Ülkemizde 1926 yılından itibaren uygulanmaya başlayan Medeni Kanun’a göre karı ve koca arasındaki yasal birlikteliği düzenlemek için resmi nikah uygulanmaya başlanmıştır. Resmi nikah kıyma görevi geçtiğimiz yıllarda sadece belediye başkanlarına aitti. Ancak 2017 yılında alınan kararlara göre müftü ve imamlara da resmi nikah kıyma hakkı tanındı.
Bu kararın alınmasının arkasındaki neden köy ve kasaba gibi küçük yerleşim yerlerinde nikah işlemlerinde belediye başkanına ulaşmak ile vakit kaybetmeden imamlar vasıtasıyla resmi nikah işlemini gerçekleştirebilmekti. Eğer siz de nikah memuru olmak istiyorsanız yazımızdaki bilgilerden istifade edeceksiniz. Nikah memuru nasıl olunur, nikah memuru olma şartları nelerdir ve ne kadar maaş alırlar öğrenebileceksiniz.
İçindekiler
Nikah memuru nasıl olunur?
Nikah kıyma yetkisininin belediye başkanları, müftüler ve imamlarda olduğunu belirtmiştik. Ülkemizde nikah kıyma işlemleri belediye başkanları tarafından da sıklıkla yapılmaktadır. Ancak belediye başkanlarının nikah kıyma yetkisini bir başka kişiye devretme hakkı da bulunmaktadır.
Belediye başkanı, belediye bünyesinde çalışan herhangi bir kişiye “evlendirme memurluğu” görevlendirmesi yaparak o kişiye nikah kıyma yetkisi tanıyabilir. Buradan hareketle nikah memuru olabilmek için en önemli ve tek şartın belediye bünyesinde çalışan bir personel olmanız gerektiğini söyleyebiliriz. Üniversite mezuniyeti şartı yoktur. Lise mezunu olarak da nikah memuru olma şansına sahipsiniz.
Günümüzde belediye başkanları genellikle nikah kıyma yetkisini belediyedeki personellere devretmekte ve onların nikah memurluğu yapmasına olanak sağlamaktadır. Nikah memuru nasıl olunur diyen bir kişi mutlaka belediye kadrolarına girmek için çabalamalıdır.
Evlendirme memuru ne kadar maaş alır?
Belediye kadrosuna girip, evlendirme memurluğu statüsüne erişmişseniz artık Nikah Memuru olmanın avantajlarını göreceksiniz demektir. Evlendirme memurluğu statüsüne yükselen kişiler belediye bütçesinden sabit maaşlarını alırlar. Bu maaş belediyeye bağlı olarak değişebilir.
Belediye salonlarında kıyılan nikah işlemlerinden nikah memurları ek bir ücret talep etmezler. Fakat herhangi bir düğün salonunda, mesai saati dışında kıyılan nikah işlemlerinden nikah memurları ek ücret alırlar. Bu ücret ilgili belediye meclisinde belirlenen bir ücrettir. Belediye Meclisi’nin düzenlediği karara göre il/ilçedeki düğün salonlarında mesai saati dışında kıyılan nikahlardan belirlenen ücret alınır.
Bu ücret 200 TL – 500 TL arasında değişebilmektedir. İlgili belediyenin almış olduğu karar burada belirleyici olacaktır. İlçe belediyelerinde kararlaştırılan ücret daha düşük olurken, büyükşehirlerde daha yüksek bir ücret belirlenebilir.
Fakat mesai saatleri dışında kıyılan nikah işlemlerinden elde edilen gelir doğrudan doğruya nikah memurunun cebine gitmemektedir. Nikah memuru olmak isteyen bir çok kişi bu konuyu merak ediyor ve nikah memurları kıydıkları nikah başına da para kazanıyor mu sorusunu soruyorlar. Bu soruya kısaca hayır cevabını vermeliyiz. Evet üzücü bir haber ama nikah memurlarının mesai saati dışında kıydıkları nikahtan aldıkları ücret belediye veznesinden ödenmektedir ve doğrudan belediyenin hesaplarına yatırılmaktadır.
Özetle nikah memurları bu paradan yararlanamıyorlar. Sadece belediye kadrosunda nikah kıymak ile yetkilendirilmiş “evlendirme memuru” maaşlarını alıyorlar.
Nikah memuru nasıl olunur diyenler için umarız faydalı bir konu olmuştur ve nikah memurlarının kazandıkları para hakkında doğru bilinen yanlışları düzeltmişizdir.