ücretleri ödemeyin. AVM’de stant açmak için yapmanız gerekenleri detaylı olarak anlatacağım. Yazıda AVM’lerde stant kiralama, stant açılış maliyetleri ve gerekli işlemler gibi pek çok detayı bulacaksınız.

Alışveriş merkezinde stant açılışı

Alışveriş merkezlerine gittiğinizde genellikle Haribo şekerleme tezgahı, çanta aksesuarları, tespih, çikolata şelalesi ve parfümeri gibi klasik tezgahları görebilirsiniz. Aslında bu mağazaların sahiplerinin birçok AVM’de aynı olduğunu söyleyebilirim. Örneğin; Bir AVM’de şekerleme standı açan girişimci, başarılı olduktan sonra aynı standı başka AVM’lerde de açtı. Bu aynı zamanda diğer stand fikirleri için de geçerlidir.

AVM’de stant açmak isterseniz, irtibatınız AVM yönetimidir. Her alışveriş merkezinde koordineli bir yönetim departmanı, yöneticiler, muhasebeciler ve güvenlik personeli bulunur. Yönetim, AVM yatırımcıları adına kira tahsilatı, rekabeti düzenleme, anlaşmazlıkları çözme, yeni gelir kaynakları sağlama, işleri artırmaya yönelik faaliyetler oluşturma gibi görevleri üstlenir. Stand kiralamak için AVM yönetimi ile görüşmelisiniz. Şimdi size bununla ilgili tüm detayları vereyim.

AVM’de stant açılışı

AVM’nin her katındaki kiralama rakamları farklı. Bu kiralama rakamları kat yoğunluğuna, kiralama talebine ve iş potansiyeline göre değişiklik göstermektedir. Tabii ki kalabalık kat en pahalı kiralama rakamlarına sahip. Tabi bunlar genellikle alışveriş merkezlerine girişi olan katlardır. Corona döneminden önce İstanbul’da m²’si 1000 TL’den başlayıp 10.000 TL’ye kadar çıkan alışveriş merkezleri vardı. Bu kiralar arasındaki fark, alışveriş merkezlerine olan taleple ilgilidir. Örneğin; Cevahir AVM ile Kale Center AVM’deki stantların metrekare fiyatları aynı olamaz. Müşteri potansiyeline ve lokasyona göre Cevahir AVM’de yer bulmak bile imkansız görünüyor.

Tamam diyemezsin, parayı neyse veririm. AVM’de hangi katta oturduğunuz da önemlidir. Birçok AVM işletmesi de rekabetin korunmasından sorumludur. Bir katta tespihlik varsa aynı katta hatta aynı alışveriş merkezinde tespihlik açmanıza izin verilmez. Farklı fikirlerin sunulması hem yönetimi memnun edecek hem de kirayı görüşmek için elinizi güçlendirecektir. Yönetimin alışveriş merkezi tüccarlarını korumak için bu tür kurallar koyması oldukça mantıklı.

Tabii ki, sizin için de mantıklı olmalı. Şimdiye kadar yazdığım iş fikirlerinin birçoğunda rekabetten kaçınılması gerektiğinden bahsetmiştim. AVM’ler ilk açıldıklarında iş yapmak çok kolaydı. Ama artık tüketim kültürü oldukça gelişmiştir. Çikolata şelalesi, Haribo standı veya peynirli sandviç gibi satılan doğal koku standları eskisi kadar iş yapmıyor. Tüketim kültürü artık daha istisnai ürünlerde.

Uzun yıllardır yapılan çalışmaları devam ettirme avantajına sahip olan iş modeli ise masaj koltuklarıdır. Alışveriş merkezinde stant açmak yerine masaj koltuğu kurmamı isteme benden. Birçok alışveriş merkezinde yer masaj koltukları tek bir kişiye aittir. Bu nedenle, sizin için mantıklı olan fikir, farklı ürünlerle pazara çıkmaktır. Örneğin; Bir alışveriş merkezindeki tesettür standının veya kozmetik standının iş yapması çok zordur. Armine gibi tesettür markaları, bedava, watsons, yves rocher gibi kozmetik markaları varken iş yapmaları çok zor. Ya da yaptıkları iş zahmete değmez diyebilirim.

Önerdiğinizi söyleyenler için olabilir. Ancak bu konuda kesin bir şey söylenemez. Örneğin; Bazı alışveriş merkezlerinde parfüm, telefon kılıfı, şapka, çanta, aksesuar gibi iş yapan tezgahların olduğuna şahit oldum. Kebap bardağındaki mısır modaydı. Günümüzde dondurmalı irmik helvası moda. Yeni fikir hem yönetim hem de müşteri tarafından desteklenir. Gözlerinizi kapatıp bir alışveriş merkezine girerseniz, orada hangi tezgahların olabileceğini tahmin edebilirsiniz. Makalenin sonunda, birkaç stand fikri sunuyorum. Ayrıca tüccarlar sunan şirketler kategorisi aracılığıyla başka fikirler de edinebilirsiniz.

Not: Birçok alışveriş merkezinin turizm şirketleri ile anlaşması vardır ve alışveriş merkezine günde 3 ila 20 turist otobüsü getirir. Bu nedenle, ana alışveriş kalabalığı yabancılar olabilir. Ayrıca kendilerine hitap edebilecek ürünleri satmayı da düşünebilirler.

Alışveriş merkezinde stant nasıl açılır

Öncelikle bu işe ne kadar sermaye ayırabileceğinizi belirleyin. Kafanızda herhangi bir fikir olmasa bile bunu yapın. Harcayabileceğiniz sermaye miktarı, ne tür bir işletme yürüteceğinizi belirleyecektir.

Bir iş planı oluşturun. İster şeker, ister çanta satarsanız iş yapmanız mümkün. Ama asıl sorun şu ki, her işte daha fazla kazanıyorsunuz. Bu nedenle, yenilikçi bir fikir geliştirin ve bir iş planı hazırlayın. Bu aşamada ne yapmanız gerektiğini ve ne satacağınızı belirleyin.

Alışveriş merkezinde stant açmak için bir perakendeci tutmazsanız, kendi stantınızı yaptırmalısınız. Bu aşama biraz pahalıdır. Bir standın m² fiyatı ortalama 5.000 TL ile 10.000 TL arasında değişmektedir. 10 metrekarelik stant maliyeti en az 30.000 TL’den başlıyor.

Bir stant açmak için bir alışveriş merkezinde bir yer kiralamanız gerekir. Açacağınız standın büyüklüğünü AVM yönetimine bildirirseniz size özel bir alan tahsis edilecektir.

Verginizi kaydedin. Bunun için muhasebeci sözleşmesi yeterlidir. Vergi kodunuz en geç 2 gün içinde verilecektir. Ehliyet almak için alışveriş merkezi yönetiminden gerekli evrakların listesini talep edebilirsiniz.

Standınızı alışveriş merkezinde kiraladığınız alan uygun olacak şekilde kurun. Standı kurduktan sonra, alışveriş merkezinin çalışma saatleri dışında satmayı planladığınız ürüne göre ürünü düzenleyin. Örneğin; Saat 22:00 ile 10:00 arasında tamamlamanız gerekmektedir. Müşteriler alışveriş merkezindeyken herhangi bir yenileme çalışması yapamazsınız.

Tüm iş yükünü tamamladıktan sonra artık önyüklemeye hazırsınız. Yalnız çalışıyorsanız, programınızı mağaza sabah 10’da açılacak ve akşam 10’da kapanacak şekilde ayarlayın. Personel kiralamak istiyorsanız gerekli eğitimleri vermeli ve işinizi sürekli izlemelisiniz.

Bir alışveriş merkezinde sadece tezgah açmak iş yapmanız için yeterli değildir. Bu yüzden dikkat çekmek, aydınlatmak ve müşteriyi çekmek için görsel bir sunum için yaratıcı fikirler üretmelisiniz.

Okuyun: İş hayatında kullanılan renklerin anlamı ve anlamı

AMV’de stant açılışı için fikirler

  • Kitaplık açılışı
  • kavanozda mısır
  • Lokum standı
  • fındık standı
  • gözleme standı
  • çiğköfte standı
  • Gümüş ve takı standı
  • tespih standı
  • şapka rafı
  • tesettür satışı
  • Dondurma standı
  • irmik helvası standı
  • parfüm standı
  • Cep Telefonu Aksesuarları
  • kozmetik satışı

Okuyun: Girişimcilerin bir işe başlamadan önce yaptıkları en yaygın hatalar

AVM’de stant açmak isteyenlere öneriler

Sıra dışı ürünler satan bir stant açmanız gerektiğini yazı boyunca anlattım. Gelen insanların profilini ölçerek istisnai olmanın kanıtını hesaplamanız gerekiyor. Birçok AVM müşterisi ayda bir gelir, gördüklerini alır ve gider. Size göründükleri anda satacak ürünleri sergilemeniz gerekir. Tabii ki amacınız peynir gibi satan ve önünde kuyruklar olan bir stant açmak olmamalı. Yüksek kar marjı ve günlük satış hacmi getiren ürünleri keşfedin.

Örneğin; Tespih kullanmayı sevmesem de benim için AVM’deki en güzel örnek. Ortalama olarak toptan tespih fiyatları 10 TL ile 30 TL arasında değişmektedir. Bu, kehribara basmayı içerir. Alışveriş merkezindeki perakende satış fiyatı 100 TL ile 250 TL arasında değişiyor. Her ürün 10 kat kar ile satışa çıkar. Tabii aynı kar marjı satılan yüzükler için de geçerli. Günlük 1000 TL cironun 900 TL’si brüt kârdır. Emin olun Forum İstanbul, Cevahir, Marmara Forum gibi alışveriş merkezlerindeki birçok tezgah %900 kar marjı ile günlük 2.000 TL’nin üzerinde ciro yapıyor.

Size tavsiyem iş yapmayan AVM’lerden uzak durmanız olacaktır. Alışveriş merkezinde stant açmanıza gerek yok. Bu işi yapıyorsanız kalabalık değil, alışveriş yapanların yoğun olduğu AVM’leri tercih edin. Bu açıdan Arena Park AVm’yi seviyorum. Kalabalık değil ama izleyicileri tamamen mağaza odaklı.

“AVM’de Stand Açmak” başlıklı yazımızın sonuna geldik. Yorum kısmından görüşlerinizi bildirerek bize destek olabilirsiniz.

Mesaj Bırakabilirsiniz