Toprak kaynaklı ısı pompalarının kurulması sırasındaki harcamalar, doğalgaza kıyasla daha yüksektir. Harcama, sıcaklığın kaynağı olacak toprağın eve uzaklığı, konutun metrekaresi gibi değişkenleri baz alır. Toprak kaynaklı ısı pompası, çalışma prensibi açısından sıcaklığın kaynağını toprak olarak kullanır. Aynı zamanda yaz mevsiminde toprağı ısı çukuru haline getirir ve ortamı soğutur.
İçindekiler
Toprak Kaynaklı Isı Pompası Kurulumu Ne Kadar?
Toprak kaynaklı ısı pompasının kurulması işlemlerinde harcama, metrekare başına hesaplanmaktadır. İnverter ve verimi yüksek bir ısı pompası kullanıldığında, 60 metrekare ile 120 metrekare arası döşeme için 12.000 TL harcanması gerekecektir. 130 metrekare ile 250 metrekare arasındaki döşemelerde 15.000 TL ücret gerekir. Ancak çok genel bir tabir olan bu maliyetler, ısı pompasının kurulacağı mahalle yapısına, toprak özelliklerine, coğrafi iklim şartlarına ve altyapı durumuna göre değişiklik göstermektedir.
Farklı ısı pompaları için farklı maliyet değerleri çıkarılmaktadır. On- off olarak tabir edilen ısı pompalarında maliyet daha düşüktür. Eski sistem aç- kapa usulüne uygun bir pompa olan R407 tipi pompalar, 134 gaz ile çevrim yapar. İstenilen sıcaklığa ulaştığında pompalamayı durduran bu cihazlar, her devreye girişlerinde tam enerji harcar. Bu nedenle yakıt ekonomisi olarak mantıklı değillerdir. Ortalama 800 metrekare menzile kadar kullanılması mantıklı olan bu cihazlar, 6-7 bin TL civarında maliyet gerektirmektedir. 100 metrekare ile 200 metrekare arasındaki yapılarda bu maliyet 12.000 TL’ye kadar çıkar.
İnveerter olarak tabir edilen gaz pompaları, daha uygun bir yakıt harcamasına sahiptir. Yüksek performansa sahip olan bu pompalar, istenilen dereceye yaklaştığında kendisini kısar. Bu nedenle tekrar ısı yükselmesi gerektiğinde tam kapasite enerji harcamasına gerek kalmaz. Ortalama 800 metrekare bir mahalde 12.000 TL maliyetle R410 gaz çevrimine sahip bir pompa kurulabilir. 100- 200 metrekare arasındaki mahallerde bu rakam 20.000 TL’ye kadar çıkar.
Bahsedilen maliyetler, ortalama bir konut için düşünülmekte olup, izolasyon payı da hesaplanmıştır. Klasik radyatörlü seçimde ortam ısısının 20 derece civarında olması halinde bu pompaların performansı değerlendirilmiştir. Zeminden ısıtma yapılması nedeniyle tek katlı ya da villa tipi evlerde bu ısıtma sistemi uygun olacaktır. Toprak kaynaklı ısı pompası kullanımı için konutun buna uygunluğu ilk şarttır.
Toprak Kaynaklı Isı Pompasının Avantajları Nelerdir?
Toprak kaynaklı ısı pompasının sağlayacağı avantajlar şöyle sıralanabilir:
- Enerji verimi yüksek olur. toprak sıcaklığı daima hava sıcaklığından yüksek olacaktır. Bu nedenle TKIP verimi yüksek olur.
- En düşük karbondioksit salınımı nedeni bu tür ısınmadır. Bu ısınma, ekolojiktir ve doğaya zarar vermez.
- Üstün bir konfor kalitesine sahiptir. Isıtmada sağlanan süreklilik, ortam ısısı ile ilgili bir işlem yapmanızı engeller.
- Bakım giderleri azdır. Bakım gerektirmeyen bir sistemdir.
- Sistemlerin ömrü uzundur.
- Sadece kışın ısınmada değil, yazın soğutmada da kullanılma özelliğine sahiptir. İç sıcaklık toprak altındaki soğukluk ile yer değiştirir. Bu sayede doğal hava dengesi korunur.
Toprak Kaynaklı Isı Pompasının Dezavantajları Nelerdir?
Toprak kaynaklı ısı pompasının kötü özellikleri şöyle sıralanabilir:
- İlk yaptırılma maliyetleri yüksektir.
- Yerel ve coğrafi özellikler, kurulum maliyetlerini değiştirir.
- Performansı, toprak özelliklerine göre ve kullanılan aygıra göre değişiklik gösterir.
- Bu işlemlerde çalışabilecek nitelikli eleman sayısı azdır.
- Büyük şehirlerde yeterli toprak alanı bulunmamaktadır. Bu nedenle her alanda bu sistem kullanılmaz.
Yatay Kolektörlü Toprak Kaynaklı Isı Pompası Nedir?
Yatay kolektörlü ısı pompasının tanımı toprak alanı geniş ise, yatay şekilde dizilen borulardan toprak ısısının alınması şeklinde işlem yapılır. Yatay dizilim, her durumda avantajlıdır. Çünkü toprağın güneşten ısı alan kısmının da borularla ısıyı eve taşımasını sağlar. Ancak bu işlem için çıplak bir toprak gerekmektedir. konutun önünde geniş bir bahçe bulunması durumunda bu dizilim daha uygundur. Borular, toprak yüzeyine yakın dizilir. Toprağın en fazla 15 metre altına dizilen borularla toprağın ısısı eve taşınır. Ancak bunun olabilmesi için yoğunlukla güneş alan bir bahçeye sahip olunması gerekir. Alınan güneşten boruların da etkilenmesi, güneş ısısı ile toprak ısısını bir arada kullanması gerekir. Bu dizilimde hidrolik basınç testi yapılmaktadır. Basınç testinin yapılmasından sonra toprak, yoğun olarak dizilmelidir. Yoğunluk ve basınç ile boruların sıcaklığı aktarması sağlanır.
Dikey Kolektörlü Toprak Kaynaklı Isı Pompası Nedir?
Dikey kolektörlü ısı pompasının tanımı konut önüne açılacak bir kuyu ile toplanan sıcaklığın eve taşınması şeklinde yapılmaktadır. Konutun önünde yeterli toprak alan bulunmaması durumunda, dikey olarak boruların toprak ile temas etmesi sağlanmalıdır. Sağlıklı bir ısı toplama işlemi için minimum 3 metre ile 6 metre arasında aralıklı bulunmalıdır. Boru sarkıtma işleminin tamamlanması sonrasında bölgenin boş bırakılmasına gerek yoktur. Toprağın altına yerleştirilen boruların üzerine inşaat yapılabilir. Ancak bu şekilde açılan kuyularda toplanan ısı, yatay toplanan ısıdan daha düşüktür. Çünkü dikey olarak toprakla temas eden borular, hiçbir şekilde güneş ısısından yararlanamaz. Bu nedenle sadece toprak ile ısıyı taşımak zorundadır.
Bu şekilde kurulan sistem, kolay borulama, az yer gereksinimi, daha az boruya ihtiyaç duyulması gibi durumlar nedeniyle avantajlıdır. Ayrıca dikey kolektörde tüm bu nedenlerle maliyet de düşük olur. Ancak yatay toprak kaynaklı ısı pompası kadar yüksek bir verim alınamayabilir.