Öğrencinin Yapabileceği Ticaret İşleri Nelerdir? 74 İş Fikri

Gelecekte iyi bir maaş ve iyi bir gelecek kurabilmek için gençlerin üniversite okuması artık zorunluluk olmuş durumda. Geçmiş dönemlerde lise mezunları dahi iyi bir maaş ve iyi bir iş sahibi olabilirken artık bunu yapabilmek için üniversite mezunu olmak şart oldu. Ailelerinden kilometrelerce uzaklıkta üniversite okuyan genç öğrenciler anne-babanın gönderdiği para ile geçinememektedir. Bu nedenle de öğrencinin yapabileceği ticaret işleri nelerdir sorusu sık sık sorulmakta. Bu yazımızda siz öğrencilerin yapabileceği ufak sermayeler gerektiren ticaret işleri nelerdir onları anlatacağız. Yazımızdaki fikirleri uygulayarak öğrenci sermayeniz ile az da olsa para kazanabilirsiniz.

İçindekiler

Oyun Konsolu Kiralamak

oyun konsolu kiralamak

Düşük sermaye ile üniversite öğrencilerine önerebileceğimiz ilk iş fikri oyun konsolu kiralamaktır. Bu işi yapmak isteyen öğrencilerin çevresinde zaten kendisi gibi üniversite öğrencileri olacağı için müşteri bulmakta pek zorlanmayacaktır. Öğrenciler keyifli zaman geçirmek için kısa süreli olarak PS4, XBOX ONE gibi oyun konsollarını kiralar ve öğrenci evinde keyifli vakit geçirmek ister. Siz de bu durumu ticari bir işe dönüştürebilir ve çevrenizdeki öğrencilere oyun konsolu kiralayabilirsiniz. Bugün bir PS4 oyun konsolunun 2.el fiyatı 1.100 – 1.400 TL civarında. Eğer bu kadar sermayeniz varsa konsolu satın alabilir ve arkadaşlarınıza belli bir bedel karşılığında (3 gün kiralama 150 – 200 TL gibi…) kiralayabilirsiniz. Bu işin neticesinde eğer çevreniz genişse konsola harcadığınız sermayenizi kısa zamanda amorti edebilir ve kara geçebilirsiniz. Ayrıca işler yolunda gitmese, bu işten kar edemeseniz dahi aldığınız PS4 oyun konsolunu kolaylıkla satabilir ve yatırımınızın çoğunu geri alabilirsiniz.

Letgo ile 2.El Alım Satımı Yapmak

letgo 2.el alım satımı yapmak

Öğrencinin yapabileceği ticaret işlerinden bir diğeri de Letgo’da 2.el alım satım işini yapmaktır. Letgo ismini mutlaka duymuşsunuzdur. Play Store ve Apple Store’dan indirilebilen bir 2.el alım-satım platformu. İnsanlar burada evlerinde ihtiyaç fazlası olan, kullanmadıkları ürünleri satıyor. Bu platforma giriş yaparak siz de düşük fiyatlı ürünleri alıp, üzerine kar koyarak başkalarına satabilirsiniz. Letgo’da alım-satım yapmak için illaki büyük sermayeye ihtiyacınız yok. Bir öğrencinin karşılayabileceği 2.000 – 3.000 TL gibi bir sermaye ile işe başlayabilir ve bütçenize göre ürünleri alıp-satabilirsiniz. Letgo’da bu işi yaparken satıcılar ile sıkı pazarlık yapmayı ihmal etmeyin. Hatta bazen evlerindeki eşyaları neredeyse ölü fiyatına satan (üçlü koltuğu 20 – 30 TL’ye satmak gibi) kişileri bile bulabilirsiniz. Bu gibi durumlarda hemen harekete geçmeli ve ürünü satın alıp, üzerine belli bir kar ekleyerek satışını yapmalısınız. Öğrencinin kolaylıkla yapabileceği bu işte bizim önerimiz teknolojik aletlerin veya öğrenci evinde ihtiyaç duyulan mobilya ürünlerinin alım-satımının yapılmasıdır.

Tütün Sigara Sarıp Satabilirsiniz

tütün sigara sarıp satabilirsiniz

Sigara her ne kadar sağlığa zararlı olsa da maalesef bir çok kişi tarafından içilmekte. Sigaranın paket fiyatlarına arka arkaya zam yapılması insanları tütün-sarma sigaraya sevk etmiş durumda. Daha önceden tütün sigara sarmış kişiler bu işin ne kadar zahmetli bir uğraş olduğunu bilir. Siz de bu durumdan hareketle bu işi ticari kazanca çevirebilir ve tütün sigara sarıp başkalarına satarak para kazanabilirsiniz. Cebinde 250 TL sermayesi olan bir öğrencinin bile girebileceği bu sektörde kısa zaman içerisinde kazancınızı katlayacaksınız. İhtiyacınız olan şeyler sigara sarma makinesi ve birkaç kilo tütün almaktır. Sarıp ürettiğiniz sigaraları satmak için önce en yakınlarınızdan başlayabilir ve öğrenci kesimine satış yapabilirsiniz.

Öğrencinin yapabileceği ticaret işlerine 3 adet örnek verdik. Buradaki verdiğimiz tüyoları kullanarak kesinlikle para kazanabilirsiniz. Sadece disiplinli ve azimli olarak çalışmanız gerekmektedir. Kendinize en uygun işi seçerek hemen çalışmaya başlayın ve öğrenci bütçenize ek gelir sağlayın.

 

Özellikle öğrenciyseniz para kazanmanın yüzlerce farklı yolu olduğunu size defalarca söyledik ama insanlar sürekli bahaneler üretip duruyorlar: Buna zamanım yok ya da nereye yapacağımı bilmiyorum. Başlat.

Ben de bu mazeretlerden bazılarını çürütmeye karar verdim ve üniversitedeyken para kazanmanın 84 yolunu belirledim. Aslında bu listede okuduğunuz her madde iyi düşünülmüş bir yöntemdir. Bazıları hakkında daha fazla şey duymuş olabilirsiniz, bazıları ise ilk kez karşılaşıyor olabilirsiniz.

Listeyi en karlı şirketlerden size fazla kâr getiremeyenlere kadar sıralamaya özen gösterdim, ancak burada okuduğunuz noktaların her birinin kendi artıları ve eksileri var.

Lise ve üniversite öğrencileri için para kazanma yolları:

a) Girişimcilik

Kendi hayatınızın patronu olmak, herhangi bir üniversite öğrencisi veya yeni mezun için güzel bir şey ve paha biçilmez bir gelir kaynağıdır. Birazdan okuyacağınız yöntemlerin bu kategoriye girmesinin nedeni kazancınızın talebinizle sınırlı olmasıdır.

 

1. Bir blog veya web sitesi açmak

İnternetten para kazanmak istiyorsanız, bir blog veya web sitesi açabilirsiniz. Her şeyi online olarak yaptığınız ve bulunduğunuz yerden bu meslek sayesinde önemli miktarda para kazanabilirsiniz. Şimdi bu yazıyı okuyabileceğiniz Yeniisfikirleri.net, aynı zamanda öğrencilik yıllarında açılan bir web sitesidir. Ve aylık ziyaretçi sayısı milyonlara ulaşıyor.

İlk adım göründüğü kadar zor değil. Yapmanız gereken bir alan adı satın almak ve uygun fiyatlı bir web barındırma planı oluşturmak. Dilerseniz hızlı bir şekilde ilk adımı atmak için profesyonel yardım alabilirsiniz.

Mutlaka okuyun: İnternette kazanılan paralara seyirci kalmayın! Bir web sitesi edinin!

 

2. Web siteleri için serbest zaman yazımı

Serbest yazarlık, para kazanmanın en kolay yollarından biridir.

Blogların yanı sıra, birçok işletme artık içerik oluşturmadan teknoloji ile ilgili makaleler yazmaya ve broşür oluşturmaya kadar birçok farklı alanda yazarlardan yardım istiyor. Şirketler için yazmak istiyorsanız Fiverr ve Bionluk gibi sitelerde part-time iş arayabilirsiniz.

Bugünlerde en yaygın işlerden biri editörlüktür. Blogları, web sitelerini ve yazarları düzenleyebilirsiniz.

Mutlaka Okuyun: Makale Yazarak Para Kazanmak

 

3. Sanal Asistanlık

 

İnternetten para kazanmanın başka bir yolu da sanal asistan olmaktır. Çoğu şirket, genellikle asistanlar tarafından gönderilen e-postaları yanıtlamak ve günlük görevleri yerine getirmek gibi görevleri yerine getirmek için artık yabancılarla işbirliği yapıyor. İnternet üzerinden iş yapmak istiyorsanız sanal asistanlık yapıp harçlığınızı çekecek kadar para kazanmayı düşünebilirsiniz.

 

4. Çevrimiçi tasarlayın

Bir sanatçıysanız ve grafik tasarımla ilgileniyorsanız, web siteleri ve şirketler için tasarım yapabilirsiniz. Reklamlar için küçük grafikler hazırlayabilir veya web sitelerini yeniden tasarlayabilirsiniz. Başlamak için 99Designs gibi siteleri ziyaret edebilirsiniz. Burada tasarım yarışmalarına katılabilir ve birinci olursanız para kazanabilirsiniz.

Mutlaka Okuyun: Nasıl Grafik Tasarımcı Olunur?

 

5. YouTuber olun

Video çekme konusunda yetenekli olduğunuzu düşünüyorsanız YouTube sizin için uygun bir kanal olabilir. Videolarınızda görünen reklam başına para kazanabilirsiniz. Yani videolarınızı ne kadar çok kişi izlerse, o kadar çok para kazanmanız gerekir. YouTuber’lar genellikle 1000 görüntüleme başına 3 ile 9 TL arasında kazanıyor.

Mutlaka Okuyun: Youtube’da Nasıl Para Kazanılır

 

6. Kendi tişörtlerinizi tasarlayın

Tasarım yeteneğinizden para kazanmanın bir başka yolu da tişörtler tasarlamak ve bunları çevrimiçi satmaktır. Bu yöntemle ilgili en güzel şey, tişörtlerin sadece resimlerden çok daha fazlası olmasıdır. Bazen üzerine yazdığınız güzel sözler alıcıları da etkileyebilir.

 

7. Şifre çözme

Parmaklarınız hızlıysa ve dinleyerek ve yazarak para kazanmak istiyorsanız, aradığınız iş deşifre olabilir. Birçok sektör, ses kayıtlarını deşifre edip yazabilecek çalışanlar arıyor. Örneğin, podcast sahipleri, her bölümü bir gönderi olarak paylaşmak için yazıya döken kişilerle çalışmayı sever.

 

8. Uygulamaların Geliştirilmesi

Programlama becerileriniz varsa, iPhone veya Android uygulamaları geliştirebilir ve App Store’da satabilirsiniz. Birçok kişi oyun ve telefon uygulamaları geliştirmede büyük başarı elde ediyor. İşin püf noktası, karşılanmayan bir ihtiyacı belirlemek ve oraya gitmek.

Mutlaka Okuyun: Uygulama Geliştirerek Para Kazanın

 

9. Kaligrafi dünyasına giriş

Kaligrafide iyi olduğunu düşünüyor musun? Etsy gibi sitelerde kreasyonlarınızı iyi bir fiyata satabilirsiniz. Birçok kişi davetlerini süslemek için insanlarla çalışmak ya da özel günlerde dekorasyon olarak kullanmak üzere çalışmalar yapmak ister.

 

10. Çevrimiçi Dersler

sen iyi bir öğretmen misin Başkalarına aktarabileceğiniz veya insanların hayatlarını değiştirebilecek bir bilgi birikiminiz var mı? Bu konuya odaklanabilir ve bir kurs hazırlayabilir ve çevrimiçi olarak pazarlayabilirsiniz. Udemy gibi siteler, insanların bu platform aracılığıyla çevrimiçi kurslar oluşturmasına ve kitlelere ulaşmasına olanak tanır. Aklınıza gelebilecek her konuda bir kurs var. Yani başka bir konu düşünüyorsanız, bunun işe yaramayacağını düşünmeyin, ona bir şans verin.

Mutlaka Okuyun: Türkiye’nin İlk Milyar Dolarlık İnternet Şirketi Udemy’nin Kurucusu Eren Bali’nin Hikayesi

11. Çevir

Başka bir dil biliyor musun? Sonra çevirebilirsin. Sözlü ve yazılı çeviri talebi oldukça fazladır. Birçok web sitesi sayesinde dil bilen herkes kendine bir profil oluşturup tercüme edebilir.

Mutlaka Okuyun: Çeviri yaparak para kazanın

 

12. Sanal Çağrı Merkezi

Çağrı merkezleri birçok şirketin can damarıdır. Ya yaşadığınız yerde, evinizde çağrı merkezi operatörü olabilseydiniz? LiveOps, Bionluk gibi siteler sayesinde bu artık mümkün. Bu tür sitelere üye olarak talebin yoğun olduğu bu alanda adınızı duyurmaya başlayabilirsiniz. Bunu hemen yapamayabilirsiniz, ancak biraz ekstra gelir elde edeceksiniz.

 

13. Hoparlör

Voice Over, özellikle video ve podcast dünyasında her geçen gün popülaritesini artırıyor. Evde iyi bir sesiniz varsa ve bir mikrofon sistemi kuruluysa, başkaları ve işletmeler adına konuşabilirsiniz.

Mutlaka Okuyun: Seslendirme İle Para Kazanın

 

14. Üçüncü şahıslar için taşıma kargoları

Kısa ömürlü Kargo Savaşları TV şovunu gördünüz mü? Bu şovda insanlar başkalarına nakliye hizmeti sunmaya çalıştı. Bu gösteri gerçekleşti ve glovo gibi uygulamalar, gemi göndermek isteyen insanları ve yapabilecek sürücüleri bir araya getiriyor. Motosikletiniz varsa çalışma saatlerini seçebilir ve aylık 4000 TL’ye kadar kazanabilirsiniz.

 

15. SEO uzmanlığı edinin

SEO veya arama motoru optimizasyonu, analitik düşünenler için harika bir serbest meslektir. Bu işten biraz anlıyor ve analitik düşünebiliyorsanız saatte 300 lira hatta daha fazla kazanabilirsiniz.

Okumalısınız: SEO Nedir? Nasıl oldu?

 

16. Oyun oyna

Peki ya size oyun oynayarak da para kazanabileceğinizi söylesek? Evet, eğlenebilir ve para kazanabilirsiniz.

Mutlaka Okuyun: Para Kazandıran Oyunlar

 

17. İnternetten para kazanın

İnternetten para kazanmanın yüzlerce yolu var. Ancak hangisinin size daha uygun olduğunu seçebilmek ve daha fazla tasarruf edebilmek büyük bir problem. Bu sorunu aşmanıza yardımcı olarak en garantili para kazanma yöntemlerini sizler için derledik.

Mutlaka Okuyun: İnternetten Para Kazanmanın Yolları

 

b) Eşyalarınızın kiralanması

Mülkünüzü kiralamak, ek gelir elde etmenin harika bir yoludur. Kiralayacak bir şeyin olmadığını mı düşünüyorsun? Tahmin bile edemezsin.

 

18. Evinizde oda kiralamak

Okurken para kazanmanın en iyi yollarından biri evin kullanılmayan odalarını kiralamaktır. Evindeki odaları kiraya veren arkadaşım, burada kazandığı parayla kirasını ve faturalarını karşılayabildi ve böylece liseden mezun olana kadar hatırı sayılır bir gelir elde etti.

Airbnb’nin kurucuları da geçimlerini sağlamak için kolejdeyken şişme yataklı boş odalar kiraladılar. Bunu yaparak, milyarlarca dolarlık bir şirketin temellerini attılar.

 

19. Arabanızı kiralayın

 

Üniversitedeyken arabası olan, ancak tüm zamanını kampüste geçirdiğin için arabanı sık kullanamayan şanslı insanlardan biriysen, başkalarına kiralamayı düşünebilirsin.

Mutlaka Okuyun: Arabanızdan Para Kazanmaya Ne Dersiniz?

 

20. Kullanılmayan Eşyaların Üçüncü Şahıslara Kiralanması

Kullanılmayan eşyalarınız birikmiş mi? Belki bisikletiniz sizi bekliyor ya da bir hevesle aldığınız kamp malzemeleri tozlanıyor? Belki odalarınız kullandığınız ama uzun zamandır bakmadığınız şeylerle doludur. Sahip olduğunuz hemen hemen her şeyi kullanılmadığı için kiralayabilirsiniz. Tek yapmanız gereken bir sanal mağaza oluşturmak ve ürünlerinizi yüklemek. İnsanlar sizinle iletişime geçecek ve platform üzerinden size ödeme yapacak.

21. Bir drone kiralayın

Drone’lar artık birçok tanıtım ve reklam hizmetinde vazgeçilmez bir araç haline geldi. Yüksek kalitede video ve fotoğraf çeken bir drone’unuz varsa, çok iyi bir paraya günlük olarak kiralayabilirsiniz.

Mutlaka Okuyun: Drone’lardan para kazanmanın yolları

 

22. Giysilerinizi kiralayın

Çok sık giymediğiniz bir kıyafetiniz varsa (gelinlik veya süslü pantolonlarınız) uygun fiyatlı seçenekler arayanlara kiralayabilirsiniz. Bazı web siteleri sayesinde insanlar internet üzerinden kıyafetlerini kiralayabilmektedir. Bu sayede ürünlerinizi sergileyerek kısa sürede para kazanabilirsiniz.

 

23. Evinizi AirBnB’de kiralayın

Çok gezer misin? Yoksa yazın uzun süre evden uzak kalacağınızı mı söylüyorsunuz? Bu süre zarfında evinizi veya dairenizi kiraya verebilir ve ek gelir elde edebilirsiniz. AirBnB, hem ev sahipleri hem de tatilciler arasında giderek daha popüler hale geliyor.

Mutlaka Okuyun: Airbnb ile Para Kazanın

 

c) Görevleri tamamlayın

Şimdi bir iş olarak kabul edilmeyen ve internette rastlamayacağınız yöntemlerden bahsetmek istiyorum. Bunlar aslında tam ortada ve ben bunlara para kazandıran görevler diyorum. Bu yöntemlerin çoğu, çeşitli şeylerden para kazanmak isteyen Y kuşağı ve üniversite öğrencilerine hitap ediyor.

 

24. Swagbucks adlı arama motoru

İnternette arama motorlarını zaten kullanıyorsanız, arama motorunuzu Swagbucks olarak değiştirebilirsiniz. Bu arama motoru sayesinde SB adı verilen puanları toplayabilir ve daha sonra bu puanları nakit veya hediye çeki olarak kullanabilirsiniz. SB kazanmanın birden fazla yolu vardır ve size her ay ekstra gelir getirebilir.

 

25. Çevrimiçi Anketleri Tamamlama

Çevrimiçi yapabileceğiniz başka bir şey de bir anket doldurmaktır. Bu anketlerin çoğunu tamamlayarak küçük hediyeler kazanabilirsiniz. Çevrimiçi bir anket doldurabileceğiniz birçok web sitesi vardır:

Anket Junkie: Düşüncelerinizi ve fikirlerinizi paylaşarak para ve ödüller kazanın.
Swagbucks Anketleri: Swagbucks’ın artık sadece üye olduğunuz için 5$ kazanabileceğiniz kendi anket bölümü var.
Çam Kozalağı 18-24: 18-24 yaşındaysanız, Çam Kozalağı’nda doldurduğunuz her anket için 3 Dolar kazanabilirsiniz.
Opinion Outpost: Anketleri tamamlayarak para kazanın.
Springboard America: Bu para kazanma sitesi diğerlerinden daha yeni.
mySoapBox: Düşüncelerinizi paylaşın ve para kazanın.
Mutlaka Okuyun: Anketleri Tamamlayarak Para Kazanın

26. Pazar Araştırmasına Katılım

Pazar araştırması para kazanmanın eğlenceli bir yoludur. Kampüste pazar araştırması reklamlarına rastlayabilirsiniz. Bu tür araştırmaların amacı basittir: Üniversite öğrencilerinin düşüncelerini öğrenmek. Bir odada bir saat oturup piyasa araştırması yaparak para veya hediye çeki kazanabilirsiniz.

Pazar araştırmasına katılmak istiyorsanız şu iki basit yöntemi deneyebilirsiniz:

27. Çevrimiçi kullanıcı deneylerine katılım

Şirketler yeni web siteleri veya startuplar kurduklarında, bunları test etmek için birkaç kişiye ihtiyaç duyarlar.UserTesting.com gibi siteler sayesinde şirketler bu gibi reklamlar verebilir ve herkes testlere katılmak için şansını deneyebilir. Yaptığınız her girişim için para kazanabilirsiniz.

 

28. Başkaları için not almak

Okulda tutulan notlara ek olarak, insanlar her şey hakkında not alırlar. Örneğin, yaşlılar ve engelliler not almak için yardıma ihtiyaç duyabilirler. Vaktiniz varsa ve şehrin farklı bölgelerine gitmek istiyorsanız ihtiyacı olanlara notlar alarak ek gelir elde edebilirsiniz.

 

29. Tıbbi deneylerde gönüllülük

Ek gelir elde etmenin bir başka yolu da tıbbi deneylere katılmaktır. Sağlıklı gönüllülerin farklı ürünleri denemesini gerektiren birçok araştırma yapılıyor. Bazıları seni uyurken izler, bazıları senin üzerinde farklı ilaçlar dener.

Mutlaka Okuyun: Yüksek Ücretli İş Fırsatı: Özne Olmak

 

30. Burs yarışmalarına katılım

Burslar, okurken ek gelir elde etmenin harika bir yoludur. Çoğu insanın gözden kaçırdığı şey, insanların kazanacaklarını düşünmedikleri için çoğu burs yarışmasına katılımın düşük olmasıdır.

31. Teneke kutuların ve şişelerin geri dönüştürülmesi

Ek gelir elde etmenin bir başka kolay yolu da geri dönüşümdür. Birçok yer size şişe ve teneke getirmeniz için para ödeyecek. Çok büyük bir miktar olmayabilir, ancak bir torba teneke kutu size torba başına 10$ veya daha fazla tasarruf sağlayabilir. Ayrıca çevreyi temiz tutmanızı sağlar.

32. Hurda metalin geri dönüşümü

Şişe ve teneke kutulara ek olarak, hurda metalleri de geri dönüştürebilirsiniz. Hurda metali geri dönüştürerek çok para kazanabilirsiniz, ancak geri dönüştürülecek hurda malzeme bulmak da oldukça zor olabilir. Geri dönüşüm için hurda bakır veya metal alarak önemli miktarda para kazanabilirsiniz.

 

33. Telefon bilgilerinizi paylaşın

Cep telefonunuzdan da para kazanabileceğinizi ve bunu şirketlerin erişimine açabileceğinizi biliyor muydunuz? Örneğin, sadece Nielson Mobile Panel uygulamasını telefonunuza indirerek çeşitli ödüller kazanabilirsiniz. Uygulama sayesinde firma siz telefonunuzda oyun oynarken ekran görüntüsü alıyor ve bunları yaş grubunuz hakkında bilgi isteyen reklam şirketlerine gönderiyor. Bu uygulama özel hayatınıza müdahale edebilir ancak paranın tehlikede olduğunu düşünerek bu seçeneği de değerlendirebilirsiniz.

 

34. Hata ayıklama programları

programcı mısın Yeterli boş zamanınız var mı? Bu zamanı yeni ve mevcut yazılımlardaki hataları bulmak için harcayabilirsiniz. İş ilanlarını üniversitenizin panolarında veya kampüsünde görebilirsiniz.

 

35. Web sitelerinde hata bulma

Ayrıca web sitelerinde hata ve kusurları ve programlamadaki hataları bularak da para kazanabilirsiniz. Örneğin, Google, sistemlerindeki hataları bulmaları ve bildirmeleri için insanlara sürekli ödeme yapar.

 

36. Şirketler için isim üretme

Bir iş kurmanın en zor kısmı bir isim bulmaktır. Bunu kendim yaşadım. Çoğu işletme sahibinin yaratıcı olmadığını söylemeden edemeyeceğim. Neyse ki bu konuda yardım isteyen birçok kurum var ve bu kurumlara başvurarak para kazanabilirsiniz. NamingForce ve SquadHelp gibi organizasyonlar adlandırma yarışmaları düzenler ve kazanana para ödülü verilir.

 

37. Zorlayıcı soruları yanıtlama

Kendinizi herhangi bir konuda uzman olarak görüyor musunuz? Bu konuyla ilgili soruları cevaplayarak para kazanabileceğinizi biliyor muydunuz? JustAnswer.com web sitesi sayesinde konuyla ilgili bilgi sahibi kişiler, sorularına cevap arayan kişilere cüzi bir ücret karşılığında yardımcı olabilir. Bu sayede hem para kazanabilir hem de başkalarına yardım edebilirsiniz.

 

d) Eşyalarını sat

Eşyalarını satarak para kazanmak, kolejde ek gelir elde etmenin en kolay yollarından biridir. Birçok öğrenci satacak yeterli eşyası olmadığını düşünür, ancak herkesin satacak bir şeyi vardır.

 

38. Ders notlarını sat

Üniversitede sattığınız ilk şey, sınıfta aldığınız notlardır. Bunu birkaç yolla yapabilirsiniz. Hatta bazı üniversitelerin notlarınızı satabileceğiniz özel birimleri bile vardır. Öğrencilerin notlarını çevrimiçi olarak satmalarına izin veren kanalları da kullanabilirsiniz.

 

39. Üniversitede Yazdığınız Makaleleri Satmak

Öğrenciler sınıfta yapılan not yığınlarının yanı sıra sınıfta yazdıkları makale yığınlarına da bakarlar. Bu görevleri atmak yerine değerlendirin. Eşyalarınızı satmak için kanallar olduğunu biliyor muydunuz? Örneğin, GradeServer bunlardan biridir. Bu kanal sayesinde eski eşyalarınızı satabilirsiniz. Her dönem birden fazla makale yazarsanız bu yöntemi kullanarak kendinize ek bir gelir kapısı oluşturabilirsiniz.

 

40. İhtiyacınız olmayan ürünleri satın

Artık kullanmadığınız ancak internet üzerinden satılamayacak kadar büyük bir ürününüz varsa Letgo uygulamasını düşünebilirsiniz. Üniversitedeyken yıl sonunda evden ayrıldığınızda mobilyalarınızı satmak isteyebilirsiniz. Eşyalarınızı birkaç yüz dolara satmak, onları ailenizin evine veya birdenbire geri götürmekten çok daha iyi bir seçenek olabilir. Letgo’da bir profil oluşturmak ve eşyalarınızın resimlerini yüklemek oldukça kolaydır.

 

41. Etsy’de el sanatları satmak

El sanatlarıyla ilgileniyorsanız, kreasyonlarınızı Etsy’de satabilirsiniz. Etsy, kırtasiye malzemeleri, tebrik kartları ve ev eşyaları gibi birçok el yapımı ürünü sergileyen bir kanaldır. Bu tür ürünlerle ilgili en iyi şey, boş zamanlarınızda, geceleri ve hafta sonları yapabilmenizdir. Ayrıca çok fazla yer kaplamazlar, yurt odanızda rahatlıkla saklayabilirsiniz.

Okumalısınız: Etsy’de Satış

 

42. Saçını satmak

Bedenin konusu açılmış olduğuna göre buradan devam edelim. Saçlarınızı da satabileceğinizi biliyor muydunuz? İster uzun ister kısa ister erkek saçı olsun alıcısı var. BuyandSellHair.com en büyük uluslararası saç pazarıdır. Sitede bir profil oluşturup saçınızın fotoğrafını yükleyerek alıcıların sizinle iletişime geçmesini bekleyebilirsiniz. Ya da dilerseniz bölgenizde saç alan berberlere satış yapabilirsiniz.

 

43. Kullanılmayan video oyun hesaplarınızı satın

İşte oyuncuların kaçırmayı göze alamayacağı bir fırsat. Gerçekte, üniversiteye gittiğinizde en sevdiğiniz video oyunlarını oynamak için daha az zaman harcadığınızı göreceksiniz. Yarattığınız harika karakterleri ve kazandığınız ödülleri neden boşa harcıyorsunuz? Bunları internet üzerinden aynı oyunu oynayan diğer kişilere satabilirsiniz. PlayerAuctions.com tam da bunu yapmanıza izin verir.Video oyunu hesapları, karakterler ve hatta oyun içinde kazanılan ödülleri satın alabilirsiniz. Ne sattığınıza bağlı olarak kazancınız yüzlerce dolara ulaşabilir.

 

44. Önemsiz Instagram hesapları satmak

İster inanın ister inanmayın, gerçekten önemsiz Instagram hesaplarınızı satın almak isteyen bir şirket var. Hesabın yeni olup olmaması önemli değil. Dilediğiniz sayıda hesabı 1 TL’ye satmak isterseniz yazımıza yorum bırakabilirsiniz.

45. Ev yapımı ürünlerin satışı

Sebze ve meyve yetiştirmek için bir bahçeniz veya boş bir tarlanız varsa, arkadaşlarınıza ve komşularınıza satmak için çeşitli mahsuller yetiştirebilirsiniz. Bu şekilde milyoner olmayacaksın ama yine de düzenli bir gelirin olacak.

 

46. ​​​Fikrinizi veya buluşunuzu satın

Harika bir fikriniz var ama nasıl uygulayacağınızı bilmiyor musunuz? Ardından düşüncelerinizi Quirky’ye yükleyebilirsiniz. Burada fikriniz değerlendirilir ve beğenirse ya kendileri geliştirirler ya da daha büyük bir marka ile çalışırlar. Ayrıca en yeni üründen küçük bir komisyon alırsınız. Bazı mucitlerin yalnızca 1.000 doları kalırken, diğerleri platform aracılığıyla 100.000 dolar kazandı.

Mutlaka Okuyun: İş fikrini satmak isteyenlere tavsiyeler

 

47. Sanat eserinizi satmak

Bir sanatçıysanız ve sürekli olarak yeni tablolar, çizimler, bilgisayar animasyonları ve görsel herhangi bir şey oluşturuyorsanız, ürünlerinizi Deviant Art gibi siteler aracılığıyla çevrimiçi olarak satabilirsiniz. Bu sitede kullanıcılar kendileri için bir profil oluşturarak çalışmalarının resimlerini yükler ve bu resimleri ister basılı ister çeşitli ürünler olarak satabilirler. Ve satılan her ürün için yazar satış fiyatının %20’si kadar komisyon alır.

 

48. Eski ders kitaplarınızı satmak

Ders kitaplarınızın bir köşesi tozlanabileceğinden, işiniz bittikten sonra ders kitaplarınızı satmak iyi bir fikir olabilir. Bu şekilde çok para kazanamayabilirsiniz (bazı girişimci öğrenciler kullanılmış ders kitaplarından para kazanmanın bir yolunu bulmuş olsa da), ancak yine de her dönem satın almanız gereken kitaplar için ödeme yapıyorsunuz.

 

e) yarı zamanlı çalışma

Tabii ki, para kazanmanın en iyi yolu çalışmaktır. Üniversitede okurken, müfredatınıza ve yaz tatilinize dahil edebileceğiniz birçok iş fırsatı var.

 

49. Bebek bakıcılığı

Sorumlu bir kişiyseniz, bebek bakıcılığı ekstra gelir elde etmenin harika bir yoludur. Bebek bakıcıları genellikle saatte 50 lira ücret alırlar. Çocuklu komşularınız varsa, onlara yalnız bir gece geçirme fırsatı sunabilirsiniz.

 

50. Evcil hayvan bakımı

İnsanlar şehir dışına çıktıklarında, bebeklerini bırakacak birine ihtiyaç duydukları gibi evcil hayvanlarıyla ilgilenecek birine ihtiyaç duyarlar. Hayvanları seviyorsanız, evcil hayvan bakıcılığı ekstra gelir elde etmenin ve tüylü arkadaşlarınızla vakit geçirmenin harika bir yolu olabilir.

Mutlaka Okuyun: Evcil Hayvan Bakarak Para Kazanın

 

51. Ev temizliği

Üniversite öğrencileri için bir başka kazançlı iş de ev temizliğidir. Birkaç saat süren bu işi eğitiminizin yanında rahatlıkla yapabilirsiniz, çünkü bu iş için tecrübe gerekmemektedir. Deneyimli bir temizlik şirketi kiralayabilir veya kendi işinizi kurabilirsiniz.

 

52. Hafta sonları yiyecek ve içecek servisi

Yiyecek içecek firmalarının işleri hiç bitmediği için her zaman yardıma ihtiyaç duyar. Bu şirketlerin çoğu, hafta içi çok az çalışırken, hafta sonları büyük bir ekibe ihtiyaç duyar. Bu fırsat, harçlık kazanmak isteyen öğrenciler için bir nimettir.

 

53. Bilgisayar Onarımı

Bilgisayar konusunda bilgiliyseniz, başkalarının bozuk bilgisayarlarını hayata döndürerek ekstra gelir elde edebilirsiniz. Yazılım yükleyebilir, virüsleri kaldırabilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz.

 

54. Onarım

Aletlerle aranız iyiyse ve onarımlardan anlıyorsanız, başkalarının sorunlarını çözerek ekstra gelir elde edebilirsiniz. Okurken ev sahibinize yardım edebilir veya onarıma ihtiyacı olan bir arkadaşınıza veya meslektaşınıza haber verebilirsiniz.

 

55. Ev boyama

Üniversitedeki en iyi görevlerden biri bir ev boyamaktır. College Pro House Painters gibi şirketler, resim şirketlerini paraya ihtiyacı olan üniversite öğrencileriyle buluşturuyor. Bu sayede yaz aylarında ek gelir elde edebilirsiniz.

 

56. Mağazalarda Çalışmak

Mağazalarda çalışmak, çalışma saatleri genellikle esnek olduğundan ve öğrenci programlarına göre ayarlanabildiğinden üniversite öğrencileri için ideal bir iştir. Birçok mağazanın geceleri ve hafta sonları çalışacak personel sıkıntısı vardır ve bu pozisyon en çok üniversite öğrencileri için uygundur. Düzenli bir gelir de önemlidir.

 

57. Barista veya garson

Daha hızlı olmanızı gerektiren ilginç bir işte çalışmak istiyorsanız, bir restoranda barmen veya garson olmayı düşünebilirsiniz. Genellikle geceleri çalışmak zorunda kalırsınız, ancak çok çalışırsanız iyi bir bahşiş alabilirsiniz.

 

58. Profesörünüzü desteklemek

Pek çok profesör, her sömestr 1-2 öğrenciyi ödevlere not vermek, ders planları oluşturmak ve hatta onlar adına araştırma yapmak için işe alır. Belli bir konuda uzmanlaşmak istiyorsanız hocanızın kapısını çalmanız mantıklı.

 

59. Yan Gösteri

TV şovları ve filmler sahneyi doldurmak için ekstralar peşinde. Günde 200 lira ve üzeri kazanabilirsiniz ama en azından para kazanarak eğleniyorsunuz.

 

60. Nakliye

Eğer iradeli biriyseniz, nakliye şirketine katılabilir ve insanların taşınmasına yardımcı olabilirsiniz.

61. Bahçıvanlık

Bitkiler arasında yolunuzu biliyorsanız, arkadaşlarınızın ve komşularınızın bahçelerini de düzenleyebilirsiniz. Bunu her hafta yapmak istemeseniz bile ara sıra bahçeleri temizleyebilir, ağaçları kesebilir veya çalışabilirsiniz.

 

62. Havuz temizliği

Havuz deneyiminiz varsa havuzu olan tanıdıklarınıza yardımcı olabilirsiniz. Havuzları temizleyebilir ve gerekli kimyasallarla ilgilenebilirler. Kolay bir iş değil ama yaz aylarında artan talep ile cebinizi doldurabilirsiniz.

 

63. Zam istemek

Şu anda bir işte çalışıyor musunuz? Belki zam istemeniz gerekir. Bu sayede gelirinizi kolayca artırabilirsiniz. Birçok çalışan maaşlarını müzakere etmez. Maaşınızı müzakere etmemek sizi daha fazla para kazanmaktan alıkoyabilir.

Birçok işveren, öğrencilere sadece sözleşmeyi imzaladıkları için ikramiye verir.

Mutlaka Okuyun: Maaşınızı Arttırmanın En Kolay Yolu

 

64. Manikür ve makyaj

Oje sürme konusunda iyiyseniz bu dükkanı açabilir, arkadaşlarınızla özel akşamlarda oje sürüp makyaj yapabilirsiniz. Hatta işi büyütüp reklam da yapabilirsiniz, ara sıra bu işi yapıp para da kazanabilirsiniz.

 

65. Sokak Sanatçısı

Bir sokak sanatçısı olarak isim yapmak oldukça zorlu bir iştir. Ama bu işi gerçekten iyi yapanlar günde 500-1000 liraya kadar kazanabiliyor. Haftada birkaç gün yaparsanız karlı bir iş olabilir.

 

66. Telefonda Satış

Telefon defterinden rastgele numaralar arayarak satış yapmak hala karlı bir iştir ve işletmelerin telefonda insanları ikna ederek satış yapabilecek kişilere ihtiyacı vardır. Birçok şirket tam zamanlı çalışanları işe alır, ancak telefon üzerinden satış yapabilen çalışanlara ihtiyaç duyan şirketler de vardır. Günde birkaç saat telefonda vakit geçirmekten rahatsızsanız ve sık sık telefon görüşmesi yapıyorsanız bu iş tam size göre olabilir.

Mutlaka Okuyun: Telefonla Satış Teknikleri

 

67. Kampanyalar için imza toplama

Sokakta sizi engelleyerek imzanızı almaya çalışan insanların aslında sizden aldıkları her imza için para kazandıklarını biliyor muydunuz? Sanılanın aksine imza istemiyorlar çünkü imzalamak istedikleri davaya önem veriyorlar. İmzanızı almaya çalışıyorlar çünkü aldıkları her imza için 10-20 lira kazanıyorlar.

 

68. Oto yıkama veya iç ve dış temizlik

Temiz bir arabaya binmekten daha rahatlatıcı çok az şey vardır. Bu duygu için insanlar da arabalarının yıkanıp temizlenmesini isterler. Arabaları seviyorsanız ve iç ve dış temizliği sizin için kolay bir işse, bunu para için başkaları için yapmayı düşünün.

 

69. Staj

Staj, iş dünyasını tanımanıza, deneyim kazanmanıza ve aynı zamanda para kazanmanıza olanak tanır. Stajlar genellikle yaz aylarında başlasa da, bazı şirketler akademik yıl boyunca çalışmanıza izin veren uzun süreli stajlar da sunmaktadır.

 

70. Kişisel antrenör

Fitness ve spor dünyasıyla ilgileniyorsanız, kişisel bir antrenör düşünebilirsiniz. Pek çok insan güvenebilecekleri, birlikte çalışabilecekleri ve forma girebilecekleri birine ihtiyaç duyar. Kişisel antrenörün devreye girdiği yer burasıdır.

 

71. DJ’lik

Müzikle ilgileniyorsanız ve her etkinlik için bir çalma listeniz varsa, DJ’liği düşünün. Hafta sonları DJ’lik yapabilir, partilerde çalışabilirsiniz. Gerekli ekipmanı almak ucuz değil, önce aldığınız para oraya gidebilir, ancak daha sonra kazandığınız para bu kaybı telafi edecektir.

 

72. Bir etkinliğin organizasyonu

İnsanları, görevleri ve işi organize etmeyi sever misiniz? O zaman parti planlaması tam size göre olabilir. Etkinlik planlayarak para kazanabilirsiniz.

 

73. Özel Ders

Bu, okurken para kazanmanın başka bir harika yoludur. Üniversitede aldığınız bir derste başarılı olduğunuzu düşünüyorsanız, o derste zorluk çeken arkadaşlarınıza yardımcı olabilirsiniz. Sınıf kapısına bir ilan koyabilir veya Facebook’ta bir grup oluşturabilirsiniz. Bu sayede kolayca müşteri çekebilir ve uygun fiyatlar sunarak gelirinizi artırabilirsiniz.

 

74. Modelleme

Modellik, üniversitede para kazanmanın başka bir yoludur. Mankenlik dünyasına girmenin birçok yolu vardır, ancak genellikle bir ajansa kaydolarak ilk adımı atabilirsiniz. Bu ajans sayesinde yaptığınız her fotoğraf çekimi için yüzlerce lira kazanabilirsiniz. Sektöre girmenin popüler bir yolu, işinizi duyurmak ve başkalarının portföyünüze erişmesini sağlamak için Instagram gibi siteleri kullanmaktır.

 

f) Pasif Gelir Kazanın

Okurken para kazanmanın birçok farklı yolunu okuduğumuza göre, işi bir adım daha ileri götürelim ve pasif gelir elde etmenin yollarına bakalım:

 

75. Yatırım

Elinizde bir miktar para olduğunda, bir yere yatırabilirsiniz. Buradaki amaç, yatırımlarınızı hayatınızın geri kalanında sizi para ile tutacak pasif bir gelir akışına dönüştürmektir. Bu işe girmek zor değil. Ücretsiz yatırım uygulamaları sayesinde 1 lira gibi küçük rakamlarla başlayabilirsiniz. Her ay 100 lira eklerseniz yatırımınız zamanla büyüyecektir.

Mutlaka Okuyun: Yatırım Nedir? nasıl yatırım yapılır

 

76. Yeniden Yatırım Yapın

Son olarak, mezun olduktan sonra para kazanmaya devam etmek, başka gelir kaynakları yaratmak istiyorsanız, kârınızın bir kısmını başka bir yere yeniden yatırabilirsiniz. İşletmenizi Tanıtarak Her Ay Ne Kadar Kazanabilirsiniz? Diğer görevlere odaklanabilmeniz için neden bazı görevlerle ilgilenmesi için bir asistan tutmuyorsunuz? İşinize yeniden yatırım yapmak, üniversitede ve sonrasında para kazanmak için akıllıca bir harekettir.

Mesaj Bırakabilirsiniz