Günümüzde beslenme çok daha bilinçli hale geldi. Yaşam döngüsünde hem dengeli beslenme hem de organik beslenme sağlıkla çok yakından ilişkilidir. Bu nedenle sağlıklı gıda mağazası açmak son yıllarda en karlı iş alanlarından biridir. Böyle bir bakkal açmak hem büyük bir kazanç elde etmenizi hem de müşteri portföyünüzü genişletmenizi sağlayacaktır. Organik mağaza açmanın maliyetini bilmeden bu sektörde iş yapmamalısınız. Attığınız dükkanın maliyeti birçok faktöre bağlı olabileceğinden. Ancak organik ürün satarken kar marjı da mağazanızın durumuna göre değişen faktörlerden biridir.
İçindekiler
Organik Ürünler mağazasının açılması
Organik mağaza açmak istiyorsanız öncelikle bu alanda hangi ürünlerin satıldığını ve organik ürünlerin nereden temin edildiğini bilmeniz gerekir. Mağazayı kurmak, malları satın almak ve mağazayı geliştirmek konusunda detaylı bilgiye sahip olduğunuzdan ve yüksek düzeyde ticari tecrübeye sahip olduğunuzdan emin olmalısınız.
Başarılı bir iş kurmanın en önemli faktörü, işinizi açtığınız yerdir. Yaşam standardı yüksek bir mahallede veya mahallede sağlıklı gıda mağazası açmak daha fazla satış sağlayabilir. Genel olarak, belirli bir yaşam standardının üzerindeki insanlar organik gıdalara daha fazla ilgi göstermektedir. Ancak, masrafları karşılamak için yeterli sermayeye sahip olduğunuzdan emin olmalısınız. Sağlıklı gıda mağazası açmayı düşünüyorsanız bu alanla ilgili tüm bilgileri yazımızın devamında bulacaksınız.
Not: Organik mağaza açmaktan başka fikirler için 112 Mağaza Açma Fikirleri başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
Sağlıklı gıda mağazasının açılması
Bir sağlıklı gıda mağazası açmak için ilk işiniz bir mağaza için uygun bir yer bulmak olmalıdır. Bu mağazanın 50 veya 60 metrekare olması yeterlidir. Ancak, daha büyük bir alanınız varsa, ürün yelpazenizi daha zengin tutabilirsiniz. Aynı zamanda mekanınız daha fazla müşteriye hizmet verme kapasitesine sahiptir. Böyle bir iş için hijyen açısından müşteri memnuniyetini sağlayacak bir iş yeri seçmeniz gerekiyor.
Ancak organik bir dükkan açmak istiyorsanız ve dükkanınız kiralandıysa, 6 aya kadar idare edecek kadar paranız olduğundan emin olmalısınız. Aksi takdirde ilk birkaç ay işinizi yürütmekte zorlanabilirsiniz. Bu alanda çalışmak için müşterilerinizle güven inşa etmek ve bu işte deneyimli olmak son derece önemlidir.
Sattığınız ürünlerin hangi bölgeden geldiğini, nasıl yapıldığını ve ne gibi faydaları olduğunu bilmeniz gerekir. Böylece müşterileriniz alışveriş yaparken hizmetinizden şüphe etmeyecektir. Kaliteli ve güvenli hizmet vermek gıda sektörü için önemli bir detaydır. İşinizi ilerletmek için yerel ürünlerde %100 doğallığa önem vermelisiniz. Süresi dolmuş veya son kullanma tarihi geçmek üzere olan ürünlerden uzak durmalısınız. Bu size müşterilerinizin güvenini hızla oluşturma fırsatı verir.
Organik Ürünler mağaza açma maliyeti
Bir sağlık gıda mağazası açmanın maliyeti, işinize başlarken dikkate alınmalıdır. İşyeri kiralama, stant, buzdolabı, kiler, işyeri ısıtma ve soğutma, mal teslimi maliyet kalemleriniz arasındadır. Bu süreçte çok detaylı bir çalışma yapmanız gerekiyor. Organik ürünleri en ucuza nereden alacağınızı bilmek çok önemli bir detaydır.
Organik bir iş kurmaya kararlıysanız en az 100.000-150.000 TL arasında bir maliyet bekleyebilirsiniz. Ancak bu miktar semt ve mağaza büyüklüğüne göre değişiklik gösterebilir. Zaten transfer deneyiminiz varsa, bu işte daha fazla başarı elde edebilirsiniz. Ticari olarak bilgili iseniz bu alanda başarılı olmak daha kolaydır. Ancak civarda fazla ürünü olmayan bir mağaza için 10.000 ile 20.000 arasında bir maliyetiniz vardır.
Maliyetlerinizi detaylı olarak belirlemek için bir iş planı oluşturmanız gerekir. Aynı zamanda gıdaların alerjen durumu hakkında detaylı bilgi alabilirseniz müşterilerinizin durumuna göre ürünleri daha kolay satabilirsiniz. Ayrıca lisanslı besin takviyeleri ve vitaminler de satılabilecek ürün grupları arasındadır.
Organik ürünler için satış getirisi
Organik ürünler son yıllarda en karlı işler arasında yer alıyor. Organik malzemeler insan sağlığı açısından hem gıda hem de giyim ürünlerinde tercih edilmektedir. Organik ürünler satarken kar marjı, özellikle organik olarak yiyip içen insanlar için beklenenden bile yüksek. Bu alanda iş yapmayı planlıyorsanız işletmeniz için online mağaza açmayı ihmal etmemelisiniz. Çünkü insanlar internet üzerinden organik ürünler satın alma eğilimindedir.
Öncelikle sağlıklı gıda mağazası açmak istiyorsanız iş yerinizin yaşam standardının yüksek olduğu bir yerde olması gerekir. Bu ürünlerin fiyatları katkılı olanlara göre daha yüksek olduğu için alım gücü yüksek yerler daha idealdir. İnsanlar, hayatın koşuşturmacası içinde bozulan sağlıklarını iyileştirmek için bu ürünlere yöneliyor.
Kâr marjı açısından şirket büyüklüğüne, ürün seçeneklerine ve lokasyona göre değişiklik göstermektedir. Ancak aylık 5000 ile 10000 arasında kazanç elde edebilirsiniz. Kışa hazırlık dönemlerinde ise bu miktar yıldan yıla artmaktadır. Müşterilerinize ezilmiş ve yemeye hazır doğal zeytin veya süt ürünleri de sunarsanız, kârınız daha da yüksek olabilir. Organik ürün satışlarının her geçen gün artması sayesinde kendi işinizin sahibi olabilirsiniz.
Organik işletme açmak için gerekli belgeler
Bir sağlıklı gıda mağazası açmak için gerekli belgeler için olağan işyeri açılış belgeleri gereklidir. Aynı zamanda çalıştığınız sektöre bağlı olarak ek belgelerin isteneceği durumlar da olabilir. Bu belgeler de bulunduğunuz belediyeye göre değişiklik gösterebilir. Oluşturulacak standart belgeler şunlardır:
- Kimlik fotoğrafı
- Nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi
- Eğitim seviyenizi kanıtlayan belgeler
- İşyeri Açma Bildirim Belgesi
- İkamet belgesi
- İşletmenin kira sözleşmesi veya tapusu
- Başlama bildirimi
- Noter Onaylı Genelge
Bu belgelerin birçoğu zamanında oluşturulmalıdır. Belge oluşturma işlemi sırasında bulunduğunuz yerin belediyesinden özel izin veya belge talebi olup olmadığını öğrenmeniz gerekmektedir. Ayrıca iş yerinizin itfaiye uygunluk raporu da dosyanızda olması gereken şeylerden biridir.
Yöresel ürünler mağazası açmak isteyenlere öneriler
Yöresel ürünlere olan ilginin artmasıyla birlikte birçok yerde bu ürünlerin satıldığı iş yerlerinin sayısı arttı. Bu alanda aktif olacak herkesin birçok önemli detaya dikkat etmesi gerekiyor. Bölgesel ürün işletmesi açmak isteyenler için öneriler kapsamında aşağıdaki noktalara değinilmelidir:
İş yerinizi açarken mağazanızın yoğun bir yerde olmasına dikkat etmelisiniz.
İşyerinde hijyen kurallarına dikkat etmelisiniz.
Peynir ve zeytin gibi ürünler farklı yörelere ait ürünlerdir.
yerleştirmek zorundasın.
Bir ürün az miktarda katkı maddesi içeriyorsa mutlaka müşterilerinizi bu durumdan haberdar etmelisiniz.
Gerekli sağlık onaylarını geçen ürünleri satmalısınız.
Ayrıca yerel ürünlerin teslim edildiği yerleri de dikkatli bir şekilde belirlemelisiniz.
Tüm bunlar sağlıklı gıda mağazası açmak isteyenlerin dikkat etmesi gereken detaylar arasındadır. Özellikle müşteri memnuniyetinin sağlanması en önemli konudur.
Girişimciler için tüm detayları Sağlıklı Gıda Mağazası Açma yazımızda ele aldık. Yazımızı beğendiyseniz paylaşarak veya yorum yaparak bize destek olabilirsiniz.