Türk insanı olarak yemeklere olan ilgimiz herkes tarafından bilinmektedir. Oldukça zengin ve lezzetli bir mutfağımız var. O lezzetli mutfağın ürünlerinden biri de mantıdır. Dışarıda yenilebilecek ev mantısı, Kayseri mantısı satan bir restoran açarak para kazanabilirsiniz. Bu iş için gereken sermaye de oldukça düşük olacaktır. Dükkanınızın yerini belirlerken işlek ve mantı yiyecek kişilerin bol olacağını düşündüğünüz bir nokta olmasına dikkat etmelisiniz. Başlangıçta dükkan sinek avlasa da zaman ile bölgenizde tanınarak kaliteli bir mantıcı olduğunuzu ispatlayabilirsiniz. Açılışa özel kampanyalar yaparak ve el ilanları, kartvizitler ile reklam yaparak kısa zamanda popülaritenizi arttırıp şehirin para basan mantıcısına dönüşebilirsiniz.
Türk mutfağının en lezzetli yemeklerinden olan mantıya bir çok kimse hayır diyemez. Hamur işinden yapılan, kıyma ve sarımsaklı yoğurt ile lezzet katılan mantı oldukça da doyurucu bir yiyecek. Bir porsiyon mantı ile insanlar karnını kaliteli bir şekilde doyurabiliyor ve bunu yaparken de yüksek bedeller ödenmiyor. Bu nedenle mantı evi açmak oldukça popüler ve karlı bir iş. İşi kurma maliyetinin düşük olması bu sektöre girmeye karar verenlere en büyük avantajı sağlıyor. Ek İş Ajandası sitemizde bugün sizlere mantıcı dükkanı nasıl açılır, mantı evi açarak para kazanmanın püf noktaları nelerdir anlatıyoruz. Umarız size yardımcı olacak bir rehber olur ve buradaki bilgilerden istifade edersiniz.
İçindekiler
Mantı Evi Açmak
Cebinde 20 ila 50 bin lira arası sermayesi olan bir kişinin yapabileceği mantıcı dükkanı açmak için öncelikle lokasyon analizi yapılmalıdır. Mantı tüketen kesim genellikle orta yaş dediğimiz 30 – 40 yaş arası kişilerden oluşmaktadır. Gençler, öğrenciler daha çok tost, döner, çiğ köfte gibi fast food ürünlerini tercih ettiği için mantıya ilgi göstermemektedir. Buradan hareketle dükkanınızı açacağınız yerde orta yaşlı, esnaf kitlenin olmasına önem vermelisiniz.
Dükkanınız kira olacaksa vereceğiniz kiralama bedeli ne kadar olacak bu da çok önemlidir. Mantı evi açmak için ferah ve havadar, güneş gören bir dükkana ihtiyacınız var. Ancak bunun için aşırı, fahiş kiralama bedelleri ödememelisiniz. Sermayeniz kısıtlı olacağı için ilk aylarda dükkandan kira gelirini bile kazanamamanız sizi sıkıntıya sokabilir. Bu duruma yakalanmamak için bulunduğunuz şehirin kira oranlarını iyice araştırın ve uygun bir dükkan sahibiyle anlaşıp kira sözleşmenizi düzenleyin.
Dükkanın kiralanması akabinde mantı evinin içerisine masa ve sandalyeler yerleştirmelisiniz. 40 – 50 m2 arası bir dükkan için 5-6 masa koymanız yeterli olacaktır. Her masaya da 4 adet sandalye koyarsanız bu işlemi halletmiş olursunuz. Mutfak için ihtiyacınız olacak ocak, tencere ve diğer mutfak malzemelerine de belli bir sermaye harcamalısınız.
Mantı evi dükkanında elbette olmazsa olmazlardan birisi de kaliteli bir usta ile çalışmaktır. Ev yapımı mantı konusunda uzman bir usta ile çalışmanız sizin için iyi bir tercih olacaktır. Ustanın lezzetli mantılar yapabilmesi sizin ileride düzenli müşteriler kazanmanıza neden olacak ve dükkandan kazanacağınız paranın artmasına neden olacaktır. O yüzden mantı yapılırken malzeme kalitesine, mantının tadına önem vermelisiniz. Bugün 1 kilogram kıyma için 50-60 TL gibi rakamlar ödeyebilirsiniz. Bununla birlikte un, su, yoğurt, sarımsak gibi malzemelere de önemli bir sermaye ayırmalısınız.
Mantı servisini yaparken ihtiyacınız olacak olan tabak, kaşık, çatal takımlarına pek fazla masraf yapmanıza gerek yok ama yine de belli bir kaliteyi yakalama çalışın. Eski, çizik, çatlak servis takımları kullanmayın. Müşteriye en kaliteli servisi yapmayı amaçlayın.
Mantı Evi Açmak İçin Gereken Belgeler (Ruhsat Alma)
Mantı evi açmak için belediyeden ruhsat almanız bunun akabinde iş yerinin faaliyetini başlatmanız gerekiyor. Mantı üretim tesisi olarak baz alınan mantıcı dükkanları 3.sınıf Gayrisıhhi müessese kategorisine girmekte. Bu nedenle bağlı bulunduğunuz belediyede ruhsat işlemleri yaparken bu kategori için istenen evrakları hazırlamanız gerekiyor. Dükkan açmak için belediyeler arasında bir çok farklı belge talebi olabiliyor. Bu nedenle ihtiyacınız olacak olan belgelerin ne olduğunu öğrenmek için şehrinizdeki belediye binasına gidebilir ve “İş Yeri Ruhsatı Alma” biriminden bilgi alabilirsiniz.
Mantı Evi İşletmenin Püf Noktaları
– Dükkanı esnaf ağırlıklı bir lokasyonda açmalısınız. Mantı genelde öğle yemeği olarak tüketilen bir yiyecek olduğu için civardaki esnafı mantı evinize çekebilirsiniz. Bu nedenle dükkanı çarşı, pazar, sanayi alanı gibi yerlerde açmalısınız.
– İşinde çok iyi bir aşçı ile çalışmalısınız. Mantı işinde kalite önemlidir. Bunun için aşçı seçimi yaparken paraya kıyabilirsiniz. Lezzetli mantılar yapabilen bir aşçı size müşteri memnuniyeti olarak dönecek ve müşteri kitlenizin artmasını sağlayacaktır.
– Masalar, sandalyeler, tabak ve çatal kaşık takımları her zaman temiz ve düzenli olmalıdır. Esnafa kaliteli hizmet vermelisiniz.
– Mantı malzemelerinde kaliteden ödün verilmemelidir. Ucuz diye güvenilmez kasaplardan alışveriş yapılmamalıdır. Mantıda kıymanın kalitesi, hamurun inceliği çok önemlidir.
– Yapılan mantılar olabildiğince ufak yapılmalıdır. Büyük yapılan mantılar suyun içerisinde de şişeceği için ortaya dev mantıların çıkmasına neden olabilir. Bunu aşmak için ustanız mantıları olabildiğince küçük yapmalıdır.
– Fiyatlarınızı herkesin bütçesine uygun olarak belirlemelisiniz. Abartı mantı fiyatları ile müşterileri kaçırmayın. Esnaf kesimi ucuza ve kaliteli doymak ister.
Mantı Evi İşinde Para Var Mı
Gıda sektörü üzerinde işinizi düzenli ve kaliteli yaptığınız takdirde para kazanamayacağınız iş neredeyse yoktur. Bu nedenle mantı evi açarak iyi paralar kazanabileceğinizden emin olabilirsiniz. Ancak burada anlattığımız noktalara dikkat edilmeli ve püf noktalardaki uyarılarımızı dikkate alarak bu iş yapılmalıdır. Siz kaliteli çalıştıktan sonra elbette bir zaman sonra çevredeki insanlar tarafından benimseneceksiniz ve düzenli olarak dükkanınıza mantı yemeye geleceklerdir.
Bakarsınız kazandığınız paralar tahmin etmediğiniz boyuta çıkar ve işinizi daha da büyütmek amacıyla yeni şubeler açarsınız. Olmayacak bir iş değil. Mantı sektörü gerçekten de karlı bir sektör. Yazımızda eksik bulduğunuz, bizlere sormak istediğiniz konular varsa aşağıdaki yorumlar kısmından siz okurlarımızın yorumlarını bekliyoruz. Hepinize kolay gelsin…
https://www.ekisajandasi.com/evde-manti-yapip-satarak-para-kazanma/