Yaptığınız şekerler ödüllü olabilir veya yaptığınız kekler şehrin tüm pastanelerinde satılabilir. Çalışmanız için ailenizden ve arkadaşlarınızdan sürekli övgü aldıysanız, belki de bir fırın sahibi olmanın zamanı gelmiştir. Fırın açmak ciddi bir adımdır ve ciddi bir yatırım yapmanız gerekir. Bir hevesle yaptığın pastadan daha fazlası. Bir program oluşturmalı, emir almalı ve müşterileri mahkemeye vermelisiniz. Pastacılık diplomanız olmasa bile pastane açabilirsiniz. Meydan okumaya hazırsanız, sevdiğiniz şeyi yaparak para kazanabilirsiniz.
Özel bir araştırma firmasına göre, küçük işletme fırınları ve pastaneler, 2018’de en hızlı büyüyen on işletme arasında yer alıyor. Dolayısıyla, pastaneye meraklıysanız ve girişimci bir ruha sahipseniz, bir pastane açmak karlı bir iş olabilir. Bu işte kalmak ve yeterli bir gelirle geçimini sağlamak istiyorsan, işi nasıl etkin bir şekilde kurmayı ve yürütmeyi planlaman gerektiğini anlamalısın. Pastane açmayı öğrenmek için aşağıdaki adımları dikkatlice okumanızı öneririz. İş yaratma sürecinde mümkün olduğunca size eşlik etmeye çalışacağız.
İçindekiler
Pastane nasıl açılır?
Ne tür bir pastane açacağınıza karar verin. Bazı fırınlar sadece unlu mamuller satar. Kahvenizi ve sandviçlerinizi alıp gidiyorsunuz. Bazılarında müşterilerin kahvaltı veya öğle yemeği yiyebileceği oturma alanları da vardır. Ne satmak istediğinizi seçin. Geleneksel hamur işleri, organik hamur işleri, vegan veya glütensiz ürünler.
Satmak istediğiniz fırın türüne olan talebi belirlemek için yerel rakipleri araştırın. Örneğin, yakındaki bir süpermarket geleneksel, organik veya vegan unlu mamulleri uygun fiyata satıyorsa rekabet edemeyebilirsiniz. Ancak rahat bir oturma alanı olan, özel hamur işleri ve taze sandviçler sunan bir pastane açarsanız, yeni bir pazarda açabilirsiniz.
Bir iş planı oluşturun. Konum, ekipman, malzemeler, personel, vergiler ve pazarlama maliyetlerinin dikkatli bir şekilde hesaplandığından emin olun. İlk birkaç yılda tahmini gelirinize karşı ne kadar kar edebileceğinizi belirleyen bilanço.
Gözden kaçmış olabileceğiniz olası ek maliyetleri belirleyebilecek bir muhasebeci ile iş planınızı gözden geçirin. Muhasebeci ayrıca kuruluş maliyetlerinin vergi beyannamesini nasıl etkilediğini size söyleyecektir.
Fırını açarken gerekli sermayeyi artırın. Bankanızdan işletme kredisi isteyin veya para toplamak için özel yatırımcılarla konuşun.
Unlu mamul satabilmek için sorumlu makamlara kayıt yaptırmanız ve satış izni başvurusunda bulunmanız gerekir.
Fırınınız için bir yer seçin. Kolayca erişilebilir olduğundan, yüksek trafiğe sahip olduğundan ve tüm güvenlik gereksinimlerini karşıladığından emin olun.
Aletlerinizi alın. Hepsinin profesyonel, güvenli ve kurallara uygun olarak kurulduğundan emin olun. Tartılara, kaselere, raflara, fırınlara, karıştırıcılara, kesme masalarına, vitrinlere ve buzdolaplarına ihtiyacınız var.
Fırınınızda hangi unlu mamulleri sattığınızı ve hangi malzemelerin gerekli olduğunu belirleyin.
Çalışanlarla görüşün ve işe alın. Samimi, becerikli ve güvenilir olduklarından emin olun.
Tüketici danışma merkezlerini arayın ve fırınınızı sağlık ve güvenlik açısından kontrol ettirin.
Un, maya, yumurta, şeker, kuru üzüm ve tereyağı gibi unlu mamulleriniz için gerekli tüm malzemeleri alın.
Unlu mamullerinizi hazırlayın. Görünümün ve tadın müşterileri etkilediğinden emin olun.
Fırınınızın reklamını gazetelerde, el ilanlarında ve çevrimiçi olarak yapın.
Fırınınızı açın.
1. Ne tür bir pastane açacağınıza karar verin
Pastacılık işine girmek istiyorsanız öncelikle ne tür bir pastane açacağınıza karar vermelisiniz. Bunu yapmak için, becerilerinizi, bütçenizi ve hedeflerinizi iyi anlamanız gerekir. Elbette güncel trendleri de takip etmeli, pazar araştırması yapmalı ve şehrinizdeki sosyo-ekonomik durumu da göz önünde bulundurmalısınız.
Tüm bunlar göz önüne alındığında 4 farklı alternatif görüyorsunuz.
Çevrimiçi pastane: Fırıncılık işine başlamak için mutlaka fiziksel bir mağazaya ihtiyacınız yoktur. İyi bir web sitesi, aktif sosyal medya kullanımı, sipariş ve ödeme kanalları ile bir şekerleme dükkanı açıp işletebilir ve evden online sipariş alabilirsiniz.
Sayaç: Örneğin alışveriş merkezlerinde gördüğünüz cupcake dükkanları bu yöntemi kullanıyor. Müşteriler tezgahtan kekleri alır ve alışverişe devam eder. Burada sadece bankanın kirasını ödüyor; Klasik bir pastanede olduğu gibi masa, sandalye vb. Böyle bir şeye ihtiyacın yok.
Spesifik Ürünler: Hemen hemen her şeyi satan bir fırın yerine birkaç çeşit hamur işine odaklanmak istiyorsanız, bu işi evden veya küçük bir dükkanda yürütebilirsiniz. Örneğin sadece mantı satmak istiyorsanız veya sadece hamur işi yapıp satmak istiyorsanız bu yöntemi ciddiye almalısınız.
Klasik Pastane: Aslında pastane denilince akla gelen ve kafe formatına oldukça benzeyen pastane türüdür. İnsanlar pastaneden aldıkları ürünleri pastanede veya bahçedeki masalarda oturarak tüketirler. Ayrıca oturup bir kaç bardak çay içmek isteyen kişilerden pasta, börek veya gözleme olmasa da para kazanmanız mümkün.
2. Bir iş planı oluşturun
Nasıl bir pastane açmak istediğinize karar verdikten sonra sıra bir iş planı oluşturmaya geliyor. iş planı; Hedeflerinizi, gelir yaratma yöntemlerinizi, gelir-gider öğelerinizi, pazarlama stratejilerinizi, müşteri kitlenizi ve rakiplerinizi daha iyi anlamak için çok önemli bir rehberdir.
İş planındaki en önemli kalemlerden biri başlangıç maliyetleridir. Bir fırın açıp işletmek için ihtiyacınız olan tüm mutfak eşyalarını belirlemeli ve bu eşyalara tek seferlik bir yatırım yapmalısınız, ancak o eşyalara harcadığınız parayı fırından para kazandıkça geri kazanabilirsiniz.
Ayrıca şekerlemenin yapım aşamasında kendinizi finanse etmek için yeterli paranız olmalıdır. Pastacılık işinde bir gecede zengin olmuyorsunuz. Bu nedenle oturup sağlam bir iş planı oluşturmalı ve işler oturmadan önce ne kadar paraya ihtiyacınız olacağını belirlemelisiniz.
Mutlaka okuyun: İş Planı Nasıl Oluşturulur?
3. Mağaza için bir konum belirtin
Fırın işletmenizi çevrimiçi olarak yürütmek, bir dükkan kiralama ihtiyacını ortadan kaldırır. Bu nedenle bazı girişimciler de sadece ürün hazırlamak ve pişirmek için mutfak alanı kiralamaktadır. Daha büyük bir mutfağa ihtiyacınız varsa ve dükkânınızda masa-sandalye olmasını istemiyorsanız kolayca bir mutfak alanı kiralayabilirsiniz.
Öte yandan, fiziksel olarak satış yapıyorsanız seçici olmaya çalışın. Dükkan kiralamak istediğiniz bölgenin sosyo-ekonomik durumunu kontrol edin ve yakındaki pastanelerin fiyatlarına ve ürünlerine göz atın. Elbette insan ve araç trafiğinin yoğun olduğu bölgelerde mağaza açmak pastaneler için ideal olabilir. Çünkü ülkemizde kahvaltıda hamur işi, kek ve kraker yeme alışkanlığı fazla olduğu için sabah işe gidenlerin yolda dükkân açması çok iyi olur. Aynı şekilde pastanelerin benzin istasyonlarında da iş yaptığını söyleyebiliriz.
Mutlaka okuyun: İşletmeniz için bir yer seçerken göz önünde bulundurulması gerekenler
4. Ürünlerinizin fiyatını belirleyin
Birçok fırın, fiyatlandırma yaparken ürünün maliyetini ve ürünü hazırlamak için geçen süreyi dikkate alır. Ancak, bu tamamen doğru değil:
“Ürünlerinizi fiyatlandırırken temizlik, paketleme ve pastanenizin sosyal medyada tanıtım maliyetlerini de göz önünde bulundurmalısınız. Pastacılık işinde gözden kaçan en büyük maliyet zamandır. Pastanın hamurunu hazırlarken müzik dinlemek size zamanın nasıl geçtiğini unutturacak. Ama kek kalıbı yapmak için bir saat harcasanız bile, sadece birkaç liret kazanıyorsanız bu hiç istemeyeceğiniz bir durum.”
Okuduğunuzdan emin olun: Fiyatlandırma nasıl doğru yapılır?
5. İş ve arkadaşlık arasındaki farkı ayırt edin
Pastanenizi kurduktan sonra akrabalarınız şaka yollu sizden indirim isteyecektir. Bu işi hobi olarak yapıyorsanız çevrenizdekilere indirimli olarak satmanız normaldir. Ancak bir pastane açıp profesyonelce yapmaya başladığınızda işler değişir.
“Daha önce malzemeleri fiyatına kek ve turta satın alan kişilerin geçimlerini sağlamak için bu işi yaparken daha hassas olmaları gerekiyor. Çünkü bu işi profesyonelce yapmak, kira ödemek, fatura ödemek, personel maaşı ödemek, vergi ödemek demektir. Başka bir deyişle, çevrenizdeki insanlar, desteklemeniz gereken bir aileniz olduğunu anlamalı ve bu konuyu onlara nazik bir şekilde anlatmalısınız. Elbette akrabalarınıza biraz indirim yapabilirsiniz, ancak bunun tutarlı ve makul olduğundan emin olmaya çalışın.”
6. Mahallenizden yardım alın
Aile ve arkadaşlardan bahsetmişken, hadi pastanede birbirimize yardım etmenin çok önemli olduğunu söyleyelim.
“Kendi işini kurmak yeterince zaman alıyor. Pastanede zamanın yarısını mutfakta geçirirsiniz; gerisi pazarlama, sipariş işleme, müşterilerle ilgilenmedir. Siz mutfaktayken günlük işlerinizle ilgilenecek biri yoksa işiniz zor. Eşiniz, babanız veya arkadaşınız ne olursa olsun, size fırın açma konusunda destek olacak biri olmalıdır. Örneğin, mutfaktaki tüm işleri kendiniz yapabilirsiniz. Teslimat, sipariş ve alışveriş işlerini eşiniz halledebilir.”
Mutlaka Okuyun: Her şeyi kendi başınıza yapmayı bırakmanız için 5 neden
7. Eşsiz ve özel olun
Herhangi bir sektörde başarılı olmanın anahtarı özgünlüktür. Rakiplerinizi taklit ederek onları geçemezsiniz. Yaptığınız işte ilk ve en iyi olmaya çalışın.
Öncelikle mahallenizdeki ve şehrinizdeki rakiplerinizi analiz edin ve onlardan daha özel ve benzersiz ürünler sunmaya çalışın. Örneğin çevrenizdeki fırınlarda vegan donut yoksa ilk yapan siz olabilirsiniz.
Ülkemizde çok ünlü bir pastaneci olan Ali Bey şöyle diyor:
“Glutensiz ve vegan unlu mamüllerimizle yapılan kekleri besine alerjisi olan çocukların beğendiğini görmek çok sevindirici. Bu ürünlerin tarifini defalarca aradım ama sonunda en ideal tarifi buldum. Ürünlerimiz hayvansal ürün ve gluten içermez. Ayrıca, zararlı koruyucular dahil değildir. Bu da bizi mahallemizdeki pastanelerden bir adım öne çıkarıyor. Ayrıca ürünlerimizi çevre illerden tedarik ettiğimiz için şehrin ekonomisini canlandırıyoruz.”
Ayrıca mobil pastane ile şehrinizde bir ilke imza atabilirsiniz. Sandviç, köfte ve kokoreç satan minibüs tarzı araçlarla pasta, börek ve kurabiye satışı yapabilirsiniz. Ayrıca Twitter üzerinden mesaj göndererek müşterilerinizin minibüsün nerede olduğunu anında öğrenmesini sağlayabilirsiniz.
8. Pazarlama ve reklamcılığa önem verin
Kasabanın en güzel pastasını yapmak için gece gündüz çalışabilirsiniz ama o pastayı tanıtamazsanız emekleriniz boşa gider. Bu nedenle reklam ve pazarlama için hem zaman hem de bütçe planlamalısınız.
Michelle Green şu kelimeleri kullanır:
“Harika bir pasta şefi olmak başarıyı garanti etmez. Ayrıca iyi bir pazarlamacı olmalısınız. Ne yazık ki, birçok pastane bu sorunu tanımıyor. Dünyanın en iyi pastasını yapsan bile satamıyorsan bir anlamı yok.”
Bu noktada ürünlerinizi tanıtmak için aşağıdaki yöntemleri deneyebilirsiniz.
Bir blog yazın: Fırınınızın web sitesinde veya kendi web sitenizde pişirme tarifleri yayınlayabilir ve mutfak işleriyle ilgili pratik ipuçlarını paylaşabilirsiniz. Kaliteli içerik ürettiğinizde, Google’da ilk sayfada çıkma olasılığınız daha yüksektir. Google’da ilk sırada yer alırsanız, müşteri ve kar olarak geri dönersiniz. Gerekirse web sitenizi ve sosyal medya hesaplarınızı tanıtın.
Sosyal medyayı aktif olarak kullanın: Sosyal medya, işletmenizi ve fırınınızı tanıtmak için ideal bir ortamdır. Sosyal medyaya ayıracak vaktiniz yok diyorsanız yine de tek bir platform seçin ve orada aktif olun. Örneğin Instagram veya Facebook bu iş için çok uygundur.
Dernek ve vakıflara üye olun: Her meslekte olduğu gibi pastanede de kendinize ortam yaratmak, dernek ve vakıflara üye olmak, farklı insanlarla iletişim ve etkileşim içinde olmak firmanızı ilerletmek için çok önemlidir. . Mümkün olduğunca çok insanla tanışın, bazı etkinliklere sponsor olun ve işinizi tanıtmak ve büyütmek için pasta ve turtalar sağlayın.
Mutlaka Okuyun: Etkili Fırıncılık Pazarlama Yöntemleri
9. Müşterilerinizle ilgilenin
Başarılı olmak için müşteri memnuniyetine önem vermeniz şarttır. Memnun olan ve ürünlerinizle ilgilenen müşteriler sizden tekrar satın almak isteyeceklerdir. Bu nedenle müşterilerin görüş, öneri ve şikayetlerine önem verin. Başka bir deyişle, alışveriş deneyimlerini geliştirmek için çalışın. Bu, müşterileri elde tutmanın ve böylece kârınızı artırmanın en iyi yoludur.
Mutlaka Okuyun: Müşteri Memnuniyeti Nedir? Neden önemli?
10. Çeşitli hizmetler sunun
Fırınlar özellikle ilkbahar ve yaz aylarında başarılıdır. Hava güzel olduğu için insanlar geç saatlere kadar dışarıda kalıyor. Bu, Fırını vurma şanslarını arttırır. Ayrıca yaz sezonu mezuniyet ve düğün sezonu olduğu için bu tür özel günler işinizi artıracaktır. Ayrıca, fırınlar Noel’de meşgul.
Gelir kaynaklarınızı artırmak için çeşitli hizmetler sunmayı düşünmelisiniz. Yemek işine girerek örneğin iş yerlerinde de yemek servisi yapabilirsiniz. Catering işi size tüm yıl boyunca sabit bir gelir sağlar. Ayrıca bayram döneminde geleneksel Türk tatlılarına ağırlık verilmesi ve Ramazan ayında Güllaca’ya ağırlık verilmesi de mevsimsel stratejik hamlelerdir.
11. Gerektiğinde personel kiralayın
Siparişler arttıkça ve iş büyüdükçe, mutfak ve tezgahla ilgili yardıma ihtiyacınız da artar. Bu noktada yeteneğine ve iş ahlakına güvendiğiniz birini işe almak önemlidir. Yani mutfakta çalışmaya başlayan kişinin sizin belirlediğiniz standarda uyması zorunludur. Bu nedenle, personel kiralamak için acele etmeyin. Güvenebileceğiniz ve yeni fikirlere açık insanları işe almaya çalışın. Tabii pastanenizin cafe tarzı olmasını istiyorsanız garson ve garson kiralamanız gerekiyor. Her durumda, standartlarınızı yüksek tutmaya çalışmanız sizin için en iyisi olacaktır.