Süpermarketlerin ortaya çıkışı ile birlikte birçok meyve ve sebze ihtiyacımızı marketlerden karşılamaya başladık. Buna rağmen manavlar hala varlığını sürdürmektedir. İnsanlar markete gitmek yerine sebze ve meyve için manava gitmeyi tercih ediyor.
Biz de bu yazımızda siz kıymetli okuyucularımız için manav dükkanı nasıl açılır konusuna değineceğiz. Hazırsanız başlayalım.
İçindekiler
Manavlar Ne Durumda?
Bir manav, elinde bulunan ürünleri %30 kar marjı ile satarken marketler %20 kar marjı ile satıyor. Marketler çok satış yaptığı için düşük kar marjı ile iyi para kazanabiliyor. Üstelik marketler, manavlardan daha ucuza tedarik edebiliyor. Durum böyle olunca birçok kişi süpermarketlere yöneliyor. Özellikle 10 bin kişilik mahallede ikiden fazla manav varsa iş yapamaz ve kapanır.
İşten çıktıktan sonra kimse geze geze ihtiyaçlarını karşılamak istemez. Tek bir yerden bütün ihtiyaçları karşılamak ister. Manavlarda iyi bir noktada konum seçmediği için iyi satış yapamıyor. Manav işine girmek istiyorsanız aşağıdaki adımlara dikkat etmenizi öneriyoruz.
Bu veriler, büyükşehirler baz alınarak hazırlanmıştır.
- Manav açacağınız yere en yakın süpermarket, 300 metre uzaklıkta olmalıdır.
- 600-700 metre uzaklığa kadar yanınıza başka bir manav olmamalı.
- Ürünleriniz taze ve günlük olmalı
- Fahiş kar marjları ile çalışılmamalı
- Üreticilerle iyi ilişkiler kurulmalı
Üreticiler ile yakın/iyi ilişkiler kurmalısınız. İyi iş yaparsanız ürünler direkt olarak size gelir ve aracı masrafı ortadan kalkar. Böylelikle süpermarketler ile rekabet edebilecek fiyatlara inebilirsiniz.
Çok çeşit ürün sunuyor olmanız tercih edilme sebebiniz olabilir. Standart bir marketten daha fazla çeşit vaat ediyorsanız marketlerle rekabet edebilirsiniz. Bir müşteri bir şeyi markette bulamayıp siz de bulursa direkt olarak size gelmeye başlayacaktır.
Manav Nerede Açılır?
Bu konu bu işe girmek isteyen herkesin kafasını kurcalamaktadır. Manav dükkanları kalabalık yerlere açılmalıdır. Bir manav dükkanından iyi bir kazanç sağlamak istiyorsanız günde minimum 10-20 bin kişinin yürüdüğü alanlardan bir dükkan tutmalısınız. Organik meyve ve sebzeler pahalı olduğu için böyle bir şey düşünüyorsanız zengin kesimlerde açmayı düşünebilirsiniz. Organik ürünleri kar marjı daha yüksektir.
Manav Dükkanı Kurulacak Yerlerin Kiraları
Orta gelirli bir yerde dükkan açacaksanız 40-50 metrekare bir alan size yetecektir. Bu tarz bir yer için aylık 3-4 bin TL kira ödersiniz. Elit ve zengin bölgelerde ise bu miktar 8-10 bin TL bandına çıkabilir.
Bir Manav Dükkanı Kaç Paraya Kurulur?
Bir manav dükkanı açmak istiyorsanız kafadan 70-120 bin TL arasında sermaye ayırmalısınız. Ürün çeşitliliği ve dükkan genişliği arttıkça harcamanız gereken para da doğru orantılı bir şekilde artar. Bir dükkan Beşiktaş’ta 250-300 bin liraya mal olurken Bağcılar’da 100 bin liraya mal olabilir.
Ne Kadar Kazanabilirsiniz?
Ortalama %5-10 arası fire vardır. Başka bir deyişle 100 kg domatesin 5-10 kilosundan gelir elde edilememektedir. Bu tarz durumlarda kar marjı %30-35 olarak ayarlanmalıdır. Yani 7-8 liraya alınan bir 10-12 TL bandına satılmalıdır.
Her gün 2 bin TL ciro yapan bir manav, aylık 18 bin TL kar eder. Kar üzerinden kira, vergi, stopaj, çalışan giderleri düşüldüğünde aylık 7-8 bin TL net kar kalır. Günlük ciro 3 bin olursa size 15 bin net kar kalır. Organik satış yapan manavlar rahatlıkla bu satışları yaparak para kazanabilir.
Bu yazımızda siz değerli okuyucularımız için manav dükkanı nasıl açılır konusuna değindik. Başka bir içerikte görüşmek üzere!
Market veya Bakkal açmak için gereken şartlar ve maliyetleri öğrenmek için buraya tıklayabilirsiniz.