15 günlük kedi yavrusunun beslenmesine bakıldığında; 4-6 saatte bir beslenmesi gerektiği görülmektedir. 15 günlük kedi yavrusu büyüdükçe bu aralık 6-8 saatte bire çıkmaktadır. 4-5 haftalık olana kadar süt ile beslenmelidir ve sonrasında konserve mama vermeye başlanabilmektedir.
İçindekiler
15 Günlük Kedi Yavrusunun Beslenmesi Nasıldır?
15 günlük kedinin beslenmesine bakıldığında; pastörize inek sütü kullanmak yerine, yavru kedi süt tozlarını kullanmak daha mantıklıdır. Çünkü 15 günlük kedi yavrusunu, pastörize inek sütü yeteri kadar beslememektedir. Ayrıca ishal yaptığı durumlar ile de karşılaşılmıştır. Keçi sütü vermekte ise herhangi bir sakınca yoktur. Biberon ve süt tozu ile yavru kediyi beslerken izlenecek adımlar ise aşağıdaki gibidir:
- Biberona orta büyüklükte bir delik açılmalıdır. Deliğin büyük olması yavru kedinin nefessiz kalmasına neden olmaktadır. Küçük olması ise zor içebileceği için fazla yorulması demektir.
- Süt tozu ile uygun oranda süt karıştırılmalıdır.
- Baş tarafı yukarıda ve eğimli iken hafif yatar pozisyondaki kedinin, 45 derece açı ile tutulan biberon aracılığı ile beslenmesi gereklidir.
15 Günlük Kedi Yavrusunda İdrar ve Dışkı Yaptırma Nasıldır?
Yavru kedinin idrar ve dışkı yapma isteğine bakıldığında; bu kediler annesiz büyüdükleri için annelerinin yaptıkları tuvalet yapma ihtiyacını tetiklemeyi insanların yapması gereklidir. Anne kediler bunu yavrularının arka bölgelerini yalayarak yapmaktadırlar. Öksüz yavru kedilerde ise bu durum ıslak mendil ile yapılmalıdır. Alkolsüz bir ıslak mendil ile kedinin arka bölgesinin yavaşça silinmesi gereklidir. Bu işlem kedinin her öğünü sonrasında tekrarlanmalıdır. Birkaç silme eyleminden sonra kedinin idrarını yapmaya başladığı gözlenebilmektedir. 15 günlük bir kedi, kuma yapabilecek kadar büyük değildir.
15 Günlük Kedi Yavrusu İçin Genel Temizlik ve Parazit Kontrolü Nasıldır?
15 günlük kedinin temizliği ile ilgili dikkat edilmesi gereken ilk kurallardan biri; ne kadar kirli olursa olsun, dışarıdan alındığı ilk birkaç gün herhangi bir yıkama işleminin yapılmamasıdır. Ancak bebeklere özel hazırlanmış olan ıslak mendiller kullanılarak genel temizlik yapmakta herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. 15 günlük kedinin annesi rolü üstlenileceği için tıpkı annesi gibi kirli görülen bölgelerin nemli bez ile silinmesi gerekmektedir.
Genel temizlik ile ilgili dikkat edilmesi gereken diğer kurallar şunlardır:
- Ağız kenarlarında süt artıklarının görülmesi durumunda; dikkatli bir şekilde ve çok bastırmadan ağızları silinebilmektedir.
- İlk bir hafta bu şekilde geçirildikten sonra, yavru kedi yıkanabilmektedir. Ancak kedinin yıkanırken soğuk almamasına dikkat edilmelidir.
- Yavru kedinin ishal olması durumunda ise; popolarının dışkı ile bulaştığı yerin ılık bir su ile yıkanması tavsiye edilmektedir. Yıkama işleminden sonra ise, yıkanan bölge kurutulmalıdır. Fön makinesi yardımı ile bu kurutma işlemi gerçekleştirilebilmektedir.
- Yavru kedinin kulak içlerinde eğer yoğun siyah pislik ile karşılaşılırsa; bu durumda normal bir kir veya kulak akarı olduğunu anlamak için veterinere gidilmesi gerekmektedir.
- Pireli yavru kedilerin ise; veteriner kontrolünde pire ilacı kullanmaları gereklidir. Ancak bazı durumlarda yavrunun boyutu pire ilacı kullanmasına engel olabilmektedir. Bu durumda; pire tarağı yardımı ile pirelerin uzaklaştırılması gereklidir. Bu işlem kedi beyaz bir havlu bezin içerisindeyken yapılmalıdır ve havlu beze dökülen pireler ile beraber havlu bez çöpe atılmalıdır. Pire tarağı ile pireler ayıklandıktan sonra ise; bebek şampuanları ile yıkama işlemi gerçekleştirilmelidir.
- Yavru kedinin eğer derisinde dökülme, kabuklanma veya kaşınma var ise; veterinere başvurulması gereklidir.
15 Günlük Kedi Yavrusunun Vücut Sıcaklığı İle İlgili Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?
15 günlük kedinin vücut sıcaklığı için önemli detay; uzun süre yalnız ve annesiz kalmış olmasından dolayı, vücut sıcaklığının düşük oluşudur. Kedinin bakımsız kalması durumunda vücudunda değişim yaşadığı ilk konu vücut ısısı olmaktadır. 3 haftalıktan daha küçük kediler oldukları için vücut ısısını korumaya yönelik sistemleri henüz çalışmamaktadır. Dolayısı ile bu kedilerin vücut ısılarını dengede tutabilmek adına bir battaniye içine koyulmaları gereklidir. Battaniyenin altına ise sıcak su torbası veya sıcak su ile doldurulmuş pet şişe koyularak destekleme yapılabilmektedir. Direkt olarak yoğun sıcak su ile temas etmemesine özen gösterilmelidir. Koyulan sıcak su torbasına el değdiğinde ise yakıcı bir sıcaklığın olmaması gereklidir. Halsiz olan kedilerde vücut ısısı ile beraber kan şekerinin de yükseltilmesi gereklidir. Bu yüzden şekerli veya ballı su verilebilmektedir. Bir su bardağına 1 tatlı kaşığı bal ölçeğinde hazırlanmalıdır. Kedinin ballı suyu içemiyor ve yutkunamıyor olması durumunda ise; ağzının kenarına ballı su sürülmelidir. Bu durum kedide yalama refleksinin oluşmasına neden olmaktadır. 4 haftalık olana kadar kedinin vücut ısısının düzenli kontrol altında tutulması, bu konu ile ilgili veteriner ile de irtibatta olunması gerekmektedir.
15 Günlük Kedi Yavrusunun Oyun İhtiyacı Var Mıdır?
15 günlük kedinin oyun isteği de tıpkı diğer kediler gibi vardır. Mutlu bir ruh hali içinde olabilmesi için oyun oynaması gereklidir. Ancak özel oyunlara veya yaratıcı oyunlara gerek yoktur. Sadece parmağı gözünün önünde gezdirmek veya bir ip ve ambalaj yardımı ile ambalajı önünden geçirmek de yeterlidir. Kedilerin genlerinde avcılık yeteneği var olduğu için herhangi bir nesne önlerinden geçtiğinde de bu yetenekleri aktive olmaktadır. Bu yüzden 15 günlük kedi yavrusu için önünden herhangi bir nesne geçirmeye yönelik oyunlar faydalı olabilmektedir. Bu oyunlar hem kedinin vücut kondisyonunu yüksek tutmasını sağlamaktadır hem de mental becerilerinin artmasına yardımcı olmaktadır.