Tekstil sektöründe en büyük satış paylarından biri bebek giyim ürünlerine aittir. Tüketiciler tarafından kurtarılamayan sektör olarak biliniyor. Bu nedenle bebek giyim mağazası açmak en karlı iş fikirleri arasındadır. Bu sektörde müşteriler beğendikleri ürünleri pazarlık yapmadan satın alma eğilimindedir. Ayrıca her yıl değişen ürün ebatları aynı mağazada sürekli alışveriş yapılmasını sağlayabilir. Türkiye’nin bu sektörde üretici olması, kendi mağazanız üzerinden online ihracat yapmanızı da sağlayabilir. Bir bebek giyim mağazası açmak ve başarılı olmak istiyorsanız, bu yazımızda size ihtiyacınız olan tüm bilgileri vereceğiz.
İçindekiler
Bebek giyim mağazası açılışı
İnternette araştırırsanız, küçük bir bebek giyim mağazası ile büyük bir marka olma yolunda ilerleyen birçok firma görebilirsiniz. Bebek giyim ürünleri hem hediye olarak hem de anne babaların çocuklarına olan sevgilerini göstermelerinin bir yolu olarak satın alınmaktadır. Elbette bu tür mağazalarda sadece giyim ürünleri değil, biberon, mama, önlük, oyuncak ve bebek arabası gibi birçok ürün de satılmaktadır.
Bebek giyiminde Civil, E-bebek, Babymall, Minicity, Joker, Carrot ve Panço gibi markalar Türkiye’de lider konumdadır. Bu markalar aynı zamanda ana ürünleri de satmaktadır. Peki, bir bebek giyim mağazası açmak ve bu markalarla rekabet edebilmek için bir stratejinizin olması gerekiyor. Ürünleri uygun fiyatlarla satmak sizi bu rekabetten kurtarmaya yetmeyecektir. Mevcut avantajı kullanırsanız kendinizi bu markalardan farklılaştırabilir ve başarılı olabilirsiniz.
Bebek kıyafetlerinin en büyük avantajı Türkiye’nin üretici olmasıdır. Bu tarz ürünleri yapan bir atölyede istediğiniz tarz ve tasarımda ürünler yaptırabilirsiniz. Veya bebek giyim ürünlerini çoğu süblimasyon baskı makinesiyle kişiselleştirebilirsiniz. Trendyol’da Sevgililer Günü için bebek külotlarını görebilirsiniz. 5 TL’ye mal olan tişörtler 50 TL’ye basılıyor ve satılıyor.
Büyük mağazalar genellikle ilçe merkezlerinde bulunur. Ancak bebek giyim ürünlerinin mahalle merkezlerinde veya alışveriş merkezlerinde satıldığına dair bir kural yoktur. Aksine rekabetin olmadığı ve kiraların daha düşük olduğu mahalle sokaklarında dükkan açmak daha faydalı olacaktır. Özellikle İstanbul’da birçok semtin mahalleleri de en az ilçe merkezi kadar yoğun nüfusludur. Ancak, bu tür mahallelerde çok fazla giyim mağazası görmüyorsunuz.
Bu işe başlamadan önce atmanız gereken ilk adım Zeytinburnu, Merter ve Güngören’deki tekstil merkezlerinde bebek giyim ürünleri satan mağazaların ürünlerini beğenmek. Başka bir ilde yaşasanız bile mal almak için İstanbul’a gelmelisiniz. Burada büyük mağazalarda çok fazla ürün bulmak mümkün değil. Büyük bebek giyim mağazaları ile rekabet edebilmek için ihracat ürünlerini buradan satın almalı ve ürün çeşitliliğini sağlamalısınız.
Ayrıca bebek giyim mağazası açıp para kazanmak için online satış sektörlerinde yerinizi almanız gerekiyor. Trendyol ve Instagram’da birbirinden farklı tasarımlara sahip binlerce bebek ve anne ürünü alıcılarına ulaşıyor. Bu sayfaları hem kendi satışlarınızı yapmak hem de satış rakamlarınızı artırmak için kullanabilirsiniz. Ne kadar çok takipçi oluşturursanız o kadar çok satış yaparsınız. Aslında, birçok satıcı için çevrimiçi mağaza satışları, gerçek mağaza satışlarını aşıyor.
Bebek giyim mağazası açmak için 2 seçeneğiniz var. Ya devralın ya da bir giyim işini sıfırdan başlatın. Bu tür mağazalarda konuma göre devralmak mantıklı olabilir. Ancak iş yaptığından kesinlikle emin olmalısınız. Çünkü işleri farklı yapacağım ya da bu işi yürüteceğim diyerek düşük satışlı bir işletme satın almak iyi bir fikir değil. Bu iş lokasyon ve ürün bazlıdır. Örneğin; Bebek sayısının fazla olduğu Bağcılar ve Esenyurt’ta iş yapmak mümkünken Beşiktaş gibi doğum oranının düşük olduğu bir ilçede iş yapmanız çok zor olacaktır.
Sıfırdan bir bebek giyim mağazası açmak vereceğiniz en mantıklı karar olacaktır. Sıfırdan bir iş kurmak, bir iş edinmekten daha uygun maliyetli olacaktır. Tabi biraz riskli. Ancak doğru adımları atarsanız risk faktörü sizin için geçerli olmayacaktır.
Şimdi bebek giyim mağazası açma aşamasına geçelim.
Bebek giyim mağazası nasıl açılır
Her şeyden önce, iş modelinizi yönlendiren sermayenizdir. Bebek giyim mağazasının yeri, büyüklüğü ve ürünlerin kalitesi yatırımınıza bağlıdır. Küçük bir sermaye ile iş yeri açarsanız 1000 TL’ye bebek arabası satamazsınız. Yani ne kadar çok sermaye yatırırsanız, getirisi o kadar yüksek olur.
Sermayeyi belirledikten sonra bir iş planı oluşturmalısınız. Bu alanda zarar etmemek ve hatasız ilerlemek için bir iş planı şarttır. Harcamadan önce yapılması gerekenleri adım adım yazın. Aynı zamanda bebek giyim sektörü için hedeflerinizi yazın. Uygulamayı başlattığınızda yazdıklarınıza sadık kalın ve plandan sapmayın.
İş planından sonra artık dükkan için bir dükkan kiralamaya hazırsınız. Ana caddede veya ara sokakta en az 60m² büyüklüğünde bir dükkan belirleyin. Mağazanın büyüklüğü ürünlerinizin tanıtımı için önemlidir. Büyük bir pazar olduğu ve çok çeşitli olduğu için ürün çeşitliliği bolluğu ile müşterileri kaçırmazsınız. Ayrıca doğru mağaza kiralama size büyük bir avantaj sağlar.
Kiralamadan sonra vergi levhasını çıkarın. Bu konuda bir muhasebeciyle yapılan anlaşma, tüm işlemlerin 2 gün sürmesini sağlar.
Vergi kalkanını aldıktan sonra raflar oluşturmaya ve demirbaş satın almaya başlayın. Askı rafları genellikle bebek giyim mağazalarında kullanılmaktadır. Bu ürünler kullanıma hazır olarak satılmaktadır. Ayrıca vitrin için manken kullanmayı da unutmayın. 4-5 model alıp ürünlerinizi sergilemek müşteri çekecektir.
Mağazanın iç ve dış tasarımı tamamlandıktan sonra ürünleri satın alıp mağazanıza yerleştirebilirsiniz. Toptan alacağınız bebek giyim ürünlerini iş planı oluşturma aşamasında belirleyebilirsiniz. Zeytinburnu, Merter ve Güngören’de bu tür ürünlerin yüzlerce toptancısı bulabilirsiniz.
Ürünleri yerleştirdikten sonra açma aşamasına geçildi. Bebek giyim mağazacılığı büyük açılım isteyen bir sektör. Bölgenizdeki müşterilere bu bölgede mağaza açıldığını söylemelisiniz. Bunu bir organizasyon firması ile anlaşarak balon süslemeleri ile yapabilirsiniz. Açılış gününe özel indirimler de yapabilirsiniz.
Dükkanınızı açtınız ve açtınız. Şimdi müşterilerle iletişim kurma zamanı. Sattığınız ürünler hiçbir yerde bulunmasa bile bu mağaza her zaman güleryüzlü ve müşteri iletişimine önem veriyor. Bu sektördeki müşteri biraz huysuz olabilir. Bu nedenle iletişim kanallarına daha fazla yatırım yapmalısınız.
Açtığınız günden itibaren Instagram ve online satış sitelerinde faaliyet göstermeye başlayın. Online siteler bebek giyim sektörü için büyük bir pazar. Bu sektörde pastadan pay almaya çalışmak sizi gelecekte büyük bir oyuncu yapabilir.
Okuyun: Bir işe başlamadan önce bilmeniz gerekenler
Bebek giyim mağazası açma maliyeti
Bu sektörde gelir getiren bebek giyim mağazası açmanın maliyeti ortalama 60.000 TL ile 250.000 TL arasında değişmektedir. Maliyet üst sınırını uzatabilirsiniz. Alışveriş merkezlerinde veya mahalle merkezlerinde daha yüksek maliyetlerle dükkan açabilirsiniz. Ancak en az 60.000 TL’nin altında işyeri açmak çok zordur. Bunu yaparsanız, belleğin kalitesi düşecektir. Ürün yelpazesi giderek küçülüyor.
Bu sektörde müşteriler, hedeflediklerinden farklı ürünler satın alma eğilimindedir. Örneğin; Mağazaya bebek kıyafeti almak için gelen, oyuncak seti, biberon, bebek arabası gibi ürünlerle çıkan çok sayıda müşteri görebilirsiniz. Bu alışveriş türünde duygusallık ön plandadır. Müşteri harcamalarını kontrol edemez ve alışveriş yaparken harcayacağı miktarı artırmaya çalışır.
Yani ne kadar çok sermaye ayırırsanız o kadar çok kazanırsınız. Marka ve bedenlerin seri olarak satıldığı bu sektörde ortalama 100.000 TL kullanım size ürün çeşitliliğinden dolayı iyi satış rakamlarına ulaşma fırsatı vermektedir.
Okuyun: Yeterli sermayeniz yoksa işte çözümünüz!
Bebek giyim mağazasından aylık kazanç
Bebek giyim sektörünün en büyük avantajı yüksek kar marjıdır. Birçok ürünün %40 ila %200 kar marjı vardır. Günlük cirosu 1000 TL olan bir bebek giyim mağazasının aylık geliri en az 10.000 TL’dir. Bu kazanç rakamları, maliyetler, personel giderleri, işletme kirası ve fiyatlandırma politikasına bağlı olarak değişmektedir.
Bazı maliyetleri düşürme ve kar marjınızı artırma şansınız yok. Kazancınızı artırmak istiyorsanız tek seçeneğiniz müşteri sayısını artırmak ve satışları artırmak olmalıdır. Bunu yapmak için, çevrimiçi satış endüstrisine girmeniz gerekir. Mağaza cirosu, çevrenizdeki müşteriler kadar yüksektir. Bazen ne yaparsanız yapın satışları artırmak mümkün olmuyor. Bu gibi durumlarda internet en iyi kurtarıcıdır. Bebekler için oluşturacağınız hediye setleri size en çok satışı getirecek ürünler olacaktır.
Bebek kıyafetleri için ticaret şirketi
- Soobe bayisi
- Panço Satıcısı
- kader
- Yapabilmek
- Bebepan bayii
- karnaval çocukları
- aktif bebek
- Bebek Neo satıcısı
Yukarıdaki firmalar dışında sektöre yeni giren üreticilerle distribütörler aracılığıyla iletişime geçebilirsiniz. Bu konuda size yardımcı olacak üreticiler olacaktır. Ancak sıfırdan bir bebek giyim mağazası açmak her zaman en mantıklı seçenektir. Şanlıurfa’nın Halfeti ilçesinde açılan Özbek bebek giyim mağazalarının videosunu izleyin. Yatırımcı tüm deneyimlerini paylaşır.
Bebek giyim mağazası açmak için gerekli belgeler
- Lisans Başvuru Formu
- SGK Giriş Beyannamesi
- sabıka kaydı
- 2 adet vesikalık fotoğraf
- Kimlik kartı fotokopisi
- sertifika fotokopisi
- Kiraya vermek
- İtfaiye Uyum Raporu
- Operasyonel Sertifika
- Oda Kayıt Belgesi
- imza sirküleri
- Ticaret siciline giriş
Okuyun: Dünyanın en yüksek ücretli 10 ekonomik sektörü
Bebek mağazası açmak isteyenlere öneriler
Franchise olarak bebek giyim mağazası açabilirsiniz. Bu fikir mantıklı olabilir. Ama kar marjınız yarıya inecek. Bunu hesaba katmalısın.
Bebek giyim mağazası açmak için KOSGEB’e başvurabilir veya birçok teşvikten yararlanabilirsiniz. Ancak, burs alma şansınız neredeyse imkansız.
Gerekirse, ürün satın almak için yüzlerce toptancıyı arayın. Her toptancının farklı ürünleri vardır. En yeni ve en trend ürünleri satın alın.
Mağazada kullandığınız renkler çok önemlidir. Kural olarak anne ve bebek renkleri olarak krem, açık pembe ve açık yeşil tonları kullanılır.
Ne yazık ki, pek çok tüccar kredi kartı kullanmamakta veya kredi kartları için ek bir fark almaktadır. Bu tür tüccarlar, müşteriden doğrudan alışveriş merkezine gitmesini ister. Müşteri bu konuda kesinlikle haklı. Servis kolaylığı sunmalısınız.
Oyuncak kar marjı %200’e kadar ulaşabilir. Oyuncaklar için mağazanın bir alanını ayırdığınızdan emin olun.
Güler yüzlü personel istihdam edin. Gerekirse bunun için dışarıdan eğitim desteği de alabilirsiniz.
Bebek Giyim Mağazası Açılış Masrafları ve Aylık Gelir başlıklı yazımızın sonuna geldik. Yorum bırakarak bize destek olabilirsiniz.