Uluslararası meslekler nelerdir? Yurtdışında yapılabilecek meslekler

Yurtdışında iş imkanı olan meslekleri araştırırsanız hemen hemen aynı fikirleri sunan sitelere rastlarsınız. Hepsinin ortak noktası yazılım geliştirmedir. Evet, Türkiye’de okumak ve yurtdışında çalışmak isteyenler için böyle bir liste paylaşacağım. Ancak bir liste yerine size konuyla ilgili doğru bilgileri verecek bir mentora ihtiyacınız var. Amerika’da aynı meslekten olan kişilerin bir kısmı kolaylıkla iş bulabilirken bir kısmı da Edirne’den ayrılmak konusunda zorluk çektiğini unutmayın. Bu nedenle araştırmanızı yurtdışında çalışma imkanı olan meslekler veya üniversitede seçeceğiniz çalışma alanı üzerine değil, doğru sonuca götürebilecek düşüncelere odaklamalısınız. Bu yazımda yurt dışında yaşayan ve kolayca iş bulmak isteyenlere en doğru ve kanıtlanmış tavsiyeleri vereceğim.

Türkiye’de okuma ve yurtdışında çalışma imkanı olan meslekler

Öncelikle yazıma bir örnekle başlamak istiyorum. 6 yıl önce edebiyat eğitimi alan bir arkadaşım üniversite yıllarında Amerika’ya iş ve gezi amaçlı gitmişti. Pizzacıda 3 ay çalıştıktan sonra vardiya müdürü olarak teklif aldı. Bu elbette hem çalışmasından hem de iyi iletişim becerilerinden kaynaklanıyordu. Kısa bir süre düşündükten sonra vardiya müdürü olarak çalışmayı kabul etti ve Türkiye’ye dönmemeye karar verdi. Artık kendi pizza restoranı var.

Ya da İrlanda’ya yüksek lisans için giden bir arkadaşımdan bahsedebilirim. Yıllık 10.000$’a yüksek lisans başvurusu yapan arkadaşım aynı anda hem okuyup hem de çalışma fırsatı buldu. Okulun bitiminden itibaren İrlanda, lisansüstü öğrencilere ek 2 yıllık çalışma izni verir. Çalıştığı şirkette kariyerine devam eden arkadaşım İrlanda’da kendi hayatını kurmuş olmanın mutluluğunu yaşıyor. Türkiye’de okuduğu fakülte İktisat Fakültesi’dir.

Ana konuya, yani yurtdışında çalışma imkanı olan mesleklere gelecek olursak, hiçbir sayfada ekonomi bölümü ya da edebi bölüm olduğunu görmeyeceksiniz. Çünkü hiçbir şirket doğrudan bu bölümlerden mezun kişileri aradığımı söylemez. Bu elbette yazılım mühendisliği, tıp, cerrahi ve diğer meslekler için geçerlidir. Üniversitede okuyorsanız, öncelikle kendinizi yurt dışına yerleşmeye hazırlamanız gerekir. Olarak?

Türkiye’de okumak ve yurtdışında çalışmak istediğiniz kadar araştırın. Ancak bunun için temel şartın çok iyi bir dil bilgisi olduğunu unutmayın. Tanıdığım birinin B2 seviyesinde İngilizce ile iş bulduğuna dair hikayelere inanmayın. İstisnalar herkes için geçerli değildir. Orta düzeyde de olsa bir anadil ve ikinci bir dilde yetkin olmalısınız. Aksi takdirde çok iyi bir cerrah olsanız bile yurtdışında iş bulmanız imkansız hale gelebilir.

Yurtdışında iş imkanı olan meslekler ve bölümler

Yazının giriş kısmında ise okunması gereken kısımdan ziyade yeteneklerinin ve yapacağın hareketlerin daha önemli olduğundan bahsetmiştim. Şimdi size yurtdışında iş arama konusunda avantaj sağlayacak üniversite bölümlerinden bahsedeceğim. Yabancı dil becerilerinin yanı sıra bu bölümlerden diploma alarak ve deneyim kazanarak kolayca iş bulabilirsiniz. Şimdi yurtdışında sizin için çalışma imkanı olan meslekleri sıralayalım:

1. Yazılım geliştirme

Yurtdışında çalışma imkanı olan meslekler arasında yazılım mühendisliği uzmanlığı en ünlüsüdür. Web geliştiricileri, yazılım geliştiricileri, mobil uygulamalar ve kodlama ile ilgili birçok meslek bu kategoriye girer. Evet, kendinizi geliştirerek yazılımla ilgili bir iş bulabilirken, bu bölüme giderek kendiniz için daha da kolaylaştırabilirsiniz. Elbette bu bölümü kazanmak size yetmeyecektir. Kursta görmediğiniz farklı yazılım dillerini sürekli geliştirmek ve öğrenmek işinizi kolaylaştıracaktır. İngilizce bir zorunluluktur.

2. Doktora

2024-2024 yılları arasında Türkiye’den doktorlar başta Almanya olmak üzere birçok ülkeye göç etti. Bunun için özel bir geçmişe sahip doktorlar, Almanca ve İngilizce bilgilerini geliştirerek başvurdu. Yurtdışında bu meslekteki büyük boşluk, kabul edilmeyi kolaylaştırıyor. Tıp fakültesinin herhangi bir bölümünü okumak ve bu mesleği geliştirmek, iş bulma şansınızı artıracaktır. Unutmayın ki Türkiye’de doktor olup iş bulamayan mezunlar bile var. Özel veya genel olması fark etmez. Yurtdışında kolayca iş bulmak için önce kendinizi geliştirmeniz gerekiyor.

3. Araç teknolojisi

Yurtdışında en çok aranan mesleklerden biridir. Özellikle elektrikli araç teknolojisinde ilerlediyseniz işiniz kolaylaşacaktır. Bilindiği gibi Avrupa ülkelerinde üretimde mühendislik personeli eksikliği var. Bu eksiklik, farklı ülkelerde kalifiye personel istihdam edilerek giderilmektedir. Otomotiv devlerine ev sahipliği yapan Almanya bu konuda tam bir uyum sağlıyor. Ancak bunun için en önemli şartın Almanca olduğunu unutmayın.

4. Elektrik Mühendisliği – Elektronik

Bu alanda hiç elektrik elektroniği araştırmadıysanız, makine mühendisliği ile karıştırabilirsiniz. Bu bölümün mezunları, kendilerini geliştirdikleri alanda uzmanlaşırlar. Türkiye’de okumak ve yurtdışında çalışmak isteyen birçok kişinin tercih ettiği meslektir. Çünkü yurt dışından iş teklifi almasanız bile kendi inisiyatifiniz sayesinde yurt dışında kaldığınız süre için kolaylıkla gelir elde edebilirsiniz. Elektrik ve elektronik mühendislerinin net yıllık maaşları 90.000$ ile 135.000$ arasında değişmektedir. Elbette kendi inisiyatifinizi de oluşturup kendinize daha yüksek hedefler belirleyebilirsiniz.

5. Diğer bölümler

Sayısal bölümleri bu listeye ekleyerek sözlü ve denge mesleklerinin umutlarını kırmak istemiyorum. Girişte uluslararası işlerle ilgili bir örnek verdiğimde, sadece okuduğun uzmanlık alanına bağlı kalarak iş bulabileceğinden bahsetmiştim. Edebiyat, işletmecilik, tarih eğitimi ya da başka bir konuda eğitim almak yerine kendinizi geliştirmeniz önemlidir. Unutmayın, iyi İngilizce size birçok kapı açacaktır. Döviz kurlarının yükselmesiyle birlikte Türkiye’den yurt dışına ihracat yapan firma sayısı arttı. Hangi departmandan olursa olsun, bu şirketler yurtdışında kendilerine eşlik edecek dil konusunda bilgili personel arıyorlar.

6. Diş Hekimliği

Hem Türkiye’de hem de dünyada en yüksek ücretli meslekler arasında yer almaktadır. Bir diş hekiminin yıllık geliri özellikle İngiltere, ABD ve Almanya’da 100.000 doların üzerindedir. Diş hekimliği bölümünü seçerek yurtdışında kariyerinize başlayabilirsiniz. Ama unutmayın ki bu meslekte iyi olanlar da var, sadece diş çekmekle yetinenler de var. Uluslararası makaleler okuyarak, farklı sektörlerde bilgi edinerek ve iletişim becerilerini geliştirerek daha fazla para kazanabilirsiniz.

7. Hemşirelik

Almanya’da işçi alımıyla ilgili haberleri okumuş olabilirsiniz. Bazıları için bu haber inandırıcı olmayabilir. Ancak Federal Çalışma Bürosu’ndan en az 10.000 hemşireye ihtiyaç duyulacağına dair bir açıklama yapıldı. Tabii ki Türkiye hemşire sayısı açısından şanslı bir ülke olsa da bu tek başına yeterli değil. Yurtdışında çalışma imkanı bulunan bu meslek için dil şartı aranmaktadır. Özellikle C1 seviyesinde Almanca bilgisi ile kolayca iş bulabilirsiniz. Hemşirelik maaşları ayda 2.500 € ‘dan başlar. Deneyim arttıkça maaş gereksinimleri değişir.

8. Yapay zeka mühendisliği

Yapay zeka ile ilgili yeni teknolojileri hayatımızın her alanında görebilirsiniz. Ama emin olun bu olacak gelişmelerin %1’i bile değil. Makine öğrenimine her yıl milyarlarca dolar yatırım yapılıyor. Hem Türkiye’de hem de yurt dışında yolu açık olan bir numaralı meslek olduğu söylenebilir. Robotik teknoloji, veri bilimi, akıllı cihazlar, giyilebilir teknolojiler ve nano-sağlık teknolojileri yapay zekanın alt dalları arasındadır. Eğitimli ve deneyimli personel arayan kurumlar, yıllık brüt 150.000 ABD Doları maaş teklif ediyor.

9. Uçak Motor Teknolojisi

Hava taşımacılığı yakında kara taşımacılığının yerini alacak. Bu, yeni uçakların ve yeni havaalanlarının inşasını gerektirir. Her yıl artan uçuş talebi ile gelecekteki gelişmeler uçak motoru mühendislerine olan talebi artıracaktır. Üniversitelerde bu uzmanlıktaki öğrencilerin iş bulmaları çok kolaydır. Staj yapmak, yazılım bilginizi geliştirmek ve çoğaltmak birçok iş teklifini beraberinde getirecektir. Yurtdışında çalışma imkanı olan meslekler arasında yer almaktadır.

10. Pilotaj

Yurtdışında iş imkanı olan mesleklerden biri olduğunu yazmasam da pilotluk mesleğinin böyle bir şansı olduğunu söyleyebilirim. Öğrenim ücretlerinin yüksekliği ve sınavların zorluğu meslek seçimini zorlaştırmaktadır. Ancak Türkiye’de bile pilot maaşlarının 5.000 dolardan başladığı bilinen bir gerçektir. Bu kadar yüksek bir gelir potansiyeline sahip olan bu meslek ile yabancı özel jet şirketlerinde iş bulmak mümkündür. Uçuş deneyimi elbette birçok firma tarafından aranır.

11. Kaptanın Ofisi

Gemi kaptanının kendi seviyeleri vardır. Denizcilik bölümü ile yurt dışında kaptan olmak mümkündür. Elbette size gelen iş tekliflerinde tecrübe aranacaktır. Örneğin; Kaç kez 3. kaptan ve 2. kaptan olarak çalıştınız iş aramanızı kolaylaştırır. Tabii ki şirketiniz için çeşitli koylarda özel yat kaptanı olarak demirleme seçeneğiniz de var.

12. Dijital Oyun Tasarımı

Oyun endüstrisindeki gelişmeler üniversitelerde bölüm açılmasını bile mümkün kılmıştır. Türkiye’den gelen girişimciler bu sektöre yatırım yapmayı gerekli kıldı. Yurtdışı imkanları olan bölümler arasında şu sıralar en çok rağbet gören bölüm diyebilirim. Elbette bu oyun tasarımcısı yapmak için bu bölüm yerine yazılım geliştirmeyi seçerek ilerleyebilirsiniz. Türkiye’de maaş vadeleri 7.000 TL’den başlarken, yurt dışında ayda 7.000 doların üzerinde rahatlıkla iş bulabilirsiniz.

13. Ürün Tasarımı

Artık yeni bir ürün üretmek yerine mevcut ürünlere yeni ürünler eklemek sektörün yolunu belirliyor. Tabii ki, bu aynı zamanda bireysel üretim için de geçerlidir. Birçok uluslararası şirketin kendi geliştirdiği ürün tasarımcılarına ihtiyacı vardır. Özellikle LinkedIn’de bu konuda açık olan yurtdışı iş ilanlarını görebilirsiniz. Tabii ki sadece iş bulmakla kalmayıp kendi ürünlerinizi üretip yurt dışına pazarlayabilir, Amerika ya da İngiltere’de şirket kurabilirsiniz.

14. Profesyonel yemek pişirme

Birçok aşçılık okulu, yıllık eğitimin ardından yurtdışında staj olanakları sunmaktadır. Bunun en büyük nedeni aşçılık mesleğine olan yüksek talep. Üniversitelerin ilgili bölümlerinde verilen profesyonel aşçılık eğitimi veya bu amaçla açılan kurslar ile stajınızın ardından kolayca iş bulabilirsiniz. Evet yurtdışında iş bulmanın kolay olduğu meslekler arasında yer alıyor. Ancak bu konuda gelişmek çok önemlidir.

15. Kuaförlük

Nitelikli eleman ihtiyacı sadece ülkemizde değil, Avrupa ve Amerika’da da mevcuttur. Bu nedenle, herhangi bir Avrupa ülkesine seyahat ettiğinizde bir Türk kuaförü ile karşılaşmanız olasıdır. Tabii bu durum henüz doyum seviyesine ulaşmadı. Avrupa iş borsalarında bu konuyla ilgili iş ilanlarını inceleyebilirsiniz. Yani Türkiye’de okuma ve yurtdışında çalışma imkanı olan meslekleri araştırırken bu tür vasıflı meslekleri de ihmal etmeyin.

16. Ahşap teknolojisi – marangozluk

2 yıllık meslek okullarında ahşap teknolojileri yetiştiren bölümlerle tanışabilirsiniz. Bu bölümleri okuyarak bir iş bulabilir ve marangozluk veya ahşap işçiliğinde uzmanlaşabilirsiniz. Almanya, Belçika ve Fransa gibi ülkelerde ahşap konusunda deneyimli kalifiye personele ihtiyaç duyulmaktadır. Konuyla ilgili eğitimlerine devam eden mezunlar, yabancı dil bilgisine sahip oldukları takdirde iş bulmaları oldukça kolay olacaktır. Almanca bilmek en büyük avantajınızdır.

17. İnsansız hava araçlarının teknolojisi ve çalışması

Drone operatörlerine ihtiyaç hem Türkiye’de hem de yurtdışında artıyor. Türkiye’de bu mesleği meslek olarak yapanlar varken, yurt dışında genellikle hobi olarak yapılmaktadır. Ülkemizdeki talep nedeniyle üniversitelerde insansız hava aracı teknolojisi ve operatör bölümleri açılmıştır. Yurtdışında iş imkanı olan meslekler arasında 2 yıllık eğitimden sonra rahatlıkla iş bulabilirsiniz.

18. İnşaat Mühendisliği

İnşaat sektöründeki talep hiçbir ülkede azalmayacak. Özellikle Rusya, Kazakistan ve Özbekistan’da dil bilen inşaat mühendisleri yüksek maaşlarla çalışmaktadır. Tabii ki, bu ülkeler tek seçeneğiniz değil. Dubai, BAE ve diğer Ortadoğu ülkelerinde aylık 6.000$ maaşla iş bulmak mümkün. Deneyim ve dil becerileri en önemli gereksinimler arasındadır.

19. İç Mimar

Türkiye’de döviz kurunun artmasıyla birlikte hizmet sektörüne yönelik dış talep artmıştır. İç mimarların tasarımları Avrupa vatandaşları tarafından incelenmekte ve talep edilmektedir. Bir düşünün, Hollanda’da 10.000 Euro’ya mal olan bir iç tasarım hizmeti, Türkiye’de 4.000 Euro’ya kolayca satın alınabilir. Tabii bu konuda emek talebi de oldukça yüksek. Üniversite iç mimarlık fakülteleri mezunları birçok Avrupa ülkesinde kolaylıkla iş bulabilmektedir.

20. Gıda teknolojisi

İnsanların bütçelerinin büyük bir kısmı gıda harcamalarına gidiyor. Gıda teknolojisinde gelecek yenilikler bu harcamaları kontrol etmeyi mümkün kılacaktır. Türkiye’de tecrübe kazanmış birçok gıda mühendisinin tecrübelerine göre Avrupa’da farklı firmalarda çalıştığını görebilirsiniz. Tabii ki, bu ihtiyaç hala çok büyük. Gıda teknolojisi diploması ve en az 2 yabancı dile hakim olmak, iş bulma şansınızı artırır.

Okuyun: Almanya Asgari Ücret 2024

Yurtdışında çalışmak için ne yapmanız gerekiyor?

Yukarıdaki kariyerlerin sizi hayallerinizde sınırlamasına izin vermeyin. Yurtdışında iş bulmak için tek şart üniversite diploması değildir. Bu yeterli bile değil. Yurtdışında çalışmak ve iş bulmak için birçok fırsatınız var. Yeter ki kendini geliştirme kısmı bitmeyen bir maceradır.

Mutlaka bir dil öğrenmelisiniz ve bir dili öğrendikten sonra ikinci bir dil öğrenmeye başlamalısınız. Evet, Türkiye’de yaşayan bir insan olarak koşullarınız diğer ülkelerde yaşayanlara göre daha düşük. Ancak, imkansız değil. Yurtdışına yerleşmek ve çalışmak için birçok fırsatınız olduğunu unutmayın.

30 yaşından büyük değilseniz, Avrupa Gönüllü Hizmeti projelerine katılın, okurken Erasmus’a başvurun, WWOF tarzı eğitim programlarında dil becerilerinizi geliştirin veya Avrupa ve Amerika ülkelerinde dil eğitimi ve çalışma izni alın. yurtdışında macera.

“Türkiye’de Okuyup Yurtdışında Çalışma İmkanı Olan Meslekler” yazımda sizlere gerçekçi bilgiler vermeye çalıştım. Okuduğunuz bölümün sözlü, dengeli veya sayısal olup olmadığına bakılmaksızın, arzuladığınız hayat üzerinde şimdi çalışmaya başlayın. Görüşlerinizi yorum yaparak benimle iletişime geçebilirsiniz.

Mesaj Bırakabilirsiniz