2 aylık kedinin bakımı ve beslenmesi için daha önce kedi bakmış kişilerden yardım almanız gerekebilir. 2 aylık bir kedi, henüz bebeklik dönemini bitirmemiştir. Kedilerde bebeklik dönemi 4. Aya kadar devam etmektedir. 2 aylık kedi, dışkısını kuma yapabilecek durumda olsa da, hastalık ya da ortam değişikliği durumlarında yardım alması gerekecektir. Bu durumlara karşı kedinin yakınlarında daha büyük ve eğitimli bir kedi bulundurulmalıdır.
İçindekiler
2 Aylık Kediyi Nasıl Beslemeliyim?
2 aylık kedinin beslenmesi için yapılması gereken, yaş mamadan önce süt tozu ile denem yapmaktır. 2 aylık bir kedi, beslenmeden önce ağrıya duyarlıdır. Eğer kedinin aç olduğunu biliyorsanız, ancak kedi yemek yemeyi reddediyorsa, bir yerinin ağrıdığından şüphelenmelisiniz. Kediler, 4 haftalıktan itibaren anne sütünü bırakabilir. Ancak sağlıklı bir kedinin 2 ayın sonuna kadar süt tozu ile beslenmesi gerekmektedir. Yavrulara özel mamaları tercih edebilirsiniz. Bunun yanında süt tozlarını ya da direkt olarak sütleri de tercih edebilirsiniz. Ancak sütü hazırlarken direkt olarak soğuk süt vermemeye dikkat etmelisiniz. Özellikle yavru kediler için yapılan biberonları kullanarak kedinizi besleyebilirsiniz. Ancak biberona basınç uygulanması ya da kedinin çok fazla beslenmesi, kedinin sağlığına zarar verebilmektedir. Kedinin ciğerlerinin tıkanmasına neden olabilecek derecede biberonu sıkmamalısınız.
Beslenme sırasında biberonun boşalması ya da beslenmenin sağlıklı şekilde gerçekleşmemesi durumunda kedinizde özellikle geceleri gaz sorunları oluşabilmektedir. Bunu da kedinizin sırtına hafifçe vurarak çözebilirsiniz. Eğer gaz sorunu 3 günden fazla devam ediyor ve kediniz gereksiz yere miyavlıyorsa, veterinere gitmeniz gerekmektedir.
2 Aylık Kedi Nasıl Bakılır?
2 aylık kedi bakımı sırasında kedinizin kendine ait bir yatağının olması büyük önem taşımaktadır. Yumuşak bir kedi yatağı ile bu sorunu çözebilirsiniz. Bunun yanında kedinizin kaşınma tahtalarına da ihtiyacı olacaktır. Kaşınma tahtaları, özellikle mevsim değişikliklerinde kedinizin sinirlenmesini önler. Aynı zamanda tırnak diplerinde meydana gelen kaşıntı sorunlarını da önlemektedir.
2 aylık kedinin parazit kontrolleri sık sık yapılmalıdır. Özellikle kedi her zaman evde durmuyorsa, serbest bir yapıya sahipse, kedinin dışarı çıkması durumunda özgürce oynadığı bir bahçe bulunuyorsa, parazit ve bit testlerinin yapılması gerekmektedir.
2 Aylık Kediye Nasıl Eğitim Verilir?
2 aylık kedinin eğitilmesi için kediye ödül olabilecek bir yiyecek vermeniz gerekmektedir. her kedi için bu yiyecek farklı olsa da genellikle kedi nanesi kullanılır. Ancak kedi nanesinin çok fazla kullanımı kedinin ödül mekanizmasının bozulmasına neden olmaktadır. Kedi için zararı olmayan ödül mamaları kullanılarak gerekli eğitim verilebilir. İdrar ve dışkı eğitimi dışında komut eğitimi de alabilen kediler, bunları sadece ödül maması ile yapmaktadır. Ancak hiçbir kedi, köpek kadar kesin bir komut eğitimine tabi tutulamaz. Ayrıca 2 aylık kediler için sadece net komutlar kullanılır. Köpek kadar ‘getir, gel’ gibi komutlar, kedilerde kullanılmamalıdır. Kedilerin yapı anlamında köpeklerden daha fazla özgürlüklerine düşkün olmaları, eğitimi daha zor hale getirmektedir. Kediler, bazı dönemlerde kendilerini sevdirmek istemeyebilir, sevmeye çalıştığınızda da sizi tırmalayabilir. Bu durum onların ruhundan kaynaklanmaktadır. Bu nedenle kedilerin sıklıkla komut eğitimine tabi tutulması mümkün değildir.
2 Aylık Kediye Dışkı Eğitimi Nasıl Verilir?
2 aylık kedide tuvalet eğitimi vermek için kedinizin tuvalet yapma hızına ve aralığına dikkat etmelisiniz. Kediler, ilk 2 ay tuvalet yapma konusunda zorlanabilmektedir. Bu süre, kedinin travma yaşaması ya da dışarıda uzun süre kalması gibi durumlarda uzar. Yavru kedilerin tuvalette zorlanması durumunda anneleri, tuvalet bölgesini yalayarak onları tuvalete teşvik eder. Ancak kedinin annesi yoksa, bu iş size düşecektir. Islak bir mendil ile kedinin tuvalet bölgesini ovarak onun tuvaletini daha rahat yapmasına yardımcı olabilirsiniz. Ovma işlemini kum üzerinde yaparsanız, kediniz çişin kuma yapılması gerektiğini anlayacaktır. Dışkı için ise kedinizin karnını ovmanız, sıcak havlu koymanız gerekebilir. Eğer kedinizde uzun süreli dışkılama sorunu bulunuyorsa, veterinere gitmeniz gerekebilir. Kedinizin karnında şişkinlik bulunuyorsa, uzun süredir dışkı yapmadıysa, ağrı çektiğini belli eden davranışlar sergiliyorsa, bu durumda veterinere gitmeniz gerekecektir.
Eğer kediniz kendi tuvaletini yapabiliyorsa, ancak kuma yapmayı bilmiyorsa, tuvaletini yaptığı yerden bir gazete ile alınız. Aldığınız tuvaleti kuma dökünüz. Bunu yaptığınızı gören kedi kuma pislemeye başlayacaktır. Eğer buna rağmen kediniz günlerdir kuma yaklaşmıyorsa, tek çareniz eğitimi olan başka bir kedi bulmaktır. Kediler, kendilerinden büyük kedileri taklit eder. Bu nedenle kedinizin başka büyük bir kediyi, tuvaleti kuma yaparken görmesi gerekmektedir.
2 Aylık Kedi Buldum, Ne Yapmalıyım?
2 aylık kayıp kedinin bulunması durumunda ilk olarak kedinin vücut ısısı kontrol edilmelidir. Kedi, vücut ısısına beslenmesinden daha fazla dikkat eder. Üşüyen bir kedi beslenmeyi reddedebilir. Bu durumla karşılaşmamak işin öncelikle kedinin sıcak bir yerde olduğundan emin olunmalıdır. Kedi ısınmıyorsa, uzun süredir soğuğa maruz kalmışsa, sıcak su torbalarından yararlanılabilir. Ancak su torbasının direkt olarak kedi ile temas etmemesi gerekir. Kedi öncelikle bir battaniye ile sarılır ve battaniyenin katları arasına sıcak su torbası konur. Sonrasında kedi ılık süt ile beslenmelidir. Eğer kedi kirli görülüyorsa öncelikle su verilmelidir. 2 aylık kedi bakımında kedinin kirli görülmesi, susuz kaldığına işaret eder. su verilmesi sonrasında kedi mama ve süt tozu ile beslenmelidir.
Çok yardımcı oldu teşekkürler 10 yaşındayım ve 2 aylık kedi bakacam çok yardımcı oldu çok teşekkürler 😍😍😍