Gıda sektöründe karlı bir iş yapmak isteyenler ne iş yapsam diye düşünürken mutlaka akıllarına dönerci dükkanı açmak gelmiştir. Ülkemizde en çok iş yapan sektörlerden olan döner ekmek satışı işi büyük karlar getiriyor. Herkes tarafından kolaylıkla satın alınabilen bir yiyecek olduğu için düşük gelirli kesim tarafından en çok tercih edilen fast food ürünlerinden birisi olması döner sektöründe karların artmasına neden oluyor. Eğer siz de dönerci dükkanı açmak istiyorsanız ve bu işin nasıl yapılacağını öğrenmek istiyorsanız yazımızdaki diğer detayları okuyabilirsiniz.
Tavuk ve Et Döner Bayiliği Veren Firmalar 2021! Franchise bedelleri ve Başvuru Şartları ne kadar?
İçindekiler
Dönerci Dükkanı Açmak
Yiyecek-gıda sektöründeki en karlı iş fikirlerinden olan dönerci açmak size kısa zamanda iyi paralar kazandırabilecek bir iş koludur. Her ne kadar ülkemiz ekonomik sıkıntılar içerisinde olsa da çoğu insan boğazından, gırtlağından ödün vermez ve karnını doyurmak için ideal bir fast food ürünü arar. Döner ise bunun başında gelmektedir. 2019 yılında dönerci dükkkanı açarak para kazanmamanız için hiç bir neden yok.
Dönerci dükkanı açmak isteyen bir kişi öncelikli olarak dükkanı açacağı noktanın işlekliğini ve müşteri profilini analiz ederek bir hesap yapmalıdır. İşyerinin açılacağı noktanın yakınlarında okul, üniversite, etüd merkezi, spor salonu, internet cafe gibi yerlerin olması çok önemlidir. Bu noktalar daima işlek olur ve bu noktalara uğrayan kişiler hızlıca tüketebileceği, hızlıca servis edilen fast food ürünlerini talep etmektedir.
BURASI ÖNEMLİ: Dükkanın kirasının aşırı yüksek olmamasına mutlaka özen gösterin. Dükkan sahibi ile çok sıkı pazarlık yapın, hemen onun verdiği fiyatı kabul etmeyin tok alıcı gözü ile pazarlık yapın. Unutmayın dükkan kiranız minimum olmalı ki müşterilerinize rekabetçi bir fiyattan satış yapabilesiniz.
İyi bir dönerci olmak istiyorsanız mutlaka dükkanınızın yerini analiz etmeli ve müşteri profilinize uygun bir fiyatlandırma politikası uygulamalısınız. Tavuk döner + ayranı 10 TL’den satmaya çalışırsanız çok kısa zamanda iflas edip dükkanı kapatırsınız. Özellikle öğrenci kesimine hizmet vermeyi düşünüyorsanız işin başlangıcında kar oranınızı minimumda tutmaya özen gösterin.
Öğrenci kesiminin cebine çok az para girdiği için en ucuz ve kaliteli döneri aramaktadır. Sonuçta bu kişiler ailelerinden haftalık 50 lira taş çatlasın 100 lira alan adamlar. Tutupta bu kişilere 10 TL’den tavuk döner+ayran, 20 TL’den et döner satmaya kalkışırsanız mekan sinek avlar. Kendi kendinize “nereden açtık şu dükkanı” der kapatır gidersiniz.
Tüm ekipmanlarınızı alırken vadeli alım veya iskontolu alım yapmaya çalışın. Döner tezgahı, döner askısı, döner bıçağı vs. en ucuz maliyetler ile almalısınız. Şişe takacağınız döner etini kendiniz alacaksanız tavuk veya ette kesinlikle kaliteden ödün vermeyin. Malına güvendiğiniz çiftliklerden, üreticilerden alım yaparak etinizin kalitesini arttırın. Eti ben kendim tedarik edemem diyorsanız bayilik alarak et tedarikini sağlayabilirsiniz. Aşağıdaki kısımda bayilik konusuna da değineceğiz.
Dönerci Dükkanı Açmak İçin Yasal Prosedürler
Her hangi bir iş yeri açarken olduğu gibi dönerci dükkanı açmak için de uymanız gereken bazı yasal prosedürler bulunmakta. Ancak bunlar öyle çok zorlayıcı, belinizi bükecek şeyler değildir. Devletle, belediye ile olan her zamanki kağıt, evrak işleri ile uğraşmanız gerekiyor. Dönerci dükkanı açmak için gereken ruhsatı almanın şartları var. Aşağıda bu şartları oluşturan belgeleri paylaşıyoruz. Dükkan ruhsatı alabilmek için bu belgelere ihtiyacınız bulunmakta. Daha detaylı bilgiler için kendi şehirinizdeki belediyeye de başvurarak öğrenebilirsiniz.
Dönerci ruhsatı için gerekenler:
-Başvuru / Beyan Formu
-Yapı Kullanma İzni
-Tapu Fotokopisi
-Kira Sözleşmesi Fotokopisi
-Vergi Levhası Fotokopisi
-Şahıs firması kuranlar için (Oda Kayıt Belgesi ve Esnaf Sicil Tastiknamesi) ve 2 adet fotograf
-Şirket kuracaklar için (Ltd. A.Ş) (Ticaret Sicil Tastiknamesi ve Oda Kayıt Belgesi) ve İmza Sirküleri
-Nüfus Cüzdanı Fotokopisi
-İtfaiye Uygunluk Raporu
-Açılacak işyerinin ilgili belediyeye borçsuzluk belgesi.
Döner Bayiliği Almak
Döner salonu açtığınızda işinizi iyi yapabilmeniz ve çok para kazanabilmeniz için kaliteli bir et sunabilmeniz gerekmekte. Eğer tavuk veya et döneri kendiniz satın almayacaksanız bir bayilik alarak onlardan gelecek olan ürünleri satmaya başlayabilirsiniz. Bayilik alarak uzun yıllardır bu sektörde olan ve belli bir marka değeri olan firmaların isim hakkını da avantaj olarak kullanabilirsiniz. İnsanların zihninde yer edinmiş kaliteli markalardan döner bayiliği alarak et tedarik işini halledebilirsiniz. Piyasada ücretsiz olarak (isim hakkı olmadan) döner bayiliği veren pek çok firma var. Sitemizde daha önceden bir yazı yazmıştık. Bayilik hakkında merak ettiklerinizi oradan öğrenebilirsiniz.
BUNU DA OKUYUN: Döner Bayiliği Veren Firmalar
Farklı Dürüm Döner Tipleri
İşletmenize sizi diğer dönerci dükkanlarından ayıran bazı şeyler ekleyerek sektörde yenilikler getirebilirsiniz. Getireceğiniz bu yenilikler ile çevrenizde kolaylıkla dikkat çekebilir ve potansiyel müşterilerinizi kendi dükkanınıza çekebilirsiniz. Örneğin Ankara’da sıklıkla dönerci dükkanlarında SSK Döner satılmaktadır. Pek çok ilde olmayan bu döner tipi Sos, Soğan ve Kaşar ile yapılmakta ve müşterilere farklı bir döner deneyimi yaşatılmaktadır. Sizler de dönerlerinize farklı tatlar eklemeye çalışarak farklılıklar yapabilir ve bu yolla müşterilerinizin memnuniyetini arttırabilirsiniz.
Döner ve Sosyal Medya
Sosyal Medya ile pazarlama yaparak dükkan bilinirliğinizi ve müşterilerinizi arttırabilmeniz gayet mümkündür. Başta tuhaf gibi görünse de İnstagram üzerinden pazarlama teknikleri ile müşterilerinize kampanyalar yaparak onları dükkanınıza bağlayabilir ve yeni müşteriler edinebilirsiniz. Örneğin “30 dk içinde bizi takip edenlere %20 indirim” vs. gibi çeşitli kampanyalar yaparak müşterilerinize indirimler yapmanız sizi kısa süre içerisinde popüler yapabilirsiniz.
Evet yazımız burada son buluyor. Umarız makalemizi buraya kadar okumuş ve faydalanmışsınızdır. Dönerci dükkanı açmak isteyenler için yazımızda detaylı bir anlatım yapmaya çalıştık. 2019 yılında yapılabilecek en karlı iş fikirlerinden olan dönerci açmak hakkında bizlere sormak istedikleriniz varsa aşağıdan yorum yaparak bizlere iletebilirsiniz. Herkese kolay gelsin.
Dönerci Orhan Bayiliği Nasıl Alınır? Maliyeti Ne kadar? Başvuru Nasıl Yapılır?
Dönerci Nezir Usta Bayiliği Nasıl Alınır? Maliyeti Nedir? Başvuru Nasıl Yapılır?
Dönerci açmak ıçın ustalık veya aşçılık yada sağlik müdürlüğü gibi yerlerden izin almak gerekirmi acaba bilgi verirseniz sevinirim teşekkür ederim